Yamaha C-4 - Recenze

Prostor pro milovníky poslechu LP
TAB
Kontaktovat uživatele:

Yamaha C-4 - Recenze

Příspěvek od TAB »

Zdravím všechny příznivce analogu. Dnes bychom se podívaly do zákulisí kde na nás čeká krásný Vintage stroj a tím je phono předzesilovač Yamaha C-4.

Nejdříve však jak to vše vzniklo a jak jsem k němu přišel. Nějaký ten pátek vlastním gramofon RPM9. Pro nedostatek financí, vytíženost a nerozhodnost jakou přenosku a předzesilovač jsem jeho zprovoznění odkládal. Je tomu ale nějaký ten měsíc, kdy jsem měl perfektní možnost zakoupit novou přenosku DENON DL-S1 se slevou 50% *jupi* ..

Po zakoupení přišel čas začít řešit i phono předzesilovač. Zhruba pět let jsem jezdil po návštěvách občas jsem i něco postavil s kamarádem a měl tak možnost slyšet různé stroje. Bylo jasné, že konečným řešením bude lampový předzesilovač. Jeho stavba je ale dost náročná a zdlouhavá. Chtěl jsem také i pro porovnání tranzistorový předzesilovač. Po zkušenostech s levnými značkami jako Creek, project, Actidamp jsem byl dost otráven a vlastně za svou praxi v hi-fi jsem si uvědomil, že dobré tranzistorové phono jsem ještě neslyšel.

Jednoho dne jsem tak přemýšlel a napadlo mě co takhle zkusit něco Vintage. Přemýšlel jsem o zn. Sansui, Luxman a pak jsem si řekl co Yamaha. Jako nactiletý jsem slyšel koncový zesilovač od Yamahy s nápisem Natural sound a vím, že tehdy se mi to moc líbilo. Shodou náhod jsem zde našel na prodej Yamahu C-4 za krásných 2500,-. Jen jsem si řekl jdu do toho a jel pro něj. Za ty peníze mám nového creeka co stojí za starou belu tak co..

Konstrukce
Yamahu C-4 jsem přivezl domů a začal zkoumat. Jedná se o krásný kus neuvěřitelně propracovaný po elektrické stránce. Dal jsem tedy dohromady podsvícení tlačítek, vyčistil, opravil zadní konektor a dal novou napájecí šňůru, která byla poškozená. Nakonec ještě proměřil charakteristiku zesilovače.
Při údržbě jsem obdivoval složitost zapojení, precizní zpracování a kvalitní součástky. Vícenásobný zapouzdřený Japonský potenciometr kterého by se Alps lekl a utekl, nebo zapouzdřený EI transformátor s výkonem 80W!!! O kvalitních kondenzátorech nemluvě. Lahudkou jsou kloubové hřídele k přepínačům a potenciometrům, složité a přitom krásně funkční *bravo* .

Celý předzesilovač je diskrétního zapojený a skládá se z kvalitních Japonských tranzistorů Sanken. Dnes už v podstatě nedostupných a při opravách je to problém. Vše pracuje ve třídě A! Předzesilovač tak po pár minutách provozu hřeje jak blázen. Provedení je masivní a vážící neuvěřitelných cca 9Kg.
Rozměr je také slušný 435 x 112 x 350mm. Uvnitř se nachází dvě hlavní desky - spodní a vrchní. Samostatnou část tvoří sluchátkový zesilovač.

Funkce:
Předzesilovač je doslova nabušen možnostmi. Nejsem přítel multi-univerzálnosti ale tady to funguje skvěle. Na zadním panelu najdete 3 přepínatelné vstupy Phono. 2x MM vstup a 1x MC vstup! MM Vstupy mají možnost nastavení kapacity a impedance. To vše se pohodlně ovládá na předním panelu! Dále je tu několik linkových vstupů a dva výstupy, které jsou také přepínatelné a hlavně můžete tak využít krmení více zesilovačů pro biamping .... Dále tu jsou vypínatelné korekce, filtry, Mute a balanc.

Zvuk
Jedním slovem paráda. Jemný chod potenciometru umožní přesně nastavit hlasitost. Zvuk je čistý, dynamický a na tranzistor hodně otevřený bez náznaku nějaké drsnosti. A to se bavíme jak o linkových vstupech tak hlavně o gramofonových. Tohle jsem nečekal a jsem nadšen, spokojen a poslouchat mě baví víc a víc *jupi* Když to porovnám s nedodělaným prototypem elektronkového zesilovače tak zde Yamaha šlape lampáči na paty. ano chybí tam ta větší otevřenost a více analogové sladší víšky ale i tak je to dost dobré a zatím jsem neslyšel lepší tranzistor.

Parametry:
Také skvělé. Celkové THD je 0,005% při výstupní velikosti 10V ! Frekvenční přednes jde do 100KHz v podstatě bez útlumu. Nebudu zde opisovat parametry proto přikládám odkaz i s fotkama...

