Problem s tlakovymi vyskaci na 3 pasmovych sloupech

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Problem s tlakovymi vyskaci na 3 pasmovych sloupech

Příspěvek od Pernikar »

Zdravim delal jsem si 3 pasmove sloupy a mam v nich basak stredobas a tlakac. Je bez bassreflexu. Jde to prez vyhybku oba sloupy maji vyhybku. Na tlakacich byl nejaky zluty odpor nebo kondik. Nevim presne co je zac. Je mozne ze jsou moc prehnane vycnivajici z celkoveho poslechu kvuli tomu ze jsem tuto soucastku vyhodil do prdele? Nemohla usmernovat tlak vysek nebo vykon? Myslel jsem ze kdyz pudu prez vyhybku tak tam neni potreba. Mam sice crossover ale i tak me to celkem sere. Ty soucastky stale mam. Byly pripajene na konektoru od repraku. Dil za radu. Sorry za fotky mozna jsou pretocene.
Přílohy
IMG_0978.jpeg
IMG_0189.jpeg
IMG_0303.jpeg
IMG_0302.jpeg

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: Problem s tlakovymi vyskaci na 3 pasmovych sloupech

Příspěvek od Ramones »

Jak rikas, ta soucastka tam asi k necemu byla

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Je to na 99% svitkový kondenzátor. Pokud máš vlastní vyhybku a připadá ti, že výšky jsou moc nahlas, tak je ta vyhybka špatně navržená a měl bys to opravit. Pokud je to nějaká univerzální vyhybka, která nebyla navržená přímo pro tyhle bedny, tak můžeš zkusit dát před výškáč odpor do serie a na jeho svorky odpor paralelní. Můžeš zkusit třeba 2R2/20W a 10R/10W
Pokud je to vyhybka primo pro tyto reproduktory a pocita s tim, ze je u vysky kondik, tak ho tam vrat a bude to ok.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Má vejškáč stejnou citlivost (dB) co ostatní repra sestavy?
Dobastli si přepínač (potencák) výšky - středy k úpravě char. přenosu (po vzoru Sony, Technics...)
schémátko kdyžtak dopošlu.

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Tak ja je tam muzu vratit ty kondiky ale myslel jsem ze pokud zapojim externi vyhybku nejsou potreba ale myslel jsem blbe.
Ja ji kupoval hotovou . Ja si dnes hral s crossoverem a jde to vyladit ale i tak.

Reprovýhybka 4ohm/60W RMS 3pásma
60W RMS,120W PEAK,12dB/oct. dělící kmitočty 700Hz a 4,5kHz

Kazdopadne jsem Vam vdecny, za rady. Zabyvam se audio problematikou kratce a na to ze jsem delal bedny poprve tak to pro me nebylo tak narocny jako resit propojeni zesilovacu crossu equalizeru apod. Problemy s redukcemi nekde mam xlr nekde zase rca no proste prome past jako novackovi ale chci to dotahnout at muzu sklizet ovoce.
Přílohy
IMG_1040.png
IMG_1038.png

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Hlavne kolem sebe nemam lidi od kterych bych mohl vstrebavat informace co a jak ma byt, aby to fungovalo na 100%. Tzn.jsem rad za lidi co jsou ochotni poradit

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

No, po pravdě, je to dost nešťastné řešení stavby beden. Podle čeho si repro vybíral? To nebyl nějaký ověřený projekt?
Univerzální vyhybka je nesmysl. Takhle to nefunguje.
Jak píše Lechos, tak bude mít výška větší citlivost a bude hrát nahlas. Zkus někde na netu najít pdf k repro a dej sem odkazy. Tam to bude vidět. Pokud je to tím, tak zkus ty odpory, jak jsem psal, připadně napiš, jak hodně si musel ubrat výšky aby se daly poslouchat. O kolik dB oproti středum cca 1kHz
Každopádně by to chtělo normální vyhybku.
Basák neznám typ.
https://www.hadex.cz/spec/q354.pdf
https://www.hadex.cz/spec/q091a.pdf 8ohmu 4 jsem nenasel

Napiš co je na tom žlutém kondenzatoru od výškáče nebo to vyfot.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tak pokud ta pdf trochu sedi, tak ty odpory by byly do serie s repro 2 paralelni 5R6 cca 15W (vyslo 2,74R) a na svorky repro paralelně 3x5R6 stačí něco kolem 10W (vyslo 1.85R)
To by mělo udělat utlum 10dB.
Otazkou je, jak je citlivý basák. Jestli se to ještě nemusí celé utlumit víc.

