Je čas utáhnout šrouby!

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Je čas utáhnout šrouby!

Příspěvek od tujatuja »

Kolik hifistů zde čas od času prověřuje, zda šrouby reproduktorů jsou řádně dotažené?

Zvláště pak u nových reprosoustav po několikaměsíční aklimatizaci bývá nutné šrouby dotáhnout.

Nic to nestojí a výsledek bývá slyšet.

Zkušeným hifistům to jistě není třeba připomínat, ostatní by to měli zkusit :)

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je čas utáhnout šrouby!

Příspěvek od NIN »

Tak mě by to asi stálo dost peněz nechat si znovu nalepit nové rámečky, které zakrývají šrouby od repráků. Ty bych při demontáži tutově poničil.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Kontroluju to párkrát ročně, obvykle když pod repro uklízím (mám terminály zespodu).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Srouby u repro nedotahuji. Za prve proto, ze jsou z vyroby opatreny lepidlem ("modry Loctite") a za druhe proto, ze reprosoustavy mivaji pod kosem zamerne mekci vyssi material (pryz nebo neco podobneho) pro odpruzeni kose od ozvucnice, aby se pripadne rezonance ozvucnice neprenasely na reproduktor tudiz do vysledneho zvuku.

Vyblíz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vyblíz »

PítrsPraha píše:
21 kvě 2018 23:46
Srouby u repro nedotahuji. Za prve proto, ze jsou z vyroby opatreny lepidlem ("modry Loctite") a za druhe proto, ze reprosoustavy mivaji pod kosem zamerne mekci vyssi material (pryz nebo neco podobneho) pro odpruzeni kose od ozvucnice, aby se pripadne rezonance ozvucnice neprenasely na reproduktor tudiz do vysledneho zvuku.
Ty seš fakt kouma, polyuretan pod košem slouží k tomu, aby utěsnil případné netěsnosti. To nemá s vibracema absolutně co dělat, to je uplná pitomost.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Utahování je třeba u Monitor Audio, které mají jeden šroub zezadu držící celý reproduktor. U normálních to není příliš důležité.

Vyblíz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vyblíz »

Celkově je to nesmysl. Utahovat něco na repráku dává smysl jen v případě, že tam profukuje vzduch nebo ten měnič nějak rezonuje. Některé repro jsou chycené přímo vruty do MDF a tam si akorát človek koleduje o to, aby ty vruty uplně vytrhnul.

Já sem původně myslel, že tady kolega myslí dotáhnout kabely v terminálech, to by smysl dávalo, ale dotahovat jen tak preventivně šrouby u koše, to bych nedoporučoval.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

No já jsem to pochopil tak, že si člověk prostě zkontroluje, jestli je u reproterminálů vše OK. Mám terminály dole pod repro u podlahy a banánky strčené zespodu. Kontrola pak dává smysl, před zapnutím zesilovačem se občas přesvědčím, že jsem některý kabel ne(po)vytáh třeba při vysávání.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

No já jsem to pochopil tak, že si člověk prostě zkontroluje, jestli je u reproterminálů vše OK. Mám terminály dole pod repro u podlahy a banánky strčené zespodu. Kontrola pak dává smysl. Před zapnutím zesilovače se občas přesvědčím, že jsem některý kabel ne(po)vytáh třeba při vysávání. Už mi mmch jednou kdysi vykopla kabel ze zesilovače přítelkyně, dokonce mi jeden reproterminál u zesíku ohla, prostě na něj nějak nešikovně šlápla....To je další faktor, který už radši nepodceňuju. Občas prostě zkontroluju terminály u zesíku i repro a mám klid.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Otázka byla o šroubech reproduktorů. Pokud jsou volné, tak může reproduktor rezonovat. Gumová podložka je z důvodu omezení vůle mezi reproduktorem a přední části ozvučnice z které je reprosoustava vyrobena.
Takže pokud nejsou šrouby reproduktorů volné, nemá smysl se jimi zabývat.
S mými MA je problém, že sám výrobce doporučuje jednou za rok překontrolovat utažení.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

aha :) na mé straně se konečně dostavilo pochopení. Tak tyto šrouby nekontroluju.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Z manuálu jednoho britského výrobce:

"It is very important for the mid/bass drive units to be rigidly fixed. We recommend that you tighten the fixings on these drivers (but on the bass driver only) occasionally. DO NOT touch the high frequency drive unit fixings."

Mně toto doporučení dává smysl. Pokud někomu jinému ne, tak ať to klidně ignoruje.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vyblizi, slovni agresivitou svou neznalost nezamaskujes, jakkoliv se o to snazis v kazdem vlakne, ktere poctis svymi "nazory".

O polyuretanu jsem nepsal. O izolaci reproduktoru si informace muzes vygooglit. Dozvis se, kteri vyrobci a proc to dnes pouzivaji. Jako start muzes vyuzit treba toto.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

tujatuja, je to možné. Většinou nepravděpodobné, ale možné. Reproduktory vykonávají kmitavý pohyb, takže mohou uvolňovat své šrouby. Ale pokud není znát nic ve zvuku, tak bych se tím nezabýval.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ona by ta případná změna zvuku díky povolujícím se reproduktorům byla velmi pozvolná, takže hůř pozorovatelná.

Odpovědět