klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od progsociety »

IMG_20211113_102306.jpg
Malá pripomienka nemeckých mini monitorov Quadral Breeze XL. O ich zvuku a konštrukcii viac v tejto megapodrobnej pitve:

recenze/quadral-breeze-blue-xl-t20228.html

Mne osobne neprísluší hodnotiť, proste je to tak, ako to je.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jak se projeví to, že je jedna bedna narvaná elektronikou? Projeví se to na měření středobasu?

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Ešte doplním k môjmu predchádzajúcemu príspevku (keďže nejde editovať), že k riešeniu prepadov môže výrazne pomôcť riešenie pomocou multisubom zvýraznenými basmi pred aplikáciou DRC.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

IMG_20211128_122047.jpg
Když Quadral, tak Quadral! 😊
Menší už neznám. A tady nepomůže ani celý pluk subwooferů. 🤣
Jarda69 píše:
28 lis 2021 11:33
Jak se projeví to, že je jedna bedna narvaná elektronikou? Projeví se to na měření středobasu?
Neboj, naprosto nijak!! Šrot zůstane šrotem....😉

KU713
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KU713 »

Ty Quadral Breeze XL jsem měl a vrátil. Strašně při vypnutém zvuku pištěly i zvuk nebyl nic moc.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ano, pišťanie tam je, spolu so šumom. K aktívnym bedniam za 300 eur to skrátka patrí. Zvuk je zhruba taký, aký ide zo zdroja - DAC, (SA)CD, LP, tuner, MC, atď. Ale ťažko povedať, na Breeze XL sú rôzne názory - a keďže sme na stránke hifiroom.cz, nemôžem urobiť inak než "neveriacim" odporučiť tunajší detailný text od Lubomíra Vlka.

recenze/quadral-breeze-blue-xl-t20228.html

Tento pán recenzoval aj jednu zo špičiek od Sennheiser, ale to už som mimo témy:

recenze/sennheiser-hd-820-t19350.html

KU713
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KU713 »

Napriklad u Adam Audio T5V zadne piskani nebo sum nebyl znat vubec. Totalne presne nezahuhlane basy, jen ten paskovy vyskac mi prisel po case protivny, jsou to takove hrube vysky.Ty Quadral Breeze XL jsou ale oproti tem Adamum totalni srot, ale fakt.

vr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vr »

Mám Stirling LS3/5A aj Wharfedale Linton s Moon Neo Ace a Clearaudio Champ. L II a nič neriešim. Som spokojný Hifi-sta.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Našťastie nemám možnosť Quadraly porovnať ani s Dynaudio, ani s Neumann, ani s Genelec, ani s Adam Audio. Oproti PC chrastítkam je to posun, to mi celkom stačí. Primárne som zaťažený na sluchatka, repro mám iba do počtu.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

KU713 píše:
10 pro 2021 07:08
Napriklad u Adam Audio T5V zadne piskani nebo sum nebyl znat vubec. Totalne presne nezahuhlane basy, jen ten paskovy vyskac mi prisel po case protivny, jsou to takove hrube vysky.Ty Quadral Breeze XL jsou ale oproti tem Adamum totalni srot, ale fakt.
Presunul som Quadraly z vyvýšenej police k PC monitoru. Klasický trojuholník, krátka posluchová vzdialenosť, viac priestoru pre zadné basreflexy, sústredenosť pri počúvaní, atď., urobili svoje. Neviem, aké nahrávky a v akých podmienkach si Breeze testoval, ale mám pocit, že kvalitné nahrávky naozaj hrajú kvalitne s nie najpresnejšími, ale predsa len rýchlymi, kontrolovanými a suchými basmi. Niektorí užívatelia dokonca tvrdia, že repráky sa rozohrali až po pridaní subwooferu - to už nie je ale nič pre mňa. Teraz je to v spodných frekvenciách tak akurát. Určite je plno kvalitnejších (mini)monitorov, ale za 300 eur človek nemusí mať všetko. Za mňa na dlhý čas spokojnosť a niektoré nahrávky ma až prekvapili.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

audafreak píše:
16 črc 2021 09:24
Když mi přišly ty malé monitory, po poslechnutí jsem uvažoval o jejich vrácení. Zcela rovná charakteristka v kombinaci s nedokonalou mistností nebylo to pravé ořechové.
Mne by rovná charakteristika nevadila, práve naopak. Ale ak mám nedokonalú miestnosť, akým spôsobom sa spomínaná rovná krivka zmení?

