mozek a zvuk
mozek a zvuk
povím vám takový příběh:
už pár dnů jsem na návštěvě u rodičů. spím ve svém bývalém pokoji. k televizi jsem si připojil starý dobrý zesák philips fa860 a po jejích stranách přidal bedny KEF IQ10. umístění není dokonalé, musím je mít dost u sebe, nemám ani stojany a tak.
ze začátku se mi zdálo, že to hraje opravdu, ale opravdu velmi špatně. všechno na jedné hromadě, bez hloubky...
uběhl týden.
nevím, proč se mi to před tím zdálo tak zlé. teď mně to naopak příjde slušné. lokalizace dobrá, prostorové zobrazení ucházející. zkrátka hraje to dobře.
a tak si říkám: není toho hodně spíše v nás než v aparátech?
nezpracuje časem náš mozek všechny ty příchozí zmatené údaje (zkreslení, odrazy) a nezařídí to tak, aby zmatené nebyly? neupraví slyšené tak, aby to dávalo smysl?
s tím souvisí příběh druhý:
nějaký vědec zkoumal, co se stane když najednou bude vidět všechno vzhůru nohama a obráceně pravá - levá. sestrojil si k tomu takové speciální brýle.
nejdřív se nedokázal trefit jídlem do pusy.
a za pár dnů jezdil na kole.
jinými slovy: když budu pořád hledat mouchy a nedostatky, neznamená to, že je (právě proto) najdu?
a naopak - když budu hledat hudbu, najdu ji?
už pár dnů jsem na návštěvě u rodičů. spím ve svém bývalém pokoji. k televizi jsem si připojil starý dobrý zesák philips fa860 a po jejích stranách přidal bedny KEF IQ10. umístění není dokonalé, musím je mít dost u sebe, nemám ani stojany a tak.
ze začátku se mi zdálo, že to hraje opravdu, ale opravdu velmi špatně. všechno na jedné hromadě, bez hloubky...
uběhl týden.
nevím, proč se mi to před tím zdálo tak zlé. teď mně to naopak příjde slušné. lokalizace dobrá, prostorové zobrazení ucházející. zkrátka hraje to dobře.
a tak si říkám: není toho hodně spíše v nás než v aparátech?
nezpracuje časem náš mozek všechny ty příchozí zmatené údaje (zkreslení, odrazy) a nezařídí to tak, aby zmatené nebyly? neupraví slyšené tak, aby to dávalo smysl?
s tím souvisí příběh druhý:
nějaký vědec zkoumal, co se stane když najednou bude vidět všechno vzhůru nohama a obráceně pravá - levá. sestrojil si k tomu takové speciální brýle.
nejdřív se nedokázal trefit jídlem do pusy.
a za pár dnů jezdil na kole.
jinými slovy: když budu pořád hledat mouchy a nedostatky, neznamená to, že je (právě proto) najdu?
a naopak - když budu hledat hudbu, najdu ji?
Re: mozek a zvuk
Podmínkou nejen vývoje, ale hlavně přežití u člověka (a vlastně každého organismu) je schopnost adaptace, takže tvůj poznatek chápu - přizpůsobil ses. Jeden moudrý pán ze Slovanetu (kterého nemáš rád) o tom napsal toto:
A je na tom moc a moc pravdy...Pokud se aparatur jako takových týká, tak člověk je nespokojen zpravidla proto, že mu někdo druhý něconalije do hlavy. Do té doby byl zpravidla spokojen a dokud se nedostane majiteli školení od zvukového nadšence nebo marketingového experta, je snaha o změnu minimální.
podobna skusenost
mal som pocit ze mi zostava hraje "pocuvatelne". ale prisiel kamarat, zjazdil mi to ako pes, zapol a nastavil eqvalizer vo foobare a mal som pocit ze to moje bez korekcii hraje jak z dedinskeho rozhlasu. uz mam z toho dva dni hlavu v smutku
zrejme na to nieco bude. teraz ked to pocuvam (pred tym dva dni v praci) tak sa mi to zda fajn, hraje to prijemne... len zase dokedy
zrejme na to nieco bude. teraz ked to pocuvam (pred tym dva dni v praci) tak sa mi to zda fajn, hraje to prijemne... len zase dokedy
S HI-FI je to podobné jako s autama. Každý má radost dvakrát. Když vysněný aparát koupí a když ho nakonec prodá. Bohužel vždy s velkou ztrátou.
