Xavian Virtuosa vs. Xavina XN 360

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
akim5

Xavian Virtuosa vs. Xavina XN 360

Příspěvek od akim5 »

Zdravím,
vím, že úplně nejlepší by bylo zajet si do Hostivice (Hostivic :-) ) do Xavianu a tam to všechno ozkoušet, ale než se k tomu dostanu, tak uplyne ještě spousta času, proto bych se rád zeptal těch, kteří už tu zkušenost se srovnáním obou těchto modelů od Xavianu mají, jak na ně tyto dva modely působily, případně jejich názor na plusy a mínusy atd...

Osobně mám zkušenost se srovnáním Virtuos a s Carismama. Podle mne to jsou vcelku dost odlišné kousky. Při srovnávání jsem nejprve slyšel Carismy a ty byly opravdu hodně detailní - zesilovač byl NAD BEE C326, tedy žádný obrovsky výkonný tahoun, ale kvalitní kousek - pro mě to bylo až moc detailní, byl slyšet i šum v koncertním sále (testovalo se na živé nahrávce Mahlerovy 9. symfonie), docela rušivé. Když jsem to tak zpětně porovnával ještě jednou, tak to bylo způsobeno mnohem větší citlivostí Carisem a taktéž 4Ohmovou impendací. Virtuosy mají oproti Carismam citlivost jen 86 a jsou 8Ohmové. Na pvní dojem to bylo s tím NADem znát, ale pro mě to bylo ku prospěchu. Šum a pokašlávání ze sálu byly potlačené, tedy ne úplně odstraněné, ale byly zkrátka součástí, tak jako na opravdovém koncertu. Za to vyšla do popředí samotná hudba. Nádechy Simona Rattela taktéž nevymyzely, ale bylo to opět mnohem sourodější.

Já jsem se nakonec rozhodl pro Virtuosy :-) Dokonale splnily mé požadavky, a navíc mi nabídly nevtíravý projev, při kterém si dokáži odpočinout, ale zároveň - pokud mám na to energii - se můžu nechat vtáhnout do celého dění v sále.

Ještě bych jen dodal můj postřeh: Co jsem tak sledoval, tak z Virtuos (a vlastně z Xavianů celkově) jsou lidé buďto bezmezně nadšení a chválí a chválí a chválí, anebo je vůbec nezaujmou, protože na nich vlastně není zas až tak moc k zaujetí - což je ostatně fakt. Já osobně sice patřím do té první skupiny, ale chápu také ty odsudky, já bych si ty Virtuosy na poslech dejme tomu heavy metalu nebo třeba Radiožurnálu nepořizoval, ty Virtuosy jsou pro me hodně specifické, ale u mě je to ku prospěchu věci.

A ještě jedna poznámka pod čarou - četl jsem, že jeden recenzent nedoporučoval Virtuosy k zesilovači Luxman 590AX, který má při 8Ohmové impendaci 2x30W v čisté "A" třídě (zesilovač pak dál hraje ve třídě AB), a to prý není moc vhodné k nízké citlivosti Virtuos. Abych se přiznal, ptal jsem se na to pama Křečka (distributor Luxmanu pro ČR), a ten mi sdělil (samozřejmě jak jinak), že v tomto spojení problém nemá, zesilovač to v pohodě zvládne. A pak přeci pan Navrátil v Havířově bez problémů tuto kombinaci provozuje, proti bych se tedy né vždy řídil slovy recenzentů. Ale musím přiznat, že osobní zkušenost s touto kombinací nemám, ale doufám, že brzy mít budu :-)

Proti by mě zajímaly i jiné názory na Xaviany od těch kteří s nimi mají zkušenosti, v tomto vlákně bych tedy preferoval srovnání Virtuos vs. XN 360.

Dobrému hi-fi zdar :-)

akim5

Re: Xavian Virtuosa vs. Xavina XN 360

Příspěvek od akim5 »

Ps. Omlouvám se za pravopisné chyby a překlepy...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

akim5
nikdy jsem neslyšel xn360 versus virtuosa. tvůj "problém" mě zaujal.....dovol reakci kapku mimo.
měl jsem kdysi xn360. zkoušel jsem k nim všechno možné. od DPA po monobloky Marsh sound d.
se špatným, slabým zesilovačem hrály xn360 špatně, mrtvě.
s monobloky Marsh nebo McIntosh to byla nádhera, radost. za 100.000 (2hnd) to byla úžasná bedna.

