Nový CD formát!?

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nový CD formát!?

Příspěvek od MB »

dadaft píše:dobré cdčko na dobrém cdčku je úplně jinde, gramofon ve stejné ceně je proti němu hrůza. sony a marantz a další zdiskreditovali cdplayery na věky věků. honba za hlasitostí, která dokazatelně líp prodává, na věky věků zdiskreditovala nosiče. eto vsjo.

velké hráče DXD nezajímá. je to historka z natáčení...
to som zvedavy ako sa proti tomu ohradia ostatny, moj nazor, dobry gramofon nema ziadnu konkurenciu v dobrom cdcku, tvoju poznamku o sony a marantze si radsej nebudem vsimat (PS: marantz a philips maju velmi vela spolocneho)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

můj názor: opravdu málokdo v životě slyšel dobré cdčko. dokonce se někdy vážně říká, že nějaká zvukovka za 5t je stejně dobrá jako highendový cdplayer. kristovanoho! sony , marantz a spol místo, aby pochopili digitál, tak ho chtěli přiblížit analogu. cesta do pekla...

highway to hell :twisted:

boxer

Příspěvek od boxer »

Rozdíl v kvalitě reprodukce z CD a LP se řeší od doby vzniku CD.Pro někoho je LP nepřekonatelné,pro druhého je to vždy jen zkreslený,šumící a lupající shit.
(Je to jako dohady mezi tranzistory a lampami.Zde je jasno,co je blíže pravdě.)

Mě osobně by tedy fakt zajímalo,co na to odbornící.Myslím tím,měření rozsahu,dynamiky atd.

Nedávno ve threadu s Turokem napsal BVa.

....."Ak niekto argumentuje paralelou, je zjavné, že chce hovoriť aj o full realite a prirodzenom teple pri zvuku a absencii zvukovej pixelizácie.Je to ale omyl, tie "pixely" sú pri LP podstatne "hrubšie" ako pri CD (nerovnosti povrchu drážky obmedzujú dynamický rozsah, aj preto sa komprimuje, aby to bolo nad šumom drážky), dynamický rozsah LP je rádovo menší ako CD. LP je pomerne primitívny, mechanický záznam.
Bohužiaľ ,tá full realita pri zvuku je skoprimovaná, skreslená, podstatne viac ako digitálnom zázname. Že sa to napr. Vám , pán Turok , páči , nehovorí ale nič o kvalite a vernosti, len o Vašich preferenciách. Zhoda s originálom je pri LP bohužiaľ podstatne menšia".....

Tak a do toho mládenci. *bravo*

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

dadaft píše:můj názor: opravdu málokdo v životě slyšel dobré cdčko. dokonce se někdy vážně říká, že nějaká zvukovka za 5t je stejně dobrá jako highendový cdplayer. kristovanoho! sony , marantz a spol místo, aby pochopili digitál, tak ho chtěli přiblížit analogu. cesta do pekla...

highway to hell :twisted:
*offtopic*
1.Myslim, ze vacsina ludi tu na fore uz pocula dobre cedecko, jediny problem je ze nan nemaju, preto ho doma nemaju vratane mna...
Poznamku o zvukovne necham inym, toto ide mimo mna, ale rad sa necham presvedcit, bohuzial PC vydava tolko hluku, ze je pre mna nepouzitelne ako zdroj hudby
2. Tvoje narazky na Sony a Marantz - nejake konkretne skusenosti a s ktorymi modelmi? Ja len ze som pocul Grundig V7000 a tiez si o tom myslim svoje, ale predsa nebudem bez argumentov a porovnavacich testov hadzat do jedneho vreca celu produkciu od Grundigu (R.I.P.) takisto verim, ze CD960 od Philipsa nehra spatne, ale VERIM, ze na dobry highendovy CD player sa bude pozerat hoooooodne zdialky napriklad Audionet ART G2, Esoteric X-01 D2, Accuphase DP-78, Marantz SA7S1, AMR CD-77, Burmester 061 a kludne tam zaradim aj cinsky Consonance Forbidden City Tudantot, ktory je tak skaredy ze ho sem davam uplne schvalne Obrázek

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Pan Bunta ma pravdu , je to presne tak jak pise , druha stranka veci jsou osobni preference , tedy pokud se takovy zvuk nekomu libi a je s nim spokojen neni prakticky co resit , treti tranka veci jsou nahravky na nosicich samotne , vlastnim nektera CD , ktera napr. svoji dynamikou a vubec technickou kvalitou nepresahuji AM radio a presto si je obcas rad poslechnu
(to je u mne asi 80% vsech mych nahravek na CD ) :P

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

ciba

....a pak tam vložíš cd přiložené u německého časopisu audio 10/08 a padne ti brada....
mě tedy padla. nemít šátek, zlomil jsem si čelist.
takhle kdyby nahrávali cd, tak nepotřebujeme drahé kombajny.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

lachim píše:ciba

....a pak tam vložíš cd přiložené u německého časopisu audio 10/08 a padne ti brada....
mě tedy padla. nemít šátek, zlomil jsem si čelist.
takhle kdyby nahrávali cd, tak nepotřebujeme drahé kombajny.
Presne tak :D .. *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

