Náhrada za AKG530

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Náhrada za AKG530

Příspěvek od TJK »

@bacil: Jak už jsem psal člověk si vybírá věci podle svých preferenci a konta. Někomu postačuje ke spokojenosti série K7xx v dané kategorii. Někdo má vyšší stav konta a pořídí si sluchátek za 10 násobek ceny. Nemyslím že zde funguje pravidlo o přímé úměře kvality či věrnosti v závislosti na ceně.
@JV: ano platí závislost mezi impedancí sluchátek a jejich citlivosti. Tzn sluchátka s nízkou impedancí budou hrát hlasitěji a vybudi je i mobil, než sluchátka s vyšší nebo vysokou. Dále do hry vystupuje i jejich citlivost. Hlavní je ale ucho.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

TJK píše:... Nemyslím že zde funguje pravidlo o přímé úměře kvality či věrnosti v závislosti na ceně...
... ale to si predsa nemyslím ani ja! ... kľudne môžem počúvať (aj s radosťou zo samotného zvuku) podľa môjho vkusu "dobre navrhnuté" slucháka bez nejakých cenových obmedzení (aj napr. ATH M40x alebo Sony MDR7510) :D
JV píše:...Čo sa týka impedancie - správne som pochopil že pri rovnako nastavenej hlasitosti budú napríklad tie AKG K 612 (120 ohm - citlivosť 101 db) hrať o dosť tichšie ako moje K 530ky (55 ohm - 102 db) a od tých budú zase o chlp hlasnejšie napr. tie ATH-AD500X (48 ohm - 100 db) a ešte o ďalší chĺpok hlasnejšie ATH-M40X (35 ohm - 98 db)? Alebo táto rovnica neplatí? Záleží aj od konštrukcie (uzatvorená/polouzatvorená/otvorená)?
... od konštrukcie to nezáleží ... hlasitosť je úmerná napäťovej citlivosti sluchátok (pri zanedbateľnom výstupnom odpore zosilovača) ... platí nasledovný vzťah:
[dB/1V] = [dB/1mW] + 10LOG(1000/R)
R - impedancia [ohm]
[dB/1V] - napäťová citlivosť
[dB/1mW] - bežná (výkonová) citlivosť

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Takže po necelých dvoch týždňoch špekulovania, prezerania testov a recenzií, som sa viac-menej definitívne rozhodol pre tie Yamahy HPH-MT220.
Idem trochu do rizika, keďže si ich nemám kde pozrieť a vyskúšať, ale podla toho čo som vyčítal, tak vo viarých recenziách porážali aj niektoré sluchátka čo mi tu boli doporučované. Takže prúser to hádam nebude a jediný nedostatok môže byť že mi trochu pretriedila nahrávky (ak sa to dá považovať za nedostatok). Som celkom zvedaví na tie takmer polkilové zázraky. Dokonca som s potešením zistil že ten avizovaný 1,2 m dlhý kábel je točený a dá sa natiahnuť na vyše 3 metre. Citlivé sú dosť, takže zrejme nebude problém ani s ich kŕmením. Tak isto som zistil že sa predávali (a niekde sa ešte aj predávajú) za cca 200 eur a tá cena 110 eur je zrejme preto že je to už končiaci model.
Týmto ďakujem za diskusiu a cenné rady ohladom odborných pojmov.
Ak by bol záujem tak sem môžem dať niekedy po vianociach porovnanie s tými AKG K530kami.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Prebehlo prvé porovnanie. Čo sa konštrukcie týka, tak v priamom porovnaní pôsobia yamahy subtílnejšie a sú asi trochu menej pohodlné vďaka menším náušníkom a väčšej váhe, ale to bude asi otázka zvyku. Na druhú stranu vďaka tomu lepšie držia na hlave. Izolácia od okolia je perfektná. Ten točený kábel trochu ťahá keď sedím vo väčšej vzdialenosti.
Zvukové porovnanie je už ťažšie, ale ak by som to mal laicky zhrnúť, tak v priamom porovnaní majú AKGčka širšiu scénu, väčší priestor, alebo ako by som to popísal. Nástroje majú lahké plastové zafarbenie. Celkovo pôsobia vzdušnejším dojmom. Yamahy sú trochu surovšie a pôsobia rýchlejším a údernejším dojmom, sú také živšie.
Velký bubon aký sa často používa vo world music, ide hlbšie a je razantnejší ako u AKG. Pekusie všeobecne mi o trochu viac sedia pri yamahe, aj keď nemôžem tvrdiť že je to nejaký priepastný rozdiel. V čom ma yamahy doslova dostali, tak to bolo podanie barokového cimbala (Solamente Naturali). Neskutočne živé, krásne odseparovaný každý úder. Doslova som cítil ako sú tie struny napnuté. *2thumbsup* Trochu horšie dopadli pri St. Anger (Metallica) kde to bol trochu neprehladný chumel a kde AKG svojou vzdušnosťou v tom rámuse urobili trochu poriadok. Zaujímavé bolo aj porovnanie palestrinovej Stabat Mater v podaní Kings Collage Choir. AKG tomu dali vzduch a priestor, yamahay zase vytiahli zo zboru viac jednotlivcov. Basa v Kind of blue od Milesa mi znela trochu lepšie z AKG.
Musím konštatovať že jednoznačného víťaza nemám, často sú rozdiely v jemných nuansoch. Ale zdá sa že yamahy majú navrch v podaní akustických nástrojov a perkusií. Spev je tiež v podhode. Podla toho čo som vyčítal tak by sa tie yamahy mali dlhším rozohraním ešte zlepšiť, tak môžem po čase zopakovať toto porovnanie, či nastala nejaká zmena.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Neviem či to tu ešte niekoho zaujíma, ale po viac ako mesiaci používania som zopakoval to predošlé porovnanie. Výsledok je viac menej podobný, nebudem to tu dopodrobna rozpisovať, ale mám pocit že teraz po rozohratí majú Yamahy ešte viac na vrch - celé sa to ukludnilo, pásma sa viac zrovnaly - už im to menej "cinká" (ale bez straty detailu), bas sa tak isto zlepšil. Nástroje aj hlasy znejú stále dosť "uveritelne", bez zafarbenia.
Čoho som sa trochu obával pri označení "štúdiové", tak to sa absolútne nepotvrdilo. Sú to príjemné a pohodlné slúchadlá dobre sediace na hlave, ktoré aj napriek uzavretej konštrukcii dokážem počúvať dlho bez náznaku únavy. Izolácia od okolia je tiež dobrá - vôbec nepočujem (pri bežnej hlasitosti hudby) keď niekto pri mne pozerá televízor.
Výhradu mám trochu k tomu točenému káblu, ale má aj svoje plusy, je to asi len otázka zviku. Ak budem náhodou ešte niekedy vyberať ďalšie slúchadlá, asi sa poobzerám po nejakých s menšou citlivosťou, tieto sú na priamo z CDprehrávača dosť hlasné, z recievra je to lepšie, lebo má jemnejšie krokovanie hlasitosti.

