Velikost basáku a velikost poslechového prostoru

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Velikost basáku a velikost poslechového prostoru

Příspěvek od sostakovic »

Nechtěl jsem zaplevelovat jiné vlákno, proto zakládám toto.
NA píše:"Argument, že velký bedny s basákem nezahrají v menší místnosti je taky směšnej"

Tohle zevšeobecňování a zjednodušování je bolest fór a přispěvatelů s nedostatečnými zkušenostmi.
Pokud to bude v paneláku, problémy tam budou výrazně větší než v místnosti s "měkkými" stěnami, které pohlcují basové frekvence.
Dále nejde jen o velikost či plochu basového měniče, ale i o jeho parametry a naladění.
Méně důležitý, ale nezanedbatelný aspekt je ještě chování použitého zesilovače a reprokabelu.
Můžu prosím poprosit znalé o vysvětlení, proč se doporučuje do malé místnosti malé bedny? Jaké jsou problémy, když dám do malé místnosti bednu s větším basákem? Laicky mi to přijde, že je jedno, zda danou frekvenci vyzáří menší, nebo větší basák. Ale chápu, že asi nevím co nevím, proto prosím techniky o vysvětlení.

Pro NA: neber to osobně, opravdu mě to zajímá (neprovokuju ani se nesnažím vzbudit emoce), všeobecně se to doporučuje a já nevím proč. Proto prosím o vysvětlení odborníky. Ty bednám rozumíš, můžeš k tomu napsat víc?

Odar

Re: Velikost basáku a velikost poslechového prostoru

Příspěvek od Odar »

Z vlastnej skusenosti mozem konstatovat len to, ze poriadny zosilnovac, ktory basak "skroti" je na nezaplatenie.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Odar píše:Z vlastnej skusenosti mozem konstatovat len to, ze poriadny zosilnovac, ktory basak "skroti" je na nezaplatenie.
Samozřejmě předpokládám, že ten basák bude mít odpovídající kvalitní zesilovač, proto prosím problematiku zúžit jen na velikost basáku. Ostatní komponenty předpokládejme pro tuto diskusi co nejkvalitnější. Jde mi čistě o to, proč se doporučuje nedávat do menších prostor bedny s větším basákem.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

To že v malé místnosti hraje malej basák líp je samozřejmě úplná blbost. Není vůbec žádný vztah mezi plochou membrány a objemem místnosti.

Důvod 1: Mnoho lidí volí malé basáky proto že jim vychází menší bedna a ta se jim tam PROSTOROVĚ líp vejde. To je vše.

Druhý důvod je, že rezonanční módy místnosti jsou mnohdy pod spodním přenášeným pásmem beden. Jeden příklad: Moje místnost má rezonanci na cca 40hz pokud jsem měl budečky které nebyly schopny toto pásmo přenést a nebo ho přenášely jen s útlumem tak ten mód nevybudily.
To je tak vše, ale není to důvod pro omezení pásma spíš je to důvod udělat něco s místností a nebo umístěním beden.

Třetí důvod je , že lidi co si zvykli poslouchat audiofilské nahrávky zjistí, že na velkých bednách jsou přebasované - Ano je to tak, protože jsou tak namíchané již ze studia a jsou udělané tak, aby to znělo dobře právě na desetilitrových krýglech od piva.

Pro mne osobně není jiný důvod použití malých beden než estetický - zvukově je to neospravedlnitelné. Pokud se potřebuji vyrovnat s módy místnosti a chci nutně poslouchat "dřezové zpěvačky" tak bych si udělal velkou bednu ale s nižším přenášeným pásmem. Navíc se tím mnohdy posune výrazně citlivost směrem nahoru a zatěžuji tak méně zesilovač ale to je už zas o něčem jiném.

Jo a Klasiku, hlavně orchestr nejde přes malou 2p přenést vůbec W.T.Z.
Naposledy upravil(a) T-M dne 15 dub 2011 09:03, celkem upraveno 1 x.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Díky za reakci! *thumbs up*
Můj (byť laický) názor je stejný.
Audiofilské nahrávky nemám rád :)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

sostakovic píše:...Můžu prosím poprosit znalé o vysvětlení, proč se doporučuje do malé místnosti malé bedny? Jaké jsou problémy, když dám do malé místnosti bednu s větším basákem? Laicky mi to přijde, že je jedno, zda danou frekvenci vyzáří menší, nebo větší basák...
Ono to nejde napsat jednou větou, jde totiž pouze o fyzikální problém, který je zcela pochopitelně řešen různě. Tím fyzikálním problémem je totiž kmitočet, který je basák v dané místnosti slyšitelně schopen vytvořit a ten je roven prvnímu axiálnímu módu místnosti. V mém případě (poslechovka 4x3,3 m) je to 43,2 Hz. Nižší kmitočty tam sice jsou, ale v plné kráse slyšitelné v bytě "někde jinde", viz. moje vlákno zde.
To je hlavní důvod, proč bedny s basáky, které by měly jít podstatně níž, v malé místnosti nebasují na rozdíl od velkých místností. Odtud je jen krůček k tradičnímu fámě, že do malé místnosti patří malá bedna. Prostě od malého basáku hluboké basy v malé místnosti neočekávám, u velkého basáku jsem v malé místnosti nutně zklamán, protože basy opět nikde :lol:
On má NA navíc obrovské množství pravdy v tom, že basák je nutno s ohledem na velikost místnosti "doladit" a zcela určitě se při návrhu beden s například 15" basákem nepočítá, že budou hrát ve 12 m2, ale v místnostech mnohem větších.
Takže závěrem: Není zásadní problém použití basáků větších průměrů v malých místnostech, ale nesmí se od nich chtít nemožné, zázraky se nekonají.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

T-M píše: Jo a Klasiku, hlavně orchestr nejde přes malou 2p přenést vůbec W.T.Z.
Ano, to si myslím taky, alespoň jsem to nikdy uspokojivě neslyšel. Pravda, ne moc lidí ji poslouchá, možná i to je důvod masivního rozšíření budek.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Aleska:
Díky za reakci. Nemáš nějaký odkaz vysvětlující ten axiální mód?

