Passive radiator - technológia minulosti?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Passive radiator - technológia minulosti?

Příspěvek od dadaft »

já jen, že když jsem se o tom kdysi zmínil, dostal jsem pěknou nakládačku. ale to je fuk.

teď jste s BVa trošku ve při, ne?
je přece rozdíl, jestli leze ven jen kmitočet daný rozměrem nátrubku nebo všechno až nahoru - já si myslím taky, že všechno. a basreflex dozadu je výhoda jen v tom případě, jestli je bedna dál než 0,7m od čelní zdi, ne? jinak je to ještě horší a to je ten typický "rozblamcaný" zvuk.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

dadaft píše: teď jste s BVa trošku ve při, ne?
Nevím jestli teď, ale jindy dost často.
Pavel Macura Audio

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Je to jak uvedl PMA(skrz basreflex u 2p. lezou ven i středové frekvence a pokud se můžou přidat k těm z měničů rozmlžují zvukový obraz). Jinak zbytek je přesně jak napsal BVa.
Dadaft tu začal míchat dva druhy ovoce. Řeč je teď o zamezení průniku středů přes basreflex u 2p jeho umístěním na zadní stěnu, protože se nachází ve stejné komoře jako středobasový měnič, který jede až do 2-3kHz, kdežto dadaft řeší jeho prioritní účel- posílení basových frekvencí a problematiku vzdálenosti basreflexu od stěny. A i tam to není jednoznačně jak uvádí, co bedny z dírou ve dně? tam mají k podlaze jen několik málo cm které dává výška hrotů.
Noble Audio - výroba a prodej

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

když mi teda ty středy a výšky z bassreflexu lezou, tak to už raději ať lezou dopředu, než ať se mlátí o zeď 30 čísel za bednama.
jo, tlumení - na to já moc nevěřím, protože to vypadá nějak takhle:
Obrázek
molitany za bednama mě neberou.
ale už mlčím - mě stejně nejvíc baví, když hrajou čistě jenom měniče...

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

dadaft píše:když mi teda ty středy a výšky z bassreflexu lezou, tak to už raději ať lezou dopředu, než ať se mlátí o zeď 30 čísel za bednama.
Ale kde že. Dozadu nejsou slyšet (směrovost), ale dopředu ano a nic s tím nenaděláš. Porovnej si 2 koncepce, líšící se jen v tomto. Ad 30cm - málokdo má bedny blíže ke zdi, než 70cm, pokud ne, nelze mluvit o zobrazení prostoru.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

že nejsou? otoč si uzavřené bedny směrem ke zdi a uvidíš.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Ale to nie je to isté ako z basreflexu. Skús strčiť ucho do basreflexu a budeš počuť o čom to je.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

dadaft píše:že nejsou? otoč si uzavřené bedny směrem ke zdi a uvidíš.
Relativní hlasitost středů z bassreflexu vůči přímému zvuku z repro, maskování. S tebou je úmorné diskutovat a jen mě to utvrzuje ve zbytečnosti sem cokoliv psát, expertů tvého typu je tu mraky, víte všechno a vystačíte si sami. Prostorovou akustiku, rušení, trafo EI x toroid, převodníky .... atd..., všechno máte v malíčku. Stačí bedny za 2000, barvičky na CD, podložky pod bedny. Jen tak dál.
Pavel Macura Audio

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Takže pasivní rezonátory jsou jedna z cest a záleží na konkrétním provedení, jak vydařená?
S těmi průniky bassreflexem to byla asi sranda u mých bývalých Mission 752 freedom. Dopředu bassreflex 3x a dost blízko středobasu hned pod výškáčem. A dozadu jeden, ale na úplně opačném konci bedny. Možná maskovaly, kdo ví proč tam detaily nervaly uši...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

fajn. pokud mám mluvit za sebe, jsem blbý jako tágo. ale nechci škodit tomuto fóru.

měl jsem bedny s bassreflexem dozadu. to bylo ještě v dobách, než jsem kvůli zvuku vyboural stěny, udělal akustické úpravy, překábloval všechny rozvody a jističe, vyměnil okna atd. atd.
tehdy jsem si ještě myslel, že je nemůžu mít dál od stěny než nějakých 30cm - nevypadalo by to hezky. hrálo to bombasticky - ale nešlo to vydržet. bylo to únavné. po celonočním intenzivním poslechu jsem si připadal jako bych právě vyfáral z rubání. byl to děs.
není to tak dávno.
myslím, že ty už se tak dlouho pohybuješ nahoře, že jsi dávno zapoměl, jak hrají špatně vyřešené aparáty.
taky jsem unavený.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dobře PMA. je jisté, že jsi pro fórum prospěšnější než já. hrotíš to, takže z mé strany nezbývá, než tě ujistit, že už se pro příště k ničemu, co se jakkoliv týká techniky nebo akustiky, nebudu vyjadřovat.

boxer

Příspěvek od boxer »

se pro příště k ničemu, co se jakkoliv týká techniky nebo akustiky, nebudu vyjadřovat.

:shock: :o Ty sem přestaneš úplně psát? :roll:

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dadaft píše:dobře PMA. je jisté, že jsi pro fórum prospěšnější než já. .... ...... pro příště k ničemu, co se jakkoliv týká techniky nebo akustiky, nebudu vyjadřovat.
Stručné, výstižné, jasné. 1. časť vety dokonca absolútne pravdivá.

Boxer - *palec* tvoj zmysel pre humor ma úplne dostal :mrgreen:

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Poslední příspěvky byly takové "pasivní radiátory".

boxer

Příspěvek od boxer »

Promiň Agaveli,ty jsi takový akurátní,nebudeme tedy řešit názory manželek a dáme něco k věci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_radiator_(speaker)

Odpovědět