Na záver môžem iba tieto Yamahy HPH-MT220 doporučiť, za tú cenu okolo 100 eur za ktorú sa dopredávajú mi prídu ako dobrá kúpa.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ešte som sa zabudol zmieniť o zmene priestorového vnímania, alebo ako to nazvať. Zo začiatku som mal pocit že sa všetko odohráva vo vertikálnej ose. Keď to preženiem tak som mal zo začiatku pocit že basy išli niekde z krku a cinkátka mi vyhrávajú vo vlasoch na vrchu hlavy. Pravo-lavý priestor bol dosť zúžený. Teraz po rozohratí sa to pekne horizontálne roztiahlo, priestor je ovela prirodzenejší (v rámci možností sluchátok).
Teraz sa zamýšlam nad tým, aký má vlastne zmysel ísť pred kúpou porovnávať viacero slúchadiel (alebo aj reproduktorov), keď niektoré rozohraním dosť zmenia zvukové podanie. Niektoré viac, niektoré menej. Keby som pred kúpou mal možnosť porovnať tieto dvoje slúchadla, tak som si nie celkom istý či by ma tie Yamahy jednoznačne presvedčily. Po rozohraní je to už iná káva.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

JV píše:... Teraz sa zamýšlam nad tým, aký má vlastne zmysel ísť pred kúpou porovnávať viacero slúchadiel, keď niektoré rozohraním dosť zmenia zvukové podanie...
... v zásade to ani veľký zmysel nemá, je to však zaužívaný stereotyp a prakticky nikto to neopakuje po určitom čase, keď už má sluchátka kúpené.

inak podľa mňa pri sluchátkach to ani nie je tak moc závislé na samotnom rozohratí, ale skôr na tom, že si na ten nový sluchátkový zvuk človek zvykne (resp. odvykne od starých sluchátok)... jednoducho ten "vysokoadaptívny osobný DSP", ktorý má každý umiestnený medzi ušami, dokáže po dlhodobejšom posluchu podstatne lepšie spracovať danú zvukovú informáciu ... špeciálne pocit priestoru, ktorý sa pri sluchátkach zásadne odlišuje od bežného posluchu

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

bacil2 píše:inak podľa mňa pri sluchátkach to ani nie je tak moc závislé na samotnom rozohratí, ale skôr na tom, že si na ten nový sluchátkový zvuk človek zvykne (resp. odvykne od starých sluchátok)... jednoducho ten "vysokoadaptívny osobný DSP", ktorý má každý umiestnený medzi ušami, dokáže po dlhodobejšom posluchu podstatne lepšie spracovať danú zvukovú informáciu ... špeciálne pocit priestoru, ktorý sa pri sluchátkach zásadne odlišuje od bežného posluchu
Tiež som neveril že môže rozohratím nastať až tak velký posun, aj keď na túto skutočnosť niektoré recenzie upozorňovali.
Pravda je že moja sluchová (a nie len tá) pamäť nie je bohvieaká (skôr si pamätám celkový dojem čo vo mne zanechal nejaký posluch), ale už v prvom príspevku o porovnaní som písal že tie AKGčka majú "širšiu scénu, väčší priestor" oproti Yamahe, čo sa mi pri opätovnom porovnaní nepotvrdilo, resp, nebol to už zďaleka taký rozdiel (nejaký tam asi musí byť keďže sú inej konštrukcie). Nakolko je to moja fantázia, nakolko nejaký fyzikálny jav, je mi v podstate jedno. Hlavne že hrajú k mojej spokojnosti.

Odpovědět