Audio Kafe
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Audio Kafe
Abychom neprasili témata nějakou pochutinou, tak jsem to založil. Doufam ze se Zdenda nebude zlobit:)
Ja mam osobne kávu moc rad a to černou bez cukru s troškou zahusteneho mléka. Vyzkoušel jsme několik a nakonec jsem zůstal u kávy z Ikea s nazvem Bryggkaffe Morkrost. Ta mi dela radost nejvice kdyz si takhle po ránu poustim svoji hifarnu. Jinou jsem z Ikee nezkoušel tak pokud mate tipy i třeba na jinou tak klidne sem s tim.
Ja mam osobne kávu moc rad a to černou bez cukru s troškou zahusteneho mléka. Vyzkoušel jsme několik a nakonec jsem zůstal u kávy z Ikea s nazvem Bryggkaffe Morkrost. Ta mi dela radost nejvice kdyz si takhle po ránu poustim svoji hifarnu. Jinou jsem z Ikee nezkoušel tak pokud mate tipy i třeba na jinou tak klidne sem s tim.
Re: Audio Kafe
Černé kávě příliš neholduji, ale mám odzkoušeno, že má i specifické léčivé účinky. Preferuji však spíše kvalitní zelený čaj..
-
boxer
Já jsem před mnoha lety, když se krom turka tady nic jiného nepilo, kávě neholdoval vůbec. Sporadicky občas v hospodě s malým rumem na zahřátí místo svařáku.
Až někdy v roce 1995-6, možná později, jsem ochutnal své opravdu první a opravdu kvalitní presso. A to jen proto, že mi to krásně okolo vonělo. nezvykle a krásně.
No a tady začaly první krůčky v lepších restauracích či kavárnách. Bohužel drtivá většina stála za hovno. Baristi nebyli. Jedině na Malostranským náměstí vyhlášená kavárna, kde bylo vždy slušné.
Po roce 2000 se to už dobře utrhlo a koupil jsem si první pákovku. No a od té doby mám presso rád a piji ho pravidelně.
Předtím jsem holdoval jen černému čaji. Dnes jej skoro nepiju. Bylinkové,zelený, bílý bez příchutí ale jo a dost.
Až někdy v roce 1995-6, možná později, jsem ochutnal své opravdu první a opravdu kvalitní presso. A to jen proto, že mi to krásně okolo vonělo. nezvykle a krásně.
No a tady začaly první krůčky v lepších restauracích či kavárnách. Bohužel drtivá většina stála za hovno. Baristi nebyli. Jedině na Malostranským náměstí vyhlášená kavárna, kde bylo vždy slušné.
Po roce 2000 se to už dobře utrhlo a koupil jsem si první pákovku. No a od té doby mám presso rád a piji ho pravidelně.
Předtím jsem holdoval jen černému čaji. Dnes jej skoro nepiju. Bylinkové,zelený, bílý bez příchutí ale jo a dost.
Fajn téma
Tady si ještě pokecáme, neboť výběr a příprava opravdu kvalitní kávy (upozorňuji . . .kávy!) je stejně složité a náročné, jako výběr toho správného zesíku (pravda, finančně trochu méně náročné)
.
Zaujimavy projekt na https://www.kickstarter.com/projects/ha ... ore-flavor Mozete si predobjednat 
No, také s tím blbnu.. myslím to kafe
Vystačím si s filtrem a levným french-pressem. Mlýnek do kapsy Porlex. "Páku", zajdu spíš do vybrané kavárny na jistotu. Doma bych tu investici do přístroje neobhájil jak před rodinou, tak před sebou. Voní mi tu zrovna Colombia Carlos Imbachi. V práci si vystačím i s nějakou nahrážkou a automatem. Na kafe také musím mít náladu i chut..
Colombia Carlos Imbachi som mal ako jednu z 2 od doubleshot pred Vianocami. Zial postovne je na SK brutus. Tato mi velmi chutila.
Mě vždycky odsypou vzorek v jedné "alchymistické" kavárně, kam jim dodávají. Ochutnal sem a zaujala mě také tahle http://www.doubleshot.cz/ethiopia-yirga ... -350g.html na e-shopu ji mají však již vyprodanou..