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Chtel jsem proste udelat dva 3 pasmove sloupy bez bassreflexu. Repraky jsem do ozvucnice vybiral ja. Ono to nehraje zle az na ten problem s vyskacema. Toho basu prilozim foto, ten vyskac jak koukam tak jsi ani najit nemohl, protoze uz ho v nabidce nemaji meli dva tipy 8 ohm , a 4 ohm . Taktez ten basak jsem nenasel, asi ho ztahli z nabidky, nebo nevim.Odpoledne skocim do dilny a vystracham pdf od toho vyskace a basu Mam je tam vytiskle. Zaroven vyfotim i ten kondik. Kazdopadne jsem ochoten to resit a pokud bude nutne provest upravu v ozvucnici nebranim se tomu to otevrit a predelat. Delal jsem to od zacatku s tim, ze jsem chtel kompletni stavbu udelat tak jak ma byt nic jsem neojebal jak tlumeni tak zbytek. Ocividne az na vyber komponentu a nemam problem si to priznat, ze jsem to dojebal ale nejak jsem zacit musel. Pokud jsem vybral i repraky na hovn*o, tak nemam problem je vymenit. Co se tyce toho basaku co je zvlast v te 3 bedne, tak toho prikladam fotky. Pro orientaci a mozna( ackoli doufam, ze to tak nebude) pro pozdejsi kritiku.Dekuji za trpelivost.
Přílohy
IMG_0936.jpeg
IMG_0937.jpeg

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Tak jsem nasel odkaz na pdf toho basaku co je v tech sloupech.
https://www.hadex.cz/spec/q347.pdf
Ten tlakac uz nemaji v nabidce jen v 8ohm verzi. Dohledal jsem to podle objednavek. Ale pdf nafotim mam ho vytiskle z dob kdy ho tam jeste meli.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Hmm, pokud nechceš dělat uplně jiné bedny, podle ověřeného návodu, tak zkus snížit hlasitost výškáče. Je to dělané v malování, ale snad je to čitelné.
Nevím, co si od toho slibuješ, ale jestli to chceš provozovat nahlas, tak možná měla ta výhybka být na víc než 60W, když je na basaku napsano 100W.
Pokud to má být na domácí poslech, tak se dají za pár tisíc koupit normální bedny. Nebo i bazar.

https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... sigma-910/
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... on-ct1000/

menší
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... -projects/
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... /diva-262/

Ten vejškáč má hrb na hlasitosti mezi 5-8kHz a to bude slyšet. Dalo by se to omezit vyhybkou, ale to by bylo na dlouho a chtělo by to měřit. Pokud to máš přez EQ, tak si to uprav tam.

https://i.imgur.com/ixAgmfm.jpg

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Ne nechci delat jine bedny, ani je kupovat. jak jsem psal nahore, tak jsem rozhodnuty vnitrek predelat ale potrebuji vedet na co se zamerit, popr.kterou na misto puvodni vyhybky nahradit. Prvne zkusim vratit ty puvodni zlute kondenzatory a pokud problem setrva tak koupim jinou vyhybku ale jak uz zde uvadelo par lidi, ze vyhybka je tak jako tak k hovn*u na tyhle repraky tak ji stejne vymenim. Odpol pohledam pdf od vsech 3 rapraku a byl bych moc vdecny, kdyby me nekdo na zaklade tech specifikaci navedl s jakymi parametry vyhybku koupit. Nemam v planu vyhodit ozvucnice skrz to , ze uvnitr je v komponentech chyba. I kdybych mel koupit jiny vyskac s vyhybkou znovu s parametry, tak jak to ma byt, tak to udelam. Mam ktem bednam citovy vztah. 🙂. Ne eq.jeste nemam jen cross ale budu eq kupovat.

Pernikar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pernikar »

Pernikar píše:
22 čer 2023 11:38
Zdravim delal jsem si 3 pasmove sloupy a mam v nich basak stredobas a tlakac. Je bez bassreflexu. Jde to prez vyhybky oba sloupy ji maji. Na tlakacich byl nejaky zluty odpor nebo kondik. Nevim presne co je zac. Je mozne, ze jsou moc prehnane vycnivajici z celkoveho poslechu kvuli tomu, ze jsem tuto soucastku vyhodil do prdele? Nemohla usmernovat tlak vysek nebo vykon? Myslel jsem, ze kdyz pudu prez vyhybku tak tam neni potreba. Mam sice crossover ale i tak me to celkem sere. Ty soucastky stale mam. Byly pripajene na konektoru od repraku. Diky za radu. Sorry za fotky mozna jsou pretocene.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Aha. Rozumím. Pak bych doporučil nastudovat dokument se jmenem

Sykora_Stavime-repro-soustavy.pdf

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Středovej reproduktor by měl mít vlastní boudičku.

Odpovědět