Nový CD formát!?
Re: Nový CD formát!?
Merhaut at se jde bodnout a pro ostatni odkaz na grafy, ktere mam na mysli:
http://www.thevintageknob.org/DAD/SLP10/SLP10.html#
Musi se tam kliknout na cudlik More.
http://www.thevintageknob.org/DAD/SLP10/SLP10.html#
Musi se tam kliknout na cudlik More.
merhaut píše:Docela legrační poukaz na nastudování oversamplingu od někoho, kdo evidentně nic netuší ani o elementární harmonické analýze a popisuje signálový "obdélník" jako bábovičku na pískovišti.
Další "technické" vývody opět raději nerozpatlávám.
To merhaut : Přestaň je zesměšňovat a raději tu problematiku vysvětli. Od toho jsi technik.merhaut píše:A jak ty grafy slyšíš?
-
merhaut
Co mám technicky vysvětlovat autorovi blbostí tohohle typu: "Pak je tu dostatecne verna (rychla) reprodukce skokovych zmen ve zvuku, ktere jsou urovni bezpecne v dynamickem rozsahu. Tady je LP jednoznacne lepsi nez CD a to je aspon pro moje usi jeho velka vyhoda."? To bych musel začít od 1+1=2 a od toho tu fakt nejsem.
podle mě tím jen chce říct, že lpíčko nikdy, ani v nejdynamičtějších pasážích (které ovšem nemohou dosáhnout dynamického rozsahu cdčka), nejsou přebuzené. a to že je pro jeho ucho mnohem pohodovější.
já tomu tak rozumím.
to je momentálně nejhorší vražda cd kultury - člověk se těší na novou věc svého oblíbeného interpreta, který třeba není hvězdou audiofilského labelu, zakoupí, vloží do cdpřehrávače, ... a hodí šavli... OŘEZ, OŘEZ, OŘEZ zkreslených nástrojů (a recesistů typu zz top, kteří na tom postaví celkový sound alba, je menšina) - - - pro mě zklamání z poslední doby např. Seal - System.
milovník vinylu sice musí "bušit" do rituálního totemu a nakrucovat se v instalačních obřadech, což nám digitálům přijde úsměvné a starosvětsky okouzlující a nepraktické, ovšem pak usedne do poslechového křesílka, a VÍ, že to bude hrát...
překlad pro přítele merhauta
já tomu tak rozumím.
to je momentálně nejhorší vražda cd kultury - člověk se těší na novou věc svého oblíbeného interpreta, který třeba není hvězdou audiofilského labelu, zakoupí, vloží do cdpřehrávače, ... a hodí šavli... OŘEZ, OŘEZ, OŘEZ zkreslených nástrojů (a recesistů typu zz top, kteří na tom postaví celkový sound alba, je menšina) - - - pro mě zklamání z poslední doby např. Seal - System.
milovník vinylu sice musí "bušit" do rituálního totemu a nakrucovat se v instalačních obřadech, což nám digitálům přijde úsměvné a starosvětsky okouzlující a nepraktické, ovšem pak usedne do poslechového křesílka, a VÍ, že to bude hrát...
Som rad, ze si to pochopil s tym ZZtop , vyborny albumdadaft píše:podle mě tím jen chce říct, že lpíčko nikdy, ani v nejdynamičtějších pasážích (které ovšem nemohou dosáhnout dynamického rozsahu cdčka), nejsou přebuzené. a to že je pro jeho ucho mnohem pohodovější.
já tomu tak rozumím.
-
merhaut
Takzvaně přebuzený může být záznam jak na elpé tak na cédé. Zvukové pojevy jsou různé.
Zvuk Lp versus CD je o něčem jiném:
- základním principiálním limitem CD je frekvenční rozsah 20kHz, což v důsledku přináší takzvané stejnovýšky, protože některé hudební nástroje mají harmonické spektrum rozvité až do desítek kHz, což slyšitelně ovlivňuje výslednou zvukovou barvou takovéhoto nástroje, přestože se jedná o nadakustické kmitočty, samostatně nevnímatelné
- dalším principiálním limitem CD jsou velmi nízké signálové úrovně, kdy se projevuje kvantizační chyba 16 bitového formátu
LP záznam má
- proměnlivé parametry v důsledku rozdílné absolutní rychlosti pohybu jehly v drážce (desítky procent) na začátku a na konci drážky, rozdílného úhlu jehly v drážce, rozdílné relativní úrovně nevycentrovanosti výlisku, atd.