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
KÁVU piju tak jednou denně. Nejčastěji instantní ale výběrová 100% Arabica s cukrem. Jinak stejně upřednostňuji 100% Arabiku, případně může být i ve směsi s Robusou, ale výběrovou. Další kapitolou je káva v restauracích. Presso v zahraničí (I, F) za 1-2 EUR mi chutnalo skoro všude. Presso v CZ za 30-50 Kč bohužel málokde... (hořčiny, síravost, drsnost, někdy oxidativní tóny) Jak je to možné ?
Pokud budete mít cestu do Prahy a chvíli času, zastavte se na ochutnávku v Domu kávy na Letné: http://www.dumkavy.cz/
Mají tam mnoho zajímavých druhů s velmi kvalitním a fundovaným výkladem, popisem a doporučením. Ke koupi byly i malé testovací sáčky, aby si člověk mohl doma v klidu vychutnat a vybrat. Zajímavá byla káva se špetkou tušímže parikou nebo chili. Ceny jsou podobně jako kvalita trochu vyšší, ale nikoliv přemrštěné, pokud se nakupuje ve velkém balení.
Nejlepší (resp. nejdražší) káva je prý ta, co prošla trávicím traktem cibetky a boby byly následně zpracovány. Nepoštěstilo se ji někomu ochutnat ?
Největší zklamání Starrbucks... Grosse katastrophe !
Raději však mám ČAJ vždy bez cukru. Denně si dám min. 1 konvičku Darjeeling nebo Cejlon, Oolong, první a druhé lístky atd... Ovoněné čaje ? aneb jak zamaskovat horší kvalitu suroviny - lidi to mají rádi, ale pro mě děs a běs. Stačí necht čaj vychladnout a aromat.l. již nejsou tak výrazné a pravda se Hukáže. Ale mám rád bylinkový čaj z vlastního sběru z lesa a z louky.
Pokud budete mít cestu do Prahy a chvíli času, zastavte se na ochutnávku v Domu kávy na Letné: http://www.dumkavy.cz/
Mají tam mnoho zajímavých druhů s velmi kvalitním a fundovaným výkladem, popisem a doporučením. Ke koupi byly i malé testovací sáčky, aby si člověk mohl doma v klidu vychutnat a vybrat. Zajímavá byla káva se špetkou tušímže parikou nebo chili. Ceny jsou podobně jako kvalita trochu vyšší, ale nikoliv přemrštěné, pokud se nakupuje ve velkém balení.
Nejlepší (resp. nejdražší) káva je prý ta, co prošla trávicím traktem cibetky a boby byly následně zpracovány. Nepoštěstilo se ji někomu ochutnat ?
Největší zklamání Starrbucks... Grosse katastrophe !
Raději však mám ČAJ vždy bez cukru. Denně si dám min. 1 konvičku Darjeeling nebo Cejlon, Oolong, první a druhé lístky atd... Ovoněné čaje ? aneb jak zamaskovat horší kvalitu suroviny - lidi to mají rádi, ale pro mě děs a běs. Stačí necht čaj vychladnout a aromat.l. již nejsou tak výrazné a pravda se Hukáže. Ale mám rád bylinkový čaj z vlastního sběru z lesa a z louky.
Pojem "vyberova kava" je presne definovany a urcite to nie je instantna kava. To, ze si niekto na balicek hrdo namaluje "vyberova kava" neznamena, ze je to skutocne vyberova kava. Bacha na to. Viac info
http://www.vyberovakava.sk/
http://www.kavovelisty.cz/vite-co-je-vyberova-kava/
V zasade plati, ze vyberovka musi dostat minimalne 80 bodov pri cuppingu. Tak isto cupping, pri ktorom sa kava hodnoti a boduje ma presne definovane pravidla, postupy.
http://www.vyberovakava.sk/
http://www.kavovelisty.cz/vite-co-je-vyberova-kava/
V zasade plati, ze vyberovka musi dostat minimalne 80 bodov pri cuppingu. Tak isto cupping, pri ktorom sa kava hodnoti a boduje ma presne definovane pravidla, postupy.
