8 Ohm zesilovac+ 4 Ohm repro pri nedosazeni max. vykonu

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
kallados
Kontaktovat uživatele:

8 Ohm zesilovac+ 4 Ohm repro pri nedosazeni max. vykonu

Příspěvek od kallados »

Ahoj vsem,

slavnostne predkladam svuj prvni prispevek na tomto foru. Omluvte prosim mozna stupidni dotaz. Stejne tak diakritiku, bydlim v zahranici a nedisponuji CS klavesnici. Pripadam si sice jako lama, ale lide o me rikaji, ze jsem odbornik :lol: a ted k jadru pudla.

Tedy... ;)

Jde o to, ze jsem nikdy nemohl dele poslouchat hudbu (krom stavu bez tize kdesi na diskotece s Grantskou v ruce). Radio, CD, DVD vzdy se mi natlakuje hlava a musim to vypnout. O hlasite hudbe ani nemluvim. Jenze treba zive koncerty, nebo treba nejak choralek (ano s "ch" na zacatku)- to bylo vzdy ok. Pak jsem nahodou narazil na jednom foru na Info. ze by se pry mohlo jednat o neco jako absolutni sluch *sunglases* Ha- navim presne co to je, ale zni mi to trochu mimozemsky, tak jsem se toho hned chytil a zacal experimentovat. A ejhle. Jednou jsem si pustil french press Vynil z 1979 (Santanu a Santu Esmeraldu z 82) ikdyz jsem to ohulil na plnej kotel- vetsina skladeb prosla hlavou jako teplej nuz maslem a lahudka. NIkde nic. To se mi stalo poprve. Najednou to skutecne vypada, ze nejsem magor, ale ze ty usi asi nejak nepobiraji, co tam proste nema byt. Srdce zaplesalo, kdyz jsem nasel svou spriznenost s netopyrem a idelanim sluchem. Vzhledem k tomu ze jsem skoro seroslepej a barvoslepej- to docela sedi. Tedy ale posuneme se od OFF-TOpicu a jdeme na dotaz. *offtopic*

Ladim ted tedy sestavu ryze analogovou. Poridil jsem gramofon (nekolikaty uz), novou prenosku atd. Ted mi jde ale o bedny a zesilovac.

Bedny mam nezname znacky Universe Pentagon 3000 s udajnym vykonem 1500W, 4 pasmove a 8 Ohm imopendance. A zesilovac Aiwahttp://www.hifi-wiki.de/index.php/Aiwa_XA-007 Prosim vynechte kriticke ohlasy vyberu- obe koupeno na Ebay za komunisticke ceny a v tuto chvili nejsou penize na nic jineho. Muj dotaz je ale ac mozna jednoduchy a 100x odpovezeny- trochu jiny.

Tedy, ze u zapojeni beden A+B(Bi-wired) protlaci zesilovac 2 Lautsprecherpaare (A/B 4 Ohm - 16 Ohm; A+B 8 Ohm - 16 Ohm). Rekneme ze 80W a Impendance 8-16 Ohm. Tedy me repro 8 Ohm by to asi meli schrupnout. Problem je v tom, ze tyto bedny neumozni Bi-Wired a to bych oooopravdu chtel. Tedy musim poridit jine. Jenze jine (idealne stojici) repro Bi-Wired se nechytam u impendance s 8 Ohmy na pouzitelnou cenu (klidne i starsi). Mooje alternativa, jak usetrit by byla priklonit se k impendanci na 6, nebo 4 Ohmy.
Je mi jasne, ze idealni by bylo zesilovac=8 a bedny 8, nebo zesik mene a bedny vice. Obrace nic moc. A ted prijde konecne muj dotaz (je to prekvapujici, ale skutecne uz ted).

Pokud pripojim 4 Ohm repro k zesiku s 8 Ohm- a budu dosahovat max. hlasitosti rekneme 30-50W ( z max 80W).... nemelo by se nic dit, nebo se pletu? Kdbych je ohulil na max, nemuseli by to ustat, nebo by se seply ochrany pokud se nemylim. Pokud se ale budu setrit s vykonem? Pro normalni poslech v mistnosti 2,5m*4m nemyslim, ze budu vyuzivat vice jak 50W. Ted jsem mel repro myslim 90W (nevim jiste) ale 35W RMS a na max jsem to nikdy nepoustel. Prosim tedy o radu, zda me tuseni je spravne. Diky a hezky vikend vsem :-)

paolo
Kontaktovat uživatele:

Re: 8 Ohm zesilovac+ 4 Ohm repro pri nedosazeni max. vykonu

Příspěvek od paolo »

Důležitá je hlavně zatížitelnost reprosoustav. Na to jestli má psaných 8 Ohm nebo 4 Ohm bych nebral moc zřetel. Stejně většina reprosoustav má impedanci kolem 6 Ohm a někdy i klesá ke 3 Ohm.
Rothaudio

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Bude naozaj veľmi závisieť na kvalitách zosilňovača či prežije veľkú záťaž a nezničí pri tom i repro.
Ani vrtákom na drevo sa nevrtá kov... toto bude obdobná situácia.

