Jsem zvědav,kdo na tohle dojede?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Re: Jsem zvědav,kdo na tohle dojede?

Příspěvek od bubuxin »

To bude srandy keď mi v prehrávači nájdu nelegálny obsah, protipirátska jednotka na mňa naskáče a dolámu mi rebrá ako nejakému teroristovi.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Tohle tvrdím 15 let! Doufám, že tento pravomocný rozsudek zklidní adminy i toho zdejšího "plašana", co bývá tak moc pohoršen odkazy na hudbu a spol. na internetu, až to musí hlásit hore :-)

5 Tdo 234/2009
Dále považuje Nejvyšší soud za nutné uvést, že jak také vyplývá ze znění ustanovení § 30 odst. 1 písm. a) autorského zákona, nelze z něj dovozovat, že se omezení autorského práva pro pořizování rozmnoženiny díla pro osobní potřebu vztahuje pouze na pořízení rozmnoženiny z originálu díla nebo z jeho legálně zakoupené kopie pořizovatelem rozmnoženiny, neboť v rámci omezení autorského práva pro pořizování rozmnoženin pro osobní potřebu nestanoví toto ustanovení nic o právní povaze zdroje, ze kterého je možno rozmnoženinu díla pro osobní potřebu pořizovat. Může se tedy jednat jak o originál, tak i o rozmnoženinu díla, přičemž není bez dalšího nikterak vyloučeno, aby zdrojová rozmnoženina, ze které si zhotovitel pořídí vlastní rozmnoženinu pro osobní potřebu, byla pořízena i na základě jednání, které je v rozporu s autorským zákonem. Tato skutečnost nemůže sama o sobě, pokud autorský zákon nestanoví jinak, změnit právní povahu aktu pořízení rozmnoženiny díla pro osobní potřebu, jež je autorským právem aprobované, což samozřejmě nemá žádný vliv na vznik autorskoprávní a případně i trestní odpovědnosti za předchozí porušení autorského práva. Ustanovení § 30 autorského zákona totiž ani nestanoví podmínku "oprávněného uživatele" jak to činí autorský zákon v jiných ustanoveních, např. § 36 nebo § 66 (srovnej Telec, I., Tůma, P. Autorský zákon. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2007, s. 347, 348).
usnesení Nejvyššího soudu ČR číslo 5 Tdo 234/2009 z 25. 3. 2009.
Předseda senátu:
Prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Merhaute, jsem jednodušší člověk, takže z tvého příspěvku rozumím jen té první části, co není kurzívou. Jelikož nejsem schopen složitější právní úvahy, stále mám pocit, že si případní zájemci mají vyměňovat odkazy na stahování rozmnoženin pro osobní potřebu jinde nebo jinak. Jako provozovateli (bývalému?) klubu na výměnu CD ti děkuji za to, že tyto další způsoby aktivně provozuješ (nebo jsi provozoval).
Dal bych hodně za to, kdybychom tu ve městě měli něco takového jako je hudební oddělení Knihovny Jiřího Mahena. Respektive by mě moc potěšilo, kdyby ten rozsah sbírky byl jen tolikrát menší, než je naše město vůči Brnu. Zajímavé je, že při přihlášení do té knihovny člověk musel podepsat prohlášení, že si to nebude kopírovat.

boxer

Příspěvek od boxer »

Taky zajímavá studie.

Kdo pumpuje nejvíc peněz do hudby? Lidé, kteří ji nelegálně stahují
2. listopadu 2009 17:35

LONDON/PRAHA - Lidé, kteří připouští, že alespoň občas stahují hudbu, zaplatí ročně za singly a nová alba v přepočtu asi 2300 korun. Je to skoro o polovinu více, než utratí lidé, kteří přísahají že se k nelegální hudbě nikdy žádnou cestou nedostali. Alespoň to tvrdí studie, kterou dnes zveřejnil britský think-thank Demos.
Autor studie Peter Bradwell si myslí, že by závěry studie měly donutit nahrávací společnosti a politiky, aby se probrali a vzali na vědomí, jak hudební průmysl funguje. Narážel tak na plány britské vlády, která chce počítače, ze kterých se stahuje hudba nelegálně, odpojit od internetu. "Výzkum ukázal, že odstřižení lidí, kteří hudbu sdílejí, by vůbec nemuselo hudebnímu průmyslu prospět," dodává.

Průzkum navíc ukázal, že dvě třetiny lidí, kteří hudbu sdílejí, by omezili nelegální stahování, pokud by byla hudba levnější. Pokud by jedna stopa hudebního souboru stála do 45 pencí (necelých patnáct korun), místo 99 pencí, jak je tomu dnes na iTunes, poskytovatel by podle studie mohl očekávat až dvojnásobné navýšení zájmu o legální prodej.

Podle asociace Britského hudebního průmyslu přitom stahuje každý rok nelegálně hudbu asi sedm milionů Britů, což nahrávací společnosti bude v roce 2009 stát asi 200 milionů liber (6 miliard korun).

