Pro-Ject Speaker-Box 4

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Pro-Ject Speaker-Box 4

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Pro-Ject Speaker-Box 4

vynikající vzhled bez jediné výhrady - klavirní lak lesklý jako zrcadlo, dokonalé zpracování, nádherné kousky (obzvlášť v červené, kterou mám).

maličké uzavřené 2-pásma alá legendární "krabice od bot" LS3/5a ------- a zvuk tomu odpovídá, bych řekl.
při poslechu v blízkém poli daleko od stěn místnosti se chovají jako dokonalé bodové zdroje zvuku - přechod mezi pásmy je nerozpoznatelný a prostorové zobrazení prostě fenomenální --- opravdu v nejlepší tradici LS3/5a.
Středy a výšky - nebo barva zvuku - naprostá neutralita a přirozenost. *2thumbsup*
Já to vydržím poslouchat jenom tak ---- pro náročné stačí přidat subwofer a je to high-end.

poměr cena/hodnota z říše snů. *thumbs up*

myslím, že až jednou odejde V7000 dokoupím k tomu Pro-Ject MaiA a dál nebude co řešit...

!!! BRAVO !!!

Obrázek

http://www.sempre-audio.at/Pro-Ject_Spe ... d.1272.htm

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-Ject Speaker-Box 4

Příspěvek od efičák »

A konečně dobré uzavřené bedny, Tvé hledání je u konce.
To je dobře.

Něco se u PJ Speaker psalo, že do vyhybky promluvil známý stavitel beden DIY - Pistole.

Malý digitálek za Grundig? Revoluční.

V Mnichově mě překvapilo, jak dobře hrají v malém, akusticky neupraveném stánku. A PJ Stereo Box je vykrmil dobře.
Na obrázku jsou možná PJ Speaker Box 5., ty maji basreflex.

Obrázek

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Uvedení na trh prosinec 2010 a teď takové nadšení *2thumbsup*?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

efičák

zajímavá je ta plnost zvuku - jak můžou tak malinké bedny s malinkým středobasáčkem a uzavřenou konstrukcí dát tak utěšený a plnotučný zvuk???

plnost zvuku?
bez 35 cm basáku holý nesmysl........... (jako bych to slyšel)
nebo ne?
------------------------------------- zde to popisuje jeden ze zakladatelů Stereophile a americká hifistická legenda J.Gordon Holt
http://www.stereophile.com/standloudspe ... index.html
..... a J.Gordon Holt není žádný fantasta, který za život slyšel čtvery bedny a tři zesilovače.
:D
----------------------------------------
pokud jde o konečnou, mnóó, možná jednou půjdu do referenčního standardu tohoto ranku současnosti:
Spendor S3/5R²
http://www.spendoraudio.com/HTML/S35R2_features.html
http://www.stereophile.com/standloudspe ... index.html

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Ma ich kamarat a hrozne ma to bavi pocuvat...za par korun neskutocny zvuk

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Aha, to budou Spedorký, dobře tedy.

Zatím přeju hezký poslech.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

eficak píše:Něco se u PJ Speaker psalo, že do vyhybky promluvil známý stavitel beden DIY - Pistole.
nezbývá, než panu Pistolemu popřát dobré zdraví a dlouhověkost, protože je to evidentně muž na svém místě. *2thumbsup*

tyhle nejzákladnější a nejklasičtější konstrukce zkrátka mají něco do sebe - zvuk jako lusk.
neutralita, která dá vyniknout kvalitě zbytku sestavy.
dokonce ani nemám nutkání překáblovat vnitřní rozvody na solid-core, což se mi stalo jen u jedněch dalších beden - note commona. ;)

-------------------------------------------------------------------

vzhleden k tomu, že věřím Blumleinovi, že se problémy s akustikou místnosti dají řešit přidáním dalšího páru............ - ale abych neprovokoval - vzhledem k tomu, že jsem zvyklý na wide stereo, vidím to na ještě jeden pár.
s takovou kvalitou bedny bude čtyřbednové stereo naprosto fenomenální.
*palec*

nebudu se pouštět do předělávek, na to jsou moc krásné, takže to vidím na to nejzákladnější uspořádání, které respektuje pravé úhly, bez kterých to nejde:

Obrázek

s bassreflexy by to byla hrůza, s uzavřenkama to bude špica, která splní, bez čeho už nemůžu být:
- jakákoliv audio-nervóza je zrušena
- nahrávka symfonické hudby musí každou rockovou či jazzovou nahrávku, každou bez výjimky, převálcovat jako hurikán.
(+ ty "malé" věci jako lepší tělo a lokalizace nástrojů atd.)
:D
na tohle se teda těším.

