Co myslíte, je to z horka ?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odar

Re: Co myslíte, je to z horka ?

Příspěvek od Odar »

sonofstars píše:
23 srp 2018 10:07
Ten Váš proměřený superbike nám prostě v ruce nedrží a pod zadkem divně lítá, ač má parametry špičkové.
Mozes rozpisat viac o akej zostave od BV pises a kde si ju mal moznost pocuvat?

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Míro,
trochu mě znáš, ja su všechno možné, jen ne "technokratický měřák", elektřině nerozumím, nic měřit neumím. V tomto se např. zásadně liším od pana Bunty (kterého jinak velice respektuji) - považuji za celkem pravděpodobné, že sada současných měření nemusí obsáhnout všechny změny ve finálním zvuku sestavy. Jediné kritérium pro mě je to, co slyším. Je ale sakra velký rozdíl slyšet a vidět.

V minulosti jsem hifi dost žral, kupoval/půjčoval spoustu kabelů, na některé psal i oslavné ódy o vlivu na zvuk. Do té doby, než jsem zkusil několik slepých testů - u mě doma, v hifi studiích, u kolegů highendistů (na jejich sestavách, v jejich známém prostředí). Když to shrnu - NIKDY NIKDO nebyl schopen naslepo poznat kabely od sebe, a to jsme zkoušeli i hodně drahé kusy. Jenže přiznání reality se prostě v této snobské komunitě nenosí, že? Zvláště, když propojenost osobních a komerčních zájmů některých členů, nacházejících se na "vysoké vrstevnici hifikopce" je dlouhodobě evidentní.

Tak se nediv, že každá nadšená masáž na toto téma, nepodložená objektivním porovnáním (a nenapadá mě jiný způsob, než slepý test), vyvolá stejně silnou reakci druhé strany. Never ending story...

