zkušenost s Quadral Titan 8 - na klasické hudbě

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
bartoli
Kontaktovat uživatele:

Re: zkušenost s Quadral Titan 8 - na klasické hudbě

Příspěvek od bartoli »

lachim píše:PMA
při poslechu těchto titanů by to nešlo skloubit dohromady.
ale kdy jsme s pytlem vzpomínali na Tvou odbornost a velkou škodu, že nám TO nemůžeš změřit, bylo při
půjčení repro MBL 101mkII na pár dní ke mě domů.
na ty by mě Tvůj odborný/přesný/detailní názor ( i na samotnou "koncepci" všesměrové bedny s basákem "přes díry") zajímal maximálně.
o 101kách by byla též zajímavá debata!
Jen FYI ty MBL nejsou v horizontalnim a vertikalnim vyzarovani vubec stejne a uz vubec ne omni ;)

BTW trpi to na rezonance, jsou extremne malo citlive atd.

http://www.stereophile.com/content/mbl- ... 7hT6Izb.97

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

lachim píše:pompo
nebyly nové.
závadu jsme nehledali. všechny měniče "funěly".
doufám, že nám dovozce nepředváděl rozhašené bedny.
:-)
Klid, ty bedny nebyly pokazeny, takhle hraji bedny s 20cm dlouhym paskem na vejskach.

Mimochodem je tam typicky jev ze se zvuk diky extremne blbymu vertikalnimu chovani toho 20cm pasku - zvuk se extremne zabarvuje a meni s pohybem posluchace po cimre, taky pocit z vejsek je divnya zmateny, trochu se pohnes po cimre a je jich nahle malo a zmeni barvu, atd.

Tyhle 20cm dlouhe pasky zkratka produkuji velmi exoticky zvuk a musis byt fanynka aby se ti to libilo *thumbs down* coz zda se nejsi.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2 Bartoli
by mohlo být ,dejme tomu. Ale z toho popisu ...příliš všeho. vše ohromné... ?

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

pompo píše:2 Bartoli
by mohlo být ,dejme tomu. Ale z toho popisu ...příliš všeho. vše ohromné... ?

Nevim co mas presne na mysli, snad jen dodam ze extra spatne repro kolikrat i upouta a zaujme /neco vycniva a takove to cinki linky/.

Ale v zasade plati ze to nejlepsi TOP kvalitni hifi na sebe neupoutava pozornost a nic moc na sebe nestrhava pozornost....hraje to proste uplne normalne a obycejne *thumbs up*

Ale v zasade preference lecjakeho milovníka paskovych beden muze byt i na okoposlechu zvrhle exoticka, kolikrat se to i libi, protoze je to jine, je tam jak se rika nachcano do gulase a pak je to to prave smaky smak. :shock:

Na slepych testech jsou vzdy takove paskove mrsby ala quadral hodnoceny podprumerne, viz Floyd Toole:

https://www.youtube.com/watch?v=zrpUDuUtxPM

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

No myslel jsem ten popis zvuku : příliš všeho. vše ohromné to by snad žádný výškáč ani neměl dokázat :o

O zvuk.kvalitu "páskáčů" se nebudu přít , neznám důležitost jednotlivých parametrů ani jejich reálný dopad na zvuk ,ale co popisuješ by mohlo odpovídat. Podle odlišnosti snad od všech kalot je zvuk opravdu jiný až exotický to zas jo. Poslední dobou se dokonce šíří i zprávy o spolehlivosti potažmo omezené životnosti těchto drahých repro. Problém nebo spíš zmatení (alespon pro mně) nastává v momentě - kdy se do čeledi pásků šmahem hrne vše ,např. izodynamické měniče zcela odlišné konstrukce ve kterých žádný pásek (hliníkový) obzvlášť - vůbec není. A protože neznám všechno mám podezření že to nebude jediný případ ,ale to by asi bylo na delší debatu. Klání na slovanetu ohledně tohoto jsem zachytil ,závěr jsem si dodnes neudělal ,neslyšel jsem každý páskáč a ve všech bednách co existují. Na jednoduché zatracení to nevidím ,stále to používá mnoho předních firem ve svých top modelech. Vím že to není žádný argument jen okolnost ,ale reálná která by zpochybnila záměry a obchodní politiku mnoha značek. Lze chápat že zajímavě (high-tech) vypadající pásek lépe odůvodní vyšší nebo až přemrštěnou cenu ,jen je těžké věřit že to nejen dělá tolik firem ale to také protlačí tolika testy ,tomu se jen těžko věří.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

bartoli píše:
lachim píše:pompo
nebyly nové.
závadu jsme nehledali. všechny měniče "funěly".
doufám, že nám dovozce nepředváděl rozhašené bedny.
:-)
Klid, ty bedny nebyly pokazeny, takhle hraji bedny s 20cm dlouhym paskem na vejskach.

Mimochodem je tam typicky jev ze se zvuk diky extremne blbymu vertikalnimu chovani toho 20cm pasku - zvuk se extremne zabarvuje a meni s pohybem posluchace po cimre, taky pocit z vejsek je divnya zmateny, trochu se pohnes po cimre a je jich nahle malo a zmeni barvu, atd.

Tyhle 20cm dlouhe pasky zkratka produkuji velmi exoticky zvuk a musis byt fanynka aby se ti to libilo *thumbs down* coz zda se nejsi.
Myslíš, že chlapi poslouchali tak mimo obvyklé "pole", že to stálo až tak za nic kvůli vejškáči? Že pásky hodně směrují, to je pravda, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že i jinde po cimře je zvuk OK, rozhodně ne totálně v háji...takže tipuju problém jinde a nebo si to prostě všechno vzájemně vůbec nesedlo...to je taky možný.