MB píše:Tvoje narazky na Sony a Marantz - nejake konkretne skusenosti a s ktorymi modelmi?
sony x303es, x505es, x779es
marantz cd63se
první a poslední znám jako svoje boty. bláto.
ohledně 960ky víru tvou ti neberu, jsme svobodní. co na tom sejde...
grundig v7000 potřebuje mít vhodné spolupracující přístroje, a je vcelku postarší. když je vše O.K., hraje. lidský hlas je jeden z nejvěrnějších, co znám. taky jedno. někomu třeba hrajou jen nové mašiny. psyché je mocné. vše obtížné pomalu odpadá. stereo se změnilo. tak to chodí.
jen u toho cd vs. lp si všimni: u lp se vše točí okolo kvality talířů a přenosek atd., a vlastní desky se v podstatě neřeší. superkvalita od martinů po evu a vaška. u digitálu se nosiče řeší mnohem víc. já bych řekl, že teprve SACD je ten pravý a skutečný digitál. jenže přišel pozdě a rozjezd sony s philipsem prostě vzali za špatný konec. téměř všichni čumí na filmy a mají 7 beden a prokopnuté subáče. a mladí hip-hop. bez šance...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je pravda, ze dynamika LP je mensi nez CD, ale presto LP mohou znit realisticteji. Teoreticka dynamika je rozdil mezi minimalni a maximalni hlasitosti, a tu doma i u CD malokdo vyuzije naplno, u LP spis. Pak je tu dostatecne verna (rychla) reprodukce skokovych zmen ve zvuku, ktere jsou urovni bezpecne v dynamickem rozsahu. Tady je LP jednoznacne lepsi nez CD a to je aspon pro moje usi jeho velka vyhoda. LP dokaze realisticky reprodukovat vyssi frekvence. Videli jste prece v nekterych testech CD prehravacu, jak reprodukuji obdelnikovy signal - pred schodem i za nim same oscilace. A to byva signal 1kHz, velmi ohleduplna frekvence. Kdyz se podivate na ten samy test 5kHz, tak uz po obdelniku neni ani stopy, je to jenom shluk "sinusovek". (nemam ted odkaz, ale treba na serveru Thevintageknob nebo tak nejak byly testy starych CD prehravacu, kde tohle jeste uvadeli). Zajimalo by me, jak tahle odezva vypada u formatu s vetsi vzorkovaci frekvenci. Nemate nekdo nejaky odkaz? Kupodivu se tim moc nechlubi, prestoze by mely byt lepsi nez CD...

Zvuku LP se blizi reprodukce CD bez prevzorkovani a digitalniho filtru (jako ji znam ze sveho DACu), bohuzel (z duvodu, ktere uplne nechapu), pak vzdycky dojde k urcitemu ubytku smerem k vysokym frekvencim. Takze CD pak zni ponekud mekceji nez spravne prehrane LP, ale vysky jsou na druhou stranu daleko presnejsi nez z klasickeho prehravace. Pokud jde o "analogovy zvuk" LP, tim by se mela myslet absence zrnitosti. Mam dojem, ze se tim nekdy mysli "mekky" zvuk s tlumenymi vyskami, ktery nema se spravne prehravanym LP nic spolecneho.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Kdo nezná teorii, neteoretizujte! Plís...
Například: bezchybný přenos obdélníku 1kHz vyžaduje nekonečný frekvenční rozsah takového zařízení. Vyplývá to z harmonické analýzy, to je taková blbinka, co se učí v některých školách.
Ostatní vývody, podložené takovou "úrovní" znalostí raději nekomentuju.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

dadaft píše:
MB píše:Tvoje narazky na Sony a Marantz - nejake konkretne skusenosti a s ktorymi modelmi?
sony x303es, x505es, x779es
marantz cd63se
první a poslední znám jako svoje boty. bláto.
ohledně 960ky víru tvou ti neberu, jsme svobodní. co na tom sejde...
grundig v7000 potřebuje mít vhodné spolupracující přístroje, a je vcelku postarší. když je vše O.K., hraje. lidský hlas je jeden z nejvěrnějších, co znám. taky jedno. někomu třeba hrajou jen nové mašiny. psyché je mocné. vše obtížné pomalu odpadá. stereo se změnilo. tak to chodí.
jen u toho cd vs. lp si všimni: u lp se vše točí okolo kvality talířů a přenosek atd., a vlastní desky se v podstatě neřeší. superkvalita od martinů po evu a vaška. u digitálu se nosiče řeší mnohem víc. já bych řekl, že teprve SACD je ten pravý a skutečný digitál. jenže přišel pozdě a rozjezd sony s philipsem prostě vzali za špatný konec. téměř všichni čumí na filmy a mají 7 beden a prokopnuté subáče. a mladí hip-hop. bez šance...
To je dobre dadafte, ze teba bavia philipsy. Mna nie, ale nevnucujem to kazdemu, bohuzial som pocul iba 950ku ale to uz je tak davno (1996 tusim), ze uz si to nepamatam, ked budem mat cestu okolo, rad si pridem vypocut 960ku.

