Zostava k starej Tesle

Prostor pro milovníky poslechu LP
argeus
Kontaktovat uživatele:

Zostava k starej Tesle

Příspěvek od argeus »

Ahojte kamaráti,
prečítal som si už zopár článkov (i tých diskusných) ale keďže viem, že najlepšie riešenie je vždy to na mieru, obraciam sa sa na Vás s prosbou o pomoc a radu.
Po otcovi som zdedil postarší gramofón TESLA HC 58. Chcel ho vyhodiť, no nedal som ho. *taktone* Je v podstate zánovný a mali sme ho doma skôr ako dekoráciu (k nemu asi 6 LP). Prenoska je tam VK4302 (to je kryštál, že?). Po rokoch som ho skúšal, tanier sa točí a ihla lúdi zvuky. Nemám však k nemu žiadny aparát. Z tunajších diskusií cítiť silnú preferenciu k predzosilovačom od fy. pro-ject. Moja otázka znie, či by Phono Box S bol pre moje potreby dobré riešenie, resp. či sa v danej cenovej hladine dá nájsť ešte nejaká vhodná alternatíva (keď už toľko chválený Phono Box SE II nemôžem nikde zohnať). Samozrejme, nemusí to byť len niečo od pro-jectu.
Druhá vec čo mi chýba je repro. Toto repro by zároveň malo slúžiť pre potreby TV. Nemusí to byť zrovna domáce kino, osobne si myslím že pomaly čokoľvek bude znieť lepšie než to čo do TV montujú.
Kamarát mi poradil NOVA od Harman Kardon: http://www.techhouse.sk/zvukova-technik ... nova-white
Ešte som to ale nepočul, dúfam čoskoro. Tých 200e za repro je zhruba aj cenová hladina kde by som sa chcel udržať. Skôr mi ide o čistý a jasný zvuk, nepotrebujem veľké, hlasné a možno zvukovo nejasné bedne (za rovnakú cenu) a jedovať susedov. Basy sú ale samozrejme vítané, počúvam skôr rock, balady i hard, old pop, staré disco a nepohrdnem ani klasikou. Je NOVA OK alebo skôr niečo iné? Vec sa tiež má tak, že repro musí byť biele kvôli zladeniu s nábytkom.
Preventívne sa ešte opýtam, neviem v akej kvalite je prenoska. Je tam už tuším odjakživa. Ak to bude hrať dobre, chytať sa jej nebudem. Ale ak nie, pomôže keď ju vymením za nový typ http://www.avelmak.sk/index.php?lm=306& ... icle=26834 - je táto nová kvalitnejšia než bola tá stará, prípadne existuje nejaká náhrada z novších kvalitnejších prenosiek?

Netuším koľko ešte gramofón vydrží, bude na ňom treba porobiť nejaké základné úpravy, napájkovať cinche a pod. V prípade potreby ďalších úprav (prekáblovanie ramienka, motorček, čojaviemčo) ho len jednoducho posuniem niekomu kto sa do toho s radosťou pustí a sebe kúpim nejaký lacnejší pro-ject. Moja zostava by mala byť teda OK aj pre prípad takéhoto upgradu.

Za komentáre a rady vopred ďakujem!

nstar
Kontaktovat uživatele:

Re: Zostava k starej Tesle

Příspěvek od nstar »

Nazdar, tak na tvoj gramec, resp. prenosku stačí skrátka len zosilnovac, nepotrebujes phono preamp. Proste to zapojis do hocijakého vstupu okrem phono. Máš náhradné ihly, aké repro a zosilnovac?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

gramo šásko HC 58 dovolí vložit magnetodynamickou přenosku, libovolbou 1/2" (Ortofon, Shure, Sony, Sanyo...) a potom korekční pre-amp bude potřebný (nebo vstup phono MM na zesíku, receiveru...) pokud ponecháš původní piezo VK....zapoj rovnou do vstupu CD nebo tuner jak psáno výše

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Ono tu prenosku po čase aj tak budeš musieť meniť, keďže má kratšiu dobu životnosti, ale to si nechaj poradiť od skúsenejších ako som ja (btw z peňažných dôvodov momentálne používam základnú prenosku AT95e + phono box S, no aj napriek tomu, že táto prenoska sa teší všeobecnej obľube, ja som fanúšikom trocha iného prejavu zvuku).

Na druhej strane z osobného posluchu viem odporúčať s čistým svedomím repro Q Acoustics 3020 alebo Dali Zensor 1. Tie sa pohybujú niečo nad 200€.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

LawIAR píše:Ono tu prenosku po čase aj tak budeš musieť meniť, keďže má kratšiu dobu životnosti, ale to si nechaj poradiť od skúsenejších ako som ja (btw z peňažných dôvodov momentálne používam základnú prenosku AT95e + phono box S, no aj napriek tomu, že táto prenoska sa teší všeobecnej obľube, ja som fanúšikom trocha iného prejavu zvuku).

Na druhej strane z osobného posluchu viem odporúčať s čistým svedomím repro Q Acoustics 3020 alebo Dali Zensor 1. Tie sa pohybujú niečo nad 200€.
Skúšal si nastaviť väčší zisk na preampe? Čo to povedalo? Ja nemám žiadne skúsenosti s AT, ale aký zvukový prejav preferujes?

