Ako veľmi dokáže akustika miestnosti ovplyvniť reprosústavy?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako veľmi dokáže akustika miestnosti ovplyvniť reprosústavy?

Příspěvek od Pistacius »

TO: ALESKA

Jasne, kalkulacku skusim, len som najprv filozofoval. Ved ak su moznosti, treba ich vyskusat.
Len som este nemal cas sa tomu venovat.

TO: Palipol

Myslim, ze o akustike je potrebne uvazovat nielen pri kupe drahych komponentov, aby si z nich dostal maximum, ale aj ked si kupis repro ako ja, a povies si: "U kamarata to predsa hralo omnopho lepsie?! V com je teda problem?"
Tak ta akustika zacne trapit a je potrebne s tym nieco robit.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Pistacius píše:TO: Palipol

Myslim, ze o akustike je potrebne uvazovat nielen pri kupe drahych komponentov, aby si z nich dostal maximum, ale aj ked si kupis repro ako ja, a povies si: "U kamarata to predsa hralo omnopho lepsie?! V com je teda problem?"
Tak ta akustika zacne trapit a je potrebne s tym nieco robit.
Určite, akustika je dôležitá vždy. Ale primerane ku kvalite komponentov. Ku strednej kategórii povedzme za 2000€ nebudem riešiť akustiku za 3000€, prípadne stavať samostatnú posluchovku. Je to ale zložitejšie, a slová o prostriedkoch sú len vyjadrením pomeru, netreba to zosobňovať. Primárna kvalita zvuku je najdôležitejšia a niekto to dokáže aj za menej peňazí.

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

To: Aleska

Skúšal som tú kalkulačku, a vykreslilo mi to to, čo som si myslel, počul a vďaka CD Generator aj vyskúšal.
A inak, dosť presne mi to vykreslilo skutočnosť, čo som bol prekvapený. Problém som čiastočne eliminoval premiestnením k dlhšej stene a trošku to zmenšilo "skoky" medzi rozdielmi úrovní basových frekvencií. Čo sa týka prenosového pásma od tých 250Hz a vyššie, tam je to v poriadku, a je to aj počuť.
Inak ta kalkulačka je dobra vecička, potvrdila to, nad čím som uvažoval už predtým a to to, že v basovej oblasti(25Hz - 250Hz) to vyzeralo ako naše Tatranské vrchy.

To: Palipol

Nemám v pláne investovať ani do akustiky ani do sústavy(v najbližšej budúcnosti). Chcem len dostať z toho čo mám, najviac ako je možné, pri súčasných podmienkach v miestnosti, kde to hraje. Toto tu vlastne riešim, a to ma zaujíma. Ale to by v mojom prípade platilo aj keby som mal Tesla repro, alebo nejaký čínsky "CHmade" (šmejd). Nie že by som na lepšie nemal, ale momentálne musím investovať do iných veci a ekonomickú problematiku zdieľam aj so ženou, čo znamená robiť mnoho kompromisov medzi tým čo chcem ja :shock: , čo chce ona :?: a čo potrebujeme obaja :idea: .
A tiež nemám záujem tu ukazovať, čo viem, lebo je toho veľa, čo mi ešte nie je jasné. Preto tu dávam takéto základne témy, a myslím si, že mnohí sú nútení po prečítaní niektorých príspevkov trosku poopraviť svoje vedomosti, alebo ich dokonca doplniť :!: .(a ja som prvý ktorý sa k tomu priznávam!!!)

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Pistacius píše: To: Palipol

Nemám v pláne investovať ani do akustiky ani do sústavy(v najbližšej budúcnosti). Chcem len dostať z toho čo mám, najviac ako je možné, pri súčasných podmienkach v miestnosti, kde to hraje. Toto tu vlastne riešim, a to ma zaujíma. Ale to by v mojom prípade platilo aj keby som mal Tesla repro, alebo nejaký čínsky "CHmade" (šmejd). Nie že by som na lepšie nemal, ale momentálne musím investovať do iných veci a ekonomickú problematiku zdieľam aj so ženou, čo znamená robiť mnoho kompromisov medzi tým čo chcem ja :shock: , čo chce ona :?: a čo potrebujeme obaja :idea: .
A tiež nemám záujem tu ukazovať, čo viem, lebo je toho veľa, čo mi ešte nie je jasné. Preto tu dávam takéto základne témy, a myslím si, že mnohí sú nútení po prečítaní niektorých príspevkov trosku poopraviť svoje vedomosti, alebo ich dokonca doplniť :!: .(a ja som prvý ktorý sa k tomu priznávam!!!)
Myslel som, že keď dostaneš odpoveď na svoju otázku, že akustika je mimoriadne dôležitá, máš v úmysle do nej investovať. Keďže nakoniec nemáš v pláne investovať do ničoho, čo si sa chcel dozvedieť? Mnohí sú spokojní aj bez akustických úprav, tak čo! Bez problémov akceptujem aj tento názor, ale myslím si svoje.
Rodinné priority - to je aj môj rodinný problém, nie si v tom sám.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Nemám v pláne investovať ani do akustiky ani do sústavy(v najbližšej budúcnosti). Chcem len dostať z toho čo mám, najviac ako je možné, pri súčasných podmienkach v miestnosti, kde to hraje. Toto tu vlastne riešim, a to ma zaujíma
Predať koniec a boxy a kúpiť sluchátka....Žiadny zázrak sa presunutím reproboxu alebo pridaním nejakej skrinky neudeje.Alebo počkať, šetriť a presvedčiť časom manželku.

