Acon píše:viete čo je zaujímavé? Podľa množstva ľudí je veľký basák v malej miestnosti problém a keď si potom doplnia zostavu o subwoofer s veľkým basákom, tak je to zrazu super. Reprezentantom tejto idiotskej teórie v praxi je okrem iných aj admin z vedľajšieho fóra

Acone,
spíše by bylo zajímavé, kolik lidí z našeho fóra mělo v malé místnosti bedny s "velkým" basákem a jak jim to hrálo, že to vyvolává takové spory. Z fyzikálního hlediska by měl velký basák (> 10") hrát v malé místnosti stejně dobře jako malý basák (< 8"). A když ne, tak je někde chyba (například v akustice místnosti). Sám jsem léta spokojeně žil se dvěma subwoofery s reproduktory 15", ale do malé místnosti jej nikam nedáš, protože jeho 300 litrů je prostě 300 litrů objemu. Po přestěhování jsem měl jen jeden, ale i ten zabíral mnoho místa (a přitom jsem si ty nejhlubší basy plně vychutnával).
To snad jen do specializované poslechovky jako má Zdeny, ale například v místnosti 4x3 kde musíš i žít to prostě nejde. Po návštěvě u něj si dokáži představit svoji místnost s jeho Dynaudio Specialy 25 doplněné dvěma subwoofery jako jsou například
Sub Bass z
http://www.humblehomemadehifi.com s reproduktory 21", které mají venkovní rozměry velice malé (cca 0,6x0,6x0,6 m) + elektronickou výhybku a bi-amping.
Prostě kombinaci 2.2 , doplněnou EQ a perfektními akustickými úpravami místnosti. Tony Gee, jehož stránky to jsou, v předmluvě k těmto subwooferům rozebírá proč použil právě 21", prostě zvuk basů z velké membrány je jiný (a pro něj správnější), než basy z malého průměru s velkou výchylkou, česky řečeno: "
velkou basu do malého repráčku neschováš".
Jinak mi ty hádky připadají směšné a až dětinské. Každý jsme jiný a každý máme jiný vkus. Stejně tak jako někdo má rád holky, tak jiný má rád vdolky. Jestliže někdo má rád ty nejhlubší tóny (i ty hrají melodii, to není pouze "boucháním hovnem o stan", jak jednou řekl Pavel Dudek), nechme mu ty hluboké tóny (patřím mezi ně). Jestliže je někdo oželí (z jakýchkoliv důvodů), pak je to jeho volba a pro něj jediná správná. Nikdo z nás nemá právo ostatním přikazovat to či ono, nebo jej pro jiný názor či zkušenost ponižovat či urážet. Každý člověk má svoji pravdu. Já osobně jsem přesvědčen,
že basa tvrdí muziku.