BVa už mně předběhl, já jsem ten odkaz tady inzeroval již několikrát.
Samozřejmně, není potřeba se s tím doma prasit na neodpovídajícím HW a tématicky, no samozřejmně porovnávat jen u nových nahrávek, které byly kvalitně digitálně nasnímány.
bacil2
Neřeš otázky a ty soubory si můžeš koupit - bude to bez práce a můžeš začít rovnou porovnávat, pokud tedy na to máš vybavení. Jako sluchátka a igráček nevyhoví.
Např. na stránách:
http://www.2l.no/, vybrat v nabídce: Album title ORGANISM, Performer Terje Winge, organ Catalogue #2L-123-SABD, EAN13 7041888521327, ISRC-code NOMPP1601010-110 a tam si může každý zakoupit co potřebuje v klidu testovat. Já už jsem to udělal před časem.
Další možnost a zadarmo je ten odkaz od BVa, tam jsou skladby zadarmo a stačí to jen porovnat, kdo na to má techniku. Není potřeba vůbec teoretizovat. Prosím pište jen ověřený, svoje vlastní zkušenosti a ne teorie a dohady.
Jen jako info: včera jsem zcela náhodou večer poslouchal ty varhany Organism a šáhl v tom dvoj deskovém kompletu pro SACD a poslouchal na hlavní audio věži ve stereu. Nějak mně to úplně nepřesvědčilo a v podvědomí mně tam něco scházelo a věděl jsem, že jsem to slyšel už v lepším provedení. Tak jsem změnil lokál a vzal jsem tu druhou placku BD Pure Audio a šel to přehrát na " průměrnou" věž do obýváku, která slouží jako DK ( SUPRA MD06-EU Mk3, SC LX-88, BDP LX-88, AD F990, KX-9010, DP-7090, KT-7020, DV-646A, TN-570, GE-1100, 700 S2 ( 5.0 ), DB1-D, Silent Wire, Van den Hul ). Zapojení přes HDMI a ve stereu. Ten zvuk naprosto neporovnatelný. Dynamický s jasnými konturami se superbasy, až z toho šel strach. To byl i na horší aparatuře pro mně zvuk TOP EXCELENT. Po přepnutí na mch to pro mně bylo pociťově, jako v nějaké katedrále, až na ten neklid na pozadí ve velmi tichých pasážích ( dnes už měchy šlapající otroci u varhan nejsou a ten vetilátor holt není zcela tichý ). Jen škoda, že to nemůžu porovnat se živou produkcí, nebo s tím originálem DXD 352.8kHz/24bit.
Takže závěr: Originální digitální záznam na plackách, či v souborech Hi-Res jednoznačně smysl má. Je to velký posun k lepšímu. Otázkou je, zda to každému sedne " na ucho ", protože někteří jsou zvyklí na tzv. analogovost, která nemá tak ostré kontury, popř to obsahuje mírné zkreslení.
Ať Vám hudba hraje skvěle.