Ono je to jedno, jestli jsou tramíny jeden nebo dva. Já naprosto nesdílím všeobecný názor mezi lidmi "tato odrůda je dobrá", "piju jen suché/červené/bílé", "tento ročník je dobrý", "zásadně jen víno z Čejkovic" apod. Víno je jen dobré a špatné.
Je to jako s Hifi.
Záleží kdo a jak to udělá. I odrůda s velkým potenciálem může mít silné čistící účinky.
Jinak o tramínu a muškátu se říká, že je to pití pro baby. Mi to ale nevadí, taky je mám rád, když se povede. Už bych měl konečně vypít i ten Tramín PS97, co se podával na Hradě, kdoví, jestli už nebude na..., válí se doma už 10 let.
Co ale nemám rád, jsou některá sice kvalitní vína, ale která mi voní po vývojce (myslím že neřeďený Fomal

). Nevím čím to je, jaká látka to způsobuje. Mám u nich pocit, že jsem zase ve fotokomoře. Kdo nevyvolával, tak si to možná neuvědomí, ale já si nemohu pomoci, a chutnal jsem jich už hodně od různých dobrých vinařů.
K hudbě či filmu doma jedině vínko. Ke klidnějším žánrům spíše červené, k živějším spíše bílé, kabinet, nebo šampaňské. Miluji tu správnou kyselinku, která tu živost a energii umocňuje. Cukry způsobují jistou usedlost.
Pivo unavuje.
Tvrdé buší kladivem do hlavy.
Víno povznáší lidskou duši k božským výšinám!