Kávu piji ve velkém a několikrát denně. I když k poslechu většinou ne – to dávám přednost vínu, koňaku nebo rumu, což je ale na samostatné téma…
U kávy upřednostňuji rychlé espresso a nikdy nepochopím, že v Itálii na sebezapadlejší benzince dostanu za své 1éčko luxusní espresso a u nás za 30-50 Kč ve většině restaurací jen nepoživatelnou „sra.ku“. Navíc tomu vždy předchází diskuze s obsluhou, že opravdu nechci pikolíčko ani presíčko a ani „malé presso“, ale jen „espresso“…
Ale naštěstí již existuje pár osvícených podniků a snad budou přibývat.
Domů po mnohaletém zkoušení a hledání beru směsi z Coffee Source pro pohodlnou a rychlou přípravu v automatu (i když dokonalá káva z automatu nikdy nevyleze, pořád lepší, než v 95% restaurací
) a na složitější beru jednodruhové kávy z Doubleshotu, které ručně namelu (Porlex) a připravím v Aeropressu, v Moka konvičce nebo na páce… Ale to pak je obřad, srovnatelný s pouštěním desky, nebo přípravou čaje 
@Dinosaurusjr: Instantní kávě se vyhýbám a osobně bych zakázal tyto nápoje vůbec kávou nazývat… Ale každý to máme asi nastaveno jinak
U kávy upřednostňuji rychlé espresso a nikdy nepochopím, že v Itálii na sebezapadlejší benzince dostanu za své 1éčko luxusní espresso a u nás za 30-50 Kč ve většině restaurací jen nepoživatelnou „sra.ku“. Navíc tomu vždy předchází diskuze s obsluhou, že opravdu nechci pikolíčko ani presíčko a ani „malé presso“, ale jen „espresso“…
Domů po mnohaletém zkoušení a hledání beru směsi z Coffee Source pro pohodlnou a rychlou přípravu v automatu (i když dokonalá káva z automatu nikdy nevyleze, pořád lepší, než v 95% restaurací
@Dinosaurusjr: Instantní kávě se vyhýbám a osobně bych zakázal tyto nápoje vůbec kávou nazývat… Ale každý to máme asi nastaveno jinak
Fascinuj mě, že v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, kde je kávová kultura srovnatelná s Itálii, jsem schopen dostat solidní espresso i z automatu na nádraží za orientačně 13,- - 14,- CZK. Přitom automat vypadá podobně jako stroj na obarvenou vodu u nás, ale po odevzdání obolu člověk slyší, jak se rozjede kávomlýnek a vaří se čerstvé zrnkové kafe.
Je to dane tym, ze u nas (aj Vas) ziadna kavova kultura nikdy nebola. Za kavu sa povazovalo cosi pomlete v horcicaku, zaliate horucou vodou, kde extrakcia prebieha po celu dobu pitia kavy. Chvalabohu dnes je vela dostupnych zdrojov a kto ma zaujem, informacie si najde (prakticky zadarmo).
S499_1023
I u nás jsou takové automaty, ale bohužel se do nich sype snad jen standart směs protože to chutná jak starý fusekle. To už je lepší Zelený Jacobs, ten alespoň k fuseklím přidává chuť starého kredence a naftalínu.
Mě konečně dorazila z excelsa Brasil Sao Silvestre, Odare, když budete chtít tak pošlu vzorek, ale až zase pražení pořádně "chytnu do ruk".
I u nás jsou takové automaty, ale bohužel se do nich sype snad jen standart směs protože to chutná jak starý fusekle. To už je lepší Zelený Jacobs, ten alespoň k fuseklím přidává chuť starého kredence a naftalínu.
Mě konečně dorazila z excelsa Brasil Sao Silvestre, Odare, když budete chtít tak pošlu vzorek, ale až zase pražení pořádně "chytnu do ruk".
Nechcete někdo 4 šálkovou nerez moka konev od Tescomy? Dávám přednost spíš tomu filtru..