PS: Přitom si paradoxně myslím, že drahé kabely a doplňky k hifi přirozeně patří. Propojovat drahé krásné přístroje ošklivým drátem je podle mě stejné chucpe, jako vyrazit do Národního ve svetru. Když na to někdo má, proč si neudělat radost a nekochat se krásným kabelem, stejně jako se kocháme krásným šperkem. Vadí mi jen ta šílená marketingová omáčka (servírovaná prodejci, jejich zdánlivě nezávislými spojenci a užitečnými idioty) a oblbování lidí, kteří pak místo podstatných věcí (akustika, kvalita nahrávek) řeší a utrácejí za hovadiny.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Křeček to shrnul jasně a srozumitelně. Vnímám to podobně.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Křeček
Ono je to s těmy testy tak nějak jinak, hlavně fyziologicky - pracuje se zde s tzv. krátkodobou pamětí.
Já nejsem kabelomaniak, ani kabeloskeptik. Můj názor je, že nějaký vliv na zvuk mají, více ty repro, pak signálové-analogové a nejmenší napájecí. I napajecí mám vyměněny za stíněné a postříbřené, ale tím to pro mmě skončilo. Ostatní propojení kromě beden, mám digitálně.
K těm testům a to jsou mnoha leté praktické zkušenosti, žádné vygůgleniny. Zapoj si zdroj ( CD ) do zesu analog. signálovým kabelem a třeba optikou. Při přehrávání a přepínání vstupů tzv. za jízdy jsou rozdíly naprosto patrné. Pak si zapoj ( jeli to možné ) stejný zdroj do zesu optikou a dig. koaxem a zase přepínej vstupy tzv. za jízdy a světe div se, také jsou partrné rozdíly, ikdyž někteří budou tvrdit je to stejné, vždyť je to digitálně. To ano, ale bohužel ty 0 a 1 jedničky běhaj jinou cestou. To bylo tzv. přepínání za jízdy v řádu milisekund, tedy v parametrech plně funkční tzv. krátkodobé paměti mozku, kdy si ještě pamatuje ten zvuk předchozí - před přepnutím. Ta krátkodobá paměť je jak známo jen pár vřeřin.
A teď si polož otázku. Za jak dlouho přepojíš napájecí kabel, bude to také v řádu milisekund, či pár vteřin? Po přepojení mozek již neví, že něco před tím hrálo a nemá srovnání. Krátkodobé slepé testy na porovnání napájecích kabelů jsou naprosto nevhodné. Ty lze testovat opakovaným dlouhodobým poslechem naposlouchané hudby a každý si zvolí, co jemu vyhovuje. Jak se říká, proti gustu... a nikdo nemá právo někomu něco vnucovat a tím méně to, co má slyšet, či neslyšet.
A jak je to u mně?
Kvalitu domácího poslechu určuje kvalita aparatury, poslechového prostoru a hlavně kvalita nahrávky a tam je v poslední době největší problém. Proto žádné dřevěné špalíky a různé podložky, pouze bedny na hrotech a to již několik desítek let. Kabely tedy vyměněné za stíněné a postříbřené Německé kvality. A jejich vliv zvuk je takový jaký jsem potřeboval a to vůbec žádný! Takový kabel jsem hledal. Mně ta basa i ty housle i před tím na ty nestíněné od výrobce hrály, no řekněme s nějakou tolerancí docela věrně. A naprosto stejně věrně to hraje na ty stíněné a postříbřené, prostě reálný zvuk a tak jsem spokojen a navíc je to chráněno proti tomu smetí, co dnes léta vzduchem. Je však faktem, že některé napájecí kabely ten zvuk mění, např. PC šňůra dodá agresivní středovýšky ( pro mně hnus ) a např. Supra LoRad 2.5 naopak ty výšky potlačí, ale zase rozplizne basy a to jednoznačně.
Stejně by mně zajímal zvuk aparatur některých zdejších borců ať už ze skupiny kabeloskeptiků a kabelomaniaků. Některým to bude hrát, jako když startuje letadlo, protože ignorují ten reálný stav. Přece když to ladí, tak vůči tomu reálu, přece zvuk houslí je reálný jen jeden a proto to má tou věrností směřovat ke zvuku akutiských nástrojů. Jinak je to celé ujeté.
Sorry, to jsem toho naslintal.
Ať to hraje všem a dopřejte právo volby každému jedinci, ať už jsou to špalíky, či 16x stíněné kabely. Chce to toleranci.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Ano, jde v první řadě o toleranci a nadhled nad svým pohledem nad svou představou jediné správnosti.
Já chápu, že těžce pracující, který má pocit svého nedocenění a nedostatečného finančního ohodnocení bude mít přirozeně problém s byznysem s kabely, ve kterém vnímá zejména jednoduché živobytí ostatních -výrobce a prodejců s nepřiměřeným ziskem. Jedna otázka je, jestli ty ceny a zisky jsou rozumné a druhá, co skutečně ty dražší kabely zvukově přináší.
Já osobně můžu v sestavě změnit jen třeba jedno propojení z pěti použitých a zvuk se dokáže změnit tak hodně do tenka a uječena, že pokud by to tak mělo zůstat nebudu hudbu raději poslouchat. Samozřejmě se najde i kabel, který zvuk naopak změkčí a tak nějak rozmázne a zprůměruje, že nepovedené agresivní nahrávky budou akceptovatelné a ty povedené detailní ztratí naprosto svůj půvab a vysokou informační hodnotu.
Pokud toto dovede kabel zařídit, tak to, že v A-B-X není poznat rozdíl mezi žádnýma kabelama je potvrzení nevhodnosti takto koncipovaného testu na zjištění emocionálního dopadu zvuku na posluchače. A jestli nejde o emocionální pocit z hudby, tak to popírá základní smysl hudby jako takové.
Pokud k této problematice někdo přistoupí z pozice výsledků testů A-B-X, a základů fyziky tak je to jeho věc, jeho přijetí přesvědčení a ať se podle toho klidně zařídí. Ale on sám pro sebe, proč to cpát ostatním, proč egoisticky prosazovat a nutit svůj názor ostatním, vždyť polovina hrůzy a násilí v celých dějinách pramení v prosazování si své pravdy a snaze jí šířit mezi jinověrné.
Noble Audio - výroba a prodej

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Pavle to stejné je možné říct o tobě, proč egoisticky nutiš všem svůj názor. Já nemám ani jeden problém, který jsi zmínil výše a nechápu proč do toho tyhle demagogie motáš.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Odar píše:
23 srp 2018 10:51
sonofstars píše:
23 srp 2018 10:07
Ten Váš proměřený superbike nám prostě v ruce nedrží a pod zadkem divně lítá, ač má parametry špičkové.
Mozes rozpisat viac o akej zostave od BV pises a kde si ju mal moznost pocuvat?
Zde bylo myšleno Váš popisovaný superbike - nikde nehovořím o nějaké předmětné aparatuře a už vůbec né o přesném typu.

