Yamaha C-4 - Recenze

Prostor pro milovníky poslechu LP
emčo
Kontaktovat uživatele:

Re: Yamaha C-4 - Recenze

Příspěvek od emčo »

Zdravím fanušikov high end hudby a vintage mašiniek.
Vlastním už nejaký ten týžden yamahu c4 *palec* a poprosím vás o radu,na predzosilnovačí všetko
krásne funguje ale pokial je yamaha ešte nezahriata tak sa my stáva že vypadne jeden kanál tie potenciometre už tak
nedržia ked to poprepínam tak to zase funguje.
Pomože niečo na tie potenciometre keby som to niečim vyčistil?
Ma tu niekto aj manuál? Niečo som našiel na int..ale nič moc .
Dakujem

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

Ahoj emco, coby vlastnik nekolika C4 preampu (TABa zdravim a jsem rad, ze se jeden z nich dostal pres Milana nakonec az k nemu *palec* ) bych si bez toho, aniz bych to videl,
troufl rict, ze problem bude na 99% v selektoru vstupu (prepinac INPUT). Muzu Ti poslat jak orig. manual, tak servisni dokumentaci a schemata, ale obavam se,
ze pokud nejsi kamarad s pajeckou a odsavackou, nic moc s tim nenadelas. Muzes samozrejme zkusit nejaky spreje (doporucuju trojkrokovy cisteni), ale to je vicemene
prechodny reseni (pomuze treba na rok), pokud to ma vydrzet zase dalsich 30 let, budes muset prepinac nejspis vypajet a vycistit rucne, je to hrozna prace, na jednom kusu jsem to delal
a nikomu bych to moc nepral :)

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

fox píše:Když používáte v Yamaze pouze phono předzesilovač, jakým způsobem ho připojíte k integrovanému zesilovači v sestavě, aby signál nešel přes potenciometr ? Dá se použít výstup pro nahrávání ?
Ne, ze bych to tak pouzival, ale ano, daji se pouzit vystupy tape out, ktere jsou bez korekci a nastaveni hlasitosti...

Jinak zhruba stejne dobry phono preamp ma snad uz jen C2 a C2A, tedy alespon z toho, co jsem mel tu cest vyzkouset.

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

Neda mi to, abych zde nezminil jeste jednu recenzi C-4 z roku 1979, treba nekoho budou zajimat i dalsi realne namerene parametry... (mimochodem, kdyby se takhle dnes delaly recenze v komercnich casopisech, tak by me to dost potesilo...) http://mykl.cz/test_c4m4.pdf *2thumbsup*

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

myklcz píše:Neda mi to, abych zde nezminil jeste jednu recenzi C-4 z roku 1979, treba nekoho budou zajimat i dalsi realne namerene parametry... (mimochodem, kdyby se takhle dnes delaly recenze v komercnich casopisech, tak by me to dost potesilo...) http://mykl.cz/test_c4m4.pdf *2thumbsup*
No jo to by ale pak rázem přestaly být "komerční", protože co se občas dá naměřit u dnešního "highendu"... :roll: ... to by se inzerentům (rozuměj zákazníkům časopisů) opravdu nelíbilo. Proto je většina testů dnes jen pocitová "vata" :)

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

vintage píše:No jo to by ale pak rázem přestaly být "komerční", protože co se občas dá naměřit u dnešního "highendu"... :roll: ... to by se inzerentům (rozuměj zákazníkům časopisů) opravdu nelíbilo. Proto je většina testů dnes jen pocitová "vata" :)
To mas samozrejme pravdu a chapu, kam tim smerujes ;) Dneska to cely funguje proste jinak... to mel byt spis z me strany takovy povzdech, ktery odrazi soucasnou situaci, kdy vetsina techto "odbornych" casopisu je placena nikoliv zakazniky - ctenari, ale zakaniky - inzerenty.

emčo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emčo »

myklcz,
vdaka za tvoju reakciu,použil som sprej a pomohol na 100% dokedy to bude fungovat ukáže čas. Zatial som do toho viac nezasahoval pajkovačku ovládam ako tak čo potrebujem tak zaletujem ;),ale odsávačku ani nepoznám.
Ak teda možeš tak ta poprosím o dokumetáciu *thumbs up* .
Prezosilovač som kúpil kvoli phono ku gramofonu s prenoskou MM ale uvažujem o prenoske MC ked že yamaha ma vstup aj MC.
Donedávna som mal k yamahe C-4 napojený koncák Denon poa 2200 a možem povedat že si rozumeju.
Ale lákala ma yamaha m 80 ktorú už vlastním *palec* Len som mal smolu pri prevoze sa yamaha poškodila boli rozlámané konektory,naštastie predajca opravu zaplatil. Bolo to nedostatočne zabalené.
Bol som aj zvedavý jaký ma yamaha C-4 sluchátkový zosilovač.Vsadil som na sluchátka AKG Q 701 čo som čítal recenzie že su ochudobnené na bas,,no yamaha c-4 nesklamala sluchátka zneju krásne ako aj prirodzene basovo moje uši moj názor :D .
Co dodat mám rád vitage vecičky a dalšia mašinka čo ma láka je,gramec micro seiki vlastne keby len ta :lol: .