Závěr:
Myslím, že jsem nakoupil dobře. Ty malinké směšné krabičky co se dnes vyrábějí z operačních obvodů jsou trapné. Byl bych rád kdyby výrobci zase začali vyrábět kvalitně. Dnes přeci umíme v podstatě vše. Dnes vysoká cena není zárukou kvality a propracovanosti. A tak se slzou v oku jsi jdu pustit nějaké to LP. Přeji všem hezký zbytek víkendu a analogové slunce v duši :)

http://www.audio-extasa.eu/yamaha-c4-co ... p-634.html

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Yamaha C-4 - Recenze

Příspěvek od efičák »

Pěkný příspěvek o zajímavé mašince za hubičku.
*thumbs up*

Mám jiný názor na nákup vintage kousků na základě zkušeností kamarádů. Nejeden došlý kus se pokoušeli vrátit pro neodborné zásahy či evidentní "zahoření" očazené desky.
Ne každý zájemce o kvalitní vintage zážitek, je odborník na slaboproud a ne každý odborník na slaboproud rozumí jemnému umění soustředěného poslechu. Když se obrátíme na běžného řemeslníka, nemusí to znamenat pochopení podstaty zakázky - revize stavu vintage komponentu.

Známý nám to proměří a shledá kus za vyhovující.
Zapotřebí jsou zkušenosti se stárnutím součástek (původních) a možnosti náhrady za současnou, dost nevyrovnanou produkci.

Kdo nemá filigránského milovníka zvuku a současně slaboprouďáka, což je vzácná kombinace o četnosti výskytu bájného jednorožce v chovu kladrubáků na závody a maso...

Z mého analogového pohledu se dívám na Denon DL-S1 s respektem a dokonce obavou, jaké phono a gramofon špičkové přenosce nabídnout.
Můj subjektivní názor je použít vyladěnou kombinaci což jde dosáhnout volbou přenosky nejen dle klíče cena-sleva / výkon.

Denon DL-S1 Specifications
Output: 0.15mV
•Output Impedance: 40ohms
•Stylus: special elliptical tip
•Coil: copper (6N) and solid gold
•Frequency range: 20Hz-70kHz
•Tracking force: 1.1-1.5g
•Compliance 14x10-6cm/dyne
•Weight: 7.0g

RPM9 je slušný gramofon, jsou li ložiska ramínka v dobrém stavu může být. Ložisko talíře RPM9 nepatří k nejsilnějším stránkám firmy a to jsem velký fanda Projectu. To se nevylučuje.bKamarád má na starém modelu RPM9 VDH Colibri a je velmi spokojen.

Zesílit tuhle přenosku je fuška především kvůli extrémní hodnotě výstupního napětí DL-S1. (0,15 mV)
Má ji náš člen na gramu Kuzma Stabi což je gramo střední třídy kolem 50t. Kč o vysoké kvalitě mechanické části se vysoce snímavým ramenem unipivotní konstrukce Kuzma Stogi S.
Gramofon zakoupil v provedení se stříbrnou kabeláží VDH od přenosky do phona, jak to Kuzma dělá.
Jeho zkušenosti s ní jsou zničující i pro velmi drahé a kvalitní přenoskové zesilovače uznávaných značek za vysoké ceny. Nakonec zůstává u vintage japonského předzesilovače komerční značky, který však tuhle výzvu dává s velkým přehledem, jako výsledek konstrukce a součástkové základny své doby, nikoli jako záměr výrobce.

Prostě DL-S1 je extrém co za svou cenu požaduje nepřiměřeně kvalitní zesílení. Z mých neúplných a laických zkušeností milce analogu, bych z nových současných výrobků zvolil plně elektronkové phono Canor TP306 VR+ pro ty znamenité triody 6SN7. Použití step up traf a přesné impendační nastavení připraví přenosce ideální podmínky.

Zkazit jí pracovní podmínky to je tak snadné.
Nastavení impendace buď přenosce vyhoví, nebo ji zatluče. Jsou kvalitní phona s pevně nastavenou hodnotou 100 Ohm., které s DL-S1 nezahrajou. Ona potřebuje 40 Ohm a basta...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Vintage není pro mě problém. Vím co kupuji a hlavně tomu rozumím takže si případně umím vše dát dohromady. Pro mě je dnes problém v té záplavě přístrojů najít něco dobrého. To co se nabízí je pro mě málo kdy uspokojivé. Člověk který HiFi po technické stránce nerozumí bude mít vždy problém at už nakupuje použitou techniku nebo novou. Také mě někdy přijde komické když se někdo bojí Vintage a pak jde kupovat nový čínský ´´flaškostroj´´ a nebo švábovou hračku s NE5534 před kterou konstruktér prdne lampu :D (určitě si někdo vzpomene o jaký přístroj jde). Není to tedy jednoduché.
A co se týče servisu jako konkurenci kterou bych mohl doporučit tak sám v podstatě nevím. V Čr znám snad jen jednoho človíčka..

