Bedny se středobasem 13 cm ? OK?
Bedny se středobasem 13 cm ? OK?
Dávám to do volné diskuze, není důvod se slovně napadat ani machrovat. Napadlo mne po poslechu low end soustav, že dvoupásmové reprosoustavy se se středobasem 5" vždy budou zvukově kompromisní. Myslím, že to chce 160 cm, neboli 6,5". Tím mám na mysli i Q Acoustics a Wharfedale pochvalné recenze s 5" středobasy. ??
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Bedny se středobasem 13 cm ? OK?
ano, presne jak pises, stredobas 160cm uz bude nekompromisni
Pánové kolegové, není to pravda. tento údaj je nutno vztahovat k velikosti ozvučeného prostoru, velikosti ozvučnice, citlivosti, a řadě dalších parametrů. Jako příklad si dovolím uvést soustavy Dynaudio Gemini - osazeno 2x5´´ a bas byl jako lusk. Takový, že mnohý 8´´ se mu nevyrovnal a to jak v hloubce, tak v rychlosti. ty bedny jsem slýchávla často v Olomouci ve studiu dýlera DA a dodnes mi jejich zvuk leží v uších. proto bych s emalých místností nebál ani s 5´´. Další příklad je třeba DA Contour 1.1. to samé - bas vynikající. Ale nesmí s echtít, aby tyto bedny ozvučiliy tělocvičnu. Za to malý pokoj 10-14m2 ozvučí velmi slušně, ba přímo výborně.
Až je budou předvádět, půjdu taky
Klasická dvojpásmová bedňa bude vždy veľký zvukový kompromis.
Veľmi zjednodušene povedané: čím je menší basák, tým lepší/čistejší zvuk sa dá dosiahnuť na stredoch a stredovýškach (menšie problémy v okolí deliacej frekvencie) ... a naopak čím väčší bude basák, tým budú lepšie a hlbšie basy.
Nech si každý vyberie to, čo mu zvukovo viac vyhovuje ... a keď niekto neznáša kompromisy, tak nech si potom poriadne priplatí za iné technické riešenie
Veľmi zjednodušene povedané: čím je menší basák, tým lepší/čistejší zvuk sa dá dosiahnuť na stredoch a stredovýškach (menšie problémy v okolí deliacej frekvencie) ... a naopak čím väčší bude basák, tým budú lepšie a hlbšie basy.
Nech si každý vyberie to, čo mu zvukovo viac vyhovuje ... a keď niekto neznáša kompromisy, tak nech si potom poriadne priplatí za iné technické riešenie
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
To jsi se sekl o nulu, ale pěkný 
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Nicméně jako téma je to zajímavé.
Měl bych k tomu za mne ještě doplňující dotaz.
Jak velkou roli v tom hraje velikost bedny?
Hrála by lépe menší bedna s 16cm středobasem nebo větší bedna s 13cm středobasem?
Jsem, laik, tak to tak prosím berte.
Měl bych k tomu za mne ještě doplňující dotaz.
Jak velkou roli v tom hraje velikost bedny?
Hrála by lépe menší bedna s 16cm středobasem nebo větší bedna s 13cm středobasem?
Jsem, laik, tak to tak prosím berte.
Staci sa pozriet na jeden z najmensich subwooferov REL Tzero:
Tych -6dB na 38Hz uz pre mnohych bude kompromis, a typicke dvojpasmo so 6.5" stredobasom tak nizko, ako tento subwoofer, hrat nebude.
Zdroj: https://rel.net/shop/powered-subwoofers/serie-t/zero/Type: Closed Box, down-firing driver
Active Driver Size & Material: 6.5in., 165mm long-throw, steel chassis
Low Frequency Extention: -6dB at 38 Hz
W x H x D: 8.5 x 9.5 x 10.5 in. (216 x 241 x 260 mm)
Net Weight: 15 lbs. (6.8 kg)
Tych -6dB na 38Hz uz pre mnohych bude kompromis, a typicke dvojpasmo so 6.5" stredobasom tak nizko, ako tento subwoofer, hrat nebude.