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

emčo píše:myklcz,
vdaka za tvoju reakciu,použil som sprej a pomohol na 100% dokedy to bude fungovat ukáže čas. Zatial som do toho viac nezasahoval pajkovačku ovládam ako tak čo potrebujem tak zaletujem ;),ale odsávačku ani nepoznám. Ak teda možeš tak ta poprosím o dokumetáciu *thumbs up* .
Servisni dokumentace je tady: http://mykl.cz/service_c4.pdf Tak at slouzi.

and291
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od and291 »

myklcz píše:
fox píše:Když používáte v Yamaze pouze phono předzesilovač, jakým způsobem ho připojíte k integrovanému zesilovači v sestavě, aby signál nešel přes potenciometr ? Dá se použít výstup pro nahrávání ?
Ne, ze bych to tak pouzival, ale ano, daji se pouzit vystupy tape out, ktere jsou bez korekci a nastaveni hlasitosti...

Jinak zhruba stejne dobry phono preamp ma snad uz jen C2 a C2A, tedy alespon z toho, co jsem mel tu cest vyzkouset.
myklcz, prošel jsem několik německých, jakož i anglosaských diskusních skupin s tímto výsledkem: počínaje C2, všechny předzesilovače Yamaha mají prvotřídní přenoskové sekce, srovnatelné s dnešnímy špičkovými phono předzesilovači (podle efičáka do ceny asi stotisíc Kč).Tudíž neuděláš asi chybu s žádným z řady C2, c2a, c4, c6, c40, c45, c50, c60, c80, cx500, cx1000 atd. Pozor na cx630 - to je údajně ošizená záležitost.

Můj c6 hraje jako fono fantasticky a má geniální korekce, jako žádný z dalších modelů. :D

myklcz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myklcz »

and291 píše: myklcz, prošel jsem několik německých, jakož i anglosaských diskusních skupin s tímto výsledkem: počínaje C2, všechny předzesilovače Yamaha mají prvotřídní přenoskové sekce, srovnatelné s dnešnímy špičkovými phono předzesilovači (podle efičáka do ceny asi stotisíc Kč).Tudíž neuděláš asi chybu s žádným z řady C2, c2a, c4, c6, c40, c45, c50, c60, c80, cx500, cx1000 atd. Pozor na cx630 - to je údajně ošizená záležitost. Můj c6 hraje jako fono fantasticky a má geniální korekce, jako žádný z dalších modelů. :D
Toz trosku bych to rozvedl. K rozdilu C4-C6. C6 ma sice lepsi EQ sekci (ja bych ji treba nevyuzil), ale jinak je oproti C4 trosku osizenej, napr. prave v phono sekci. Ostatne prodavaly se ve stejne dobe a C4 stal v prepoctu cca 650Euro a C6 450Euro. At tady ale jen neplacam, kdyz kouknem do katalogu: MC sekce C6 ma TDH 0.03 kdezto C4 0.02% (pri max. urovnich vstupu, kde C4 ma urovne trosku vetsi). Co ale povazuju za podstatnejsi, C6 nema prepinatelnou zatez MM prenosky (jak odporovou, tak kapacitni). Tim nechci rict, ze by C6 byl spatnej preamp, porad je vybornej a daleko lepsi nez soucasna produkce vetsiny radoby hi-end firem. No a novejsi modely s nulou na konci maji v signalove ceste uz nejaky operak, starsi preampy jsou reseny cely diskretne. Ciste subjektivne bych rekl, ze nejlepsi je C2A (a mozna jeste C1, ale tu jsem bohuzel neslysel), pak je C4 a C2, v tesnym zavesu C6 a C50/70 a pak ten zbytek vyse jmenovany. No ale kazdy mame svoje usi ;)

and291
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od and291 »

Můžeš mít pravdu. Nejsem technicky zdatný. Díky za informaci. Jsem zase o něco chytřejší. :)

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Kupovat ojetiny je riziko, hlavně pro laiky. Ještě stále trvá doba (ale pomalu končí), kdy se dají sehnat krásné analog komponenty vesměs solidně vyřešeny. Samozřejmě , že riziko drobných závad (vadné přepínače,poťáky...) i větší (odpálený konec, rozladěný tuner, přebastlený vnitřek), hrozí i mně. Ale stará analogová zařízení navíc stavěna na diskrétních součástkách mají velikou výhodu téměř neomezené životnosti . Schémy i součástky jdou sehnat, takže opravy a pravidelné revize je činí takřka věčnými a při velice dobrých parametrech.Tak se musim pochlubit, že jsem asi ve výhodě, elektronika mě živí i baví, rád se hrabu v takových věcech.

