Uši-hlasitost vs. sluch

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Uši-hlasitost vs. sluch

Příspěvek od bh69 »

A obavam se, ze to nemusi byt jen nadmernym hlukem, ale i dlouhodobym hlukem na pozadi - myslim, ze mne podobne problemy zpusobila celodenni mnohaleta prace s pocitaci, kde je (a hlavne v minulosti byl) neusptale pritomny svistot a hukot ventilatoru ..

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Sluch poškodzujú abnormálne hladiny akustického tlaku a čím bližšie sú k oblasti najvyššej citlivosti ucha (zjednodušene rečové frekvencie), tým horšie.
Doba "expozície" je tiež dôležitá a človek je schopný stráviť nejaký čas aj v hlučnom prostredí teda nad cca 80dB, avšak sú to minúty, nie hodiny a záleží či ide o cyklickú, alebo trvalú záťaž. Pri počúvaní konkrétneho žánru je to tiež dôležité, akými frekvenciami a akým spôsobom je sluch zaťažený - je to individuálne a každý reaguje inak.
Stáva sa, že pri nevhodnej akustike a tým pádom nevyrovnanej frekvenčnej odozve majú poslucháči tendenciu pridávať hlasitosť a riešiť tak subjektívnu fyziológiu vnímania na úkor záťaže sluchu. A to sa časom vypomstí. *taktone*
Na koncerty z dôvodu nezmyselnej extrémnej záťaže sluchu som jednoducho prestal chodiť - hudobný akustický zážitok je minimálny, únava evidentná a keď mám stráviť koncert so štupľami v ušiach, tak to je o ničom. Výnimka po dlhom čase bol nedávny koncert Jaromíra Nohavicu. *thumbs up*

Ohľadom tinitusu - spôsobuje ho nielen extrémny akustický tlak, ale aj rôzne choroby, ktorých súčasťou je nervové dráždenie - vrátane sluchového orgánu, takže príčina môže byť aj iná a symptóm nemusí byť trvalý.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

bh69 píše:A obavam se, ze to nemusi byt jen nadmernym hlukem, ale i dlouhodobym hlukem na pozadi - myslim, ze mne podobne problemy zpusobila celodenni mnohaleta prace s pocitaci, kde je (a hlavne v minulosti byl) neusptale pritomny svistot a hukot ventilatoru ..
Tenhle problém mám v práci také. Je tam několik počítačů v racku a ještě tři volně na stolech a pod ním. Ty ventilátory to je fakticky hnus. Dnes bych si ani nedokázal představit to ticho, kdyby tam ty krámy nebyly. Bohužel pracuji u "firmy" kde se přecházejí mávnutím rukou daleko závažnější závady v hygieně práce. Na denních směnách to ještě jde, protože hladina vnějšího hluku to nějakým způsobem ovlivňuje, ale noční směny jsou doslova očistec. Pokud zrovna netelefonuji používám špuntíky z lékárny. Koupil jsem si jich tenkrát asi dvacet balení. Byla to značka Laser lite z USA.
http://www.amazon.co.uk/Pairs-Howard-Le ... B0007XJOLG
Mají vynikající vlastnosti hlavně když pěna ve zvukovodu expanduje nebolí to ani při několikahodinovém používání. Jedna nevýhoda je bohužel významná. Snižuje to velmi výrazně hladinu zvuku, proto mě zaujaly špuntíky Etymotic ER-20 EtyPlugs, sic za pětikilo *thumbs up*
Nezbývá než vyzkoušet. Jen se obávám, aby nadřízení nebyli v šoku, když mě uvidí s "antékami" v uších :shock:

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Nějakej ten pátek dělám v lese (od 81) s pilou a slyším podle našeho ORL jako dvacetiletej.Měřeno na hygienické stanici Teplice (audio)v rámci každoroční prevence.Kurnik šopa !!! Netlučte do těch klávesnic,kdo to má poslouchat!!! :lol: :lol: :lol:

barthe86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od barthe86 »

Každý má jinak citlivý sluch.. Ale je prokázáno, že většině lidem se sluch poškozuje nadměrným hlukem, já závidím, těm co tolik snesou :)

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

DRVOŠTĚP píše:Nějakej ten pátek dělám v lese (od 81) s pilou a slyším podle našeho ORL jako dvacetiletej.Měřeno na hygienické stanici Teplice (audio)v rámci každoroční prevence.Kurnik šopa !!! Netlučte do těch klávesnic,kdo to má poslouchat!!! :lol: :lol: :lol:
Ale vážne. V poslednom čase tiež sezónne používam reťazovú pílu, alebo krovinorez - no po hodine práce s nimi som mal fakt dosť - napriek tomu, že použitie bolo v otvorenom priestore. Takže štuple, alebo cez zimu rovno slúchadlové tlmiče.
Po 32 rokoch takejto práce a vo veku okolo 50 - môj obdiv *thumbs up* ....

Odar

Příspěvek od Odar »

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

To Palipol-Hlavně záleží na kvalitě tlumičů (sluchátek) A na těch nešetřím.Za komančů byli sluchátka s hliníkovou skořepinou,děs a hrůza.A otec mi sehnal z německa ty tvarovací špunty do uší a tak jsem měl dvojitou ochranu(uší) :lol:

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

A já myslel, že máš ocelové slechy. :mrgreen:

Ty žluté pěnové tvarovací z CANISu jsou perfektní, taky někdy z nutnosti používám.
Přes řeku do stínu stromů.

Odpovědět