LEBEN CS300 – MALÝ VELKÝ HARMONIZÉR

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
merhaut

LEBEN CS300 – MALÝ VELKÝ HARMONIZÉR

Příspěvek od merhaut »

Obrázek
http://www.lebenhifi.com/products/cs300.html

Tak jsem si užil 3 týdny s pořádným elektronkáčem. Přehrál jsem stovky cédé, pozval na poslech na dvě desítky kamarádů.

Jsem víc a víc unešen a zharmonizován ...

Mé dosavadní letmé zkušenosti z flaškama byly rozporuplné a v nezažitém prostředí na všelijaké muzice. Pocitově k nim tíhnu jako ke klasice, na které zvučili takřka všichni mí nejoblíbenější muzikanti bigbíti, technicky vnímám, že je to do vzdálenějšího budoucna uzavřená cesta.

V zlínském Recalu jsem opakovaně slyšel Leben CS300 s Tannoy Glenair 10 a bylo to do vyšší střední hlasitosti boží poslouchání. V řevfullforte se přeci jenom na basech projevilo těch 10 wattíků, basy objemově byly, neměly ale takovou napruženost a pevnost jako s Marantz S-15.

Doma mám žravá prdítka Dynaudio Contour 1.1. Leben CS300 je ale k mému velkému překvapení zkrotil levou zadní, většinou jsem hrál mezi 9-10 přepínací „hodinou“, víc výjimečně. Večer jsem si pokaždé lupnul +3dB na basech a bylo vymalováno ...

Mně osobně Leben CS300 pocitově zvýraznil a zkrásněl vokály, kytary, hammondy, prostě základní středové pásmo způsobem, který dokonale ladí se starým bigbítem. Obé – jak Leben, tak starý rock - je rozevláté, svobodomyslné, postavené spíš na intuici, než na okázalé technice.

Zvukovými akcenty mi zkrátka Leben navodil staré dobré „analogové“ pocity. Sjíždím takřka denně od rána do noci jednu starou pecku za druhou, většinou zdvojeně, ztrojeně, paráda. Samozřejmě, že z „hovnabič“ neuplete ani Leben, ale to je mi u mojí muziky šumafuk. Na můj starej rock je zkrátka dokonalý, je tak nějak přirozeně „milosrdný“ k méně povedeným nahrávkám, třebas sykavky zvládá bravurně, odebere jim ty otravné třepotavé vlaječky, nic ale nemaskuje vypouštěním mlhy, ani nezapatlává medovinou.

Než dotekově porovnám Leben CS300 s tím, co mám uloženo v paměti z dávnějšího víkendu s technicky precizním silákem BV A-300 SE, tak předešlu, že se mi moc a moc líbilo obojí. Podle momentální chuti, muziky a podmínek bych si doma užil dosyta to i to (plus pár párů zcela odlišných beden).

BV dokázal ukočírovat Dynaudia i při hodně hlasitém fff bez sebemenšího pocitu uřvanosti, či tísně a sound bicích byl pro mne při všech hlasitostech až neuvěřitelný – samozřejmě vzhledem k velikosti 1.1. Nahrávky nechal daleko takové jaké jsou, což je samozřejmě správné, na druhou stranu, většina z nás si ale ráda občas přicukruje, přikoření. Mohl jsem při poslechu poskakovat v nahrávce jako čmelák z nástroje na nástroj a všechno znělo skvěle. Za ty peníze je podle mne BV A300 SE stále bez konkurence.

Leben strhává od první sekundy pozornost podprahově k střednímu pásmu, hlasům, drobným chuťovčičkám v druhém a třetím sledu, u všech i notoricky naposlouchaných kusů jsem si všimnul něčeho nového, co dřív unikalo pozornosti a bylo to jakoby schováno v křovinách.

Ani jeden ze zesilovačů neunavuje při dlouhodobém poslechu, toho jsem se obával u elektronek, u méně povedených elektronkáčů jsem po pár desítkách minut vždy registroval pocit tlaku, únavy, stejnosti. Leben CS300 se naopak dlouhodobým poslechem stává pro mne víc a víc návykový.