!!!!!!!!!! vivat Pro-ject Speaker-Box 4, vivat Pistole, vivat Alan Blumlein, vivat 4-box stereo !!!!!!!!!!

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

takže druhý pár uzavřených bedniček dorazil a pár dní byl zahořen.
včera jsem hodil bednu na bednu, pootočil o 90°, dozadu přehodil kanály, no prostě to, co jsem tu už popisoval a s čím nebudu prudit,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
takže jen stručně -- předpoklady se potvrdily a výsledek je fantastický, už včera jsem se divil, proč s ukapávající slinou čumím na simpsny, to proto, že dnes zvukový systém prošel bez jediného zaváhání testem vídeňskými filharmoniky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
závěr je definitivní - s klasickým stereem jako levá bedna (kanál) + pravá bedna (kanál) jsem skončil, jsou s tím akorát nervózy a nutkání "vylepšovat",,,,,,,,,, a přitom nabízí jen zlomek toho, co je k mání.

no, teď pro to není vhodná doba a navíc nejsem doma, ale snad až někdy domů dorazím, příjde někdo na poslech,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

další pár SB 4 -- potřeboval jsem uzavřené bedny, kdy "hraje" jen jedna část membrán -- na 4 bednové stereo (ave Blumlein).

nejlepší na tom je, že to vážně funguje -- to zlepšení je opravdu obrovské (včera jsem si zase (konečně!!!), po půlročním "klasickém" stereu", "zadirigoval" společně s Mehtou ;) ), žádné kecy, že výsostná melodika je způsobená zavlečením zkreslení neberu................................

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

přece jen dodám pár slov, vstával jsem dnes brzy a je to, aspoň podle mě, docela zajímavé.

moje poslechovka je teď středně velká místnost, rodinný dům, klasická cihla, vyšší stropy ( *thumbs up* ), střední zatlumení (závěsy, knihovna.....) --- když to srovnám se svým panelákovým bytem, což je naprosté akustické peklo,,,,,,,,,,,,,,,,,,, jsou prostě místa, kde je snadné být hifistou... :lol: ....................... problémů opravdu minimum.
(((navíc ty malé SB4 samozřejmě nejsou s to na basech nějak zlobit)))

rozestavení jsem se pokusil zachytit na obrázku níže - akorát, že stěny místnosti jsou mnohem dál než na obrázku, téměř dvakrát tolik než je rozestup beden, což je momentálně zhruba metr a půl
(((a samozřejmě jsem své Pro-Jecty nerozřezal - jeden pár stojí na druhém)))

a teď to zajímavé -- i když, asi se to dalo čekat při použití dvou naprosto totožných párů beden, že to tak bude -- "zepředu" i "zezadu" to hraje ÚPLNĚ stejně. V těch ideálních poslechových místech na vrcholu pravoúhlého trojúhelníka, na obrázku označených žlutými hlavami, uslyší oba posluchači NAPROSTO TOTÉŽ. Nejsem si vědom, že by tohle dokázal jakýkoliv jiný reproduktorový systém - nejlíp by to asi zvládaly omnipoláry, ale tam by samozřejmě druhý posluchač slyšel zrcadlový obraz toho, co první - zdánlivý zdroj zvuku vpravo by měl vlevo a naopak, každý si dovede představit... ------- v tom mém rozestavení ne - na místě (1) je prostě slyšet totéž, co na místě (2), včetně toho, že co je "vpravo", je vpravo pro oba posluchače - na obrázku jsem se to pokusil zobrazit zdánlivými zdroji zvuku ve stereonahrávce (A1, B1 pro posluchače (1), respektive A2, B2 pro (2)) - svým způsobem se dá říct, že zde funguje souměrnost podle imaginárního středu, který leží uprostřed mezi bednami.
(((vím, že hifi guruové okamžitě najdou milion výhrad, ale uznejte, že to JE zajímavé - přitom rozmístění zdánlivých zdrojů zvuku na stereo-scéně je stejné, jako u "běžného" sterea se dvěma bednama na vrcholech rovnostranného poslechového trojúhelníka)))

