VINTAGE aneb krasne stare stroje
Re: VINTAGE aneb krasne stare stroje
je pěknej, ty prosvícené ručkové stěrače mají dodnes své kouzlo
Přesně,vypadá to hezky a za pár korun se dá pořídit slušně hrající zesík.Navíc vše kovové a bytelné.Žádný plast.
Lemon - keby si mal porovnať tento stroj s Grundig V7000 alebo Kenwood KA-9010, ako by to dopadlo ?
Nemal som zatial nič od tejto zabudnutej kliky ako Rank Arena, Nordmende, Optonica, Nikko, Monarch a pod. Bolo ich pár - čo zanikli a u nás sa moc nevyskytujú. Skôr na ne natrafíš v Polsku - tam je väčší trh a široká ponuka vintage. Zatiaľ čo mi odtial kamarát objednal pár strojov, prišli v poriadku.
Od jedného zberateľa som dostal tip - pred asi dvomi rokmi. Dovtedy sa doma striedali mašinky ako Denon PMA-700V, Yamaha A720 a podobné stroje z 80 a 90 rokov. Tento pán mi odporučil malý lacný receiver z 1976. Kúpil som ho s kozmetickou vadou lacno, ale vnútri pôvodný a plne funkčný. Čakal ma šok. Prehral všetky zosiky čo sa dovtedy doma vystriedali. Dynamika tých skromných 2 x 12W berie dych a ohuruje ma každý deň - už dva roky. Za pravdu mi dali už aj kamaráti, hifisti ktorí to počuli na vlastné uši. A tak sa začala dráha vintage gold age - teda mašinky z rokov 1967-79.
Mal som ich možno 10 alebo viac - ani jedna nesklamala. Majú svoje mušky - ale väčšinou spôsobujú obrovskú radosť - ako zvukovo, tak i esteticky. A človek v tejto neistej dobe plnej rýchlych zmien pociťuje pri pohľade na ne pocit, akoby niečoho pevného - spojitosti s detstvom, históriou - keď ešte svet bol v poriadku.
Aby som nezabudol - jedna sa o tento receiverík - PERLA
Ak naňho natrafíte, BERTE - je to SANSUI 331 s jediným spoločným STK pre oba kanály. Rozumie si s kvalitnými regálovkami vyšších cenových (staršie aj moderné) a vybudí a krásne zahrá s hocijakými sluchátkami. K spokojnosti počúvam Audio Technica ATH-AD500 - extrémne analytické a živé - ako lupa.

Nemal som zatial nič od tejto zabudnutej kliky ako Rank Arena, Nordmende, Optonica, Nikko, Monarch a pod. Bolo ich pár - čo zanikli a u nás sa moc nevyskytujú. Skôr na ne natrafíš v Polsku - tam je väčší trh a široká ponuka vintage. Zatiaľ čo mi odtial kamarát objednal pár strojov, prišli v poriadku.
Od jedného zberateľa som dostal tip - pred asi dvomi rokmi. Dovtedy sa doma striedali mašinky ako Denon PMA-700V, Yamaha A720 a podobné stroje z 80 a 90 rokov. Tento pán mi odporučil malý lacný receiver z 1976. Kúpil som ho s kozmetickou vadou lacno, ale vnútri pôvodný a plne funkčný. Čakal ma šok. Prehral všetky zosiky čo sa dovtedy doma vystriedali. Dynamika tých skromných 2 x 12W berie dych a ohuruje ma každý deň - už dva roky. Za pravdu mi dali už aj kamaráti, hifisti ktorí to počuli na vlastné uši. A tak sa začala dráha vintage gold age - teda mašinky z rokov 1967-79.
Mal som ich možno 10 alebo viac - ani jedna nesklamala. Majú svoje mušky - ale väčšinou spôsobujú obrovskú radosť - ako zvukovo, tak i esteticky. A človek v tejto neistej dobe plnej rýchlych zmien pociťuje pri pohľade na ne pocit, akoby niečoho pevného - spojitosti s detstvom, históriou - keď ešte svet bol v poriadku.
Aby som nezabudol - jedna sa o tento receiverík - PERLA
Ak naňho natrafíte, BERTE - je to SANSUI 331 s jediným spoločným STK pre oba kanály. Rozumie si s kvalitnými regálovkami vyšších cenových (staršie aj moderné) a vybudí a krásne zahrá s hocijakými sluchátkami. K spokojnosti počúvam Audio Technica ATH-AD500 - extrémne analytické a živé - ako lupa.