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Ne to je obvykla chyba ze problematicke chovani paskovyho vejskace se neprojevuje ve sweet spotu, to je omyl a neni to pravda.

I v tom sweet spotu dostane posluchac do ucha v cimre spektralne zabarveny zvuk, protoze primy zvuk (v ose) je napr amplitudove frekvencne malo zaviskly ale odrazeny zvuk od stropu a podlahy je naopak silne amplitudove frekvencne zavisly.

To je zkratka technicka danost pasku ktery je dlouhy treba 20cm.

BTW mimo sweet spot strasne tech vejsek z paskace 20cm vertikalne ubyva, protoze mimo osu to jde do kopru a pak to jakoby funguje pocitove vypnuty vejskac.

Konstrukteri techto mrseb to ale vetsinou vedi a tak nakotli na paskovy bedne treba 10 dB zdvih v ose....to je zlaty standard paskovych beden :cry:

Ty paskovy titany jsou mrsby *thumbs down*

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Měřeno v ose výškáče , cca.2,3 metru od beden v poslechovém místě v průměrně zatlumené místnosti...výškáč Aurum Cantus G3i. Sorry, nakotlenej se mě vůbec nezdá. Příliš "zobecňuješ". Kdyby byl výškáč , jak ty říkáš "nakotlenej" na například této bedně 10db, tak poteče krev z uší, nebude se to dát vůbec poslouchat. A podle mýho názoru, není pásek jako pásek. Neříkám, že ty Quadraly jsou OK, neslyšel jsem je. Ale netroufl bych říct, že všechny bedny s delším páskem stojí za nic, protože to a to...a konstruktéři to vědí a proto s tím udělali toto a ono. Proto spíše tvrdím, že problém mohl být jinde...znám více beden s páskem, který hrají výborně s různým železem.
Obrázek

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Bartoliho fantazie. Na slovanetu perli hromadou podobnych nepodlozenych dojmologii ohledne beden a jeste vetsima pitomostma ohledne zesilovacu. Vystupuje o to razantneji a sebevedomeji, cim min toho o tematu vi. Takze zde muzeme cekat dalsi "zasadni pravdy".

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Tady je jedna takova bartoliho fantazie v praxi, jsou to paskove mrsby aurum cantus 102:

http://vmaudio.cz/punbb/viewtopic.php?id=801

+ mereni s paskovyma vejskacema se zdvihem na vyskach v ose cca 5 -10 dB si muzete dohledat treba v stereophile:

http://www.stereophile.com/content/soni ... 4YOOKcV.97

http://www.stereophile.com/content/nola ... DfosyW7.97

http://www.stereophile.com/content/aeri ... iDFlZkr.97

A dobre technicke duvody proc to tak delat jsem napsal.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jenom bych se zeptal. Je to problém reproduktorů nebo toho, kdo je blbě vybral a použil?

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Tak 20cm dlouhy pasek ma zkratka vertikalne moc velky rozmer ...např pro frekvence 5kHz je vlnova delka cca 7cm.....a proto jde vyzareny vykon do kopru.

Kriticka frekvence pro dany menic je umerna vlnove delkce pro tuto frekvenci / rozmer menice zkratka souvisi s tim jake frekvence je schopny ten menic produkovat na vykonove urovni.

Aneb jinymi slovy - akusticky vubec neni dulezite co nameris v ose bedny.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

bartoli píše:Tady je jedna takova bartoliho fantazie v praxi, jsou to paskove mrsby aurum cantus 102:

+ mereni s paskovyma vejskacema se zdvihem na vyskach v ose cca 5 -10 dB si muzete dohledat treba v stereophile:

http://www.stereophile.com/content/soni ... 4YOOKcV.97

http://www.stereophile.com/content/nola ... DfosyW7.97

http://www.stereophile.com/content/aeri ... iDFlZkr.97

A dobre technicke duvody proc to tak delat jsem napsal.
Jak si tedy vysvětlíš to měření, co jsem tady dal já? To jsou totiž Bartoli také AC 102.

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Tve mereni si vysvetluj sam.

Dal jsem sem mereni ruznych paskovych mrsba beden + jsem vysvetlil nektere neoddiskutovatelne technicke danosti 20cm dlouheho pasku.

Přikládám krátké měření realizované na začátku poslechu, aby bylo možné sladit hlasitost při porovnání, která byla sladěná s přesností menší než desetina dB - tedy už přesněji, než je člověk schopen rozlišit.
Tedy změřená citlivost je o celých 5dB menší než udaná výrobcem. Vzhledem k hrbu na výškách jsou AC neposlouchatelné v ose a musí se nechat rovně se stěnami místnosti, nebo jenom zcela minimálně natočené. Z měření frekvenční charakteristiky je patrné, že se VMA-I SL vejsou do tolerance +-1,5dB, zatímco AC M-102 se nevejdou ani do +-5dB.

zdroj: paskove mrsby aurum cantus 102:

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

lubin píše: Že pásky hodně směrují, to je pravda,
Směrují, ale ve vertikální rovině. V horizontální mají naopak široký vyzařovací úhel. Takže pokud je výška hlavy OK, jsou málo směrové.
Pavel Macura Audio

Odpovědět