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

nstar píše:
LawIAR píše:Ono tu prenosku po čase aj tak budeš musieť meniť, keďže má kratšiu dobu životnosti, ale to si nechaj poradiť od skúsenejších ako som ja (btw z peňažných dôvodov momentálne používam základnú prenosku AT95e + phono box S, no aj napriek tomu, že táto prenoska sa teší všeobecnej obľube, ja som fanúšikom trocha iného prejavu zvuku).

Skúšal si nastaviť väčší zisk na preampe? Čo to povedalo? Ja nemám žiadne skúsenosti s AT, ale aký zvukový prejav preferujes?
Tak zisk na MM môžem meniť iba 40/43 dB a popravde som v tom veľký rozdiel nepočul - ak nejaký (myslím, že v mojom vlákne sme sa o tom tiež bavili). Skôr som zaznamenal zmenu, keď som zmenil kapacitu na 200pF a na nej som doteraz. Čo sa týka toho prejavu zvuku, mne veľmi imponujú čisté a zreteľné výšky, milujem keď činely nie sú potláčané stredmi a basou. Preto sa obzerám po AT440MLb, no najprv pred zmenou prenosky skúsim zmeniť môj receiver za stereo zosilňovač - možno práve tam tkvie najhlavnejší problém toho, prečo so zvukom z gramca nie som 100% spokojný. Ale to je off topic v tomto vlákne.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

v tom případě si doinvestuj na zesík (stereo receiver) s interním ekvalizérem 5-7 pásmo běžně vyhoví a přenos si doladíš podle zvyku, vkusu

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Ked ono tie recievre k domacemu kinu fakt hraju na houby, asi nie vsetky ale je to tak...

argeus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od argeus »

A ja blbec som si myslel, že MC znamená kryštál a MM magnet :). Nič, začínam. Doma u našich to bolo pôvodne napojené na nejaké staršie Tesla rádio + pasívne repro, u mňa som to zatiaľ skúšal len tak, naprázdno, s uchom pri platni. Keď preletujem ten starý 5-pin DIN na cinche, skúsim to na 5.1 Geniusoch ktoré zatiaľ ešte mám (pôjdu het, pri tichom vstupe šumia a moc do obývačky nepasujú). Každopádne, o tej mojej prenoske som sa dočítal, že degraduje i vekom, takže po skúške pôjde tak či tak von. Nejaké tipy na vhodnú náhradu? (okrem už spomínanej AT95e, tú si ešte omrknem, vďaka za tip). Keď ju vymením, Phono Box S môže byť? Vďaka aj za tip na repro. Musím si nájsť čas a niekde vybehnúť si to napočúvať.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

přenoska MM (moving-magnet) je běžný typ magnetodynamické kdežto MC (moving-coil) kvalitnější ale dražší a vyžaduje přepínač phono MM/MC neboť dává velmi malé výst.nápětí,
s ohledem na třídu a celkovou koncepci Tvého gramofonu je přenoska AT91 přijatelná volba,
ještě bych zvážil Sony VL48G nebo Sanyo MG09 (obě jsou MM) znalci fajnšmekři budou ohrnovat nos, jsou to ty nejlevnější na trhu...dělej jak uznáš za vhodné
pokud má gramec výstup nf signálu na DIN (5-pin) použij redukci za bůra z marketu
Obrázek

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Presne nič neletuj a kúp radšej redukciu. Podľa mňa aj tá stará prenoska môže niečo zahrať a na tých šesť starých platni čo ohoblovala to môže byť akurát. Na tvojom mieste sa vyprdnem na phono box a kúp radšej stereo amp s phono vstupom, trebárs nejaký použitý.

argeus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od argeus »

Ten 5 DIN som už uťal, nakoľko som potreboval vytiahnuť šasy z krabice a bez toho to nešlo. Cinche dorobím, pohoda.
Zatiaľ to nechám na starej prenoske; predstava, že nateraz nemusím vyvaliť ďalších 150e len aby som zistil či to ide ako som si pôvodne myslel, je veľmi fajn. Ale časom pôjde von, pomaly si dokupujem platne.. Páčila sa mi myšlienka aktívnych bední, hoc aj tie NOVA, cez BT/wire pripojím k TV ktorú keď zapnem, tak to proste pôjde (vedia sa vypnúť/zapnúť podľa toho či do nich niečo ide). Bez nutnosti hľadať päť ďalších ovládačov, prípadne pobehovať po izbe. A keď budem chcieť používať gramofón, tak to prepojím. Inými slovami, stereo amp by mi skomplikoval používanie repro s TV. Takže stereo amp neviem či mi treba - i keď equalizer by bol pri gramofóne asi OK. Inak tomuto nerozumiem, všeobecne sa dosť rieši kvalita phono preampu. Možno očakávať, že stereo amp s phono vstupom bude robiť to čo má rovnako dobre ako v prípade solo phono preampu, tzn. škatuľky ktorá bola navrhnutá iba na jednu jedinú vec? Alebo stereo amp s phono vstupom vie horšiu kvalitu (ak nejaká je) vyvážiť equalizérom? Zn. chcem to za 100 eur.
Alebo pri tej mojej Tesle riešim blbosti :)
Vďaka!

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

1. Do stereo zosiku môžeš napojit bezne 5 zdrojov plus phono, takže tv urcite
2. Neviem ako by ti to skomplikovalo pouzivanie, prepinat dialkovym vstup je snáď phodlnejsie ako prepajat bedne
3. Do sto eciek kupis zosilnovac s phono, samozrejme použitý
4. Niektoré zabudované phono môžu byť o dosť prijemnejsie ako phono box ( nemám nič proti nemu )

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Odpovědět