Názorové neshody a jejich projev na foru

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Názorové neshody a jejich projev na foru

Příspěvek od Peer »

Taková dávka netolerance na zahraničních fórech snad ani nebývá...

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Naopak fora kolem IT jsou mnohem radikalnejsi, a nedavno jsem procital jedno forum o domacich zviratkach a vulgarismy tam tedy taky nesetrili. :)

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dismembered »

Již asi 4 roky pravidelně navštěvuji největší IT fórum v ČR, fórum overclocking.cz.
Je pravdou, že i tam se najdou názorové neshody, ale platí zcela zásadní pravidlo - sprostá slova se netolerují nikomu,
osobní souboje rovněž ne (především kvůli tomu, že návštěvníku nejsou desítky, ale tisíce).
Diskuse se vede čistě na rovině faktů, a pak je to již jen o zkušenostech a znalostech.
Něco jako subjektivní hodnocení výkonu neexistuje, buď je výkon srovnatelný, nižší nebo vyšší. Samozřejmě
se zohledňují i další fakty (design, chlazení, použité soušástky, značka, záruka, cena, rozšiřitelnost, kompatibilita...).
Problém hifi je, že někomu se může líbit zvuk aparátu za 100t více než zvuk aparátu za 500t, jenže v IT to tak
prostě nechodí - málokdo by svědomitě prohlásil, že má radši méně výkonný (rozšiřitelný, kompatibilní, tichý...cokoliv) stroj.
Tyhle věci prostě nejsou subjektivní, kdežto charakter zvuku ano.

Naše hifi fóra jsou opravdu dost ostrá.
Vůbec nejhorší je ta soutěživost a prosazování svého názoru za každou cenu. Také mi to občas
přijde otravné, ale zdá se, že bez toho by téměř nebylo co číst.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Podívej se někdy na fóra o automobilech. Řeči typu, že v aute s pí... ve znaku může jezdit jedině čů... se tam občas objeví. Stejně tak na fóru o MTB (horská kola) ses svého času na doporučení vidlice dočetl Reba a ještě jedno slovo. Tak se to vžilo, že i s odstupem, když je pro to příležitost tak tam někdo napíše Reba p.č.! Ale už se to nějak vžilo a vedla se o tom diskuze, ze které vyplynulo, že to není porušení pravidel fóra o vulgaritě příspěvků, protože je to prostě ustálené spojení. :lol: Takže zřejmě taky časem dospějeme k tomu, že když někdo napíše NAD, Xavian nebo Sonus a někdo jiný k tomu reakci, tak to bude ustálené :?:

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

Pred nedavnom som zalozil vlakno Nocny posluch. Kedze viem o tom, ze s podobnymi podmienkami zapasi asi dalsich X ludi nielen tuto na forach..ocakaval som, ze mi tam budu pisat ludia s konkretnymi posluchovymi skusenostami, taki co si tento problem porieseili a chcu sa podelit so svojimi skusenostami, co ho len riesia ako ja alebo hladaju cestu ako v ramci kompromisov pocuvat aj takto...co maju k teme nieco povedat a su ochotny diskutovat na tuto problematiku a hlavne poradit..

S cim som sa stretol a stretavam prakticky doteraz je to, ze si tam zrazu ludia riesia svoje rozdiely v nazoroch osobnym atakom a diskusia sa stava viac otazkou osobnych subojov o svojich pravdach ako vecnou diskusiou, ktora by mala viest k vyrieseniu uplne ineho problemu, preco toto vlakno bolo vobec zalozene.

Je tazke zhodnotit kto ma vacsiu pravdu a kto si tu pod zamienkou dobrych a uprimnych rad iba riesi svoje komplexy alebo len zabija cas a nudu.. Je nezmyselne kazat ludom co a ako maju pisat a este horsie ich za ich prispevky banovat alebo im ich mazat s roznych dovodov. Verejna diskusia je od toho aby tu vyjadrovali svoje nazory.. rozny ludia bez ohladu na to ake maju vzdelanie v danom obore alebo nakolko su k tomu kompetentny. Prispiet moze ktokolvek a napisat cokolvek. Ak sa niekto myli, zavadza, alebo tara nezmysly tak sa to predsa aj tak neskor ukaze a preto je uplnym nezmyslom na to dalej reagovat a zbytocne vytvarat konflikty.. myslim si ze zdrave je reagovat na nezmysel iba raz, povedat si svoj nazor a dalej sa uz venovat teme, alebo diskutovat o svojom nazore s inymi..takymto systemom sa vsetky nezmysly stratia v dave a bude cisto..ak niekto kto sa rad hada nedostane dalsiu agresivnu odpoved, nebude ani povzbudeny k dalsej aktivite.. a bude aj menej konfliktov..