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

Páni, vďaka za Vaše pripomienky. Veľmi mi pomohli.

Toto bol posledný z mojich príspevkov(v rámci tém) Nové témy už písať nebudem (teda aspoň sa v najbližších mesiacoch nechystám).

To: BVa
Slúchadlá sú na ceste. Ale to len na večerný posluch, mám rad, keď sa hudba dá "počúvať" aj celým telom :)

To: Palipol
Áno, máš pravdu, ale čo spravím s akustikou? Ako som spomínal. Prestavbu alebo prístavbu kvôli akustike robiť nebudem. A čo som sa chcel dozvedieť? No to, čo som sa už aj dozvedel. Keď už s tým nič neviem spraviť teraz, aspoň viem ako na to, keď budem postupovať na ďalšiu úroveň v budúcnosti :arrow: Veď ty by si to isto spravil podobne.

*offtopic*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Pistacius píše:Nemám v pláne investovať ani do akustiky ani do sústavy(v najbližšej budúcnosti). Chcem len dostať z toho čo mám, najviac ako je možné, pri súčasných podmienkach v miestnosti, kde to hraje. Toto tu vlastne riešim, a to ma zaujíma
BVa píše:Predať koniec a boxy a kúpiť sluchátka....Žiadny zázrak sa presunutím reproboxu alebo pridaním nejakej skrinky neudeje.Alebo počkať, šetriť a presvedčiť časom manželku.
já s tou odpovědí BVa úplně nesouhlasím. když máš Utopie a megawatové monobloky (třeba), tak už asi máš pořešené i to ostatní, a nepřesouváš bedny nebo skříně.
myslet si, že něco za "pade" může hrát stejně je bláhové. zázraky se nedějí.
ale i malé bedny a slabé zesáky můžou hrát skvěle. a nemusíš ani dát za sto táců za vyřešení poslechovky.
kdysi na zesácích bylo takové kouzelné udělátko - L/R/MONO/STEREO/REVERSE. nebylo tam ve stylu čím víc přepínátek a udělátek, tím líp, ale proto, aby si každý mohl ustavit bedny co nejlíp sám.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Přesně tak jak píše dadaft. Aparát nemusí být drahý aby dobře hrál a z druhé ruky jde dnes koupit levně a celkem kvalitně třeba v té kategorii do 50 tisíc za jeté se dá postavit slušná sestavička. A může hrát to hrát i jako něco dražšího když se to povede sladit.
Záleží to jenom na tom jak je člověk náročný. A co od toho očekává. Ale myslím si že do půl milionu si tady vybere většina členů.
Hifi je o penězích. Prvně bych zkusil něják poladit tu akustiku a pak asi šetřil peníze do prasátka a koupil lepší železo. A pak už jen tu muziku

Hasič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hasič »

Pánové,co takhle zkusit ATB PC Pro, na Audiodromu ho docela chválí,pokud už to někdo má ať poreferuje.

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

..urcitym kompromisom pre ludi, co nechcu investovat do akustiky(alebo to pre nich nieje a akehokolvek dovodu ralne) je posluch v blizkom poli. Clovek sa tak vyhne vela problemom prakticky zadarmo. Jedinou cenou je estetika a trosku ubudne v nahravkach priestoru. Na takyto posluch nieje nutne kupovat drahe aparatury, ale postacia aj studiove monitory ktore sa na tento ucel aj vyrabaju. Nieje to dokonale riesenie ale v ramci moznosti, ako financnych tak priestorovych, pre niektorych ludi cesta ako dostat akustikou minimalne ruseny posluch. Daleko lepsia ako sluchatka. Tam clovek zase bojuje s tym aby mu nieco nehucalo iba do jedneho ucha.. Zvukove procesory najroznejsieho druhu riesia problem akustiky svojou cestou. Mne pri takejto uprave zatial vzdy nieco v tej nahravke akoby chybalo.. Kazdopadne aj toto je isty druh kompromisu. Kazdy iny sposob ako zabezpecit si 100% akusticky upraveny priestor je v niecom kompromisny a zalezi na osobnych preferenciach aku cestu si kto zvoli.. Aspon tak to vidim ja.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ani ten poslech v blízkém poli není samospasitelný. Lidské ucho a mozek sice upřednostní signál z monitorů, ale ty odražené signály (deformované poslechovkou) tam stále jsou a stále ruší, byť i v minimální míře. Právě proto i tam, kde se tyto monitory primárně používají, je úprava akustiky místnosti taktéž základem.
Poučné čtení o těchto problémech je na http://www.electrozone.cz/zvuk/?sid=5ab ... 6305b9002b.

Odpovědět