Kvalitni stereo repro na zed/do zdi/ke zdi

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kvalitni stereo repro na zed/do zdi/ke zdi

Příspěvek od Jarda69 »

To jo. Měl jsem za to, že ty Atmos dekodery maji v sobě i EQ, kde se dají bedny doladit. Ale reálně jsem se s žádným Atmosem nepotkal.

https://www.youtube.com/watch?v=eJ2DhNWcjsg

vomic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vomic »

No co jsem zjišťoval tak na Dolby Atmos nejsou potřeba žádné speciální reproduktory - stačí pouze AV reciever s podporou Dolby Atmos ideálně s autokalibrací mikrofonem + nutnost umístit minimálně 1 sadu efektových repro do stropu, někdo to stropní repro nahrazuje spešl předními reproduktory nasměrovanými do stropu kde odrazem o strop zvuk padá zvuk na poslechové místo, to ale podle diskuzí co jsem četl je nic moc tedy něco jako řešení 5.1 z jednoho soundbaru. Pro ideální atmos by prostě repro mělo být ve stropě a ideálně 2 páry, jeden vepředu a jeden v zadu. Tedy zapojení 5.1.4

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Domnívám se, že firma nebožtíka Dolbyho ještě neřekla poslední slovo ještě nemáme zadní centr, boční centry, horní centry...

vomic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vomic »

Přátelé, tak jsem si zajel do prahy do pár poslechovek a výsledek je ten, že překopu celou koncepci umístění repro v obýváku. Poslechl jsem si zmíněné Definition sounds a zvukově to prostě není repro pro stereo.
Pak jsem si poslechl pasivní Elac 407 a ty se mě hrozně líbili, hráli úžasně ... porovnával jsem je s Sonus Faber Venice 3.0 a ty spolehlivě přehráli. Pak mě majitel studia pustil Sonus Faber Olympica III a ty v basech elacy jasně přehráli, nicméně ne výškách se mi líbili mnohem více ty elacy. Pak majitel studia vytáhnul Audiovector SR 3 Avantgarde Arreté a to bylo pro mě uplně to pravé. Pro mé ucho zněli mnohem lépe než zmíněné SF Olympicy III - a to především ve výškách, basy opět musím objektivně říci měli asi lepší ty SF. Každopádně mě ale hlavně učarovali výšky + středy a zjistil jsem, že vlastně hutné basy tolik nemusím mít jako ty krásné čisté ostré prostorové výšky a středy.
Shodli jsme se na tom, že mému uchu rozhodně sedí páskový výškáč, který měli jak Elacy tak ty Audiovectory. Dostal jsem nabídku na zmíněné vystavené Audiovector SR3 AA která se vešla do rozpočtu (120k), bohužel repro je v temně modré barvě a to mě abslolutně nesedí do interiéru. Nové stojí 200k a to je přes limit.
Zároveň se o víkendu objevil inzerát na vyšší model Audiovectoru a to čtyřpásma SI6 AA se slevou z 336k na 110k, takřka na 100% vím že by mě repro naprosto zvukově sedělo, barevně je zcela v pohodě ... s čím mám ale problém, zda sice špičkové repro se ve zkutečnosti v mém poslechovém prostoru nestane problémem bez řešení.
přidávám nový obrázek kde bych repro umístil 1,5m od zadní zdi ale bohužel po straně ke zdi. Vytvářel by se tak vlastně poslechový prostor o velikosti cca 3,8x4m ... nejsou ty sloupy a ještě navíc čtyřpásmo zcela nevhodné pro takovéto poslechové místo?
Vážně si hraju s myšlenkou na regálové repro doplněné kvalitním subwooferem pro stereo. Na druhou stranu investice kvalitní regálové repro + subwoofer bude asi vyšší než za kolik se mi nabízí ty Audiovectory SI6 AA, a bojím se že zvukově by ty regály nedali takovou kvalitu jako ty sloupy, které by byly pro mě zřejmě vrchol a nemusel bych dlouhé roky nad repro přemýšlet ... na druhou stranu by se mohli ty sloupy stát totálním průserem v mém prostředí.
prosím o Váš názor a případně na tip regálů s páskovým výškáčem, který mě zvukově asi mnohem více sedí.

uvažované rozmístění reprobeden a to jak sloupů tak případně regálů:
Obrázek

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Levý přední repro těsně vedle krbových kamen dlouho v pořádku nepřežije, pokud kamna používáte.
A suby rozhodně neumisťuj podle vizuálního dojmu z nákresu, ale podle jejich reálného zvuku v místnosti. Tzn. 1. sub dej do poslechováho místa, pusť tobě dobře známou basovou muziku a s hlavou u země najdi místo, kde sub zní nejlíp. Tam jej umísti. Pak vem měřící mikrofon a SW a změř módy místnosti v místě poslechu se zapojenými předními repro a prvním subem. Druhej sub umísti tak, aby vyrušil módy místnosti a výsledkem byla co nejhladší frekvenční charakteristika na basech.

Odpovědět