8 Ohm zesilovac+ 4 Ohm repro pri nedosazeni max. vykonu

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
kallados
Kontaktovat uživatele:

Re: 8 Ohm zesilovac+ 4 Ohm repro pri nedosazeni max. vykonu

Příspěvek od kallados »

Budu tedy doufat, ze przije :-) Jeste prsim tri kratke dotazy, ty se poji furt s tema Ohmama tady.

1. Je spravna myslenka, ze kdyz pripojim repro na bi-wiring do A+B kratkymi a co nejsilnejsimi kabely- ze se mi zvedne impendance beden? Cetl jsem cosi o ctyrlinkach a medi 4mm atd. Kdybych tedy poridil "silny" kablik, prip. koax (asi blbost) spise by to pomohlo navysit odpor beden, nez by uskodilo?
2. Nejak si stale rikam, ze i levnejsi 3pasmo s kvalitnim kabelem a bi-wiring zapojenim bude hrat lepe, nez bedny za stejnou cenu, ale jen 2 pasmo. Trochu se to ve me bije. Nemel by mi ale prave ten bi-wiring tak trochu pomoci kompenzovat treba i nedokonale vyhybky? Viz. kdyz tomu natahnu srot kabel bay se toho ztratilo co nejvic jak jsem nekde cetl.
3. Netyka se tematu tak prosim o schovivavost. Muj gramofon jsem upevnil na zvlastni skrinku na zed, abych co mozna nejvice snizil ruseni z nasi stare vrzajici podlahy. Nyni vybiram jen stojici repro s tim, ze jim frknu nejake ty spicate nozicky. Je ma uvaha spravna, kdy si rikam, ze je asi blbost strkat nejaky kompaktni (nebo jak se to rekne, proste nestojici na zemi) repro take na tu skrinku? Ze by nejake magneticke ruseni, nebo i to repro samotne se klepe ne? Jeslti totiz nakonec nevybiram repro ve spatne typologii (stojici na zemi).

Diky za chtre odpovedi na me hloupe dotazy :-)

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

Co tady stále řešíš? Máš 8ohm bedny:
"Universe Pentagon 3000 s udajnym vykonem 1500W, 4 pasmove a 8 Ohm imopendance"
a zesilovač Aiwa XA-007 se 4ohm výstupem. V čem vidíš problém?

Když připojíš bedny bi-wire, s jejich impedancí se nic nestane. Co ti na tom není jasné?

2pásmovky by měly hrát lépe, jak stejně drahé 3pásmovky. Nemusí to být pravidlem, někde se ale za stejnou cenu u 3pásmovky musí slevit na kvalitě.

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

Nezlob se na me, ale opet odpovidas na uplne neco jineho. Pokud si chces nahonit mnozstvi prispevku, zkus to prosim nekde jinde. Za chytre rady jsem rad. Uz predtim jsi odpovidal na uplne neco jineho, protoze jsi si ocividne nic pred tim neprecetl. Diky

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Budem odpovedat teda tiez mimo, kedze si honime tie prispevky vo svojom volnom case:
1. biwire ti doda lepsi pocit na dusi, no zvuk si myslim ze nie
2. dvojpasmo bude za rovnaku cenu lepsie, mimo teda tych hlbokych basov, ktore zasa na lacnych trojpasmach budu smutne
3. kedze to kvoli slabemu zosilnovacu nebudes moct davat nahlas, tak to na tej polici mozes kludne mat a na zemi tancovat

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

No... odpovedi se mi moc nelibi *headbang* ale zni logicky, asi to bude jak rikas. Uz preci jen zvazuji radeji to dvoupasmo. A j este jeden kraticky dotaz. Ridil jsem se specifikaci toho zesiku, kde na rezimu A+B jsou bednyky na 8 Ohm. Ted jsem ale kdesi zase vyzjistil, ze na jeden par (proste stereo-jedna mistnost) mi staci to zapojit pouze na rezim A.

Tj. ze rezim A+B bych mel vyuzit pouze pokud bych chtel pripojit dva pary repro. Jde o to, ze pokud jsem to konecne pobral spravne, tak na rezimu A, tj. ze pri pouziti bi-wired kabliku obsadim v zesilovaci pouze jedny stereo svorky ( jednou + a -) a slus. Tim bych ale mohl uz mit bedynky 4-16 Ohm. A sehnat bedynky do 100W na 4 Ohmech uz by nemel byt takovy problem i v rozumnych penezich. Ja jsem resil to "repro 4 Ohm a zesik 8 Ohm" jen kvuli penezum. Pokud to ale pripjim takhkle jak jsem napsal, meli by jit rekneme uplne v klidu i 4 Ohm a hned mam mnohem volnejsi vyber a mozna i malink olepsich dvoupasem (zadne Hi end, ale asi lepsi nez 3 pasmo za 1500) *2thumbsup*

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Režim A/B zapojíš ako bi-wire tak, že zo svoriek zosilňovača pôjdu dve dvojlinky na prepojkou neprepojené "bi-wire" svorky na reprobedni. V tomto zapojení sa impedancia reprobedne z pohľadu zosilňovača nemení.