Inak vitaj, a skús písať stručnejšie :-)

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

DIky za rady, zkusim to krats pro priste :-) Stale si rikam, ze pokud je max na a+b 80W, ze by pri 30-40W nemel delat paseku, ale asi tezko radit no. Jedine trochu spolehat na ochrany v zesiku, ze? Jinak predelat me 1500W repro na bi-wiring nejak "domorobo" asi nejde, ze? Trochu me to mrzi, tyhle repro. Oni asi taky 1500 nebezi, ale preci jen je to 4 pasmo s 8 Ohm a hraji pekne. Jenze ten bi-wiring je takovej muj malej sen. Takze prodam tyhle a poridim si nejaky slupky levny s bi-wiring. Za vykonem se nezenu, ak snad neco najdu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Aiwa XA 007 znám jenom teoreticky ale při cca poloviční hlasitosti by impedanci repro boxů 4Ω měla vydržet, pokud je to ovšem hybridní integráč ve stupni výkonu tak opatrnost je na místě, trandy vydrží víc. Teoreticky. Hodně rovněž záleží na char.citlivosti [dB] těch repro, obrazně řečeno účinnosti. Více = lépe, spolknou míň výkonu zesíku pro srovnatelnou hlasitost. Impedance je kmitočtově závislá, za provozu kolísá v dost širokých mezích ale pod jmenovitou by se neměla dostat. Tož asi tak.

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

joj, nejak nevim, co je hybridni integrac :oops: Rozhoduji se mezi temito repro zatim, neni to zadna spicka, ale jak rikam, jsem omezen rozpoctem a vykon je pro mne vicemene nepodstatny.
Nejak si rikam, ze cim tezsi, tim lepsi, ale jestli je na tom neco pravdy nevim.

http://bit.ly/1b5fllo Nepodarilo se mi najit rozmery basaku, ale snad to trochu basovat bude. Vaha slabota ale cena sup a jeste 3 pasmo
http://bit.ly/1b5fBk6 Tady se mi libi rozmery basacku, ale zase je to 2 pasmo. A ta vaha supr.
http://bit.ly/1b5fLrQ Velikost basacku ok a vaha take, jen si nejsem jist jestli neni cena prilis. Preci jen za jvalitni repro bych cekal vic. Za srot bych zase cekal mene. Tak nevim.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

oh, a nechces radsej aspon trochu kvalitne hoc stare repro... tie co si si vybral su na zaplakanie aspon podla pohladu - nepocul som ani jeden

napr.:
http://www.ebay.de/itm/Neue-Standlautsp ... 1207736062
http://www.ebay.de/itm/JBL-MX1000-Lauts ... 0755039417
http://www.ebay.de/itm/1-PAAR-HECO-CANT ... 1246674589
http://www.ebay.de/itm/Lautsprecher-paa ... 1029974936
http://www.ebay.de/itm/T-A-Criterion-TM ... 1306138626
http://www.ebay.de/itm/Canton-GLE-490-S ... 0916097063
http://www.ebay.de/itm/Quadral-Orkan-1- ... 1204705853

rozmer basacku nie je vsetko ... radsej mensi a lepsi basak ako hrozny a velky

za tu cenu nejde asi ani vyrobit kvalitnu ozvucnicu a nieto este repro + vyhybku ... tie bazarove stali povodne viac... a cakam vyssiu kvalitu ako tie co mas vyhliadnute

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

dik

urcite se starym nebranim, proc ne. Bohuzel jen dva maji bi-wiring a navic jsou to vsehcno aukce, tak predpokladam, ze lide znali prihodi asi vic, nez bych si mohl dovolit :roll: Navic bydlim ve Strasburgu a vetsina tech repro je na druhe strabe Nemecka- to je jako kdybych jel do Cech. Rikam, si ze do 100km je to jeste ok, ale vic uz je na prt. Jedine, ze by ta cena byla vylozene echt a to asi nebude, pac lidi si na dobre bedny asi vzdycky prihodi. Z tech, co jsem daval se mi docela libi ta KODA (posledni link) cetl jsem recenze a vypada ok. Tak nevim, uvidim no. HLavni je ze nemusim byt teoreticky tak na maso omezenej temi 8 Ohmy.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

Zmatky nad zmatky.
1. Jestli se připojuje bedna způsobem bi-wire, nemá to na zatížení zesilovače žádný vliv oproti jednoduchému připojení. 8ohm bedna stále zůstává 8ohm.
2. Pokud bedna nemá bi-wire terminál, dá se relativně jednoduchou výměnou terminálu přepojit na bi-wire. Měl by si s tím poradit alespoň trochu zručný bastlíř za cenu nanejvýš úpravy (zvětšení) otvoru pro větší bi-wire terminál.
3. Zmíněný zesilovač Aiva je 4ohmový. Je to patrné z jeho údajů: A/B 4 Ohm - 16 Ohm; A+B 8 Ohm - 16 Ohm.

