Co dokáže vaše sestava? Pokud neoplýváte penězi.

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Co dokáže vaše sestava? Pokud neoplýváte penězi.

Příspěvek od Mazlik »

Nejsem zrovna zamozny chlapik, co da do hifi stotisice, ale cas a chut si vzdy na dobrou muziku najdu. A protoze nemam nejake extra vybaveni, nebojim se s tim experimentovat a vymyslet nove veci (i kdyz pro nekoho asi irelevantni). Brete to proto spis jen jako moje pokusy, co jsem zatim ze sestavy za 10k dostal.

Prvni vec bylo si vyrobit hroty. Ze sroubu jsem upiloval hlavicku, strcil do vrtacky a po chvili bylo hotovo.
Dalsi veci bylo vyuzit principu Faradayovy klece. Vsechny privodni kabely k zes., CD ci gramofonu jsem omotak alobalem a uzemnil. Aby se alobal neposkodil, jeste omotal peknou hadrou.
Po tak uzemnenych vsech kabelu jsem jeste si motal signalove kabely jak od gramo, tak k bednam.
Teda muzu vam rict, ze s kazdym nove omotanym kabelem se objevovaly vysky, ktere driv byly potlacene. Driv jsem v pisnicce slysel "Prosel kolem prosty hospodar" a po omotani jsem slysel uz celkem vyrazne "Prosel polem prosty hospodar", coz uplne mneni slysl pisnicky. Takze timto taky odpovidam na jednu otazky z jednoho vlakna, co tu kdysi bylo. Ma tuning hifi smysl? Jednoznacne ano. Dokazal jsem vytahnout z mych drobecku vic, nez za tu cenu se da sehnat. Pravda, hral jsem si s tim dlouho, ale co clovek pro krasny pocit z hudby neudela *2thumbsup*

Mohly by jsem jeste psat, jak si hraju se sestavou, protoze se nebojim za tu cenu s tim cokoliv delat, ale at se dostanu k jadru veci. Nepise se snad, ze bedny maji frekvencni rozsah tr. 35 Hz - 20k? Zajimalo mne taky, co moje sestava umi a jsem tak trochu do informatiky zasveceny, proto jsem si napsal programek na generovani frekvenci od 0 Hz do tr. 20kHz po 1Hz. Zajimalo mne to prvnotne z toho duvodu, v jakych frekvenci je u mych beden utlum, pripadne pisteni reprobeden. Po chvili hrani s programkem mi to zacalo zesilovat. Pri >1 Hz jsem slysel pisteni ve vyhybce (jo ty levne bedny), ale jakmile se objevovaly vyssi frekvence, zacal basovy reprodukrot se hybat. Nejdriv jako slymak, jako kdyz rozsvicite zarovku. Pri zvysovani frekvence generatorem se rychlost menbrany samozrejmne zvetsovala. Cili moje bedny hraji uz od 1Hz. Co je to za vec, ze se uvadi od 40Hz, kdyz moje bedny za 2000 uz se mu zacina hybat basak od nejnizsi frekvence, co do nej poustim. A protoze se rika, 2x mer a jednou rez, stahnul jsem si druhy programek, tentokrat uz nejaky oficialni, treti a ctvrty. Vse ze Slunecnice. A opravdu, zase. Basak se hybe uz od 1Hz.

Zkusel to uz nekdo? Nebo jsem prvni, kdo dela takove veci.

fojo
Kontaktovat uživatele:

Re: Co dokaze vase sestava? Pokud neoplivate penezi.

Příspěvek od fojo »

keby sa basak nehybal pri 1Hz, tak je zle, ide o to aky utlm dB ma pri takejto hlbke..

a vlasne to je jedno, naspor si na nieco lepsie a nebudes musiet omotavat kable alobalom

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Prave to, ze jsem ty kabely omotal, nemusim davat strasne penize za jiz omotane. Nemam zrovna 5000 dat za jeden signalovy kabel Cardas, proto to omotavam a uzemnim. Navic jsem u zadneho prodavaneho kabelu nevidel, ze by ty nabite elektrony na obalu svadel do zeme. Takze mi hlavni privodni vodice, ktere jsou v blizkosti signalovych, neovivnuji nachylny analogovy prenos do zesilovace ci kabelu. Ale to nebylo duvodem, proc to pisu. To je jako normalni u vsech beden, ze basak hraje uz od 1Hz?

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

1. Ano Mazlíku, každý reproduktor ve Tvé cenové kategorii hraje 1Hz a některé vybrané druhy, samozřejmě dražší, hrají i daleko hlouběji.
2. Hadry a alobal na kabelech je opravdu výborná věc. Mám velmi dobrou zkušenost s aplikací hnědé teplákoviny, která mě zbyla po otci - Sokolovi z jejich sletu v roce 1933 na Strahovském stadionu.
3. Svedení uzemnění kabelů do země: No, mám-li být upřímný, tak já jsem to řešil obdobně jako je uzemněn hromosvod na mé pastoušce. Zemním na zakopanou kovovou desku, kterou jsem opatrně zahrnul zeminou nedaleko latríny. Tam je to nejlepší místo!
4. Musím se Vám pochlubit, že mě to po těchto DIY úpravách, a byly opravdu za málo peněz, hraje jako z praku.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Mazlik je agent Zifčák ze Staroměstského náměstí

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Myslím, že je trochu srandy potřeba. Lepší než debaty, kdo ho má většího............

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Mazlík - není to normální, máš nějaké extra bedny, tohle neumí ani drahé SW. Ještě uveď pro informaci v jakém pásmu (tolerance v dB) ti to běhá.
Naposledy upravil(a) Mih dne 15 říj 2008 09:52, celkem upraveno 1 x.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Mazliku, me to hraje i pri minus 1Hz, sice leta driny a usili, ale vysledek stoji za to!!! *hura*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Fidas:
to jsi ale musel použít zřejmě nějaké voodoo, že? :D

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

mazlík - P.S. Když už si hraješ s prográmky v PC, nebylo smysluplnější dát tam nějaký co ti opraví pravopis? To je děs!

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

to Mih:
U tak zdatného amatéra bych pravopis neřešil, důležitější je jeho přínos v oboru.........

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Technická: pokleslou češtinu tu běžně nekomentuju, ale plivat na ni v nadpisu, to už je moc ... opravit!

[EDIT by Rowing] Nadpis vlákna opraven. Naštěstí je ve volné diskusi, takže ho zde ponechám.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Napadlo mě, že nikdo ještě neuvažoval o orientaci aparatury vzhledem ku světovým stranám. Možná i to může mít vliv na kvalitu reprodukce, dále výška, tlak, teplota a stav tuku na českých bocích dnes v sedm hodin ráno. :D

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Re: Co dokáže vaše sestava? Pokud neoplýváte penězi.

Příspěvek od Zbynek »

Půvabné vlákno. Tento styl humoru se mi líbí *thumbs up* :lol:

Odpovědět