Marantz 63SE nie je zrovna typ, ktory by si od Marantzu mal pocut ako referencny...skoc k Saskovi, ten ma marantz inych kvalit.

Co sa tyka Sony, tak si trafil presne tie, ktore su este poctive a myslim stale slusne hrajuce stroje, ale je to o zvukovej preferencii, mna Sony bavi, ale rozhodne si nemyslim, ze moj XA-20ES je highend .Bohuzial som ho pocul hrat priamo proti lachimovmu Audionetu....

XA-20tke prdel natrne zvukovo aj tapedeck zo Sony ES rady , co som nedavno kupil, preto pre mna prisiel cas najst novy CDplayer, aby ma vobec bavilo pocuvat cedecka, ale o tom az ked to bude dokonane. Nemyslim si ze by to bol philips, ten zaspal dobu uplne, mozno bohuzial pre nas vsetkych.

7 bedni + sub a hiphop? neodpisuj ich, je to stale lepsie ako trandak =)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

MB píše:7 bedni + sub a hiphop? neodpisuj ich, je to stale lepsie ako trandak =)
já je neodepisuju. jenom jsem tím chtěl říct, že i přes sílu, jakou v marketingu Sony má, se nedá čurat proti větru. labužníků, kteří si vychutnávají hudbu z SACD není moc. hesla doby jsou ale jiná: mobilita, multiroom, playlist, stahování ze sítě, kodek atd. stereo je zhmotněné v plastové minivěži. když nemáš srovnání, tak ony ty věže v podstatě nehrajou tak špatně. obzvlášť hity. já sám si pamatuju, že jsem nechápal, že za aparát může někdo dát statisíce. přišlo mi to čistě jako snobárna. uznával jsem, že to bude hrát líp, než můj 5-ti changer Panasonic v elegantním šedém plastu, ale v duchu jsem byl přesvědčen, že o moc ne...
nedávno jsem tu kdysi velmi dobře hrající minivěž věnoval dědečkovi. než jsem ji odvezl, ze zvědavosti jsem ji zase po dlouhé době zapojil, a postavil na rack. už pohled na plastové dvojpásma vedle mých současných víc jak metrových 30kg sloupů byl šílený. rozdíl opravdu nebyl moc velký. byl totiž brutální. já nejsem s to pochopit, jak jsem kdysi mohl něco, co zní jako tranzistorák s vybitýma baterkama na dně kýblu, považovat za hifi věž...
a dneska mladí už neznají ani to. slovy mého pubertálního bratránka: já mám rád, když to duní...
MB píše:Nemyslim si ze by to bol philips, ten zaspal dobu uplne, mozno bohuzial pre nas vsetkych.
to je omyl. z velkých firem si zažil asi nejdrastičtější způsob proměny. ale teď už zase jede plnou parou. ještě to není tak vidět, ale už je zase pevný v kramflecích. uvidíš. a zkušenosti a know-how philipsu je neskutečné.
MB píše:Co sa tyka Sony, tak si trafil presne tie, ktore su este poctive a myslim stale slusne hrajuce stroje...
x303ka se mi z nich líbila asi nejvíc, ale jak víš, já mám rád philipse.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

merhaut píše:Kdo nezná teorii, neteoretizujte! Plís...
Například: bezchybný přenos obdélníku 1kHz vyžaduje nekonečný frekvenční rozsah takového zařízení. Vyplývá to z harmonické analýzy, to je taková blbinka, co se učí v některých školách.
Ostatní vývody, podložené takovou "úrovní" znalostí raději nekomentuju.
Dobra, tak CD bez filtru hraje lip zejmena, kdyz je uplnek a lednicka je vypnuta. Trochu si nastuduj tema prevodniku bez oversamplingu (NOS). Pak zjistis, ze samozrejme take neprenesou obdelnik presne (coz jsem netvrdil), ale nemaji zadne oscilace, jenom nabezna hrana obdelniku byva zaoblena, coz asi vede ke snizeni amplitudy, pokud je obdelnik dostatecne uzky (vysoke frekvence). I kdyz se ti cteni meho prispevku ekluje, tvoje odpoved je v souladu s mym tvrzenim, ze formaty s vyssi samplovaci frekvenci by mely byt lepsi. Nejaka realna mereni?

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Ale chlapi klid, obdélníky nejdou poslouchat...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Docela legrační poukaz na nastudování oversamplingu od někoho, kdo evidentně nic netuší ani o elementární harmonické analýze a popisuje signálový "obdélník" jako bábovičku na pískovišti.

Další "technické" vývody opět raději nerozpatlávám.

Odpovědět