Po vinylech jsou zpět i kazety

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
slavo75
Kontaktovat uživatele:

Po vinylech jsou zpět i kazety

Příspěvek od slavo75 »

Pridávam to sem viac-menej ako kuriozitu, pretože s návratom kaziet ako serióznym audio nosičom to snáď nikto nemôže myslieť úplne vážne... :D

https://kultura.zpravy.idnes.cz/kazety- ... _hudba_vha

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Po vinylech jsou zpět i kazety

Příspěvek od sonofstars »

No ja nedavno slysel kazetak u Pytla a sedel jsem s otevrenou pusou. Hralo to na jeho aparature luxusne.
Samozrejmosti je kvalitni audiokazeta (tezsi a kvalitnejsi material tela i kotoucu, mozna i paska (ale to jsem se neptal) a hlavne kvalitni prehravac.
Hralo to prijemne, detailne, srovnatelne s gramofonem, DVD-A, ....

Jiste, pokud bych u nej zkousel prehrat svou kazetu koupenou na trznici za 100,- s buhvi jakou kopii Black Sabbath tak by to asi ani jeho aparat neprezvejkal. Mozna by mi to tam Pytel ani nepovolil strcit.

Ale kdyz mas kvalitni mechaniku, kvalitni nosic, proc ne?

Dostupnost vydani statych audiokazet i novych asi nebude kdovijak obrovska, ale treba se obcas nejaka nahravka zase vyda i na kazete 😉

🕉

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

vidim to jen jako marny obchodni zamer ...

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

sonofstars píše:
08 led 2018 15:31
No ja nedavno slysel kazetak u Pytla a sedel jsem s otevrenou pusou. Hralo to na jeho aparature luxusne.
Samozrejmosti je kvalitni audiokazeta (tezsi a kvalitnejsi material tela i kotoucu, mozna i paska (ale to jsem se neptal) a hlavne kvalitni prehravac.
Hralo to prijemne, detailne, srovnatelne s gramofonem, DVD-A, ....

Jiste, pokud bych u nej zkousel prehrat svou kazetu koupenou na trznici za 100,- s buhvi jakou kopii Black Sabbath tak by to asi ani jeho aparat neprezvejkal. Mozna by mi to tam Pytel ani nepovolil strcit.

Ale kdyz mas kvalitni mechaniku, kvalitni nosic, proc ne?

Dostupnost vydani statych audiokazet i novych asi nebude kdovijak obrovska, ale treba se obcas nejaka nahravka zase vyda i na kazete 😉

🕉

Plnej souhlas. Kdysi jsem vlastnil Pioneer CT-93 Dolby S, 4 motory, prostě top klás. Zvuk od CD nešlo rozlišit - a to ani v pauzách. Kazety TDK SA-X. (A já vůl ho prodal a dodnes se mlátím do hlavy = 6 let). Naproti tomu jsem měl například SOny TC-K909 a to byla tragedie. Mačkal pásek, Dolby si hrálo "po svém" (možná jen šlendriánksy nastavené), dynamika nic moc. AKAI GX-95mkII /nebo to byl 75??? už si nepamatuji) hrál slušně, ale kvalit CT-93 zdáááleka nedosáhnul. Kenwood KX9050S - trageidie - co kazeta, to do šmelcu - zmačkaná, zvuk za vyližampularektus...Ale rád vzpomínám na starý Technics RS-T55 s dbx - to byl zvouček. kazety koupené na Zelené louce v Ostravě.. A jak to hrálo 1985-6.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Dovolil bych si opravit - ne "vyližampularektus" ale "vyližampularektum".

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Za sebe to vidim jen jako recesi s nulovym realnym potencialem.

Mainstreamovy vetsiny jedouci na mp3 a youtube se to nijak nedotkne a hifisti maji x moznosti lepsiho zvuku. Kazety by dnes stejne vznikaly z digi masteru a do zvuku by prinesly jedine objektivni zhorseni.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Metalová vydavatelství jako Nuclear Blast nebo Season of Mist často vydávají limitovaně kazety. Jde spíš o sběratelství, ale možná je i dost nostalgiků, kteří tu kazetu přehrávají.
Jako LP se vrátilo, tak stejně může i kazeta. Oboje je technicky překonaný formát, ale má to jisté kouzlo, které digitální formáty nemohou mít.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

lidumil píše:
08 led 2018 20:21
Dovolil bych si opravit - ne "vyližampularektus" ale "vyližampularektum".
ano, samozřejmě...

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Nedávno jsem navštívil jeden obchod s nosiči a zahlédl originální nové kazety interpretů co vychází na CD a LP.

Vím, že je boom ve Státech, dokonce chtějí začít i vyrábět walkmeny.

Kazeťák má své kouzlo a z kvalitní metalky a top strojku je zvuk pro mé uši balzám. Když kolem je vše digi a předhání se o nejvyšší rozlišení ( i když jsem do toho také vkročil ) a streamování.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

A tak někdo chodí rád v dřevákách i dneska, proti gustu žádný dyšputát. :)

Pro mě byl přechod z kazet na CD ten největší skok v kvalitě a hlavně čistotě zvuku v mým životě.

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Pytel píše:Vím, že je boom ve Státech . . .
No nevím, nevím . . . v zemi, která má cca 320 milionů obyvatel nepovažuji za boom prodej cca 130 tisíc kazet :? Pro přirovnání - jako kdyby si občané Nepomuku koupili po jedné kazetě a zbytek ČR nic ;)

I když stále vlastním (nedávno repasovaný) cassette deck Pioneer a občas si i nějakou kazetu poslechnu (abych přístroj "protočil"?), je to podle mě plácnutí do vody. Jen proto, že se nějaký interpret rozhodl své album vydat (mimo jiné) na kazetě, nic to neznamená. Už vidím, jak si příznivci Justina Biebra či Kryštofa pořizují Walkmany :lol:

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

RedBaron píše: A tak někdo chodí rád v dřevákách i dneska, proti gustu žádný dyšputát. :)
Můj soused chodí bos a poslouchá toto . . .
014.JPG
a přesto bych si nedovolil podotknout, že je to začátek nějakého boomu ;)
RedBaron píše: Pro mě byl přechod z kazet na CD ten největší skok v kvalitě a hlavně čistotě zvuku v mým životě.
Pod to se podepisuji.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Anebo hipsteři zjistili, že vinyl není jen tak a že se to nedá moc v lowcost variantě provozovat a poslouchat, tak vytahují kazety :lol:

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

No nevím, slyšeli jste někdy originál nahranou (koupenou) kazetu? Víte, jak se ty kazety nahrávaly?
Několikanásobnou rychlostí, tudíž problém nalézt kmitočet vyšší než 7 kHz, šum jak prase, naprostá katastrofa. Vlastní nahrávka z FM rádia byla mnohem kvalitnější. A za to se platilo... skoro stejně jak za CD... už tehdy jsem to nechápal.
A nemám na mysli cosi na Emgetonu, ale zahraniční kazety, které se u nás oficiálně prodávaly poč. 90.let. Normálni distribuci.

Odpovědět