je to takový trošku divný pocit, člověk sedí k bednám jaksi mnohem blíž a ony jsou víc "od sebe", než je zvykem - na "normálních" bednách to bohužel nejde nijak nasimulovat, běžné bedny v takovém rozestavení neudrží spojitost zvuku, uprostřed se udělá díra a člověk slyší každou bednu jakoby zvlášť.................

při poslechu nejde být na dvou místech současně, takže i když je to všechno zajímavé, žádný praktický význam to nemá, chce se říct.

jenže zlepšení všech těch těžce definovatelných parametrů, které tvoří celkový zážitek ze sterea, je prostě BRUTÁLNÍ.
z malých SB4, které v klasickém zapojení jistě nejsou žádné hi-fi, vytvoří systém, který mě při psaní těchto řádek naplňuje poslechem Smetany, Janáčka, Chopina a Dowlanda zcela vrchovatě,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,

tož tak.
je mi jasné, že to nikoho nezajímá, tak to berte jako časně ranní romantiku.................... ;)
James Bond má číslo OO7, to každý ví.
číslo tohoto systému je O,7O7.
:shock: 8-) :D

*
*
*
Obrázek

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Dadaft - si správny šialenec. :) Dobre sa to číta. *thumbs up*
Je vela ciest ako dospiesť k svojmu hifišťastiu, ty si zjavne našiel tú svoju - jedinečnú.

Historik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Historik »

Toto by mal niekto zostaviť v posluchovom štúdiu (ideálne v Bratislava) - fakt by som to rád počul *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

JV

Ano, je jedinečný.

Víš, v Blumleinově patentu sterea z roku 1931 je v závěrečné pasáži poměrně pozoruhodná věta, že problémy s akustikou poslechového prostoru lze řešit přidáním druhého páru reproduktorů "umístěného v blízkosti prvního". Nic víc, nic konkrétnějšího, k tomu neříká. On měl holt raději elektrické obvody, než akustická zkoumání. Ale že nebyl spokojen s výsledným zvukem dokresluje i jeho "stereo shuffling". Shuffling znamená česky míchání, směšování. Jeho ambicí bylo významně zlepšit výsledný zvuk. Jeho stěžejní princip je jakýsi dvojitý převod - nejdříve původního L a P signálu (kanálu) na součtový (L + R) a rozdílový (L - R) signál a následné převedení zpět na L´ a R´. Tento "dvojitý převod" velmi zkráceně řečeno zabraňuje zanášení zkreslení zvenčí. (((Blumlein před stereem už měl dva patenty - jeden znich řešil a vyřešil zkreslení na dálkových telefonních linkách. (!) )))
Zkonstruoval míchací obvody a ty se testovaly a byly součástí nahrávacích pultů ve studiích EMI.
Výsledky byly ze známých důvodů nepřesvědčivé.
Když se se stereem v roce 1933 loučil, protože ho firma jako jednoho ze svých nejschopnějších konstruktérů převedla do divize obrazu a vývoje TV, konstatoval, že shuffling bude nejlepší realizovat "těsně před samotnou reprodukcí", tj. nikoliv někde v nahrávacím studiu.

A tenhle reproduktorový systém je zhmotněním a dokončením těchto dvou Blumleinových tezí.

