AperionAudio Dual AMT Super Tweeter

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: AperionAudio Dual AMT Super Tweeter

Příspěvek od Fidji99 »

Sidonius píše:
16 dub 2026 22:59
Jo jo, je to tak, díky mému věku se mi zhoršila citlivost zvuku ve vyšších frekvencích a díky těmto tweetrum jsem se dostal opět na úroveň která je pro mě vyhovující a opět slyším více tonů výšších frekvenci u hudebních nástrojů, u tweetrů jde nastavit jak pasmová vyhýbka od 8kHz do 19kHz a přizpůsobit tomu i samotnou citlivost paskového tweetru u kterého je nejvyšší citlivost 96dB
Ahoj, ja sa trochu tejto teme [ako si uzit hudbu co najviac, co najdlhsie] trochu venujem. [len aby si rozumel kontextu, moj otec bol nadseny klavirista a potom v relativne mladom veku zacal stracat sluch a dnes je skoro uplne hluchy]

Strata citlivosti na vyskach je len jednou castou, to najlahsie viditelnou a meratelnou - ale je tam toho viac a nastastie sa to da aj riesit cielenymy upravami aparatury [a akustiky]. Len aby si vedel o com hovorim - druhou vecou co sa vekom zhorsuje je aj “dynamicky rozsah” sluchu a nastup “cocktail party efektu” kedy sa straca schopnost rozlisovat jednotlive detaily [v zivote sa to prejavuje ako strata schopnosti rouzmiet reci v hlasnom prostredi]

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Ahoj, já zatím tyto problémy nemám ale u výšek jsem to zpozoroval, moje výškové maximum které teď rozliším je pravé ucho 12kHz a levé 11kHz a právě to řeším nastavení citlivostí levého a pravého tweeteru. Mám výborný hudební program na test jednotlivých frekvencí kde je testovaná i rozlišitelnost tonů a prostorovost, taky jsem stále sportovní pilot a každý rok musím na kontrolu k leteckému lékaři kde taky audio kontrolu absolvuji, v mém věku je toto frekvenční úplně normálníˇtakže si hudbu užívám a hlavně jednotlivé tony v lepším rozlišení , děkuji za odpověď

cqs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cqs »

Takýto produkt vlastne vôbec nieje zlý na kompenzáciu rôznych sluchových vád popr. nedokonalostí FR u repro. Časom to možno tiež budem potrebovať *2thumbsup*

Na druhú stranu si hovorím, neurobil by EQ tú istú prácu s podstatne nižšími nákladmi?

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Dík za názor ale EQ v mém případě asi nepotřebuji protože ostatní tony slyším velice dobře a protože mám v reprosoustavách střeďáky které jdou od 300Hz do 5kHz a taky mají citlivost 93dB tak bych jim to s EQ asi kazil, ty přidané super Tweetry mají skokově nastavitelnou propust po dvou Khz tedy 8, 10, 12, 14, 16 kHz a strmost propustě 12dB tak při mém nastavení 10kHz se mi posílí pásmo kde už huře slyším a dostanu spolu s výškačem přesně to co potřebuju, super Tweeetr ma citlivost 96dB takže si zvýrazním přesně toto pásmo pro mě hůře slyšitelné, výškáče mají citlivost 93dB, no a ještě je tady velký bonus s Tweetry že se zvětšila prostorovost a samotný zvuk, opravdu doporučuji alespoň vyzkoušet, Twetry hrajou jak do předu tak do zadu a protože má své Ellipticory 2m od zadní stěny tak nastala veliká změna v rozlišení hudebních nástrojů.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Zkusim to ještě jednou. Jak zjištuješ, že hrajou ve fázi s výškáči a ne třeba v protifázi?

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Oba vyskace jsou pripojeny polarizacne stejne, neni tam zadna pridana kapacita aby se obracela faze, vyrobce neuvadi nic o tom ze by suoer tweetr obracel fazi vyzarovani, dale by to bylo slyset ve zvukovem projevu, je pravda ze tweeter vyzaruje zvuk oboustrane ale tim akorat zvetsuje prostorovost projevu. Doporucuji vyzkouset, vim o par lidech kteri tyto tweetry maji a shodujem se v pocitech prednesu poslechu.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ked das prec tie nezmyselne peny vo mas v posluchovke a spravis si tam zakladnu akustiku nech ti tam pekne vyskam pomaha difuzia, mozno zistis ze ten tvoj sluch nie je az taky zly.

TIe molitany co mas na fotke o elipticoroch - to je zlo.

cqs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cqs »

Fidji99 dobrý postreh, tie molitany okrem pohlcovania výšiek nerobia nič užitočné

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Proc myslis ze je pravda a spravne co rikas?

cqs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cqs »

Väčšinou bývajú tieto penové panely najefektívnejšie od 5000Hz, čo môže byť v tvojom prípade až kontraproduktívne
Přílohy
Screenshot 2026-04-17 at 15.07.29.png

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Tak porad konkretne, rad se poucim. Mistnost drevena je asymetricka, sedlovy strop s priznanymi tramy, repro cca 2m od zadni steny a cca.1m od bocnich sten, poslechove misto cca 3m od reproduktoru
.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Sidonius píše:
17 dub 2026 14:46
Proc myslis ze je pravda a spravne co rikas?
Protoze je to pravda a spravne.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Sidonius píše:
17 dub 2026 13:29
Oba vyskace jsou pripojeny polarizacne stejne, neni tam zadna pridana kapacita aby se obracela faze, vyrobce neuvadi nic o tom ze by suoer tweetr obracel fazi vyzarovani, dale by to bylo slyset ve zvukovem projevu, je pravda ze tweeter vyzaruje zvuk oboustrane ale tim akorat zvetsuje prostorovost projevu. Doporucuji vyzkouset, vim o par lidech kteri tyto tweetry maji a shodujem se v pocitech prednesu poslechu.
Takže máš vytažené přívody k výškáčům a k nim máš paraleleně připojené supervýšky? Zajímavé řešení. Není v nich žádná kapacita, ale můžeš si vybrat dělící frekvenci? Jak to funguje?

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Pred samotnym tweetrem neni zapojena zadna kapacita primo na.vstipu

Odpovědět