Denos S1 není problém. Kupte si originál steup trafo od Denonu který patří světe div se mezi špičku za nějakých $1100 a máte klid. Z 0,15mV je rázem nějakých 1,5mV případně trafa od lundahl tuším LL1934 1:13 a taky pohodička. Phonem je to vždycky horší ale i zde to není problém. Dobrá konstrukce jako Conrad Johnson s TEA2 kde jsou byčejné 12AX7 nebo od italského konstruktéra Ciuffoliho phono s elektronkami Da3 a možná i Audio Research by nezklamal. Na mé Yamaze jsem přepínal různé kapacity a vstupní odpory a nějak velké drama se nekonalo. Mnohem větší problém jsem Měl s MM přenoskami ty prostě nehráli at jsem dělal co jsem dělal..

and291
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od and291 »

Díky za skvělý tip TAB! Na německém ebay.de jsem si ihned koupil předzesilovač Yamaha C6 a díky němu nyní znovuobjevuju mé černé desky. Můj dosavadní Project Phonobox SEII poletí velkým obloukem! Rozdíl v přednesu je ohromný. Ani se mi nechce věřit, že je to vůbec možné. Mnohem hutnější, jaksi dospělejší zvuk - trochu to přeženu - jako kdybych vyměnil své dvoupásmové bedny za třípásmové.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To jsem rád, že jsem ti pomohl. To víš, nevím jak C-6 ale Yamaha C-4 stála těžký love v té době a opravdu se nedivím, že tam slyšíš takovou změnu. Ten Project je opravdu hračka co se nedá poslouchat ale to už ted víš ;-)

Hlavně nejen zvukově je výborná ale možnost nastavení na různé přenosky a možnost mít připojené klidně 3 ramínka na jednou je fajn.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Začal jsem se nudit s Actidampem Mk IV-3,protože hrál hůře než mé CD a zrovna se na webu objevila Yamaha C4,tak jsem ji vzal a dnes "nainstaloval",konečně po delší době projíždím desky,ten zvuk je takový,jakoby přenoska zajela tak o 30% hloub do drážky a vyštrachala tam nové detaily a vše je přirozenější,analogovější,radost poslouchat *2thumbsup*

...ty staré mašiny fakt mají něco do sebe...

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Dnes jsem teprve měl možnost a dostatek času na podrobný poslech C4 a jsem velmi mile překvapen,s původním phonem(Actidamp Mk IV-3) ani zbla podobnosti,C4 prostě hraje čistý analog,je tam slyšet opravdu vše a v krásném podání v prostoru,přál bych všem,kdo má nějaké švábové phona,slyšet tuhle Yamahu(měl jsem doma Luxman C-02 a nehrál tak dobře),jsem s ní velmi nadšený,nevím jak komu a na jaké sestavě,ale mi přes Audiomat po Spendor repro tento zesilovač sednul opravdu moc dobře...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

tak to jsem rád, že tento článek někomu pomohl. Já jsme se taky rozhodoval mezi Luxmanem C-02 a Yamahou a jsem teda rád, že jsem vybral Yamahu. Zatím jsem nic v tranzistoru lepšího neslyšel :) . Ještě by mě zajímlo jak hraje sluchátkový výstup, protože ten můj nefunguje a já nemám čas to opravit...

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Mi Yamaha funguje se vším všudy,ale bohužel nemám sluchátka,maximálně pecky od B&O,ale na nich bych kvalitu poslechu nepoznal...

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Koupím yamahu c 4.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Tak jsem si pořídil jako měřící kartu profláknutou zvukovku od Esi - Julii a jen tak cvičně jsem si změřil svojí Yamahu. A výsledek mě docela překvapil.

Měřeno při výstupním napětí 2,0V RMS:
THD: 0,0019%
THD+N: 0,0065%
S/N: cca 104dB

Papírové hodnoty udávané výrobcem jsou THD 0,0035% a odstup 106dB. Slušné na dědečka :-)

Obrázek

Obrázek

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Jj,děda válí :-). Která další Yamaha by měla ještě lepší phono?

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

to Patman: zkoušel si pustit Yamahu přímo do koncáku toho Audiomatu, tzn. zcela obejí jeho preamp? Myslím, že by výsledek moh být ještě lepší :-)

Lepší phono? Možná CX10000? ;-)
Obrázek
http://www.thevintageknob.org/yamaha-CX-10000.html

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Když používáte v Yamaze pouze phono předzesilovač, jakým způsobem ho připojíte k integrovanému zesilovači v sestavě, aby signál nešel přes potenciometr ? Dá se použít výstup pro nahrávání ?

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Spíš než obejít preamp Audiomatu,který je dle mne vynikající by bylo fajn obejít preamp Yamahy,zatím to mám zapojeno jen s audio muting přímo do Audiomatu...

Odpovědět