vím, že úplně nejlepší by bylo zajet si do Hostivice (Hostivic

Osobně mám zkušenost se srovnáním Virtuos a s Carismama. Podle mne to jsou vcelku dost odlišné kousky. Při srovnávání jsem nejprve slyšel Carismy a ty byly opravdu hodně detailní - zesilovač byl NAD BEE C326, tedy žádný obrovsky výkonný tahoun, ale kvalitní kousek - pro mě to bylo až moc detailní, byl slyšet i šum v koncertním sále (testovalo se na živé nahrávce Mahlerovy 9. symfonie), docela rušivé. Když jsem to tak zpětně porovnával ještě jednou, tak to bylo způsobeno mnohem větší citlivostí Carisem a taktéž 4Ohmovou impendací. Virtuosy mají oproti Carismam citlivost jen 86 a jsou 8Ohmové. Na pvní dojem to bylo s tím NADem znát, ale pro mě to bylo ku prospěchu. Šum a pokašlávání ze sálu byly potlačené, tedy ne úplně odstraněné, ale byly zkrátka součástí, tak jako na opravdovém koncertu. Za to vyšla do popředí samotná hudba. Nádechy Simona Rattela taktéž nevymyzely, ale bylo to opět mnohem sourodější.
Já jsem se nakonec rozhodl pro Virtuosy

Ještě bych jen dodal můj postřeh: Co jsem tak sledoval, tak z Virtuos (a vlastně z Xavianů celkově) jsou lidé buďto bezmezně nadšení a chválí a chválí a chválí, anebo je vůbec nezaujmou, protože na nich vlastně není zas až tak moc k zaujetí - což je ostatně fakt. Já osobně sice patřím do té první skupiny, ale chápu také ty odsudky, já bych si ty Virtuosy na poslech dejme tomu heavy metalu nebo třeba Radiožurnálu nepořizoval, ty Virtuosy jsou pro me hodně specifické, ale u mě je to ku prospěchu věci.
A ještě jedna poznámka pod čarou - četl jsem, že jeden recenzent nedoporučoval Virtuosy k zesilovači Luxman 590AX, který má při 8Ohmové impendaci 2x30W v čisté "A" třídě (zesilovač pak dál hraje ve třídě AB), a to prý není moc vhodné k nízké citlivosti Virtuos. Abych se přiznal, ptal jsem se na to pama Křečka (distributor Luxmanu pro ČR), a ten mi sdělil (samozřejmě jak jinak), že v tomto spojení problém nemá, zesilovač to v pohodě zvládne. A pak přeci pan Navrátil v Havířově bez problémů tuto kombinaci provozuje, proti bych se tedy né vždy řídil slovy recenzentů. Ale musím přiznat, že osobní zkušenost s touto kombinací nemám, ale doufám, že brzy mít budu

Proti by mě zajímaly i jiné názory na Xaviany od těch kteří s nimi mají zkušenosti, v tomto vlákně bych tedy preferoval srovnání Virtuos vs. XN 360.
Dobrému hi-fi zdar