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

Snese tento stroj srovnání s dnešními předzesilovači typu BVaudio P1SE popř. Hypa 1 ?

and291
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od and291 »

myklcz píše:
and291 píše: myklcz, prošel jsem několik německých, jakož i anglosaských diskusních skupin s tímto výsledkem: počínaje C2, všechny předzesilovače Yamaha mají prvotřídní přenoskové sekce, srovnatelné s dnešnímy špičkovými phono předzesilovači (podle efičáka do ceny asi stotisíc Kč).Tudíž neuděláš asi chybu s žádným z řady C2, c2a, c4, c6, c40, c45, c50, c60, c80, cx500, cx1000 atd. Pozor na cx630 - to je údajně ošizená záležitost. Můj c6 hraje jako fono fantasticky a má geniální korekce, jako žádný z dalších modelů. :D
Toz trosku bych to rozvedl. K rozdilu C4-C6. C6 ma sice lepsi EQ sekci (ja bych ji treba nevyuzil), ale jinak je oproti C4 trosku osizenej, napr. prave v phono sekci. Ostatne prodavaly se ve stejne dobe a C4 stal v prepoctu cca 650Euro a C6 450Euro. At tady ale jen neplacam, kdyz kouknem do katalogu: MC sekce C6 ma TDH 0.03 kdezto C4 0.02% (pri max. urovnich vstupu, kde C4 ma urovne trosku vetsi). Co ale povazuju za podstatnejsi, C6 nema prepinatelnou zatez MM prenosky (jak odporovou, tak kapacitni). Tim nechci rict, ze by C6 byl spatnej preamp, porad je vybornej a daleko lepsi nez soucasna produkce vetsiny radoby hi-end firem. No a novejsi modely s nulou na konci maji v signalove ceste uz nejaky operak, starsi preampy jsou reseny cely diskretne. Ciste subjektivne bych rekl, ze nejlepsi je C2A (a mozna jeste C1, ale tu jsem bohuzel neslysel), pak je C4 a C2, v tesnym zavesu C6 a C50/70 a pak ten zbytek vyse jmenovany. No ale kazdy mame svoje usi ;)
Hmm, TDH 0.03 oproti 0.02 je zhoršení o padesát procent! :D Zajímalo by mě poslechové srovnání těch dvou přenoskových sekcí. C1 byl prý jeden velmi sofistikovaný, ale drahý předzesilovač a v jakési americké diskusní skupině ho několik lidí (no jeden, dva) proklínalo. :( Všechny další modely jsou údajně podstatně jednodušší.

Nevím jak Ty, já využívám korekcí své C6 velmi důsledně. Jsou podle mne opravdu vymakané, lze je použít mimo jiné i na ekvalizaci. Já si je zrovna na výsost užívám při umravňování mizerně nahraných CD, jichž je nejspíš většina. Díky nim se mi podařilo potlačit agresivní ostré středy a výšky, jakož i podstatně ukáznit to hnusné digitální syčení (nepříjemné, všudypřítomné sykavky). Oba se ženou jsme nadšení. Nějak takhle by měl znít digitál s lidskou tváří. ;)

Rozkop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rozkop »

Zdravím všechny

Na podzim minulého roku se mi také podařilo stát se majitelem C-4 (i díky zde uvedené recenzi). V té době jsem měl i rozestavěný předzesilovač hypa 1 a tak zanedlouho jsem mohl provést srovnání. Hypa 1 hraje opravdu skvěle a celkově mohu říct, že C-4 přehrála. Ale Yamaha mi přišla lepší v přednesu basů, který je více detailnější. Tento dojem jsem měl po prvním porovnání, které proběhlo s yamahou na kterou se 30 let nesáhlo a tak trpěla neduhy způsobené stářím. Tento víkend jsem se rozhodl udělat generálku. Vyměnil jsem všechny elektrolytické kondenzátory a na nejkrytičtějších pozicích jsem nahrazoval svitkovými nebo překlenoval dodatečně. Vyčistil jsem přepínače. Vnitřní signální vodiče jsem táhnul koaxiálama pro zmenšení přeslechů. Zvětšil jsem i blokování jednotlivých celků a přidal keramické kondenzátory. Výsledek mé několikahodinové práce je že mám zvukově nový předzesilovač. Zmizelo zastření výšek a jejich nelibý ostrý zvuk. Zvětšil se odstup rušivých signálů, přibyl hudební prostor a celkově je v hudbě znát více detailů než předtím. Zvukově se to blíží k té hypě, ikdyž pořád musím uznat že je více detailnější a má větší hudební prostor, ale rozdíly nejsou tak obrovské jako zprvu. Narozdíl od C-4 je hypa ochuzena o několik funkcí. Závěrem mohu jen doporučit nákup staršího stroje a jeho renovaci. C-4 jsem si vyhlídnul z pohledu elektrotechnika a věděl jsem zhruba co mě může čekat. Doporučuji i C-2a (která se mi obvodově líbí ještě více). Jak zde bylo napsáno, diskrétní řešení předurčuje tyto předzesilovače ještě k dlouhému životu. S pozdravem Tomáš

Odpovědět