Režim A+B pri zapojení na "bi-wire" svorky páru reprosústav sa nazýva bi-amp. V tomto zapojení by som čakal, že impedancia oddelených pásiem reprobedne stúpne.

Či by to malo s tvojim zosilňovačom počuteľný prínos oproti trošku hrubšej dvojlinke netuším. Keď nebude vodič "nitka" tak to bude asi jedno.

Ak to chceš mať tesne pri stene, tak vyberaj radšej s bassreflexom vpredu.

Inak... prajem dobrú ruku pri výbere a napíš ako to dopadlo :-)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

@ kallados:
Je to tak trochu *offtopic*, ale opravdu nemohu jinak.
Drzel jsem se zatim zpet a v klidu to tu procital, ted ale reaguji, protoze mam pocit, ze tva snaha vymyslet neco rozumneho bude, za dane situace, marna.
Tvou zminovane reproduktory „Universum Pentagon 3000“ patri puvodne ke vezi stejneho jmena. Pod znackou „Universum“ prodaval nemecky zasilkovy obchod „Quelle“ levnou elektroniku pohadkovych vykonu za bezkonkurencni ceny!
Nejen „vykon“ tvych beden 1.500W (mimochodem – reproduktory zadny vykon nemaji ;) ), ale i zesilovace s údaji v tisicich Wattech PMPO (= Post Mortal Power Output :mrgreen: ) prodavali za ceny, pri kterych majitele znackovych vyrobku nutne bledli zavisti. Ale pouze do doby, nez tyto „zazraky techniky“ slyseli hrat. :lol:
Byl to uz tehdy srot a tak pochybuji o tom, ze by to, po vice nez 20-ti letech, dozralo v neco jineho! *taktone*
Jestli tedy tve bedny maji 8 nebo 4 ohmy, single-, bi-, ci dokonce tri-wiringove terminaly, zda je pripojis dvojlinkou nebo „hadici od vysavace“, na zesilovac 20 nebo 200 Wattu - vse je marne snazeni…hrat to stejne poradne nebude!
Prestan resit kraviny typu bi-wiring, kup k te Aiwe (mimochodem pomerne slusny zesik z konce 80-tych let) dobre dvoupasmove reproduktory (napr. JBL, Quadral, Magnat ci Heco), nestav je vedle gramofonu (!!) ale na stojanky vedle a poslouchej v klidu muziku.
Preji hodne zdaru a brzky uspech. ;)

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

to Miero

DIky za info. Uz jsem se v tom trochu motal. Prilis mnoho informaci vsude na netu a moc rychle. Ted v tom mam poradek. Finalni reseni poslu (jestli se nebudu stydet, pac reseni, ktere me napada asi zase neni zrvna moc idealni (ale pokusim se) :-)

to Prospero

Vykon u tech beden je ciste virtualni a o Quelle jsem si vedom. Vykon samotny je pry max. do 80-100W RMS a to uz v hornich hranicich uz dela neplechu. Nejsem ale honic vykomu, tak jsem to prekousl. Stejne to nikdy tak nahlas pustene nemam. Vysky a stredy hraji celkem obstojne, s basy je to trochu horsi- jsou celkem pekne vykreslene (da lise to tak rict) ale velim nevyrazne. Vzhledem k velikosti basacku 16" ale doufam, ze by mohlo trochu pomoci, kdyz vymenim tkanicku + - za neco poctivejsiho medeneho s vetsim prurezem. CO se kabelu tyce jsem to tu procet uz asi vsecko :-D

Nyni se skutecne rozhoduji mezi dvoupasmem do 70-100W RMS normal a levnejsim 3 pasmem bi-wiring. Vyber by se mohl zdat jasny, ale soucasne koukam, ze je o hodne levnejsi koupit levnejsi 3 pasmo, nez lepsi dvojpasmo. Asi logicke. Myslim, ze to ted zkusim za levnejsi alternativu a az se vytrestam s tim, ze to neni zas az takovy mega prinos ten bi wiring a levne 3 pasmo- koupim neco lepsiho. Sleduju ebay kazdy den ale zatim se nedari. A z poslouchani myho iMacu (nejhorsi zvuk, co jsem slysel snad) (navic kdyz ve skrini zapada prachem nove gramo) nejsme nijak odvaren. Jak se na Ebay ukaze neco ok, pujdu po tom jako pes *headbang*

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

Ted me budou asi hifisti proklinat a tukat si na celo :oops: Jsem take trochu skepticky, ale odkaz najdete dole na repro, co jsem vybral. V tuto chvili byla rozhodovaci pouze cena. Necekam, ze ty pasma ci bi-wiring nejak extra pobezi. Jak rikam, budu na ebay hledt cosi kvalitniho, ale co jsem zatim vycmuchal- tak "cosi kvalitniho (kvalitnejsiho) urcite do 100€ za Paar neporidim). Tak jsem zvedav jestli na nich do te doby vydrzim ;)

http://ebay.eu/179RzIZ

Odpovědět