Jaký optimální podstavec (nožičky) pod reprosoustavy

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaký optimální podstavec (nožičky) pod reprosoustavy

Příspěvek od Fidji99 »

@DSOTM

prvych 20 rokov bez problemu ;-)
Vsetko s rozmyslom - pokial to nezaschne, neni sa coho bat. Na nejakych vintage repro by som si dal pozor na povrch, aby si nestrhol.

Velmi uzitocna vecicka ten blu-tack.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Fidji: Dík za typ, vyzkouším. Repro už jednou ze stojanu málem spadly, toto by mohlo fungovat.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

BluTack pod regálovky funguje velmi dobře, souhlasím a je v této roli hodně ceněný všude v angloamerickém světě. Psal jsem o něm zde: post204382.html#p204382

Ale ještě lepší výsledky (zvukové) mi přinesly gelové špunty, viz. post204397.html#p204397
A regálovky s tím drží na stojanu taky výborně.
kabelguru.cz

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Fidji99, Kocmeister:
Tak mám asi vyřešeno. Pokud budou stojany tak BluTack (větší bezpečnost proti pádu beden), pokus police (ano, to bohužel hrozí) tak gelové špunty + kamenná deska + BluTack.
Dodavatel těch gelových špuntů?
Dík.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Nevím jestli se něco podobného prodává v ČR. Já měl tyto: https://www.ebay.com/itm/Atacama-Isolat ... XQPatTGaGc
kabelguru.cz

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kocmeister: Tak gelové špunty Atacama objednány přes Amazon.de. Příští týden by měly dorazit.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Na zajímavý článek mě na vedlejším fóru upozornil "komak":
https://isoacoustics.com/isoacoustics-s ... echnology/

Článek potvrzuje ty obecné zásady co jsem popsal v mém prvním příspěvku, tedy zejména to, že hroty jsou v pásmu od cca. 300 Hz a výše příčinou parazitních zpětných vibrací korpusu reprobeden.
Zajímavé je také to, že teoreticky ideální řešení zavěšení beden na pružné závěsy, kdy sice nevznikají zpětné vibrace, ale neukotvená bedna celá volně vibruje ideální není, zvuk je popisován jako rozostřený (Dopplerův jev?).

Podložka IsoAcoustic byla nedávno recenzována i na Hi-Fi Voice.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Je dobré si pozrieť aj absolútne hodnoty na tých grafoch.. Hodnoty cca 0,005mm/s, zrejme na kmitočte rezonacie korpusu boxu. Vplyv na zvuk asi nebude nijako "dramatický".

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

malabar: Dík za odkaz, konkrétní zkušenosti jsou důležité.

BVa:
To asi máte pravdu, bude taky záležet na tom, jak kvalitně je bedna provedena. Výztuhy, oddělené komory, ....
Ale na druhou stranu, tady alespoň existuje nějaké zdůvodnění, proč a co tyto (i jiné) podložky dělají a jak se to může na výsledném zvuku projevit.
To mě vždycky zajímalo, co je lepší (hroty, měkké nožičky), proč. Tady je to velmi dobře zdokumentováno a shoduje se to i s podobným popisem podstavce pod Magico 2.
Kdo bude mít z takového řešení jednoznačný prospěch, to jsou sousedé. To je evidentní.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pokiaľ ide o susedov, tak najviac vibrácií stien miestnosti a podlahy spôsobí samotný "užitočný" zvuk, jeho "výkon" je podstatne vyšší ako od mechanických vibrácií reproboxu. Tie oveľa účinnejšie absorbujú napr. bitumenové pláty na vnútorných stenách boxu (ak je s tým problém..).

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

To ano, ale přesto bych přenos mechanických vibrací nepodceňoval, mám osobní zkušenost s (jinak velmi tichou) ledničkou, jejíž nožička z tvrdého plastu stála přímo nad ocelovou výztuží betonové podlahy. Nepříjemný nízký kmitočet byl slyšet v ložnici sousedním bytě. Objasnění záhady trvalo několik dní, nakonec po vyloučení všech ostatních možností byla příčina identifikována a vše vyřešil posun ledničky o pár centimetrů + podložení nožiček 2 mm plátem gumy :) .

Na druhou stranu je pravda, že pro tento účel stačí jen v podstatě jakékoliv pružné uložení.

Odpovědět