A BVa přístroje jsem slyšel u kamaráda v Praze pokud Ti jde o tohle a psal jsem o tom tento rok na jaře.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Nedá sa inak, len copy/paste ;)
Já osobně můžu v sestavě změnit jen třeba jedno propojení z pěti použitých a zvuk se dokáže změnit tak hodně do tenka a uječena, že pokud by to tak mělo zůstat nebudu hudbu raději poslouchat. Samozřejmě se najde i kabel, který zvuk naopak změkčí a tak nějak rozmázne a zprůměruje, že nepovedené agresivní nahrávky budou akceptovatelné a ty povedené detailní ztratí naprosto svůj půvab a vysokou informační hodnotu.
Pokud toto dovede kabel zařídit, tak to, že v A-B-X není poznat rozdíl mezi žádnýma kabelama je potvrzení nevhodnosti takto koncipovaného testu na zjištění emocionálního dopadu zvuku na posluchače.
Pozoruhodná logika..O emocionálny dopad v ABX vôbec nejde, to len "niekto" nevie/nechce (nehodí sa to..) pochopiť. Ide o to, či je ten "emocionálny dopad" vyvolaný zmenou zvuku, či to dokáže vôbec poznať. Alebo či je to len cenou, pekným opletom alebo rečami kamaráta , prípadne predajcu. Ak ano , potom môže písať ódy o emóciách koľko chce a tvrdiť "zvuk se dokáže změnit tak hodně.." Inak je to len fantazírovanie a halucinácie, možno naozaj z toho tepla.
A práve naopak, je to dôkaz vhodnosti toho ABX testu, pretože odfiltruje báchorky..Ukáže totiž jednoznačne či platí to " Pokud toto dovede kabel zařídit.." Preto je k ABX testu taká averzia, až panický strach . Nakoniec, aj v ABX sú bežné jednoznačné výsledky napr. 15/15. Ale pri skutočných nadprahových, reálne vnímateľných zmenách zvuku. Nie pri PR bláboloch.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Ja nevim, kdyz si nejaky komponent nebo i kabel kupuju tak ho samozrejme zkousim ... nebo myslite ze nekdo kupuje na zaklade nazoru zde nebo z potreby vyhodit penize ?

edit pro ubijece poslechovych dojmu : ano, mam vyskoskolske elektrovzdelani i paragraf 9 Vyhlasky 50 ...
Naposledy upravil(a) PavelDosko dne 23 srp 2018 19:40, celkem upraveno 2 x.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Davide,
nejsi schopen rozpoznat rozdíl mezi nucením názoru a jeho prostým sdělením.
Nucení, přesvědčování o opaku a snahy o zesměšňování tu jsou vždy z vaší strany. Druhá strana pouze sdílí své názory, zážitky a poznatky, a případně pak reaguje na výpady strany vaší skupiny. Pokud bys dokázal alespoň trochu na situaci pohlédnout z nadhledu měl bys šanci to vidět.

