Ahoj, ja sa trochu tejto teme [ako si uzit hudbu co najviac, co najdlhsie] trochu venujem. [len aby si rozumel kontextu, moj otec bol nadseny klavirista a potom v relativne mladom veku zacal stracat sluch a dnes je skoro uplne hluchy]Sidonius píše: ↑16 dub 2026 22:59Jo jo, je to tak, díky mému věku se mi zhoršila citlivost zvuku ve vyšších frekvencích a díky těmto tweetrum jsem se dostal opět na úroveň která je pro mě vyhovující a opět slyším více tonů výšších frekvenci u hudebních nástrojů, u tweetrů jde nastavit jak pasmová vyhýbka od 8kHz do 19kHz a přizpůsobit tomu i samotnou citlivost paskového tweetru u kterého je nejvyšší citlivost 96dB
Strata citlivosti na vyskach je len jednou castou, to najlahsie viditelnou a meratelnou - ale je tam toho viac a nastastie sa to da aj riesit cielenymy upravami aparatury [a akustiky]. Len aby si vedel o com hovorim - druhou vecou co sa vekom zhorsuje je aj “dynamicky rozsah” sluchu a nastup “cocktail party efektu” kedy sa straca schopnost rozlisovat jednotlive detaily [v zivote sa to prejavuje ako strata schopnosti rouzmiet reci v hlasnom prostredi]