Stĺpové stereo - rada

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
JohnyTR
Kontaktovat uživatele:

Re: Stĺpové stereo - rada

Příspěvek od JohnyTR »

Ahojte,
rád by som pre úplnosť doplnil výsledok mojej cesty k lepšiemu zvuku. Možno to pomôže niekomu kto chce, podobne ako ja, vstúpiť do sveta hi-fi.

Vízia

Na začiatku mojej cesty som si povedal, že by som rád niečo kvalitnejšie ako "hi-end" reproduktory k PC. Aj keď som technologicky zdatný človek, bolo pre mňa pomerne zložité zorientovať sa vo svete AV recieverov, streamerov, zosilňovačov a predzosilňovačov, ...
Vedel som však, že moje multimediálne centrum bude aj naďalej PC a ďalej nájde využitie aj služba Spotify. TV nemám, CD-čka nemám, LP platne sú krásny koníček ale mňa sa to netýka.

Dva roky používam slúchadlá Sennheiser HD600 so zosilňovačom Audinst HUD-mx1. Toto bola moja referencia pri výbere, na koľko zvuk týchto slúchadiel mi vyhovuje a myslím, že objektívne sa dajú tieto slúchadlá považovať za veľmi slušné.

Ďalej som vedel, že môj rozpočet sa bude pohybovať v desiatkach tisíc českých korún a za kvalitu rád zaplatím. Mal som ale problém nájsť tú správnu legendárnu kombináciu, kde "pomer cena/výkon" bude vyhovujúci. Nechcel som sa nechať uniesť audiofilnou vlnou a začať do toho sypať tony peňazí. Jednorázová kúpa a vybavené.

Kľukatá cesta

Prvá vec, ktorú som veľmi rýchlo pochopil (aj vďaka tomuto fóru) bola, že multikanálový zvuk (domáce kino) a kvalitný posluch nejdu úplne dohromady. Nechcel som tomu úplne veriť...
Páčila sa mi myšlienka kúpi AV recieveru - je to univerzálne zariadenie, ktoré by poskytlo zosilňovač a zabezpečilo potrebnú konektivitu, čo v mojom prípade znamenalo hlavne: možnosť ovládania zariadenia pomocou Android appky, možnosť pripojiť PC (digitálne) a WIFI konektivitu. To všetko by bolo v prípade AV recieveru ešte zavŕšené možnosťou priestorového zvuku. Balancoval som teda medzi dvomi prístupmi:

a) kúpiť KVALITNÝ AV reciever a na začiatok povedzme pár kvalitných stĺpov. Následne by som mohol rozširovať zostavu o ďalšie repro pre priestorový zvuk
b) kúpiť stereo zosik a dva stĺpy tak ako odporúčali skúsení audiofili

Logicky mi ako jasná voľba vypadávala možnosť a) pretože by to znamenalo veľa muziky za super prachy. Okrem už spomenutých výhod AV recieveru (všetko v jednom) som mal v prípade alternatívy b) ešte aj problém s identifikáciou vhodného zariadenia, ktoré by zabezpečilo potrebnú konektivitu, ktorú by inak opäť s prehľadom zmákol AV reciever. Nedávalo mi teda žiadny zmysel dať hromadu peňazí za možnosť b), na koľko som predpokladal, že zvuk AV recieveru za 50000czk musí byť proste skvelý a teda je pre mňa táto kúpa opodstatnená.

Lepšie raz počuť ako stokrát vidieť

Avšak následne som si zbehol do jedného posluchového štúdia (nechcem robiť reklamu aj keď by som z vďaky veľmi rád) a tamojšiemu personálu patrí obrovské ďakujem za ich čas a prístup, ktorý mi venovali. Vďaka tejto návšteve som si uvedomil niekoľko nesmierne dôležitých vecí:

Plánoval som kúpiť stĺpové repro za cenu okolo 20000czk. Na základe mnohých recenzií a názorov som sa rozhodoval medzi Monitor Audio Bronze 5 a Dali Zensor 7. Repráky boli zapojené na zosilňovač Creek Evolution 50A. Hudba začala hrať a ja som ostal veľmi nemilo prekvapený. Oba modely hrali na môj vkus ... zle. Ako som spomínal vyššie, mojou referenciou boli Sennhesier HD600 a mal som pocit, že sa to zvuku týchto slúchadiel ani nepriblížilo. Prednes bol veľmi plochý, málo detailný, celkovo som bol sklamaný z toho čo som počul.