Všimni si, že je založen čistě na pravých úhlech.
Pravý úhel (či polovina čtverce) je pro stereo klíčový úhel.
Stěny drážky na gramofonové desce svírají úhel 90°. ((( - - - vymyslel kdo jiný než Blumlein a byl to jeden z klíčových spouštěčů dobrodružství zvaného stereo)))
Ty nejlepší stereo-mikrofony pracují s pravými úhly. Nejen Blumleinův-pár, ale třeba i v současnosti nejpoužívanější "tree" mikrofon pro nahrávání symfonické hudby:
Obrázek
A, B, C jsou mikrofony, čárkovaný je pak výsledný tzv. recording angle
levý kanál je tvořen součtovým signálem A + B, pravý A + C
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, jinými slovy, netřeba se součtových a rozdílových signálů bát.
:)
Číselné vyjádření zastupuje polovina odmocniny ze dvou, neboli 0,7071067811865475.................. = vzdálenost mezi body A a C je 0,7071 vzdálenosti mezi B a C ........ Atd. Atp. Etc.
(((už jsem to všechno psal jinde...)))

Tenhle "můj" ;) systém z pohledu posluchače sice klasicky má levou a pravou bednu, stačí použít "Balance" aby se člověk přesvědčil, že zvuk jde zleva či zprava.
(((ovšem nikdy ne přímo z bedny, na poslechovém místě (místech, jsou přece dvě), jsou tyhle bedny absolutně "neviditelné", nikdy a žádným způsobem s nimi slyšený reprodukovaný zvuk nejde spojit............ -- a je to poměrně okouzlující vlastnost, musím říct)))
Ale i když to funguje jako levá a pravá bedna, ty samotné jednotlivé bedny prostě nejsou jednokanálová levá a/nebo pravá bedna -- jsou to generátory součtových a rozdílových signálů.
A díky všem těm pravým úhlům je zaručeno, že se ty signály na těch dvou konkrétních poslechových místech na vrcholech dvou polovin čtverce (viz ten můj obrázek výše) zase přesně složí do L a R -- přímo v levém a pravém uchu.
Je to zkrátka - podle mě - Blumleinův shuffling realizovaný bezprostředně před reprodukcí.

Podstatný je samozřejmě poslech -- a tady se není čeho bát, v naznačeném postavení stačí vsunout do přehrávače v podstatě jakoukoliv nahrávku symfonického orchestru a je vymalováno.
První dojem pro dosud nekřtěného bude asi podivný, ale stačí zavřít oči a pak už člověka vede pouze hudba.................................
Hraje to vskutku fantasticky. Člověk si uvědomí, že orchestr skutečně tvoří cca 100 hudebníků............... těžko popisovat.
Vše ostatní hraje taky líp - mnohem, mnohem líp.......................................

Ale je to asi jedno.
Sám nemám materiální ani čistě fyzické síly, abych s tím něco podnikl.............. a jiní se nechytají.
Možná je to tím, že nikdo nevěří, navíc v dnešní době v podstatě nikdo nemá k ruce 4 stejné uzavřené bedny čtvercového půdorysu cca 25 x 25 cm (((a silně pochybuju, že Historikovo nadšení přinese jakýkoliv hmatatelný výsledek))), možná jsem prostě blázen a všechno je to výplod mého šílenství.
Nechám to už tak................ jsem spokojen. *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup*

*
*
*
Mimochodem - před časem proběhl výzkum, ze kterých směrů člověk nejlépe slyší (myšleno nejvíc frekvencí) a -- simsala bim -- je to pod úhlem +/- 45° vzhledem k předozadní ose. Jinými slovy: právě bedny umístěné pod úhlem +/- 45°, tj. 90°, zaručují nejlrepší poslech, ne klasických 60°.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Obrázek

That´s all Folks!

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Nic nového pod sluncem.
Stačí si v klidu sednout mezi bedny a pomalu se po střední ose přibližovat nebo vzdalovat.
Mě zní nablízko také nejlépe.

boxer

Příspěvek od boxer »

Ta "Dadaftova" teorie natočených beden na sobě ale není přeci nic nového.

Bose takto používá své "cuba double" kostky nad sebou a natočené už dávno.

Podobným systéme se zabývá Bang and Olufsen. Nejde o nic jiného, než o odražený zvuk. Jestli ze směrových bedýnek nebo omnipolárů, záleží na fkusu a peněžence každého soudruha.

Odpovědět