Já jsem Grundig V 7000 neslyšel,ale ten Nordmende oproti Kenwoodu KA-9010 hraje líp.Je muzikálnější ,příjemnější ,detailnější.A ten výkon Nordmende je papírově slabej,ale ve skutečnosti to hraje tak,jako by měl 2x60 Watů.Zkoušeno na regálovkách.Naprosto dostatečný výkon.
Nedávno byl ještě o chlup vyšší model Nordmende na Aukru.
http://aukro.cz/vintage-zesilovac-norme ... 67187.html
Za malej peníz , super kousek.
Jak píšeš ,tyto stroje z let 70-80 je radost na ně pohledět.Dokonalé zpracování.Ještě poctivá práce a zvukově super.
Ten SANSUI 331 věřím ,že hraje skvěle.Tato značka dělala skvělé zesilovače.Tak jako Hitachi.
Optonica, Nikko taky nezklamou.Nebo Telefunken .
Nedávno byl ještě o chlup vyšší model Nordmende na Aukru.
http://aukro.cz/vintage-zesilovac-norme ... 67187.html
Za malej peníz , super kousek.
Jak píšeš ,tyto stroje z let 70-80 je radost na ně pohledět.Dokonalé zpracování.Ještě poctivá práce a zvukově super.
Ten SANSUI 331 věřím ,že hraje skvěle.Tato značka dělala skvělé zesilovače.Tak jako Hitachi.
Optonica, Nikko taky nezklamou.Nebo Telefunken .
Pekný je ten Nordmende - nepočul som to ešte, možno skúsim. Dík - už som ho pozeral viackrát, ale nikdy nedošlo zatiaľ na kúpu. Tie stierače tomu dodávajú šmrnc
Tieto starinky majú okrem vynikajúcej dynamiky aj čosi navyše. Ťažko sa to opisuje - treba počuť, však ?
Napr. mám aj Pioneer SA-600 a ten má udávaný tiež nejaký papierový výkon 2 x 20W (?)
- ale keď sa pozrieš dnu - vyzerá ako 2 x 100W stroj - kuk

Tieto starinky majú okrem vynikajúcej dynamiky aj čosi navyše. Ťažko sa to opisuje - treba počuť, však ?

Napr. mám aj Pioneer SA-600 a ten má udávaný tiež nejaký papierový výkon 2 x 20W (?)
- ale keď sa pozrieš dnu - vyzerá ako 2 x 100W stroj - kuk

Krásnej kousek.Jak píšeš ten zvuk se těžko popisuje,ale má ten svůj osobitý charakter.Prostě se to pěkně poslouchá.
Pioneer to je klasika. Líbí se mi i ta blue řada. Tento je nádherný:

Pioneer to je klasika. Líbí se mi i ta blue řada. Tento je nádherný:

Krása ! To je už maco, ktorý by mi asi urval poličku
Po viacročnom bádaní človek musí uznať týmto starým pioneerom, že patria na špičku. Každá rada i každý model majú "svoj" a iný zvuk, takže každý si vyberie. Niekto tu písal, že práve tento vysoký SA-9800 dostal na frak od lacného JVC JA-S11G ak sa nepletiem. Závisí však od vela vecí. Treba to vedieť zase aj spárovať s repro atď, a zase aj každý máme iné ucho ... Takže také závery je ťažko súdiť. No nádhera to je - už len pozerať na tú krásnu prácu inžinierov a dizajnérov čias minulých
Tak ešte prispejem jedným Pioneerom zo starších čias, čo mám doma - momentálne nie je zapojený, odpočíva.

Tak ešte prispejem jedným Pioneerom zo starších čias, čo mám doma - momentálne nie je zapojený, odpočíva.