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Většina lidí včetně mne upřednostňuje lehce zvednutý spodek, dodává to plnost a tělo, u rovné křivky to mnohým zní "telefonicky", výrazné středy, v mém případě navíc přibarvené odrazy od blízké zadní stěny. Ale vzhledem k možnosti interního DSP, mikrofonu a sw se vše dalo automaticky seřídit k mé spokojenosti, obzvláště pak přidáním subwooferu. Teprve pak jde o čistě hrající kompaktní celek, který lze uzpůsobit individuálnímu vkusu.

Hifi repro mají často charakteristiku všelijak pokřivenou, tu něco uberou, tu zase přidají, pak ať tam pustíte cokoliv, vše zní stejně. A často úplně jinak, než by člověk čekal.
Podle mne je dobrým testem pouštět ne jen určitý druh atraktivní testovací hudby, ale naopak přirozené zvuky, které znáte, lidský hovor, zvuk z filmu či televize apod. Pokud vám toto přijde dobré a přirozené a jste schopni to poslouchat delší dobu, je šance, že jde o slušné repro. Pokud vše zní vycinkaně či jinak divně a i Leonard Cohen má hlásek jak konipásek, tak je něco někde špatně.

Já upřednostňuji obyčejnou přirozenost zvuku nad atraktivní "cinkající detailností s vzdušným oparem dokonalého předozadního prostoru". A když mám pocit, že mi něco na zvuku už nesedí, zkusím to nastavit jinak. A vlastně už ani nepoužívám DAC, zvuk jde jako PCM rovnou do zpracování v repro DSP. PCM-ASIO USB-USBtoSPDIF-SW SPDIF input. Analog se objeví poprvé až uvnitř toho SW, myslím, že je tam nějaký AKM ADDAC. Není to puristické, to je jasné, ani na první poslech atraktivní, ale mi to vyhovuje, vždy je něco za něco.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ono s tým rovným frekvenčným priebehom to môže dopadnúť... rôzne.

1, Stačí o niečo dlhší "decay" nízkych frekvencií a už majú monitory - ktoré by mali priniesť vyrovnaný priebeh - v skutočnosti basový "hrb".

2, Ak monitor "dole" príliš tlačí na pílu, výsledok je rozpačitý.

3. A obyčajný regálový "hi-fi" reproduktor typu Q Acoustics 3020i (viď krivka dole) kvôli fyzickým indispozíciám o nízkych frekvenciách radšej decentne pomlčí a vykračuje si vlastnou cestičkou prirodzeným krokom.
q acoustics 3020i.jpg

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

KU713 píše:
10 pro 2021 07:08
Čiže radšej si nechať šrot s normálnym zvukom než technicky vypiplané búdky s protivnými výškami ;)

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

progsociety píše:
12 srp 2022 10:00
Ono s tým rovným frekvenčným priebehom to môže dopadnúť... rôzne.
1, Stačí o niečo dlhší "decay" nízkych frekvencií a už majú monitory - ktoré by mali priniesť vyrovnaný priebeh - v skutočnosti basový "hrb".
2, Ak monitor "dole" príliš tlačí na pílu, výsledok je rozpačitý.
A od toho je mj. taky DSP. A monitor samozřejmě musí umět příslušné kmitočty zahrát.
Toto není laboratorní měření v bezdozvukové komoře ale reálná situace v panelákovém obýváku ve velmi akusticky nevýhodném postavení repro podél delší stěny se stěnou 70cm za zády, jinak to nešlo. Monitory+sub, Hraje to od 18Hz jak je ve specifikaci, mikrofon to slyší, já až od 28Hz výše.
po_kalibraci.jpg
progsociety píše:
12 srp 2022 10:00
3. A obyčajný regálový "hi-fi" reproduktor typu Q Acoustics 3020i (viď krivka dole) kvôli fyzickým indispozíciám o nízkych frekvenciách radšej decentne pomlčí a vykračuje si vlastnou cestičkou prirodzeným krokom.
Nepochopil jsem, co tím míníte.

Odpovědět