nejčastěji jsem u majitelů nejvyšších modelů repro xavian narazil na problém podcenění kvality ( a tím i investice do) zesilovače.
xn 250, 270, virutosa, xn360 chtějí kvalitní, silný, stabilní zesilovač. tím pádem i drahý.
často jem "zápasil" s logikou, že k dvoupásmovce za 45.000 Kč přeci nedám zesilovač za 80.000.
jenže...když jsme pak zapojili místo integráče denon pre+amp marsh, tak nám padla brada z ohromného rozdílu ve zvuku.
nebo když jsme místo stereo koncáku rotel připojili k xn 270 monobloky electrocompaniet.... fíha. to byl ohromný skok.
novosvětská zní z xn270 úžasně. nebo hodně zdechle.
:-)

obecně si troufám tvrdit, že kdyby na top modelech xavian bylo logo (cucám z prstu) focal, triangle atd. jejich cena by byla výrazně vyšší a jiné by bylo složení zesilovacích sestav jejich majitelů.

na tvém místě bych dal dnes přednost moderní, nově postavené xavian virtuosa. jak kvůli ceně, tak i kvůli osazení.
počítal bych však s nutností superbního zesilovače. alespoň 2 x 250/8. nejlépe pak monobloky.
top modely pana barletty si zaslouží pořádný "motor".
ten NAD o kterém píšeš (osobní, netechnický názor) bych považoval za "vstupní "level.
není nad to si to sám vyzkoušet. uslyšíš sám.
rád si přečtu další vývoj tvého "problému". a děkuji za zajímavé téma k debatě zde na fóru!

akim5

Příspěvek od akim5 »

Lachim

Děkuji za reakci. K tomu zesilovači - já nakonec ty Virtuosy poslouchám přes TEAC AI-2000. To sice není žádný superb, ale oproti tomu NADu má 2x125W/8 Ohm. Musím se přiznat, že zatím mi to hraje skvěle, jsem sám udivený, jak tahle kombinace zvládá i ty nejdynamičtější pasáže. Ale někdy v budoucnu bych určitě šel rád výš, ale to zase až budou finance.

Já ty Virtuosy kupoval letos na jaře, srovnával jsem je při finálním rozstřelu s Dynaudii Excite X38, no a s tím TEACem - a také na tu klasiku - se mi nejvíce líbily právě ty Virtuosy. A dodnes jsem na sebe hrdý, že jsem si je pořídil, při každém poslechu mám radost, jak mi to pěkně hraje *bravo*

Teď se zatím rozmýšlím, co by v budoucnu připadalo v úvahu - tedy co se týče toho zesilovače. Rád bych zkusil nějakého dělence, ale na monobloky nemám bohužel místo. Ale na to je ještě, zdá se, dost času...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

akim
mohu ti něco i půjčit. sám bych rád virtuosa zase slyšel.
jinak hlasuji rozhodně pro kvalitního dělence. např. top dělence od NAD prý hrají s xavian úžasně.

akim5

Příspěvek od akim5 »

Diky Lachim za nabídku. Teď se mi ale ještě moc nechce experimentovat, zatím mám ty Virtuosy jen půl roku a tak jsem stálé spokojený s tím, co mám, tak si to chci ještě nějakou chvilku takhle užívat. No a taky se znám a vím, že kdybych slyšel něco lepšího (tedy zesilovač), že by mi to pak nedalo a furt bych nad tím přemýšlel, až bych z toho přestal spát a musel to začít nějak řešit, určitě to znáš, takové to hi-fi harašeni :D Takže radši počkám, až budou ty finance, a pak začnu zkoušet a zkoušet, dokud něco nevyberu :-)

Jinak přeju pěkného Silvestra a taky šťastný a hlavně proposlouchaný rok 2016 :-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Potvrzuju výše uvedené co se týká nároků Xavianů na zesilovače. NAD 326 je ve svojí kategorii super kousek, ale na tebou zkoušený Xavy nestačil ani náhodou. Proto bych podle něj zvuk rozhodně neposuzoval.
Lachim jako pořád cenově rozumné doporučuje dělence od NADu. Dva konce C275 v můstku bych taky viděl jako vhodný, ale předzes C165 bych před případnou koupí doporučil důkladně poslechnout - trochu brzdí skvělou dynamiku konců a trochu barví středy.
Osobně mám z Xavianů dojem, že čím neutrálnější zesilovač jim člověk dopřeje, tím více barevnosti zahrají.

nope
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nope »

Blahopřeji k Tvému výběru! Myslím, že jsi udělal velice dobře, že jsi zvolil Virtuosy. Mně osobně se Virtuosy líbí nejvíce z celé aktuální produkce Xavianu. A nejen Xavianu. Je tedy pravdou, že XN-360 jsem slyšel jenom jednou a je to už dost dávno, ale myslím, že Virtuosa je univerzálněji naladěná. Dokáže zahrát jemně, ale současně do toho umí i parádně říznout. Je blízko reálné hudbě. Alespoň tak to vnímám já.

