Nový Sony formát Blue-spec a HQCD

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Nový Sony formát Blue-spec a HQCD

Příspěvek od Zappadaddy »

Měl zde někdo možnost slyšet nové formáty HQCD a Blue-spec?Jeden můj známý to velmi chválí.Třeba King Crimson v HQCD prý hrají famozně.
Obrázek

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový Sony formát Blue-spec a HQCD

Příspěvek od Mark Levinson »

Ahoj Zappo,
jsem na to velice zvědav. Nic bližšího nevíš? Už máš doma alespoň jeden kousek? Zajímalo by mne jak to hraje ve srovnání třeba s MFSL nebo HDCD či XRCD apod.?
HQCD je nový produkt Toshiba-EMI, takže japonci budou co nevidět v této kvalitě!
Obrázek

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Tak to bude zase vlna prodeje a následná koupě jiného formátu...? :)

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Ne, ne to je normálně hratelné v běžném CD playeru, je to něco podobného jako HDCD. Jen záleží jak to bude hrát a kolik to bude stát. Jsem na to docela zvědav. Zappa už bude mít určitě doma vzorek nebo možná i Petr5, co Petře?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

To není nový formát. To je jen jiný materiál CD, průhlednější plast a více odrazivá vrstva. Obecně větší kontrast jednotlivých pitů, který by měl přispět k lepší čitelnosti a menší chybovosti při čtení.
Formát dat je standartní CD.
HDCD je opravdu jiný formát dat, jiné kódování, s dynamickou kompresí z 20 bitů do 16 bitů. HQCD ne. Spíše jen marketingové označení materiálu.
Alespoň to jsem se dočetl.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Zhruba asi něco,jako SHM-CD,že?

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Noaid asi mluví o SHM-CD.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Je to podobné s SHM.Jiný materiál než standtatní cd.Noaid má pravdu.Ptám se,protože jěště doma nemám HQCD.Pořídím si jeden kousek na porovnání a pak dám vědět.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Mark Levinson píše:Noaid asi mluví o SHM-CD.
Ano, je to něco jako SHM CD.
Noaid ví dobře, že mluví o HQCD.
Noaid zcela racionálně dal HQCD do googlu a pak se to dozvěděl.
Mark Levinson to ještě neudělal, jen iracionálně diskutoval, proto to zatím neví.
Když klikne na první odkaz v googlu , též se to dozví.
Howgh.
;)

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Další adept na odchod na párek. Jen tak dál. *bravo*

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Blu-spec CD format boasts a new approach to the faithful reproduction of music by utilizing the leading edge blue laser diode technologies optimized for the manufacturing of Blu-ray. During the manufacturing of CD, laser beam is pinpointed to encode data on the microscopic tracks molded on the polycarbonate plastic constituting the surface of the disc.

Compared to the conventional laser beam used for the manufacturing of standard CD, the blue laser beam used for the manufacturing of Blu-spec CD has a shorter wavelength, allowing more accurate encoding of the data. The use of the laser also eliminates the need to use cooling fans that cause vibrations. Furthermore, polycarbonate plastic optimized for Blu-ray is used to ensure accurate reading of the data. Amazingly and importantly, Blu-spec CD format is fully compatible with standard CD players.

Možná ,že je tu také něco o Blu-spec ,ale hlavně si myslím,že je to o tom ,aby byly CD lépe ready pro přehrávání na nové generaci přehrávačů BluRay.Si myslím :?:

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Přijde mi komické, že prvně přišly snahy o pravý opak (ochrany na CD, které záměrně zhoršovaly čitelnost) a teprve poté se někdo zaměřil na pořádné zpracování nosiče. Po všech těch letech pročítání sporů o bezchybném načtení dat versus různým druhům voodoo od zelených fixů po fólie na CD říkám proč ne.
Jsem mírně skeptický pouze k jediné věci a tou je potřebnost tohoto směru vývoje. Hlavním cílem digitálního formátu by měla být eliminace chyb čtení pod úroveň, která bude mít jakýkoliv vliv na informaci v čtených datech. Bohužel u formátu CD jsou opravné mechanismy slabé a i digitální forma přenosu (např. SPDIF) není neprůstřelná (uvnitř stroje je ale I2S?). Zmíněné materiály a formáty se podle mě snaží maximálně posunout vlastnosti média do oblasti, kde CDDA nebude mít problém. Myslím ale, že samy o sobě neřeší druhou diskutovanou stránku digitálních audio dat - časový aspekt a jitter. Navíc si myslím, že víc než na materiál CD by bylo vhodné zaměřit pozornost na materiál čočky, její optickou kvalitu a mechanismus jejího pohybu a uložení. V těchto vlastnostech bych u mnoha přehrávačů tušil větší problém než v rozdílu polykarbonátu normálního CD a SHM nebo HQCD. Nebo je běžný polykarbonát opravdu o tolik horší než náš nový prací prostředek?
A nakonec si troufnu jednu poznámku, která vyplývá z prozatímních zkušeností s HiFi. Vše bude o kombinacích. Slušný materiál, slušná optika, slušné zpracování digitálního a analogového signálu. To vše dokáže víc, než když jedna z těch věcí bude špičková a někde bude úzké hrdlo. A to nemluvím o potřebě slušného záznamu a masteru.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

