Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Příspěvek od dadaft »

včera ve 23:05 na Nově: Námořní vyšetřoívací služba V, díl 18, Soudný den (část první)

já vím, už to proběhlo, ale nadšení, to je moje: pěkně dlouho jsem neviděl tak povedenou variaci na klasickou drsnou střílečku! bylo tam všechno!! třeba: je vybráno místo, kde dojde k souboji na život a na smrt. dva pistolníci čekají na příjezd soupeřů. od napětí odlehčující konverzace řeč přejde na témata, která se běžně na přetřes nedostanou. blíží se mezní okamžiky života a tak se mluví pravda a na rovinu...
atd. atd. .- to všechno skvěle napsané, s dobře vybudovanou atmosférou, charakterem postav, sledem událostí, skvělí herci, dobrý výběr místa a kulis, skvělá režie a střih. včetně českého dabingu. prostě paráda. miluju profesionální práci.

"všichni už spí, jenom my dva jsme vzhůru..."

já a věčné oko. přemýšlím ted o takových věcech. asi každý má rád dobře odvedenou, profesionální práci. jak ji zajistit pro každého? zdá se vám ta otázka provokující nebo nesmyslná? v současnosti "trh" myšlenek zcela ovládl "volný trh". profesionální práci pro většinu má zajistit volné soupeření (právních) subjektů. tahle volná soutěž sice nezaručuje profesionální práci úplně pro každého, neboť nevylučuje, že se do soutěže nezapojí také ryzí amatéři a v horším případě vyloženě podvodníci, ale díky své svobodné povaze alespoň zaručuje, že se tato sorta subjektů jednotlivě ve hře neudrží dlouho - dřív nebo později se provalí, že neodváději tu práci, kterou deklarují a musí skončit. neboli to právo není zaručeno úplně každému, ale pouze většině. a většina jak známo rozhoduje. je konstatováno, že ne všechno se dá tímhle způsobem vyřešit, a existuje mnoho nástrojů, jak postihnout oblasti, kde volný trh nefunguje, tj. nevydělává - např. různé zájmové a charitativní (neziskové) organizace. rovněž neprofesionální prací poškození v případě, že respektují pravidla volného trhu, tj. platí si pojištění, jsou profesionálně odškodněni v rámci společenských konvencí. díky trhu jsou totiž menšinou, takže systém na toto dokáže nashromáždit prostředky a může si to dovolit. současná pravice a levice už se liší pouze v názoru, jak udržet stabilní financování tohoto systému. jestli podporou nabídky nebo poptávky. samozřejmě zjednodušuji. slabinou toho celého je ale právě funkce peněz jako de facto jediné relevantní síly. existují zájmy, které nedokáže volný trh vyřešit? existuje něco, co převyšuje svobodné soupeření? co stojí výše než právo většiny? existuje právo všech? právo úplně každého jednoho, ať už je to kdokoliv, které stojí nade vším? a jestliže ano, jak ho zajistit?
než usoudíte, že je to úplná blbost a tak to v životě nechodí, zkusme vzít jeden příklad:
vyjdete s rodinou ven z kavárny, prší a spěcháte ke svému autu. než k němu dojdete, smete vás řidič automobilu, který nezvládl řízení na mokré vozovce. měl sjeté gumy, dostal se na vodní polštář, nebyl dost zkušený, zpanikařil a vy jste teď mrtví. neexistuje aspoň symbolicky adekvátní náhrada vaší škody. rovněž vám nepomůže, že až do téhle chvíle jste byli příslušníky úspěšné většiny. všechno je prostě v hajzlu.
šlo tomu zabránit?
není tedy naše právo, tím myslím nás jako každého jednoho, naše společné právo, aby byl např. každý řidič než dostane řidičský průkaz důkladně proškolen? a to ne jen tak, že mu bude řečeno, co se stane, když auto ztratí kontakt s vozovkou a co je, popřípadě není třeba v téhle situaci dělat, ale tak, že se mu umožní tuto situaci v kontrolovaných podmínkách při proškolování zažít a zkusit si na vlastní kůži, jak se zachovat?
a dokáže toto zajistit volný trh, když rozhodující pro většinu je cena, za kterou autoškola kurz nabízí?

"... já dělám na papír literatůru a ona kouká se po mě."

jarek je taky profík. soráč za ty kecy.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mám tě rád, ale co nepřečtu během 2 - 3 vět, nečtu vůbec. A ono se to ani číst nedá, toto je jedna věta:
tahle volná soutěž sice nezaručuje profesionální práci úplně pro každého, neboť nevylučuje, že se do soutěže nezapojí také ryzí amatéři a v horším případě vyloženě podvodníci, ale díky své svobodné povaze alespoň zaručuje, že se tato sorta subjektů jednotlivě ve hře neudrží dlouho - dřív nebo později se provalí, že neodváději tu práci, kterou deklarují a musí skončit.
Méně je více - a takto dlouhých vět tam máš hned několik. Když se totiž dostanu na konec té věty, nevím již co bylo na počátku a tedy co mi chce básník říci. Můj první šéf mi vždy říkával: Co nenapíšeš dvěma větama, nepiš vůbec ! Nebo alespoň klikni na tabulátor a udělej odstavec, bude to čitelnější !

