mozek a zvuk

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

mozek a zvuk

Příspěvek od dadaft »

povím vám takový příběh:
už pár dnů jsem na návštěvě u rodičů. spím ve svém bývalém pokoji. k televizi jsem si připojil starý dobrý zesák philips fa860 a po jejích stranách přidal bedny KEF IQ10. umístění není dokonalé, musím je mít dost u sebe, nemám ani stojany a tak.
ze začátku se mi zdálo, že to hraje opravdu, ale opravdu velmi špatně. všechno na jedné hromadě, bez hloubky...

uběhl týden.
nevím, proč se mi to před tím zdálo tak zlé. teď mně to naopak příjde slušné. lokalizace dobrá, prostorové zobrazení ucházející. zkrátka hraje to dobře.

a tak si říkám: není toho hodně spíše v nás než v aparátech?
nezpracuje časem náš mozek všechny ty příchozí zmatené údaje (zkreslení, odrazy) a nezařídí to tak, aby zmatené nebyly? neupraví slyšené tak, aby to dávalo smysl?

s tím souvisí příběh druhý:
nějaký vědec zkoumal, co se stane když najednou bude vidět všechno vzhůru nohama a obráceně pravá - levá. sestrojil si k tomu takové speciální brýle.
nejdřív se nedokázal trefit jídlem do pusy.
a za pár dnů jezdil na kole.

jinými slovy: když budu pořád hledat mouchy a nedostatky, neznamená to, že je (právě proto) najdu?
a naopak - když budu hledat hudbu, najdu ji?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: mozek a zvuk

Příspěvek od Aleska »

Podmínkou nejen vývoje, ale hlavně přežití u člověka (a vlastně každého organismu) je schopnost adaptace, takže tvůj poznatek chápu - přizpůsobil ses. Jeden moudrý pán ze Slovanetu (kterého nemáš rád) o tom napsal toto:
Pokud se aparatur jako takových týká, tak člověk je nespokojen zpravidla proto, že mu někdo druhý něconalije do hlavy. Do té doby byl zpravidla spokojen a dokud se nedostane majiteli školení od zvukového nadšence nebo marketingového experta, je snaha o změnu minimální.
A je na tom moc a moc pravdy...

warezo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od warezo »

podobna skusenost :-) mal som pocit ze mi zostava hraje "pocuvatelne". ale prisiel kamarat, zjazdil mi to ako pes, zapol a nastavil eqvalizer vo foobare a mal som pocit ze to moje bez korekcii hraje jak z dedinskeho rozhlasu. uz mam z toho dva dni hlavu v smutku :cry:
zrejme na to nieco bude. teraz ked to pocuvam (pred tym dva dni v praci) tak sa mi to zda fajn, hraje to prijemne... len zase dokedy

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

S HI-FI je to podobné jako s autama. Každý má radost dvakrát. Když vysněný aparát koupí a když ho nakonec prodá. Bohužel vždy s velkou ztrátou. *fnuk*
Taky si říkám, že dál už nepůjdu a peníze budu raději investovat do nákupu CD a LP. Vždyť se jedná pouze o kratochvíli, která jde finančně na úkor rodiny. Jsou i jiné- sport, dovolená na horách atd. Jestli to ale bude pravda ? Nevím. to bych musel přestat číst takováto fóra, nezvat domů HI-FI odborniky. *sunglases*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska píše:Jeden moudrý pán ze Slovanetu (kterého nemáš rád)
ale ne. vždyť ho ani neznám. prostě mě jednou nasral.

já jsem tím ani tak nechtěl říct, že je ÚPLNĚ fuk, co poslouchám. a je mi jasné, že až přijedu domů, bude to čistá extáze. na Slovanetu o tom myslím psal dawsoo: pokud je systém dostatečně neutrální, je na něm poslouchatelné v podstatě všechno. možná to v některých případech nebude tak efektní, basy si (zrovna v mém případě) člověk musí "domýšlet" atd., ale poslouchatelné to bude.

řekl bych, že wareza časem ten naekvalizovaný zvuk přestane bavit, a bude chtít něco jiného. neutrální zvuk se dá poslouchat dlouhodobě a k plné spokojenosti...
Naposledy upravil(a) dadaft dne 29 říj 2009 14:01, celkem upraveno 3 x.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Asi na tom něco bude,nedávno jsem se bavil s jedním konstruktérem,který chtěl takto otestovat pár kamarádů "hifistů",pozval je na poslech svého nově zkonstruovaného zesilovače,řekl jim,že jen součásky vyšly asi na 25tis a že se mu opravdu povedl,srovnávali ho ze zesilovačem za cenu kolem 40tis-byli s jeho DIY zesilovačem nadmíru spokojeni,dokonce padly slova,že by se dal srovnávat ze zesilovači 80tis,které znali, pak otevřel krabici a zdělil jim,že je to stará stavebnice,součástkově asi za 1500Kč...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Patmann
jo jo jo, někdy je těžké říct, co a jak.
*jupi*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Dadafte, kdyby tys místo svých šílených asfaltérských teorií raději studoval něco z oboru, tak uděláš podstatně lépe. Dám Ti malý tip:

http://www.soc.northwestern.edu/brainvolts/
Pavel Macura Audio

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

dadaft píše:povím vám takový příběh:
už pár dnů jsem na návštěvě u rodičů. spím ve svém bývalém pokoji. k televizi jsem si připojil starý dobrý zesák philips fa860 a po jejích stranách přidal bedny KEF IQ10. umístění není dokonalé, musím je mít dost u sebe, nemám ani stojany a tak.
ze začátku se mi zdálo, že to hraje opravdu, ale opravdu velmi špatně. všechno na jedné hromadě, bez hloubky...

uběhl týden.
nevím, proč se mi to před tím zdálo tak zlé. teď mně to naopak příjde slušné. lokalizace dobrá, prostorové zobrazení ucházející. zkrátka hraje to dobře.
Myslím, že se tomu v hifi kruzích odborně říká zahoření systému ;)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Myslíš zahoření mozku? :)
Pavel Macura Audio

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Jak dlouho se zahořuje takový mozek ? :)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Mike píše:Jak dlouho se zahořuje takový mozek ? :)
někomu ani celý život na zahoření nestačí :D

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PMA píše:Dadafte, kdyby tys místo svých šílených asfaltérských teorií raději studoval něco z oboru, tak uděláš podstatně lépe. Dám Ti malý tip:

http://www.soc.northwestern.edu/brainvolts/
boxer nebo Renown si na mě klidně můžou otevírat hubu. ty ne PMA. ty ne.
slyšel jsem, na čem si "ladil" své komponenty.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

A co doba vyhoření mozku ? Určitě nějáká je.

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Zahoření mozku :D To je krásné..

Odpovědět