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

T-M to napsal myslím výstižně.

Je to hlavně o interakci bedny a místnosti včetně umístění beden. Nejhorší varianta je panelák, bedny blízko zadní, či boční stěny a bedna s boulí na basech. Velkou roli hraje samozřejmě i poslechové místo, opět nevhodné je když je za ním blízko stěna.

Pro zajímavost uvedu dva příklady. U eLka v místnosti 17m2 tuším, že z plných cihel při umístění beden i posluchače dostatečně vzdálených od stěn stojanové Dynaudio C1(6,5“) občas houkly, kdežto Lucidy (10“) byly v pohodě, a hrály plnější i hlubší bas.
Druhý případ jsou B&W Matrix 801 ( 12“), které jsem slyšel ve třech místnostech a bez problémů na spodku to bylo v místnosti kde bych to vůbec nečekal. Půdorys se blíží čtverci s plochou nějakých 16m2. Ale je to tvárnice a sádrokartonový strop, a přes nějakých 70% zdi za posluchačem je na zakázku vyrobená poměrně mělká stěna s plnými dvířky.

U mě v panelu 19m2 jsem ukrotil jak 10 tak 15“, oboje má na spodku kompenzaci která mimo impedančního převýšení řeší i bouli vzniklou vyhybkou v součinnosti s impedančními maximy v basové oblasti. Ten 15“ byl potřeba kompenzovat silněji. Bedny jsou ale dostatečně vzdálené od zdí a i poslechové místo je vhodně umístěné.
Při předvádění u zappy jsem kompenzaci snižoval, aby GL nehrály v té obrovské místnosti tence, doma jsem to v tomto stavu nastavení nepřežil. Pokud bych GL naladil na pevno pro větší prostor, kam svou velikostí a výkonovou schopností patří, tak by s nima šlo žít jen v některých malých - vhodných (měkkých) místnostech.
Noble Audio - výroba a prodej

Libor Šulc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor Šulc »

Tzv.hučení jsou v zásadě 2 typy:
1.výše popsaný NA,způsoben akustikou místnosti

2.nedostatečným tlumením ze strany zesilovače-což bývá hlavně u laciných zesilovačů problém No.1
taková sestava pak "zahoukává"i v dokonalé akustice

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

Definuj nedostatečný tlumení...je to flaškáč SE s tlumením 2 ? Nebo pušpul flaškáč s 25 ? Nebo obyč transistorák s 50 ? Začíná to bejt dobrý nad 100 ? Nebo nad 500 ? Nebo až 10 000 je OK ? :mrgreen:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

sostakovic píše:Aleska:
Díky za reakci. Nemáš nějaký odkaz vysvětlující ten axiální mód?
V tom mém linku, jsou uvedeny rovnou 3, ale přidám další http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... e_id=15622, nebo http://mirulu.borec.cz/Room/room.htm a něco od Velkého Boba ze Slovanetu http://www.hifi-voice.com/teorie-a-prax ... e-iii.html. Na nettu je v cizích jazycích pojednání vícero, ale myslím že tyto postačují.

Poznámka: NA má opět pravdu, neboť jde hlavně o interakci bedny a místnosti včetně umístění beden :!:

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

ja mam mistnost necelych 4x5 a mam 12" menice. nevim, jestli je to velka nebo mala mistnost, ale neresil bych to - spise je potreba mistnost akusticky odladit. problemy s basy mam,ale je to problem akustiky mistnosti, ne velikosti basaku... kamarad ke me jednou prinesl sve regalovky elac a prvni co zaregistroval, bylo "vice basu" (ma mensi mistnost,cca 4x3). protoze se zrovna nejak sesly rezonancni mody mistnosti a prenasene pasmo jeho beden tak, ze si ten stredobas a rezonancni mody mistnosti vzajemne trosicku pomohli.

sohlasim s t-m, jen bych jeste dodal, ze mala poslechovka byva vetsinou maly obyvak... ten ma vetsinou i jine vyuziti nez pro poslech a neni jednoduche uz tak maly prostor jeste orezavat basovymi pastmi.
nicmene nevidim duvod, proc nedoplnit pekne regaly nejakym slusnym subwooferem :)

ja jsem pro velky basak, nejlepe cim vetsi, tim lepsi :)
preci nemuzu chtit po violoncellu aby hralo jako basa, ne?

edit: kurnik, tu pribylo prispevku :)
kazzatel, lubomir sulc: to tlumeni zesilovace znamena co?
Naposledy upravil(a) jacq dne 15 dub 2011 10:39, celkem upraveno 1 x.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

jacq píše:...preci nemuzu chtit po violoncellu aby hralo jako basa, ne?
Nebo štěně bernardýna aby štěkalo stejně hluboko jako jeho táta :lol: :lol: :lol:

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

kazzatel píše:Definuj nedostatečný tlumení...je to flaškáč SE s tlumením 2 ? Nebo pušpul flaškáč s 25 ? Nebo obyč transistorák s 50 ? Začíná to bejt dobrý nad 100 ? Nebo nad 500 ? Nebo až 10 000 je OK ? :mrgreen:
Tlumení prosím řešit jinde, Díky

Odpovědět