A tiez sa hodi pozriet i do profi zvukariny, aku specifikaciu maju aktivne dvojpasmove monitory. U pasivnych repro ten dolny rozsah bude zacinat vyssie, pokial nebudu mat specialne(~drahe) reproduktory.
JBL to ma napriklad takto:
- 305P MkII ... 49Hz (-3dB) resp. 43Hz (-10dB) ... 5"
- 306P MkII ... 47Hz (-3dB) resp. 39Hz (-10dB) ... 6.5"
- 308P MkII ... 45Hz (-3dB) resp. 37Hz (-10dB) ... 8"
- 705P ... 45Hz (-3dB) resp 39Hz (-10dB) ... 5"
- 708P ... 41Hz (-3dB) resp 35Hz (-10dB) ... 8"
A Genelec takto:
- 8320A ... 55 Hz (-6dB) ... 4"
- 8330A ... 45 Hz (-6dB) ... 5"
- 8340A ... 38 Hz (-6dB) ... 6.5"
- 8350A ... 33 Hz (-6dB) ... 8"
JBL to ma napriklad takto:
- 305P MkII ... 49Hz (-3dB) resp. 43Hz (-10dB) ... 5"
- 306P MkII ... 47Hz (-3dB) resp. 39Hz (-10dB) ... 6.5"
- 308P MkII ... 45Hz (-3dB) resp. 37Hz (-10dB) ... 8"
- 705P ... 45Hz (-3dB) resp 39Hz (-10dB) ... 5"
- 708P ... 41Hz (-3dB) resp 35Hz (-10dB) ... 8"
A Genelec takto:
- 8320A ... 55 Hz (-6dB) ... 4"
- 8330A ... 45 Hz (-6dB) ... 5"
- 8340A ... 38 Hz (-6dB) ... 6.5"
- 8350A ... 33 Hz (-6dB) ... 8"
záleží na tom,jaký má reproduktor VAS
VAS - volume of air having same compliance as driver suspension
Ekvivalentní objem, uvádí se v litrech. Vas vyjadřuje objem vzduchu, který má stejnou, tedy ekvivalentní, poddajnost jako zavěšení reproduktoru Cms při působení plochy Sd. Reproduktory s tuhým zavěšením mívají Vas menší a obecně vyžadují menší pracovní objemy a naopak. Mnozí začátečníci si tento parametr pletou s doporučeným objemem. K určení vhodného objemu je třeba ještě znát fs a výsledné Qts.
VAS - volume of air having same compliance as driver suspension
Ekvivalentní objem, uvádí se v litrech. Vas vyjadřuje objem vzduchu, který má stejnou, tedy ekvivalentní, poddajnost jako zavěšení reproduktoru Cms při působení plochy Sd. Reproduktory s tuhým zavěšením mívají Vas menší a obecně vyžadují menší pracovní objemy a naopak. Mnozí začátečníci si tento parametr pletou s doporučeným objemem. K určení vhodného objemu je třeba ještě znát fs a výsledné Qts.
Holt si někdo musí rejpnout aby byl zajímavý.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Zajimave jsou tve centimetry .. a se necil
Můj názor na ideální bednu je, že nejlepší když výšky hraje výškáč, středy hraje střeďák a basy hraje basák, nejlépe 12" a větší. Může tak hrát bez námahy opravdový bas až do nejspodnějších oktáv a ne jen vzedmutý středobas kolem 100Hz pro navození dojmu u neznalých, že je tam taky bas. Zvuk bývá uvolněný, nenásilný a přehledný až do vysokých hlasitostí, vyrovnaný a nad žádným pásmem tu není lupa aby nějak vyčnívalo. Prostě ideální reprodukce hudby jako celku.
Bedny s 13cm středobasem? Ale klidně, na blízký poslech k pracovnímu počítači.
Bedny s 13cm středobasem? Ale klidně, na blízký poslech k pracovnímu počítači.