Došlo mi teda, že za 20000 si veľa muziky neužijem.

Zvýšili sme teda latku a pripojili Dali Opticon 6 a ...
... a zrazu to bolo úplne iné kafé.

Nechcem sa tu ometať audiofilnými pojmami, na koľko na to nemám dosť napočúvané ale popíšem to tak, že zvuk bol krásny, výšky aj basy prekreslené, malo to priestor, bolo to dynamické...

Takýto zvuk už pre mňa dával zmysel, aj keď sa mi mihnutím oka navýšil rozpočet o 30000czk. Na druhej strane som bol rád, že som nespravil blbosť a neobjednal som si repráky za 20000 z internetu a potom by som bol asi veľmi smutný, pretože by som to vzhľadom na kvalitu zvuku považoval za zle investované peniaze.

Čas čeliť pravde

Tým ale moja zvedavosť nebola ukojená - chcel som vedieť aký veľký vplyv má zosilňovač na výsledný zvuk. No a zistil som (aké to prekvapenie :D), že vplyv je poriadny. Zaujímali ma hlavne rozdiely medzi AV recievermi a klasickými stereo zosikmi. Nuž, čo na to povedať, nedá sa to veľmi zrovnávať. A prekvapujúco, mal som pripojený aj dosť vysoký model recieveru (bohužiaľ na značku si už nespomeniem) v cenovej kategórii 50000czk a zvuk stále nebol taký dobrý ako z Creeku. Určite by som zvuk z recieveru tejto kategórie už neoznačil za zlý, ale stále sa to nechytalo na stereo zosilňovač polovičnej ceny.

AV reciever bol von z hry.

Existuje all -in-one kompromis?

Ostávalo doriešiť problém so zariadením pre zabezpečenie konektivity (Wifi, Android app, DAC, ...), ktoré ako som zistil sa volá streamer :)
Jasný víťaz je BlueSound Node 2 - kvalitný kus HW, super zvuk, vyladená appka a čo je nesmierne dôležité v prípade takéhoto zariadenia - neustále aktualizácie.

Od tohto zariadenia bol iba krok ku značke NAD a už som aj počúval Opticony cez NAD C368, do ktorého je možné vložiť prídavnú kartu, ktorá v podstate obsahuje črevá z BlueSound Node 2. OK, zosik sám o sebe stojí 27000, samostatná karta ďalších cca 13000 ak si dobre spomínam. A tak sa dostávame k jeho menšiemu bratovi NAD C338.

Priame porovnanie zvuku C338 a C368.
Nech robím čo robím, obe zariadenia mi znejú na vlas podobne. Fajn, takže asi zoberiem C338 a BlueSound streamer.
Ešte priame porovnanie medzi Creek a NAD a aj keď je to veľmi tesné, tak NAD predsa len znie mojim ušiam krajšie.

Po príchode domov si ešte robím detailnejší prieskum a zisťujem, že NAD C338 nie je iba zosilňovač, ale táto hračka v sebe obsahuje aj DAC a ďalej WIFI, Bluetooth a Chromecast. Vzhľadom na to, že ako zdroj signálu používam primárne PC a Android Spotify, tak som v pohode aj bez streameru.

Záver
Úprimne, som rád, že už mám tento rébus vyriešený. Ďakujem komunite za všetky rady, špeciálne členovi FS, ktorý mi ponúkol svoje rady aj mimo fórum - veľmi si to vážim.

Pevne verím, že moja skúsenosť, o ktorú som sa tu podelil, raz možno niekomu pomôže s prvotným nasmerovaním na správnu cestu k super zvuku *2thumbsup*

Odpovědět