- analogové limity v dynamice, odstupu signálu
- poměrně vysoké harmonické zkreslení na vysokých knitočtech
Líbivost Lp záznamu u některých posluchačů je dána jenom jejich preferencemi.
Technicky má Lp oproti CD jedinou výhodu - větší frekvenční rozsah směrem nahoru. A spoustu nevýhod.
Zvuk Lp versus CD je o něčem jiném:
- základním principiálním limitem CD je frekvenční rozsah 20kHz, což v důsledku přináší takzvané stejnovýšky, protože některé hudební nástroje mají harmonické spektrum rozvité až do desítek kHz, což slyšitelně ovlivňuje výslednou zvukovou barvou takovéhoto nástroje, přestože se jedná o nadakustické kmitočty, samostatně nevnímatelné
- dalším principiálním limitem CD jsou velmi nízké signálové úrovně, kdy se projevuje kvantizační chyba 16 bitového formátu
LP záznam má
- proměnlivé parametry v důsledku rozdílné absolutní rychlosti pohybu jehly v drážce (desítky procent) na začátku a na konci drážky, rozdílného úhlu jehly v drážce, rozdílné relativní úrovně nevycentrovanosti výlisku, atd.
- analogové limity v dynamice, odstupu signálu
- poměrně vysoké harmonické zkreslení na vysokých knitočtech
Líbivost Lp záznamu u některých posluchačů je dána jenom jejich preferencemi.
Technicky má Lp oproti CD jedinou výhodu - větší frekvenční rozsah směrem nahoru. A spoustu nevýhod.
smekám merhaute. nevím, jestli se netové vykecávky započítávají do publikačních aktivit, asi ještě ne, ale jestli to tak půjde dál, uděláš kariéru: hifi cyberprofesor merhaut
podívej, mě to laicky připadá takhle: skutečný digitál není CD, ale až SACD. z významných hráčů jediný philips po tom, co vyvinul v daném formátu 16/44.1 špičkově dotažený převodník TDA1541, si dokázal správně vyložit jeho limity a jejich příčiny, a určit směr. (a to díky tomu, uznávám, že philips byl a je extra technicistně založená firma, a mágové typu japonského superKena marantzího tam nemají šanci... víš MB, to je to, co překračuje tvoji víru v to, že cd960 hraje dobře, řekněme srovnatelně jako x505es - osobní zkušenost člověku řekne, jak to je (505 je mp3ka 168, chápeš?), a přivede ho na takové myšlenky:) takže zatímco mnou v této souvislosti jmenované firmy se vyžívaly v bludné analogizaci digitálu a pak podlehli vizuálnímu mámení 192/48 atd., filipsáci šli do 1-bitu. jenže to z mnoha důvodů byla drsná cesta a trvala dýl, než by bylo zdrávo, a ten čas se nakonec ukázal jako ztracený čas. entropie systému už byla i přes intervenci a spojenectví s největším hráčem na trhu (sony) příliš vysoká, než aby s tím SACD dokázalo hnout...
DXD je další kyblík nalitý do moře.
nový formát bude muset mít mnohem větší sílu a jeho nástup bude intenzivní, předem dokonale předpřipravený a celosvětový. philips z výše řečených i jiných důvodů (např. že se zbavil v tomto vidění zcela bezperspektivního marantze, aby těmi penězi mohl vyrovnat ztrátu, kterou ho vývoj DSD stál) podle mě patři do úzké špičky kandidátů na díru do světa...
co myslíš? jsem někde mimo? (kromě toho, že je to celé spekulace - tenhle pojem by si zasloužil renesanci, ale burzovní gambleři mu dali další, tentokrát skutečný, pravý hák...
)
podívej, mě to laicky připadá takhle: skutečný digitál není CD, ale až SACD. z významných hráčů jediný philips po tom, co vyvinul v daném formátu 16/44.1 špičkově dotažený převodník TDA1541, si dokázal správně vyložit jeho limity a jejich příčiny, a určit směr. (a to díky tomu, uznávám, že philips byl a je extra technicistně založená firma, a mágové typu japonského superKena marantzího tam nemají šanci... víš MB, to je to, co překračuje tvoji víru v to, že cd960 hraje dobře, řekněme srovnatelně jako x505es - osobní zkušenost člověku řekne, jak to je (505 je mp3ka 168, chápeš?), a přivede ho na takové myšlenky:) takže zatímco mnou v této souvislosti jmenované firmy se vyžívaly v bludné analogizaci digitálu a pak podlehli vizuálnímu mámení 192/48 atd., filipsáci šli do 1-bitu. jenže to z mnoha důvodů byla drsná cesta a trvala dýl, než by bylo zdrávo, a ten čas se nakonec ukázal jako ztracený čas. entropie systému už byla i přes intervenci a spojenectví s největším hráčem na trhu (sony) příliš vysoká, než aby s tím SACD dokázalo hnout...