Samotní zpěváci také nejsou v názoru na nelegální stahování za jedno. Například Lily Allen a James Blunt podpořili iniciativu vlády, zatímco Shakira tvrdí, že jí sdílení hudby pomáhá dostat se k fanouškům.

Průzkum probíhal minulý měsíc a odpovídalo na něj asi 1000 lidí mezi 18 a 50 lety. Jeho výsledky dnes zveřejnil magazín Daily Mail

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Ono co není, může být.. V článku jsou úsměvné extrémy, ale samotná podstata, že něco je špatně a někdo to chce řešit, tomu bych i věřil.

Já sám si netroufnu odhadnout, jakým směrem se to bude ubírat.. Internet je mocné médium a mě zpatra nenapadá, jak by na něm mohl být postihován zločin (rozuměj ve smyslu dobrých mravů, které se ne vždy musí slučovat se zákonným smyslem), aniž by nebyla pošlapána práva na soukromí, svobodu atp.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

myslím, že by se britská vláda měla více starat o finanční akce probíhající na kajmanských a jiných ostrovech, o vlastnické struktury různých dceřiných fondů, holdingů a zájmových skupin nebo o povahu jednotlivostí v komplexních burzovních machinacích, zkrátka zabývat se superbyznysem, jež vyznává krédo "kapitalizace zisku - socializace ztrát", čímž by jistě přišla na světlo světa a k očím poplatníků n-krát větší částka než nějakých směšných 200 milionů liber (ale to je dost utopická představa, přiznávám), než se snažit legalizovat kontrolu nad každým jedním počítačem připojeným k síti (která už ovšem svým způsobem stejně běží naplno a točí se v ní ohromné sumy peněz), protože každá taková akce už by ze samotné podstaty netu vyvolala protiakci - stahování se nikdy nepodaří zatlačit z ilegality ke kriminalizaci, což je rozdíl, který ne všichni zasloužilí a uctívání povinně hodni poslanci jsou s to ve své vyšší morálce pochopit. proti mozkům stojí čistě mozky, bez možnosti přejet někoho tankem případně vyhladovět nebo zplynovat - šance na totální a bezpodmínečné vítězství jedné strany je tedy mizivá.

sledovat vývoj právního a právnického pohledu na věc (jak v jednotlivých kauzách, tak v obecném výkladu) je určitě zajímavé, ale musím se taky přiznat, že jde úplně mimo mé chápání a zájmy. takže spíše jen věřím a nepokrytě "mám naději", že jsou ve velkých a komplexních obchodních sporech vyslyšeny zájmy vícero stran a vždy posuzovám taky obecný přínos, než že bych něco chápal. prostě věřím v nezávislou oborovou oponenturu, v každém oboru, zkrátka v legální opozici. možná jsem naivní, ale každopádně to nějak dopadne bez toho, že bych s tím já nebo někdo jiný, kdo hudbu nejen kupuje, ale i stahuje, mohl bezprostředně něco udělat nebo to rozhodnutí nějak ovlivnit.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Pánové, doporučuju prokousat se tím pravomocným rozsudkem slovo od slova, a snažit se každé pochopit. Je to nejzásadnější rozsudek, dotýkající se každého z nás, hudebních fanoušků!

Jsem ochoten srozumitelně vysvětlit každou větu, která by byla nepochopitelná. Aspoň zúročím těch 15 let pobíhání u soudů...

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Vzhledem k tomu, ze ACTA budou jiz brzy zaclenena do mezinarodniho prava, v podstate s jeste tvrdsim pristupem nez DMCA, tak uz nema cenu moc tohle usneseni NS zkoumat. Potom co celkem snadno proslo francouzske HADOPI je ten okamzik uz opravdu blizko.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Takových ACTA pokusů jsem už zažil. Další bouře ve sklenici vody. Do Kotliny to nepronikne... Rozhodnutí NS je realita, ACTA je fantasmagorie.

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Tahle "fantasmagorie" ma velkou podporu. Podstatnou cast sve pulrocni staze v EP, jsem neposlouchal nic jineho nez diskuze o ni.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

HADOPI je v podstatě k smíchu, "hlídá" P2P, což u nás AZ dávno taky. Na přímé stahovačky HADOPI "zapomnělo", respektive si na ně netrouflo. Odstranění osobní potřeby je zcela neslučitelné s římským pojetím práva. Proto je i ACTA "fantasmagorie", která může strašit maximálně tak Amíky, a možná ještě trochu Anglány. V EU jako celku nemá šanci.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

"Dne 10.3. následně Evropský parlament drtivou většinou 633:13 odhlasoval rezoluci, ve které požaduje odtajnění vyjednávané dohody ACTA, nesouhlasí s odpojováním občanů od Internetu a odmítá prohlídky laptopů na hranicích. Na přípravě rezoluce se podílela i česká europoslankyně Zuzana Roithová." - kde je ta velká podpora?

Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Audio »

Hergot ani bych se nedivil,kdyby za tím vším byl nějaký skrytý boj USA s těmi hadrovými panáky ze středního východu! *headbang*

Odpovědět