BVa
"O emocionálny dopad v ABX vôbec nejde"
to přece nikde netvrdím, to je podsouvání nesmyslů

"len cenou, pekným opletom alebo rečami kamaráta , prípadne predajcu."
ani jedno se netýká mého popisovaného případu, šlo o mnou vyrobené kabely s obdobnou finanční náročností a bez předpojatosti k jejich ambicím a výsledku. Ale proč to vůbec píšu, Ty víš vždy vše nejlépe. Jako obvodář jsi myslím vážně výborný, za mě asi nejlepší v naší bývalé federaci z těch co se účastní místních fór, ale v těchto tématech jsi mimo realitu.
Noble Audio - výroba a prodej

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

NA
"O emocionálny dopad v ABX vôbec nejde"
to přece nikde netvrdím, to je podsouvání nesmyslů
A toto je čo ,to napísal Mr. Hyde??
že v A-B-X není poznat rozdíl mezi žádnýma kabelama je potvrzení nevhodnosti takto koncipovaného testu na zjištění emocionálního dopadu zvuku na posluchače.
Ale že sa to časom začne zamotávať, to sa pri takej "cirkulárnej" argumetácii stáva
Jako obvodář jsi myslím vážně výborný, za mě asi nejlepší v naší bývalé federaci z těch co se účastní místních fór, ale v těchto tématech jsi mimo realitu.
Tak to si vôbec nemyslím a práve preto sa snažím si objektívne overiť čo sa dá a učiť sa (stále..).. Práve preto, aby som nebol mimo realitu.

Oldear
A teď si polož otázku. Za jak dlouho přepojíš napájecí kabel, bude to také v řádu milisekund, či pár vteřin? Po přepojení mozek již neví, že něco před tím hrálo a nemá srovnání. Krátkodobé slepé testy na porovnání napájecích kabelů jsou naprosto nevhodné.
Nebudeš veriť, ale ten test sa dá urobiť veľmi jednoducho (ak je záujem..).. Jeden sieťový kábel, jedna nahrávka signálu z toho prístroja, kde sa zvuk zmení so sieťovým káblom, v rozlíšení kľudne 24/96. Druhý kábel, druhá nahrávka (prehrávanie identického súboru, bez akejkoľvek zmeny nastavenia!). A potom porovnávaš len dve nahrávky okamžitým prepnutím na pevne zapojenej "referenčnej" zostave. Ak sa predtým menil zvuk, musia byť rozdielne aj tie nahrávky a malo by to byť poznať.
Naposledy upravil(a) BVa dne 23 srp 2018 18:24, celkem upraveno 3 x.

Odar

Příspěvek od Odar »

To je asi tak, ako ked ja teraz napisem, ze Zem je plocha doska a ti, ktori dokazali, ze je gulata, pouzili zlu metodiku :mrgreen:

Myslim, ze jedine, na com sa zhodneme je, ze na tomto sa hifisti nikdy nezhodu. End of story - aspon na nejaky cas :lol:

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Jo a ještě se asi shodneme, že (ne jenom v kabeláži) jde především o velké $ £ € .... a to horko nehorko. :?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Na fórech už něco pamatuju, myslím, že to není tak zlé teď na HIFIroom.
(třeba uzavřené bedny byly ještě před pár lety fuj fuj, dneska je má spousta highendistů)
Říkejme si svoje zkušenosti pokud možno bez vyšilování...

Mrzí mě spíš, že třeba ve vlákně jazz je za 10 let nějakých 150 tipů na dobrý poslech a vlákno o napájecím kabelu má skoro tolik příspěvků za měsíc a půl...
Chybí mi tipy od Borka a dalších :(
(pokud vím, nechodí už nikam)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

BVa
Už nehodlám s Tebou na foru ztrácet čas a navíc myslím, že jsem nepsal čínsky. Vše jsem Ti před časem obšírně popsal do e-mailu, takže oba víme vocogou. Alespoň si to myslím, nebo snad Ty to nejsi schopen pochopit?
Bohužel musím konstatovat, že máš určitou psychickou disproporci a proto konáš jak konáš. Neustále nutíš svoje teorie jako jedinou svatou pravdu ostatním. Prosím nech je žít, vždyť Ty jim ty kabely ani aparaturu neplatíš. Ať se každý rozhodne dle svých potřeb a peněženky.

Věnuj se v klidu svému byznysu a všichni ostatní zanechte záště, závisti a provokací, prostě jednoduše si poslouchejte hudbu na čem chcete a buďte v poho. Pokud nemáte praktické zkušenosti s výměnou kabelu, tak tady neteoretizujte. To nikam nevede. Víte co nás učili: " Šedivá je teorie a zelený strom praxe ".

Ať Vám to hraje.

Odpovědět