DXD je další kyblík nalitý do moře.
nový formát bude muset mít mnohem větší sílu a jeho nástup bude intenzivní, předem dokonale předpřipravený a celosvětový. philips z výše řečených i jiných důvodů (např. že se zbavil v tomto vidění zcela bezperspektivního marantze, aby těmi penězi mohl vyrovnat ztrátu, kterou ho vývoj DSD stál) podle mě patři do úzké špičky kandidátů na díru do světa...
co myslíš? jsem někde mimo? (kromě toho, že je to celé spekulace - tenhle pojem by si zasloužil renesanci, ale burzovní gambleři mu dali další, tentokrát skutečný, pravý hák...
-
merhaut
Současný vrcholový dostupný digitální audio formát je DSD (používá SACD), cituju PMA (P.Macura) ze slovanetu:
Takže shrneme plusy SACD oproti CD:
- výrazně širší kmitočtový rozsah
- nejlepší odezva v časové oblasti ze všech zdrojů zvuku
- nižší zkreslení
- nižší šum v audiopásmu
- podstatně větší dynamický rozsah
- největší výhoda DSD je nepoužití digitálního anti alias filtru s nevhodnou časovou odezvou
CD je dítětem své doby, víc než 16/44.1 nebylo koncem 70.let reálných.
Já osobně jsem celkem s CD spokojen, mám ve sbírce taková céda, která mi u mé muziky zvukově naprosto vyhovují. Mám i pár desítek SACD, i DVD-Audio. V éře mp3zadaraznetu nemá žádný sebelepší audioformát šanci, taková je doba, a lepší už z tohohle úhlu pohledu nebude...
Takže shrneme plusy SACD oproti CD:
- výrazně širší kmitočtový rozsah
- nižší zkreslení
- nižší šum v audiopásmu
- podstatně větší dynamický rozsah
- největší výhoda DSD je nepoužití digitálního anti alias filtru s nevhodnou časovou odezvou
CD je dítětem své doby, víc než 16/44.1 nebylo koncem 70.let reálných.
Já osobně jsem celkem s CD spokojen, mám ve sbírce taková céda, která mi u mé muziky zvukově naprosto vyhovují. Mám i pár desítek SACD, i DVD-Audio. V éře mp3zadaraznetu nemá žádný sebelepší audioformát šanci, taková je doba, a lepší už z tohohle úhlu pohledu nebude...
pokud vím, tak philips původně počítal jen s 14-bitovým rozlišením. sony nakonec protlačilo 16bit. to byl jejich první omyl, ze kterého pramenilo nouzové řešení oversamplingem, které jim ukázalo správnou cestu k dalšímu omylu, čili SACD (neboť to jistě neměl být speciální audiofilský, tj. nemasový, formát - na tohle takové firmy nehrajou...)merhaut píše:CD je dítětem své doby, víc než 16/44.1 nebylo koncem 70.let reálných.
neumím si představit a jsem zvědav, co vlastně přijde:
LP - (SA)CD - ???
Jak si "odezvu v casove oblasti" predstavujes a cim si to, ze je u DSD nejlepsi, vysvetlujes?merhaut píše:vrcholový dostupný digitální audio formát je DSD (používá SACD)
-
merhaut
1. jako impulsní odezvu rozvitou v čase (u cd dané formátem a použitýma filtrama)
2. použitým principem (nepoužitím filtrů)
Jak ta impilsni odezva vypada? (srov. s NOS prevodem redbook CD)merhaut píše:1. jako impulsní odezvu rozvitou v čase (u cd dané formátem a použitýma filtrama)
-
merhaut
Jak kdy, záleží na typu filtru, jistě znáš matematické modely přenosových funkcí jednotlivých typů filtrů, daných poměry Laplaceových obrazů výstupního a vstupního signálu... redbook nerededbook. Red Book žádnou odezvu v časové oblasti nepředepisuje.
Kouzelná písmenka k principiálnímu pochopení co proč a jak jsou DSD/PCM.
Kouzelná písmenka k principiálnímu pochopení co proč a jak jsou DSD/PCM.
Ale predepisuje vzorkovaci frekvenci a to s tim souvisi. Jak vypada impulsni odezva LP?merhaut píše:Red Book žádnou odezvu v časové oblasti nepředepisuje.