MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6225
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

MQA

Příspěvek od dadaft »

Vzhledem k tomu, že jsem tady zaregistroval nějaké pozvánky na poslech MQA streamů, tak asi někdo bude vědět, co trápí začátečníka ve světě streamingu.

V podstatě jde o to, jestli budu muset jít o jeden level zesilovače výš, než teď mám.

Žádoucí stav je plnohodnotný MQA streaming.
To samozřejmě znamená TiDAL,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a teď nevím, jestli můj DAC musí mít zabudovaný MQA decodér, nebo stačí prostě běžný hi-res DAC (96kHz/24bit a výš - u mě konkrétně je to dac-amp v jednom).

Protože co tak čtu, tak ten dekóding je možný jak hardwarově, tak softwarově. Když je dekódovaní prováděno softwarově, např. softwarovým přehrávačem TiDAL v PC, je zapotřebí připojení k hi-res převodníku. Pak se podaří dekóding v plném rozsahu odpovídajícímu hi-res (192/24).
Pokud není softwarový dekodér a/nebo hi-res DAC, je soubor přehráván v CD kvalitě (44,1/16).

Jinde ovšem rozlišují jakési MQA Core a pak Full Decoder. A jestli jsem to pochopil, tak to Full Decoder je plné využití kvality MQA a DAC musí být na MQA připraven.

Jinými slovy ------------ abych plně využil výhody MQA streamingu, vystačím si se svým současným hi-res dac-amp NAD C 338 a TiDALem v PC, nebo budu muset koupit NAD C 368 plus MDC modul BluOS, který má MQA dekodér?

? ? ?

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 712
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od Fidas »

Nevím, zda zatím stojí za to se s MQA zalamovat. Tidal nabízí pouze 421 alb v této kvalitě. Z toho cca 90% balast.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6225
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od dadaft »

A je to poznat na zvuku, když v TiDALu přehráváš "normální" a MQA nahrávku?
(předpokládám, že MQA decoder DAC nemáš)

((( teď když to studia dostala zdarma k dispozici a jedou v tom Pioneer, NAD, Onkyo a další, možná začne počet alb rychle stoupat, ne? )))

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PavelDosko »

Dadaft : zesilovac jsi naposledy definitivne vybral pred par dny, preci...

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 712
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od Fidas »

Nene, dekodér nemám ...pocit, že to hraje lépe, ale neumím to určit, v čem to je lepší...
Ten dekodér, jak předpokládám, by musel být v DACu, že? Nevím, zda pan Šroll bude takto své převodníky vylepšovat ...

dkdkdk
Příspěvky: 440
Registrován: 13 lis 2014 18:22
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od dkdkdk »

Celý ten hype, jak je MQA úžasné přisuzuji tomu, že CDčkáři najednou slyšeli Hi-Res formát ;)

Abys plně využil MQA, což není nic jiného než konzerva obsahující Hi-Res určená pro streamování v malém datovém toku, budeš potřebovat hardwarový dekoder, viz. vysvětlivky pro obrázkaře
https://www.audiostream.com/content/mqa ... -explained

Jestliže až tak prahneš po MQA, opustil bych prostor klasického PC a přenos bych svěřil nějakému streameru, např. Bluesound Node2
http://www.bluesound.com/en-eu/products/node-2/?cl
Nebudu polemizovat zda je obsažený PCM5122 DAC chip lepší než PCM1796 v tvém NAD C338 (specifikacemi by neměl), ale narozdíl od první generace Node má tento už i kromě OPTICAL OUT také COAX RCA OUT, tudíž by nebyl problém vyvést signál takto do C338 DACu a porovnat s integrovaným DACem streameru přes Analog OUT do zesíku.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3886
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

Rozdil mezi MQA a neMQA je vyrazne, ale opravdu vyrazne mensi, nez rozdily mezi nahravkami jako takovymi. Dobra neMQA nahravka zni lip nez prumerna MQA nahravka.

Pro me osobne je MQA dnes uplne nezajimave, o tom kvalita zvuku neni. MQA neresi to, co je podstatou problemu - kvalitu nahravek jako takovych. Je to jako kdybych mel slabounke pomale auto a chtel ho zrychlit tim, ze budu vyhlazovat asfalt, po kterem jede.