Ptero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ptero »

pipis píše:Stále mi nedochází, proč to tak u nás je?
Moje soukromá odpověď je bohužel tato: Protože Češi a protože Slováci. V tomto ohledu jsem znechucený skeptik.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Ja si myslim ze je to podmineno z casti nasi hospodskou kulturou a z casti nasi politickou minulosti.Abych nezapomnel je to i dano pomalejsim technickym vyvojem vzdy jsme o nekolik kroku zpet za zapadnim svetem tak je to i s internetem a diskuznimi fory.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Problematika diskuzních fór je širší (nicková anonymita, slovní ping-pong, chybějící řeč těla, atd.), ale u těch "technických" by se to dalo shrnout jako laické "pletení si pojmů a dojmů". U technických témat prostě nemůže být kolizní názor na stejné úrovní jako exaktní fakta. To není o svobodě slova, to je o (ne)připuštění anarchie. A když začne laik po svém "vysvětlovat" své dojmy pomocí exaktně daných pojmů, přitom v přímém rozporu s obsahem těchto pojmů, tak je hned na konflikt zaděláno, k tomu se prostě mlčet nedá, to by bylo vítězství té anarchie. Příklad. Kdyby někdo napsal - že má pocit že 1+1=3 - tak se mu všichni svorně vysmějí, když se já tvrdě vysměju dadaftovým bludům, které jsou často na stejné "úrovni" jako to 1+1=3, tak se mám podle některých zdržet útoků a nechat dadaftovi jeho názor. To je pánové cesta k anarchii a ne k smysluplné diskuzi.

P.S. A ještě jeden "drobný" detail, když napíšu, že "XY napsal blbost", není to totéž jako když napíšu, že "XY je blbec". To první je přípustné, druhé je už osobní útok. Někteří diskutující to nerozlišují, což je ale neomlouvá.

P.S.2 - Ani politiku, ani národnosti, ani cokoliv plošného bych do toho netahal. Je to jen o konkrétních lidech.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Reakce na 1+1=3 není zbytečná, ale nutná, pokud tady z toho nechcete mít sektářskou modlitebnu.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ptero píše:
Moje soukromá odpověď je bohužel tato: Protože Češi a protože Slováci. V tomto ohledu jsem znechucený skeptik.
Svádět to na to, je snad úplný nesmysl. Toto vlákno vzniklo na základě sice Dzylanova příspěvku na Slovanetu (a můj osobní pocit je že se zde vyřizují osobní účty), ale v principu jde jen a jen o toleranci. Já, Dadaft i Merhaut jsme všichni Češi, ani jeden z nás není Slovák. Takže v tomto to není.

Buď toleranci připustíme (a pak je toto fórum pro všechny), nebo někteří z nás se sami napasují do role Mesiášů, kteří jsou předurčeni vést ovečky správným směrem, s právem zakazovat vše co je jim cizí, nebo co nedokáží pochopit. V tomto případě toto fórum půjde směrem zániku.

Mně osobně je úplně jedno, na čem kdo poslouchá a co poslouchá. Každý má svůj vkus a své možnosti. Tyto a podobné třenice jinak nejsou nic nového - byly i v dobách dřevních, tj. v dobách Hi-Fi klubu ve Smečkách a přesto to náš koníček ve zdraví přežil.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Opět je to naopak: šíření 1+1=3 je cestou k zániku, a ne - jakkoliv šťavnaté - upozornění, že 1+1 nerovná se 3. Jinými slovy, toleranci k 1+1=3 nelze připustit. Tak to vidím já.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To pření se o to kolik je 1 + 1 mi připomíná jeden vtip :

Speciální komise měla za úkol zjistit kolik je 2 + 2.
Ptali se matematika. Odpověděl, že je to čtyři celé nula, nula, nula .
Ptali se statistika. Odpověděl, že je to něco mezi třemi a pěti.
Ptali se advokáta. Odpověděl jim otázkou :"A kolik byste si, pánové, přáli aby to bylo ? Mohu to zařídit, není to problém"

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

merhaut píše:Opět je to naopak: šíření 1+1=3 je cestou k zániku, a ne - jakkoliv šťavnaté - upozornění, že 1+1 nerovná se 3. Jinými slovy, toleranci k 1+1=3 nelze připustit. Tak to vidím já.
upozornění by právě nemuselo být "šťavnaté"
myslím, že by to moc pomohlo ke kultivovanosti diskuse a zachování co nejvyšší informační hodnoty

Navíc ne vše je jednoduché jako 1+1

což, koukám, krásně vyjádřil Renown *2thumbsup*
Naposledy upravil(a) sostakovic dne 19 zář 2008 14:52, celkem upraveno 1 x.

Ptero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ptero »

Aleska píše:
Ptero píše:
Svádět to na to, je snad úplný nesmysl. Toto vlákno vzniklo na základě sice Dzylanova příspěvku na Slovanetu (a můj osobní pocit je že se zde vyřizují osobní účty), ale v principu jde jen a jen o toleranci. Já, Dadaft i Merhaut jsme všichni Češi, ani jeden z nás není Slovák. Takže v tomto to není.
Já to ovšem vůbec nemyslel tak, že by problémem byly třenice mezi Čechy a Slováky, ale měl jsem právě na mysli problém zakořeněný v Češích i ve Slovácích, jakožto ve společnostech celého Ostbloku.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

sostakovici: když ti někdo po100padesáté tvrdí, že 1+1=3, tak to holt nasuchu nejde.

Odpovědět