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

Denkez píše:Zmatky nad zmatky.
1. Jestli se připojuje bedna způsobem bi-wire, nemá to na zatížení zesilovače žádný vliv oproti jednoduchému připojení. 8ohm bedna stále zůstává 8ohm.
2. Pokud bedna nemá bi-wire terminál, dá se relativně jednoduchou výměnou terminálu přepojit na bi-wire. Měl by si s tím poradit alespoň trochu zručný bastlíř za cenu nanejvýš úpravy (zvětšení) otvoru pro větší bi-wire terminál.
3. Zmíněný zesilovač Aiva je 4ohmový. Je to patrné z jeho údajů: A/B 4 Ohm - 16 Ohm; A+B 8 Ohm - 16 Ohm.

Pokusim se do toho vnest trochu poradek *palec*

1. Jsem si vedom, ta poznamka se stahovala k jadru dotazu- kdy slo o "vydrzeni zesiku- kdyz nejede na plny vykon)- aneb prispevky nad
2. Tohle by me opravdu zajimalo, zkousel jsem hledat na net, ale neuspesne- nicmene zkusim znovu. Ty bedny co ted mam hraji vyborne a josu ( 8 hmove- tim bych se jich nemusel zbavit, pokud by to slo jaksi taksi zbastlit
3. jsem si vedom. viz. prispevky nahore.

Diky za rady, jsem rad, ze me trochu nekdi navede a chapu, ze jsem asi zacatek trochu moc natahl. I tak ale prosim nejdrive si precist prispevky nahore a pote reagovat. Abych zas nekoho nestresoval, ze to moc roztahuju ten post *palec*

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Mozes na skusku tie dve bedne zapojit paralelne, a vyrobit z nich jednu 4Ohm, t.j. "biwire" z jedneho terminalu zosilnovaca.
Ak to vydrzi tak skusaj potom hladat i 4Ohm repro ... ak nevydrzi... tak v najhorsom budes hladat novy zosik i bedne :D

Inak ochrany vobec nemusia v tomto pripade zafungovat, ochrany niekedy chrania len repro a niekedy len zosik.

kallados
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kallados »

Miero píše:Mozes na skusku tie dve bedne zapojit paralelne, a vyrobit z nich jednu 4Ohm, t.j. "biwire" z jedneho terminalu zosilnovaca.
Ak to vydrzi tak skusaj potom hladat i 4Ohm repro ... ak nevydrzi... tak v najhorsom budes hladat novy zosik i bedne :D

Inak ochrany vobec nemusia v tomto pripade zafungovat, ochrany niekedy chrania len repro a niekedy len zosik.
:shock: :shock: :shock:

no... ma to logiku, ale je to trochu sokujici :-D Ted me jeste napadlo, je nejaky rozdil vzatizeni zesiku- jestli je to na normal, nebo bi-wired?

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

biwire ti len posunie bod rozdelenia kablu od svoriek reproduktora (medzi jednotlive pasma) blizsie k zosilnovacu
nieco ako prechadzka s dvomi divokymi psami na dvoch voditkach oproti prechazke s tymi psami na jednom voditku...
za istych specifickych poziadavok ma vyhodu jedno a za inych to druhe
biamp je oproti tomu, ako ked idete s tymi psami vonku radsej dvaja a kazdy ma vlastne voditko :-)

a 8 ohm zosilnovac v tomto kontexte je ako ked posles na prechadzku s tym divokym psom maleho chlapca :D

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

kallados píše:Pokud pripojim 4 Ohm repro k zesiku s 8 Ohm- a budu dosahovat max. hlasitosti rekneme 30-50W ( z max 80W).... nemelo by se nic dit, nebo se pletu? Kdbych je ohulil na max, nemuseli by to ustat, nebo by se seply ochrany pokud se nemylim. Pokud se ale budu setrit s vykonem? Pro normalni poslech v mistnosti 2,5m*4m nemyslim, ze budu vyuzivat vice jak 50W. Ted jsem mel repro myslim 90W (nevim jiste) ale 35W RMS a na max jsem to nikdy nepoustel. Prosim tedy o radu, zda me tuseni je spravne. Diky a hezky vikend vsem
Ano s tím se dá v podstatě souhlasit. Jen mně není zřejmá souvislost této části dotazu s první částí tvého příspěvku resp. s tvými konkrétními bednami a zesilovačem.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pokud nebude zesilovač proudově přetížený, přežije. Bez toho, že bychom znali kmitočtovou závislost impedance, je údaj 4 nebo 8 bezcenný.
Pavel Macura Audio

Odpovědět