Krásný kousek.
Mám ve sbírce tento neznámí slim zesík a taky hraje parádně. Rok 1984

Tak pri prvom pohlade na tú wagínu-či-angínu si človek povie že čo to je za chudatko. Ale netreba byť povrchný, takže vždy treba pozrieť "pod kapotu". A ejha. Dual mono, dve velké trafá, mocná 4x filtrácia a kopa kvalitných tranzistorov.
A hneď sa na to človek inak pozerá. Dávam si na zoznam zaujímavostí a potenciálnych adeptov na kúpu ! Heh - dosť prekvapilo popravde.
No a aby som to vyvážil kusok, tak zo zbierky Perpetuum Ebner HSV20T z roku 1967 - prvý nemecký stereo tranzistorový zosik splnajuci HIFI normu.
Tiež hrá velmi pekne - skutočne prekvapil. Od tak malého kusa som nečakal taký zvuk.

A hneď sa na to človek inak pozerá. Dávam si na zoznam zaujímavostí a potenciálnych adeptov na kúpu ! Heh - dosť prekvapilo popravde.
No a aby som to vyvážil kusok, tak zo zbierky Perpetuum Ebner HSV20T z roku 1967 - prvý nemecký stereo tranzistorový zosik splnajuci HIFI normu.
Tiež hrá velmi pekne - skutočne prekvapil. Od tak malého kusa som nečakal taký zvuk.

Naposledy upravil(a) designer dne 23 dub 2017 12:20, celkem upraveno 1 x.
ešte k tomu Wangine (strašný názov -:)
som našiel zaujímavý príspevok na avmanii:
od petison 28. 10. 2015 13:24
Tak přidám zkušenost ze starým zesilovačem.pořídil jsem si do sbírky přes Bazoš zesilovač Wangine wsa 120 výkon 2x60 watů na 4 ohmech za cenu 700 Kč.Na tu nízkou velikost,váží 7,5 Kg.Zesilovač se vyráběl v letech 77 až 84 na Taiwanu.Mám zesilovač denon pma 720 ae a třípásmové repro Heco Victa Prime 702.Denon s nimy hraje slušně .Po zkušenostech kdy jsem na tyto sloupy připojil AVR Onkyo TX-SR503E které hlavně v basové složce oproti Denonu hrálo blátivě a vůbec ty sloupy nezvládalo jsem nečekal nic extra.Po zapojení zesilovače Wangine jsem otočil volume doprava a sednul si na zadek.Zvuk který se z reproduktorů začal linout byl o třídu lepší než má zesilovač denon ,který se prodával v době uvedení na trh za 10000 Kč.Zajímavé by bylo ještě porovnání na lepších reproduktorech.
som našiel zaujímavý príspevok na avmanii:
od petison 28. 10. 2015 13:24
Tak přidám zkušenost ze starým zesilovačem.pořídil jsem si do sbírky přes Bazoš zesilovač Wangine wsa 120 výkon 2x60 watů na 4 ohmech za cenu 700 Kč.Na tu nízkou velikost,váží 7,5 Kg.Zesilovač se vyráběl v letech 77 až 84 na Taiwanu.Mám zesilovač denon pma 720 ae a třípásmové repro Heco Victa Prime 702.Denon s nimy hraje slušně .Po zkušenostech kdy jsem na tyto sloupy připojil AVR Onkyo TX-SR503E které hlavně v basové složce oproti Denonu hrálo blátivě a vůbec ty sloupy nezvládalo jsem nečekal nic extra.Po zapojení zesilovače Wangine jsem otočil volume doprava a sednul si na zadek.Zvuk který se z reproduktorů začal linout byl o třídu lepší než má zesilovač denon ,který se prodával v době uvedení na trh za 10000 Kč.Zajímavé by bylo ještě porovnání na lepších reproduktorech.
Ta slim wagína
není dual mono.To je model Wangine WNA-120 .Je více verzí tohoto zesilovače.Nicméně hraje opravdu pěkně.

našlo mi toto - nie je to dual mono ?

To je obrázek wna -120 ten je dual mono já mám wsa 120 to je toto:

Naposledy upravil(a) Lemon dne 23 dub 2017 12:30, celkem upraveno 1 x.
aha - jasné - podla predného panela a 2 gombíkov vpravo to nie je ten správny model - ten poliak to na stránke má popletené.
Toto je asi správny obr.

Toto je asi správny obr.