Pozeranie vs počúvanie

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odar

Re: Pozeranie vs počúvanie

Příspěvek od Odar »

Vidim, ze hifisti su odbornici aj na zvierata *hura* *palec*

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Aleska: nechce sa mi hádať, takže k veci, opakujem otázky: Tiež si myslíš, že kritický posluch sa vylučuje s očným vnemom? A znamená to, že keď sa potrebuješ sústrediť, tak zatváraš oči? Napr. aj na koncerte vážnej hudby?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Na přímou otázku dám přímou odpověď: Podle mne je vnímání očí natolik prioritní, že soustředěný, kritický poslech není prakticky možný. Snad jen se zavřenými, ale to potom u toho nemusí být ten obraz, stačí jen zvuk.

Takže, když chci zvukovou kvalitu pak v pohodlí a klidu dobrou nahrávku (a může být klidně i multikanálová),
když chci audiovizuální zážitek, pak kvalitní obraz který doplňuje kvalitní zvuk a opět může být i multikanálový.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Nevím přesně, co myslíš výrazem "kritický poslech"? Pokud jde o hluboký prožitek hudby, tak podle mne se nevylučuje se současným vizuálním vnímáním. Naopak, několikrát se mi stalo, že jsem hluboce prožíval hudbu při řízení auta během dlouhé cesty krásnou krajinou. Pochopitelně žádné hifi, ale vůbec mi to v takových chvílích nevadilo ....

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jednou jsem měl tak hluboký prožitek z hudby v autě, že mě to stálo kilo - ale s kritickým poslechem to mělo pramálo společného, byl to spíše velmi, velmi kritický monolog toho pána v uniformě.

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Pán nemá tempomat? ;)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Pán tempomat nemá, slunný teplý letní podvečer, hudba melodická, úderná a rychlá, přímo svádějící ke svižné, rychlé jízdě. A přesto, že jsem se kochal, důsledky byly nepříjemné, byť na dnešní dobu mírné.
Ještě štěstí, že to bylo bez bodů, pokuta vše spravila.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Proto již několik let na silnici hudbu neposlouchám. Spíš by se mi šikl ještě jeden pár očí... :D

Odar

Příspěvek od Odar »

slimak píše:Pán nemá tempomat? ;)
Bez tempomatu je to s Linkin Park "vacsia sranda" :lol:

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Moja skúsenosť je taká, že pri dobrom hifi nemusím zatvárať oči. Hudobníci aj nástroje sa akoby vizualizujú v priestore takže ich tam priam "vidím". Pri hifi s nižšou kvalitou pre podobný efekt naozaj musím oči zavrieť, aby sa mozog prepol to režimu "tma" a teda pravdepodobne nejake inej, "zaostrenej" formy spracovania zvuku. Na koncerte vážnej hudby, opery, baletu necítim vôbec potrebu zatvárať oči.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Guliver píše:... Na koncerte vážnej hudby, opery, baletu necítim vôbec potrebu zatvárať oči.
Ja, ja, když su ty baby šikovne, tak to tež neusnu. :mrgreen:
Přes řeku do stínu stromů.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Musíš rozlišovat dvě situace:

a) Kdy to i vidíš (a je jedno zda je to v reálu na koncertě, nebo koukáš na obrazovku na záznam)
b) Posloucháš hudbu bez obrazu

V prvém případě má pochopitelně prioritu lidský zrak, druhotnou slyšení. Při pohledu na symfoňák mozek automaticky předpokládá, že když oči vidí housle vlevo, pak i zvuk očekává z levé strany a podobně. Nebude-li tomu tak, pak tuto nahrávku automaticky zařadíš mezi neposlouchatelné, nebo začneš minimálně uvažovat o tom, zda nemáš přehozené kanály a laborovat.

Posloucháš-li pouze hudební záznam (bez obrazu), pak tím že přivíráš oči snižuješ jejich prioritu a v určitém okamžiku převezme dodávku informací do mozku pouze sluch a jsi tam, kde chceš být - ve fázi soustředěného poslechu. Sebemenší pootevření očí pochopitelně tuto fázi soustředěného poslechu naruší (nepředpokládám že posloucháš při úplné tmě v místnosti, kdy lidské oko nic nevidí).

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

*bravo* Tak jest! K tomu uz neni potrba coli dodavat. *2thumbsup* A beda tomu, kdo me nuti oci otevrit! ;)

Odpovědět