Taky si říkám, že dál už nepůjdu a peníze budu raději investovat do nákupu CD a LP. Vždyť se jedná pouze o kratochvíli, která jde finančně na úkor rodiny. Jsou i jiné- sport, dovolená na horách atd. Jestli to ale bude pravda ? Nevím. to bych musel přestat číst takováto fóra, nezvat domů HI-FI odborniky.
Taky si říkám, že dál už nepůjdu a peníze budu raději investovat do nákupu CD a LP. Vždyť se jedná pouze o kratochvíli, která jde finančně na úkor rodiny. Jsou i jiné- sport, dovolená na horách atd. Jestli to ale bude pravda ? Nevím. to bych musel přestat číst takováto fóra, nezvat domů HI-FI odborniky.
ale ne. vždyť ho ani neznám. prostě mě jednou nasral.Aleska píše:Jeden moudrý pán ze Slovanetu (kterého nemáš rád)
já jsem tím ani tak nechtěl říct, že je ÚPLNĚ fuk, co poslouchám. a je mi jasné, že až přijedu domů, bude to čistá extáze. na Slovanetu o tom myslím psal dawsoo: pokud je systém dostatečně neutrální, je na něm poslouchatelné v podstatě všechno. možná to v některých případech nebude tak efektní, basy si (zrovna v mém případě) člověk musí "domýšlet" atd., ale poslouchatelné to bude.
řekl bych, že wareza časem ten naekvalizovaný zvuk přestane bavit, a bude chtít něco jiného. neutrální zvuk se dá poslouchat dlouhodobě a k plné spokojenosti...
Naposledy upravil(a) dadaft dne 29 říj 2009 14:01, celkem upraveno 3 x.
Asi na tom něco bude,nedávno jsem se bavil s jedním konstruktérem,který chtěl takto otestovat pár kamarádů "hifistů",pozval je na poslech svého nově zkonstruovaného zesilovače,řekl jim,že jen součásky vyšly asi na 25tis a že se mu opravdu povedl,srovnávali ho ze zesilovačem za cenu kolem 40tis-byli s jeho DIY zesilovačem nadmíru spokojeni,dokonce padly slova,že by se dal srovnávat ze zesilovači 80tis,které znali, pak otevřel krabici a zdělil jim,že je to stará stavebnice,součástkově asi za 1500Kč...
Patmann
jo jo jo, někdy je těžké říct, co a jak.

jo jo jo, někdy je těžké říct, co a jak.
Dadafte, kdyby tys místo svých šílených asfaltérských teorií raději studoval něco z oboru, tak uděláš podstatně lépe. Dám Ti malý tip:
http://www.soc.northwestern.edu/brainvolts/
Pavel Macura Audio
Myslím, že se tomu v hifi kruzích odborně říká zahoření systémudadaft píše:povím vám takový příběh:
uběhl týden.
Jak dlouho se zahořuje takový mozek ? 
někomu ani celý život na zahoření nestačíMike píše:Jak dlouho se zahořuje takový mozek ?
boxer nebo Renown si na mě klidně můžou otevírat hubu. ty ne PMA. ty ne.PMA píše:Dadafte, kdyby tys místo svých šílených asfaltérských teorií raději studoval něco z oboru, tak uděláš podstatně lépe. Dám Ti malý tip:
slyšel jsem, na čem si "ladil" své komponenty.
A co doba vyhoření mozku ? Určitě nějáká je.
Zahoření mozku
To je krásné..