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak zrovna dávám Kill Bill. vidím to poprvé, když to přišlo, nebyl na to čas, možná chuť, pak už příležitost. takže teď.
musím říct, že Tarantino není žádný troškař. a je to teda dost drsné. lekce u Mistra. to jak se vyhrabala z hrobu. souboj pak v přívěsu...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

hláška filmu: "tak a teď příjde zápletka!"

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

je to michacka ruznych reminiscenci z kungfu filmu. treba to zlutocerne obleceni ma obslehnute z meho oblibeneho Game of Death (Hra smrti) s Bruce Leem http://www.imdb.com/title/tt0077594/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jo, to jo. asi ale nemám v tomhle dost přehled, takže mě osobně nejvíc potěšil smysl pro obrazovou působivost, výstavba dialogů a michael madsen - mám toho chlapa rád.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Strážní loď San Pebbles (1966)
Režie: Robert Wise
Hrají: Steve McQueen, Richard Attenborough, Richard Crenna, Candice Bergen, Mako, Simon Oakland, Joe Turkel, James Hong a další
http://www.csfd.cz/film/9828-strazni-lo ... s/galerie/
film se odehrává v roce 1926 v Číně. na pozadí rostoucích nepokojů, které později vyvrcholí nástupem komunistů k moci, sledujeme osudy posádky amerického říčního hlídkového člunu. největší pozornost je věnována postavě jménem Holman (Steve McQueen) - je to takový ten druh týpka, který je čestný a zároveň řeší věci rovnou a na férovku. těsně před maturitou nešťastně vyrazil řediteli školy oko, protože na něho ušil boudu po aférce s prodáváním chlastu na školním večírku, a dostal na výběr: kriminál nebo námořnictvo. a tak se jako strojník potlouká po pacifické flotile až je přeložen na San Pebbles - a tam se protne to osobní, co každý z nás žije, s dobou a místem, kdy a kde se tento zázrak děje...

pokud jste to včera na COOLu nestihli a ani předtím neviděli, tak vřele doporučuji. snímek pro ty, kteří mají raději filmy než videoklipy.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Když jsme u těch filmů, tak z poslední doby bych hodně doporučil Shutter Island, vypadá to jako krimi, ale ...
Režie Martin Scorsese, hrají L.DiCaprio, Ben Kingsley, Max von Sydow.
http://www.shutterisland.com/#/home
http://www.imdb.com/title/tt1130884/
http://www.csfd.cz/film/235492-proklety-ostrov/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

protože mám teď nějaké problémy s prokrvováním levé nohy a musím dost ležet a můj aparát není jaksi na polohu ležmo uzpůsobený, budu ctihodné členy tohoto fóra nějaký čas zásobovat spíše svými občasnými audiovizuálními zážitky z mé ložnicové tv-audio sestavy. protože jsem cca 10 let filmy téměř nesledoval, vystačím si s nabídkou našich televizí. takže kdybych s nadšením objevil nějakou miliontou reprízu, berte to prosím s rezervou. mám filmy rád, jen prostě nebyl čas.

Pád
Velká Británie, 2005, 93 min
Režie: Tristram Powell
Hrají: Michael Kitchen, Penelope Wilton, Micaiah Dring, Thomas Lockyer, Joanna David
http://www.csfd.cz/film/262274-pad/?text=150591
když jsem se dodíval, řekl jsem si: námět musel být román napsaný ženou. uhelným kamenem všeho je totiž vztah mezi mužem a ženou, láska. ničím jiným se tenhle film nezabývá. a je to skutečně tak. je natočen podle románu E.J. Hawardowé (přiznám se, že mi to jméno neříká vůbec nic). nicméně tato dáma lásku zná a něco o ni ví a zřejmě i s psaním nebude mít problémy, takže i scénarista měl dostatek materiálu k vytvoření smysluplného celku - na rozdíl od distributorského textu si nemyslím, že by Andrew Davies (např. Deník Bridget Jonesové, Pýcha a předsudek) v tomto případě odvedl až úplně excelentní práci, ale rozhodně to nepohřbil. zkrátka bylo toho dost, aby i herci měli co hrát, režisér co režírovat, střihač co stříhat, produkční co produkovat atd. - pokud neočekáváte odpověď na otázku, proč vznikl Vesmír, možná nebudete sklamaní. já nebyl.