Rozumim snaze poskytnout kvalitnejsi data pri jejich nezmenem objemu, ale i to mi v dobe velmi dostupneho vysokorychlostniho internetu prijde jako beh proti proudu.

Renown
Příspěvky: 2315
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od Renown »

rozdíl mezi MQA které se HW dekoduje na 24/192 a FLACem 24/192 by neměl být žádný.
Pravdou však je, že Meridian a s ním spřažení producenti hudby do formátu MQA kodují opravdu špičkové nahrávky co se týká DR apod., snad ve snaze, aby se lidem zdálo, že MQA je něco více než jen FLAC či DSD. Upřímně si přeji, aby MQA skončilo co nejdříve v propadlišti dějin.


Uživatelský avatar
bacil2
Příspěvky: 824
Registrován: 16 zář 2016 11:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od bacil2 »

... no podľa toho čo je popísané tu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Master_Qu ... henticated
... je to celé skôr obyčajný komerčný odrb, ktorý donúti všetkých "počujúcich" používať licencovaný MQA hardvér ...
MQA-encoded content can be carried via any lossless file format such as FLAC or ALAC; hence, it can be played back on systems either with or without an MQA decoder. In the latter case, the resulting audio has easily identifiable high-frequency noise occupying 3 LSB bits, thus limiting playback on legacy devices effectively to 13bit. MQA claims that nevertheless the quality is higher than "normal" 48/16, because of the novel sampling and convolution processes.

Other than the sampling and convolution methods, which were not explained by MQA in detail, the encoding process is similar to that used in XRCD, HDCD and aptX."

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6225
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od dadaft »

Inu dobrá.
Věřím vám.
Já jen že se mi předvčerem ozval člověk, který vždy říkal "Digitál? Až se kromě zvuků naučí i hudbu, tak mi dejte vědět" s tím, že MQA někde slyšel a takový digitál by (možná!!!) na milost vzal,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Dobrá, žádný nový zesák.
Ono když nad tím uvažuju, tak ten dekóding je možný jak hardwarově, tak softwarově, to je jistota. Takže opravdu stačí aplikace která to umí, počítač a připojený na hi-res DAC (min. 96kHz/24bit).

Tak to by bylo...
.
.
.
.
.

Ale proč by měl zmizet nechápu --- hi-res s tak nízkým datovým tokem je pro streaming boží požehnání, ne ????
---------------------------------------------

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3886
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

To jsou ti pozérští dojmologové. MQA jako takové negarantuje kvalitu zvuku. Ta je daná PŘEDEVŠÍM nahrávkou, takže MQA nahrávka nebo hi-res nahrávka může klidně znít objektivně hůř než CD.

A pokud tvůj známý tohle tvrdí, znamená to, že nikdy neslyšel normální hi-res. Nebo to bere klasicky pocitářsky: je to ono "tajemné nové" MQA, takže to musí znít dobře... :-D .

Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 981
Registrován: 17 dub 2016 23:45
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od terahera »

Já jsem také dojmolog,jak píšeš,ale nemyslím si o sobě,že jsem pozer :shock:
Ale co se týče MQA,zůstávám i přes své dojmy a pocity,kterými se v hifi řídím,zatim chladný a klidný

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3886
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

No vždyť můj příspěvek byl určený lidem, kteří říkají, že "MQA někde slyšeli a takový digitál by (možná!!!) na milost vzali".

Renown
Příspěvky: 2315
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od Renown »

pod pojmem Boží požehnání si představují něco zcela jiného :)
MQA by mohlo být ok, kdyby existovaly CD nosiče s nahrávkami MQA. V standardním přehrávači by to hrálo 16/44,1 , ale v přehrávači s podporou MQA by to hrálo třeba 24/192 a to by bylo něco. Ale zase na druhou stranu existují BR disky a na ty se vejde daleko více dat, takže jsem si odpověděl sám. MQA je způsob jak vytáhnout z hifistů peníze. Opravdu nevidím jiný smysl jeho existence.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 2 hosti