... a ešte podstatne ideálnejšie je, keď výšky hrá výškáč, stredovýšky hrá stredovýškáč, stredy hrá streďák, stredobasy hrá stredobasák a basy hrá basák, najlepšie 15" a väčšíMůj názor na ideální bednu je, že nejlepší když výšky hraje výškáč, středy hraje střeďák a basy hraje basák, nejlépe 12" a větší.
Bedny se středobasem 13 cm ? OK?
Re: Bedny se středobasem 13 cm ? OK?
Na tom bych ani netrval, myslím že až jednou doslouží velké rakve, tak mi třípásmo ATC SCM100 bude stačit navždy.
Ale chtít po malým oslíčkovi táhnout velkej dostavník pro šest lidí a zavazadla v kopcích nebo po 13cm repráčku aby hrál poctivý hluboký bas a ještě aby současně zvládnul nezkresleně hrát na 2.5kHz aspoň trochu nahlas, to je trochu kruté.
Ale chtít po malým oslíčkovi táhnout velkej dostavník pro šest lidí a zavazadla v kopcích nebo po 13cm repráčku aby hrál poctivý hluboký bas a ještě aby současně zvládnul nezkresleně hrát na 2.5kHz aspoň trochu nahlas, to je trochu kruté.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
asi takhle, skoro kazdy tusi ze do male igelitky nenarve velky nakup, ale u beden si mysli ze to jde ...
Zdeny píše: ↑01 lis 2019 16:54Pánové kolegové, není to pravda. tento údaj je nutno vztahovat k velikosti ozvučeného prostoru, velikosti ozvučnice, citlivosti, a řadě dalších parametrů. Jako příklad si dovolím uvést soustavy Dynaudio Gemini - osazeno 2x5´´ a bas byl jako lusk. Takový, že mnohý 8´´ se mu nevyrovnal a to jak v hloubce, tak v rychlosti. ty bedny jsem slýchávla často v Olomouci ve studiu dýlera DA a dodnes mi jejich zvuk leží v uších. proto bych s emalých místností nebál ani s 5´´. Další příklad je třeba DA Contour 1.1. to samé - bas vynikající. Ale nesmí s echtít, aby tyto bedny ozvučiliy tělocvičnu. Za to malý pokoj 10-14m2 ozvučí velmi slušně, ba přímo výborně.
Dynaudio Gemini - to jako fakt? Zvláštní skoro bych chtěl poznat tvůj (hud.) nebo vkus vůbec. Já si je pamatuji zhodou okolností i ze stejného studia a považuji je za snad nejhorší možnou volbu : cena, D'Appolito uspoř. a hlavně zvuk. Snad každé povedené dvoupásmo třetinové ceny hrálo lépe než ty GEMINI. Ale proti gustu...
Pompo: tak sedni do auta a přijeď. Šumperk. Ad gemini, rok cca 1995, takže 25 let. Za tu dobu se můj hudbení obzor poněkdu rozšířil a dospěl jsme k určitým poznáním. Avšak bez ohledu na to trvdím a tvrdit budu, že i bedna s 13cm středobasem dokáže zahrát velmi slušné basové pásmo a třeba ty Gemii či 1.1 jsou toho důkazem. Ovšem vše je třeba vidět v kontextu a ne chít od 1.1 ozvučit tělocvičnu. A na druhou stranu, ai nikod nezpochybní fakt, že 12´´ bude proti 5,5´´ hrát poněkud "jinak".
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pořiď si sw (co nejlepší co finance dovolí).štětináč píše: ↑01 lis 2019 14:09Dávám to do volné diskuze, není důvod se slovně napadat ani machrovat. Napadlo mne po poslechu low end soustav, že dvoupásmové reprosoustavy se se středobasem 5" vždy budou zvukově kompromisní. Myslím, že to chce 160 cm, neboli 6,5". Tím mám na mysli i Q Acoustics a Wharfedale pochvalné recenze s 5" středobasy. ??
Naopak za mě to je snad to nejlepší, co je k dispozici především co se zfázování týká. Jen nízké kmitočty díky konstrukci a fyzice zkrátka nezahraje. Na rozpočtu také záleží a pak na zbytku řetězce (+tvar místnosti a akustika místnosti).
Sfazovani? Jak je to mysleno? Tripasmo jde tez udelat sfazovane nejen sousedni pasma ale i basak na vyskac.
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
2p budka je konstrukčně celkově podstatně jednodušší než plnohodnotná 3p bedna.
Ja s tebou plne súhlasím ... ale práve tie basy sú ten veľký zvukový kompromis.Dinosaurjr píše: ↑14 lis 2019 23:15Naopak za mě to je snad to nejlepší, co je k dispozici především co se zfázování týká. Jen nízké kmitočty díky konstrukci a fyzice zkrátka nezahraje. Na rozpočtu také záleží a pak na zbytku řetězce (+tvar místnosti a akustika místnosti).
Ja osobne nemám žiadny problém ani s malými dvojpásmami typu LS3/5A, ale podstatná väčšina "bežných užívateľov" zásadne uprednostňuje množstvo basov pred "čistotou zvuku" ... no a z bežného "veľkého" dvojpáma s 8" basákom sa už zas žiadem zvukový zázrak nedá očakávať