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

B.Monkey

Tak tenhle film opravdu miluju a prostě ho musím doporučit. "Kriminální romance" v žánru noir o tom, kterak celkem chudý učitel, přivydělávající si po večerech v jednom nočním jazzovém rádiu, ke krásné zlodějce přišel. V hlavní roli uvidíme Jareda Harrise a krásnou Asii Argento, kteří jsou opravdu naprosto vynikající a fantastická Asia je prostě k sežrání. Film má úžasnou atmosféru, která vás po chvíli naprosto pohltí a kterou dotváří velmi příjemný jazzík... Jenom mi není jasné, proč tak skvělý film nevyšel dosud na DVD u nás, nicméně pro zdatné angličtináře to není problém, neb film se dá bez problémů koupit i na ebay.
Stejně jako Gaskin na čsfd nechápu průměrné hodnocení diváků. Pro mě jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. *thumbs up* A viděl jsem jich celkem dost. ;)
http://www.csfd.cz/film/29993-b-monkey/

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Steve
Diky za tip, kouknu na to...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

už dlouho se mi nestalo, že by moje názory na filmy byly tak rozdílné s lidovou databází csfd.cz.

jde o dva včerejší kousky:

Fantom Paříže
http://www.csfd.cz/film/12103-fantom-pa ... k=-1&limr=, kde téměř nikdo kromě obrazové efektnosti (která je skutečně šílená - je to navíc první evropský film natáčený čistě digitálně v HD) nezmiňuje naprosto fantastický zvuk a hudbu - stejně hypnotický efekt v podobném ranku filmů měly co vím jen Friedkinův Štvanec s Tommy Lee Jonesem a Beniciem Del Toro v hlavních rolích (dva z mých velikých oblíbenců) a pak Sigelovo Ohnisko požáru s Rayem Liottou.

a Prvotní strach http://www.csfd.cz/film/15095-prvotni-strach/ - zde je až neskutečně vyzdvihován výkon Edwarda Nortona ve vedlejší roli a často snižován Richarda Gera. fanynky se dokonce zlobí, proč Norton nedostal Oskara. já bych jeho výkon neviděl jako nějaký zázrak - co je pro herce ještě snadnější a pro oko diváka efektnější než zahrát rozdvojenou osobnost? snad jen zahrát mrtvolu. rovněž žádnou kritiku amerického soudního systému či náznak toho, jak ve skutečnosti funguje zde nehledejte. je to v tomhle směru totální blábol - kdyby např. náš obviněný ze dvou doznaných vražd v soudní síni opravdu udělal to co ve filmu udělal, tj. fyzicky napadl prokurátorku, tak by nedostal měsíc v sanatoriu a pak svobodu (jako ve scénáři), ale elektrické křeslo a to pěkně fofrem (navíc si nejsem jistý jestli v chicagu mají trest smrti, který mu od začátku hrozí - prostě je to blábol). na druhou stranu, pokud příjmete fakt, že je to fabulace, dostane se vám famózní filmové jízdy - skvělé herecké výkony všech zúčastněných (včetně Nortona - ale hlavně Gere je skvělý a pokud někoho zatím nepřesvědčil, tak po tomhle na něj možná změníte názor) a skutečně profesionální filmařina ve všech směrech.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

„Proč pes vrtí svým ocasem? Protože pes je chytřejší než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší, vrtěl by ocas psem.“

Režie: Barry Levinson
Hrají: Woody Harrelson, James Belushi, Denis Leary, Anne Heche, Catherine O'Hara, Craig T. Nelson, Dustin Hoffman, Harland Williams, John Michael Higgins, Kirsten Dunst, Robert De Niro, William H. Macy, and Willie Nelson
Hudba: Mark Knopfler

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vrt%C4%9Bti_psem
http://www.csfd.cz/film/5959-vrteti-psem/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:Hudba: Mark Knopfler
ha, to jsem vůbec netušil. budu si muset koupit nějaký dvd player. nebo blue-ray?

docela mám radost, že na našich kanálech někdy dojde i na skutečné klasiky. a nevadí, že je to hluboko v noci. včera došlo i na "tanečníka" jménem Řek Zorba. http://www.csfd.cz/film/20841-rek-zorba ... k=-1&limr=. jen houšť.
vyzrálý a neskutečně dobrý Anthony Quinn v přepisu slavného románu (musím se přiznat, že z těchhle středomořských epopejí mám ale nejraději Alexandrijský kvartet). ČB film z roku 1964.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

*offtopic*
dadaft píše:ha, to jsem vůbec netušil. budu si muset koupit nějaký dvd player. nebo blue-ray?
Myslím, že by ti do začátku stačil i hdmi kabel z PC do TV za čtyři stovky. ;)

Odpovědět