Slyšel jsem je s Hegel H 200 a také s Hegel H 300, který dodal více výkonu, ale nejvíce se mi líbila kombinace se zesilovačem Norma Revo IPA-140. Tady máš recenzi tohoto zesilovače, který byl zapojen právě na Virtuosy.

http://www.hifi-voice.com/testy-a-recen ... -ds-1.html

S touto recenzí se naprosto ztotožňuji. Pokud bych já pořizoval Virtuosy, tak právě s tímto zesilovačem. Tím netvrdím, že to musí být jednoznačně tento. Ani ten Luxman nenusí být s jeho výkonem mimo. Záleží totiž na tom, jak vnímáš reprodukovanou hudbu. Určitě je danou kombinaci potřeba slyšet. Dobrým společníkem může být i Electrocompaniet.

Norma dělá i předzesilovač a výkonový zesilovač. Je to o tom, kolik budeš chtít investovat.

Jinak souhlasím s tím, co napsali zatím ostatní.
Pokud chceš nutně něco měnit a utrácet :-), tak bych vyměnil zesilovač, který máš, za něco lepšího.

akim5

Příspěvek od akim5 »

Nope a Pítrspraha
Díky kluci za reakce. Já už o tom vlastně i tak uvažuji, tedy že ty Virtuosy jsou pro mě konečná, tedy že teď už zbývá jen pořádný zesilovač - přehrávač už mám vyřešený, ten měnit nehodlám.

Já tohle vlákno založil vlastně ze zvědavosti, protože jsem ty XN 360 nikdy neslyšel, a vlastně jsem si nebyl jistý, jestli má cenu ovažovat do budoucna o upgredu beden právě směrem k těm XN 360.

Nope
Já mám s těmi Virtuosami hodně podobnou zkušenost, co ty. Poslouchám hlavně klasickou hudbu, a na to mi ty Virtuosy přijdou jako vyšité - ostatně co vím, tak pan Barletta je milovníkem vážné hudby a také častým návštěvníkem těchto koncertních síní, takže si myslím, že on ty bedny asi i tak ladí. Každopádně souhlasím s tebou, že Virtuosy umí hrát pěkně sametově, ale když je třeba, tak do toho umí pořádně kopnout.

Tak šťestný nový rok :-)

akim5

Příspěvek od akim5 »

Ještě jednou se omlouvám za ty strašné překlepy a hrubky... :oops:

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

S chutí jsem si pročetl celé vlákno. Velmi kvalitní komentáře. Tak nějak si představuju fungování tohoto fóra.

nope
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nope »

akim5
Kašli na překlepy a na hrubky. Důležitá je informační hodnota. I když je pravdou, že si tady někteří členové velice rádi opravují právě ty překlepy a pravopisné chyby. Pak mám mnohdy pocit, že jsem na hodině češtiny. :D

Ještě k tématu. :) Normu začal distribuovat právě Xavian, takže si můžeš lehce poslechnout s Virtuosou.
Nevím, jaké máš kabely mezi repro a zesilovačem, ale i tady se dá laborovat. Já když poslouchal Virtuosy, tak byl vždy zapojen kabel od Xavianu. Nicméně jakoukoliv investici do výměny kabelu bych viděl až po zesilovači.

jirie
Ano, bylo by to fajn, ale obávám se, že ta doba se už nikdy nevrátí. Leda by si pár členů dalo novoroční předsevzetí. :D

Vše nej v novém roce.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

akim5
o změně repro bych, na tvém místě, vůbec neuvažoval. zaměřil bych se na to, aby virtuosa hrály na 100%.
tzn.:
- vypůjčil bych si vynikající zesilovač. abych věděl, jak se zvuk ještě může změnit.
- zkusil bych filtraci proudu. to by mohlo zvuk sestavy změnit hodně.
- půjčil bych si různé kabely. napájecí a repro.
- a hlavně bych přemýšlel o možnostech akustické úpravy poslechového prostoru.
xn360 by, čistě teoreticky, přišly na řadu až po těchto 4 bodech. a to nevím, zda by sis tímto "upgradem" polepšil.
(vůbec neznám tvou sestavu. proto omluv, pokud píši "mimo" a příliš obecně. díky)

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

mna osobne vcelku milo prekvapili XN270 hrane cez Audia Flight PRE a koncak Accuphase P450. Urcite im pomoze cim lepsi zosilnovac lebo v tejto az neadekvatne drahej kombinacii to dokazalo zahrat napriec zanrami- cakal som skor ze budu pre mna pocuvatelne len na komornejsiu hudbu ale nebolo tak.

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, ctu Vasi zajimavou diskusi a snad nebude vadit, kdyz zde vlozim svuj aktualni dotaz coby zacinajici hifista.... :P Resim, co bych si mohl poridit za bedny a zesilovac ke svemnu novemu gramci. Aktualne jedu prenosku 2M bronze na Sanyo TP1000, ale na koncovce stare hifi vezi Panasonic. Bohuzel coby novacek resim, jake bedny a sesilovac (asi z druhe ruky) k tomu koupit. Posloucham hodne Presleyho, klasiku, Pink Floydy atp. Na jakou znacku se zamerit, co hledat? Mam asi 15 m2 mistnost. Za jakokoli radu predem diky! :P

Odpovědět