Bi-wiring a vnitřní připojení reproduktorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Bi-wiring a vnitřní připojení reproduktorů

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj,
jako repro ke druhé sestavě jsem si pořídil Focal Chorus 716. Jsou to dvou a půl pásmovky, tedy výškáč, středobas a basák. Mají bi-wiring terminály a všiml jsem si pro mě překvapivé věci: pokud bi-wiring kabel zapojím jen do svorek pro výšky, hrají všechny 3 repro. Výškáč hraje normálně, středobas a basák hrajou "na půl plynu". Po připojení kabelu i do svorek pro basy se posílí zvuk středobasu a basáku.

Čekal bych, že při připojení jen výškových svorek bude hrát výškáč výšky a středobas středy. Po připojení basových svorek by se přidaly basy ve středobasu a basáku.

Je chování repro v pořádku (aspoň v teoretické rovině)?

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-wiring a vnitřní připojení reproduktorů

Příspěvek od svartenatt »

Našel jsem, že jsou 2,5 pásmové. Dělící frekvence 300 Hz a 3000 Hz, takže aby to šlo pospojovat do vyrovnané frekvenční křivky, musí být náběh výškové sekce i ve středové a basové, i když méně znatelně. Tak jak je to tady: reprosoustavy/visaton-concorde-mkiii-t1358.html

Obrázek

Ale je to jen můj názor, konstruktéři a znalci mě jistě opraví.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Podle popisu to vypadá, že výškáč nemá uplně oddělenou svorku ale je s basem propojen přes odpor.
Jak to hraje, když se zapojí pouze basová sekce? To by měl hrát na půl plynu výškáč.
Je to trochu atypické, chtělo by to manuál.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Oba středobasové měniče hrají pravděpodobně do jednoho společného prostoru a proto se zdá, že při zapojení na vrchní větev hraje i ten spodní. Ten vrchní s ním totiž přes vnitřní vzduch přeci jen trochu pumpuje i když tlak utíká basreflexem. Takže si myslím, že jen nerozeznáváš, že když zapojíš i spodní větev tak přibudou basy a středobasy nikoli vyšší středy, které hraje z principu 2,5 pásma jen ten vrchní středobasák. A toto sluchově špatné rozpoznání Tě zmýlilo.
U čisté 3p kde má středový měnič svou komoru a hraje pouze střední pásmo bys jednoznačně poznal kdy hraje který měnič.
Noble Audio - výroba a prodej

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

NA:
Ano, oba středobasy hrajou do společnýho prostoru.

Rozumím, jak to myslíš, ale není to tak. Vyzkoušel jsem teď signál 8 Hz a obě repro se hýbou stejně, tzn. i ten spodní je hnanej elektrikou ne jen vzduchem. 8 Hz je natolik pomalá frekvence, že rozdíl v tlaku se stihne vyrovnat přes bassreflex.

Reprosoustavy i při připojení jen na výškový svorky hrajou basy, ne jen středy+výšky. Při připojení jen basových svorek hraje výškáč tak na 10%.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

"Reprosoustavy i při připojení jen na výškový svorky hrajou basy, ne jen středy+výšky."
Ano to musí tak hrát, protože je to v tomto zapojení vlastně 2p, ten vrchní středobasák pokrývá pásmo od děličky s výškáčem až dolu, po připojení i spodní větve tak spodní basák pomůže jen basům do několika málo set Hz.

"Při připojení jen basových svorek hraje výškáč tak na 10%."
Pravděpodobně to je přeslechem ve vyhybce. Součástky jsou tam namačkané jedna na druhou, probíhá tam silná indukční vazba.
Noble Audio - výroba a prodej

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

NA píše:po připojení i spodní větve tak spodní basák pomůže jen basům do několika málo set Hz
Tak jsem předpokládal, že by se to mělo chovat. Ale jak píšu, basák hraje od "nula Hz" i při zapojení jen výškových svorek a to mi přišlo divný.
NA píše:Pravděpodobně to je přeslechem ve vyhybce.
To by mohlo být. Že výškáč hraje je slyšet jen když k němu přiložím ucho. Z metru bych to nepoznal.

Odpovědět