agavel píše:Přijde mi komické, že prvně přišly snahy o pravý opak (ochrany na CD, které záměrně zhoršovaly čitelnost) a teprve poté se někdo zaměřil na pořádné zpracování nosiče. Po všech těch letech pročítání sporů o bezchybném načtení dat versus různým druhům voodoo od zelených fixů po fólie na CD říkám proč ne.
Jsem mírně skeptický pouze k jediné věci a tou je potřebnost tohoto směru vývoje. Hlavním cílem digitálního formátu by měla být eliminace chyb čtení pod úroveň, která bude mít jakýkoliv vliv na informaci v čtených datech. Bohužel u formátu CD jsou opravné mechanismy slabé a i digitální forma přenosu (např. SPDIF) není neprůstřelná (uvnitř stroje je ale I2S?). Zmíněné materiály a formáty se podle mě snaží maximálně posunout vlastnosti média do oblasti, kde CDDA nebude mít problém. Myslím ale, že samy o sobě neřeší druhou diskutovanou stránku digitálních audio dat - časový aspekt a jitter. Navíc si myslím, že víc než na materiál CD by bylo vhodné zaměřit pozornost na materiál čočky, její optickou kvalitu a mechanismus jejího pohybu a uložení. V těchto vlastnostech bych u mnoha přehrávačů tušil větší problém než v rozdílu polykarbonátu normálního CD a SHM nebo HQCD. Nebo je běžný polykarbonát opravdu o tolik horší než náš nový prací prostředek?
A nakonec si troufnu jednu poznámku, která vyplývá z prozatímních zkušeností s HiFi. Vše bude o kombinacích. Slušný materiál, slušná optika, slušné zpracování digitálního a analogového signálu. To vše dokáže víc, než když jedna z těch věcí bude špičková a někde bude úzké hrdlo. A to nemluvím o potřebě slušného záznamu a masteru.
Agavel.Musím zatleskat tvé poslední větě.Bravo!To je jako když se někdo mermomocí snaží zlepšit zvuk různými voodo a neinvestuje do hlavních přístrojů.Nemyslím tím nikoho,tak si to neberte osobně pokud se vás to týká. :P

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Zappa-Já si zase myslím, že si každý může utrácet za co chce a pokud to uzná za vhodné, tak klidně i za woodoo.Každému po tom upřímně hovno. To, že má přístroje nižší třídy už je jiná. Posmívat se veřejně možná někomu udělá dobře a je to běžná praxe českých internetových fór, ovšem nic světoborného na tom nevidím. Osobně si myslím, že ten kdo takové doplňky používá, ví svoje a řešit to na netu s někým, kdo o tom nemá žádnou zkušenost je ztráta času. Pro mě by mohlo být tvé hodnocení Pink Floyd-Oh by the way na přístrojích Naim co máš doma zkreslující a zavádějící. Nic neříkající výkřik. No prostě hnojačky. A neber si to osobně. Jen jeden pohled na věc.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Pasul.Nevím kde jsi zjistil ,že se posmívám.Donedávna jsi to byl ty kdo tohle dělal(ale už jsi se polepšil to je pravda).Tvé vývody jsou naprosto mylné,protože nikde jsem netrvdil věci které se mi snažíš tady vnutit. *taktone* Voodo fungujou, ale dle mého je třeba začít u základu.Vyslovit takovýto názor snad není velký problém,nebo ano?Bez urážeka a nadávek je to na na světových i na českých forech zcela normální!Jsi asi jediný kdo si z toho vyvodil takovéto závěry.Mimojiné právě Pink Floyd Made in EU jsem poslouchal v té době na Audia a ne na Naimu.Pokud vím tak ty jsi Naim jěště neslyšel ,takže tento výrok pokládám za výkřik do tmy.Ale v pohodě,beru i takovýto názor,na Slovanetu bylo hůře. ;)

Odpovědět