slavnostne predkladam svuj prvni prispevek na tomto foru. Omluvte prosim mozna stupidni dotaz. Stejne tak diakritiku, bydlim v zahranici a nedisponuji CS klavesnici. Pripadam si sice jako lama, ale lide o me rikaji, ze jsem odbornik

Tedy...

Jde o to, ze jsem nikdy nemohl dele poslouchat hudbu (krom stavu bez tize kdesi na diskotece s Grantskou v ruce). Radio, CD, DVD vzdy se mi natlakuje hlava a musim to vypnout. O hlasite hudbe ani nemluvim. Jenze treba zive koncerty, nebo treba nejak choralek (ano s "ch" na zacatku)- to bylo vzdy ok. Pak jsem nahodou narazil na jednom foru na Info. ze by se pry mohlo jednat o neco jako absolutni sluch

Ladim ted tedy sestavu ryze analogovou. Poridil jsem gramofon (nekolikaty uz), novou prenosku atd. Ted mi jde ale o bedny a zesilovac.
Bedny mam nezname znacky Universe Pentagon 3000 s udajnym vykonem 1500W, 4 pasmove a 8 Ohm imopendance. A zesilovac Aiwahttp://www.hifi-wiki.de/index.php/Aiwa_XA-007 Prosim vynechte kriticke ohlasy vyberu- obe koupeno na Ebay za komunisticke ceny a v tuto chvili nejsou penize na nic jineho. Muj dotaz je ale ac mozna jednoduchy a 100x odpovezeny- trochu jiny.
Tedy, ze u zapojeni beden A+B(Bi-wired) protlaci zesilovac 2 Lautsprecherpaare (A/B 4 Ohm - 16 Ohm; A+B 8 Ohm - 16 Ohm). Rekneme ze 80W a Impendance 8-16 Ohm. Tedy me repro 8 Ohm by to asi meli schrupnout. Problem je v tom, ze tyto bedny neumozni Bi-Wired a to bych oooopravdu chtel. Tedy musim poridit jine. Jenze jine (idealne stojici) repro Bi-Wired se nechytam u impendance s 8 Ohmy na pouzitelnou cenu (klidne i starsi). Mooje alternativa, jak usetrit by byla priklonit se k impendanci na 6, nebo 4 Ohmy.
Je mi jasne, ze idealni by bylo zesilovac=8 a bedny 8, nebo zesik mene a bedny vice. Obrace nic moc. A ted prijde konecne muj dotaz (je to prekvapujici, ale skutecne uz ted).
Pokud pripojim 4 Ohm repro k zesiku s 8 Ohm- a budu dosahovat max. hlasitosti rekneme 30-50W ( z max 80W).... nemelo by se nic dit, nebo se pletu? Kdbych je ohulil na max, nemuseli by to ustat, nebo by se seply ochrany pokud se nemylim. Pokud se ale budu setrit s vykonem? Pro normalni poslech v mistnosti 2,5m*4m nemyslim, ze budu vyuzivat vice jak 50W. Ted jsem mel repro myslim 90W (nevim jiste) ale 35W RMS a na max jsem to nikdy nepoustel. Prosim tedy o radu, zda me tuseni je spravne. Diky a hezky vikend vsem