Nejdříve však jak to vše vzniklo a jak jsem k němu přišel. Nějaký ten pátek vlastním gramofon RPM9. Pro nedostatek financí, vytíženost a nerozhodnost jakou přenosku a předzesilovač jsem jeho zprovoznění odkládal. Je tomu ale nějaký ten měsíc, kdy jsem měl perfektní možnost zakoupit novou přenosku DENON DL-S1 se slevou 50%

Po zakoupení přišel čas začít řešit i phono předzesilovač. Zhruba pět let jsem jezdil po návštěvách občas jsem i něco postavil s kamarádem a měl tak možnost slyšet různé stroje. Bylo jasné, že konečným řešením bude lampový předzesilovač. Jeho stavba je ale dost náročná a zdlouhavá. Chtěl jsem také i pro porovnání tranzistorový předzesilovač. Po zkušenostech s levnými značkami jako Creek, project, Actidamp jsem byl dost otráven a vlastně za svou praxi v hi-fi jsem si uvědomil, že dobré tranzistorové phono jsem ještě neslyšel.
Jednoho dne jsem tak přemýšlel a napadlo mě co takhle zkusit něco Vintage. Přemýšlel jsem o zn. Sansui, Luxman a pak jsem si řekl co Yamaha. Jako nactiletý jsem slyšel koncový zesilovač od Yamahy s nápisem Natural sound a vím, že tehdy se mi to moc líbilo. Shodou náhod jsem zde našel na prodej Yamahu C-4 za krásných 2500,-. Jen jsem si řekl jdu do toho a jel pro něj. Za ty peníze mám nového creeka co stojí za starou belu tak co..
Konstrukce
Yamahu C-4 jsem přivezl domů a začal zkoumat. Jedná se o krásný kus neuvěřitelně propracovaný po elektrické stránce. Dal jsem tedy dohromady podsvícení tlačítek, vyčistil, opravil zadní konektor a dal novou napájecí šňůru, která byla poškozená. Nakonec ještě proměřil charakteristiku zesilovače.
Při údržbě jsem obdivoval složitost zapojení, precizní zpracování a kvalitní součástky. Vícenásobný zapouzdřený Japonský potenciometr kterého by se Alps lekl a utekl, nebo zapouzdřený EI transformátor s výkonem 80W!!! O kvalitních kondenzátorech nemluvě. Lahudkou jsou kloubové hřídele k přepínačům a potenciometrům, složité a přitom krásně funkční

Celý předzesilovač je diskrétního zapojený a skládá se z kvalitních Japonských tranzistorů Sanken. Dnes už v podstatě nedostupných a při opravách je to problém. Vše pracuje ve třídě A! Předzesilovač tak po pár minutách provozu hřeje jak blázen. Provedení je masivní a vážící neuvěřitelných cca 9Kg.
Rozměr je také slušný 435 x 112 x 350mm. Uvnitř se nachází dvě hlavní desky - spodní a vrchní. Samostatnou část tvoří sluchátkový zesilovač.
Funkce:
Předzesilovač je doslova nabušen možnostmi. Nejsem přítel multi-univerzálnosti ale tady to funguje skvěle. Na zadním panelu najdete 3 přepínatelné vstupy Phono. 2x MM vstup a 1x MC vstup! MM Vstupy mají možnost nastavení kapacity a impedance. To vše se pohodlně ovládá na předním panelu! Dále je tu několik linkových vstupů a dva výstupy, které jsou také přepínatelné a hlavně můžete tak využít krmení více zesilovačů pro biamping .... Dále tu jsou vypínatelné korekce, filtry, Mute a balanc.
Zvuk
Jedním slovem paráda. Jemný chod potenciometru umožní přesně nastavit hlasitost. Zvuk je čistý, dynamický a na tranzistor hodně otevřený bez náznaku nějaké drsnosti. A to se bavíme jak o linkových vstupech tak hlavně o gramofonových. Tohle jsem nečekal a jsem nadšen, spokojen a poslouchat mě baví víc a víc

Parametry:
Také skvělé. Celkové THD je 0,005% při výstupní velikosti 10V ! Frekvenční přednes jde do 100KHz v podstatě bez útlumu. Nebudu zde opisovat parametry proto přikládám odkaz i s fotkama...
Závěr:
Myslím, že jsem nakoupil dobře. Ty malinké směšné krabičky co se dnes vyrábějí z operačních obvodů jsou trapné. Byl bych rád kdyby výrobci zase začali vyrábět kvalitně. Dnes přeci umíme v podstatě vše. Dnes vysoká cena není zárukou kvality a propracovanosti. A tak se slzou v oku jsi jdu pustit nějaké to LP. Přeji všem hezký zbytek víkendu a analogové slunce v duši

http://www.audio-extasa.eu/yamaha-c4-co ... p-634.html