Líbila se mi, vedle podmanivě podaných hlasů, zejména decentní změna akcentů v barvách nástrojů a schopnost Lebena rozplétat staré změti desítek - do dvou kanálů - zpatlaných stop. U mých extra oblíbených „hlušinových“ titulů jako Imagine, Sheer Heart Attack, Tubes I, Led Zeppelin IV (a stovek dalších) to bylo nejmarkantnější. Například tak jasně a s rozmachem rozetnutý queenovský zámotek jsem ještě neslyšel ... anebo ta drnčivá Pageova kytara v druhé skladbě trojky, čitelné ruchy ze studia, u Tubes různá vrnění a hrátky v pozadí, najednou jakoby lépe nasvícené ... tak bych mohl pokračovat do rána, titul po titulu.

U audiofilsky vděčných průzvučných kusů, strohých nástrojově, se zvýrazněným hlasem a přehledným prostorem, kde je možno ukázat prstem na každého muzikanta, Leben posunul pocit reálna o pěkný kousek. Předsmrtný Cash, anebo doufejme nepředsmrtný Plant s Alicí, a podobné čarotituly, to jsou opravdu hrátky v duchu „muzikanti přišli do pokoje“.

Ilustrativní příhodička. Když byl u mě na návštěvě Martin S. a pouštěl si něco podobného, šel jsem vedle do kuchyně vařit kafe. Žena začala chystat na podnos tři hrnky :-)

U všech nahrávek Leben pocitově malinko zvětší objem, prostě moje 1.1 přifoukne směrem k 1.3, nejen díky možnosti zvednout basy o 3 dB (nabízených +5 dB jsem už nepoužíval).

Limity Lebena CS300 ve spojení s mými Dynaudio 1.1 jsou jasné – hlasitost a nejnižší dvě oktávy. Protože jak známo nejsem břichomluvec a nejnižší basy považuji za (nutné?) drahé zlo, a hlasitost na krev už dávno nepěstuju – jsou to pro mne limity akademické.

Samotný CS300 ale ve spojení s citlivkama typu Tannoy Glenair 10 dokáže ve střední místnosti i pěkně hlasitě zabouřit. Při 300 kubíkové předváděčce v zámecké zasedačce zlínského muzea 300 sice jela tahle kombinace už nadoraz, zejména Lebenek, ale pro 99% obýváků je to opět jen akademický „problém“.

Není to přístroj zdaleka pro každého, doporučuji jej za řadit do výběru spíše audiofilům gurmánům, kteří mají o svém směřování a preferencích jasno a špičkový elektronkáč s rodokmenem je jejich snem. Leben C300 by mohl být pro leckteré takové konečnou. Také klasičtí kulturní estéti naleznou u Lebena své ořechové: tradici, nadčasovost, řemeslo, múzy.

Zejména muzikanti by měli zbystřit, zatím všichni kolegové, rockeři i jazzmani a bluesmani, kteří mrňouse slyšeli se jen olizovali.

Pro technicky založené typy, jdoucí trnitou cestou minimalizace jakýchkoliv přidaných jevů: zkreslení, vlivů vf. rušení, atd., by to mohla být aspoň zkušenost do mozaiky poznávání, i když triviální letité zapojení s lampičkama a starobylá drátařina nejsou nic pro ně.

A leckteré audioneurotiky, co musí nejdřív zklidnit sebe sama, by mohl Leben začít léčit.

Leben CS300 harmonizuje hudbu i pocity

merhaut

Recal - Zlín

Příspěvek od merhaut »

Nabídka pro všechny zvědavé :-)

V zlínském Recalu je možno synergicky spolupracující dvojici Leben CS300 + Tannoy Glenair 10 samozřejmě poslechnout, a i když jsou emoční stropy poslechu v jakémkoliv hifi studiu dané předem, mohlo by to pro mnohé z vás být poučné a příjemné poslouchání. Stavte se ...

Kontakt pro domluvu termínu:
Jaromír Merhaut
mobil: 608 732 296
mail: merhaut@mbox.vol.cz

boxer

Re: LEBEN CS300 – MALÝ VELKÝ HARMONIZÉR

Příspěvek od boxer »

Leben

Upřímně řečeno (jinak hezký popis Jardo M.),já slyšel Lebena zatím "jen" u Pavla Dioka na výstavě HEP na citlivých (92db/1m)Reference 3A a na supercitlivých (97 db/1m) WLM.Vždy se mi zvuk líbil.
Je to takový zvláštní zesilovač.
Je to elektronkáč se všemi jeho klady a k tomu jakoby měl i klady tranzistoru.
Nevím jak moc přesně rýsuje,ale kreslení není jeho doména,dodá pohodu a takovou nostalgickou auru starému rocku.

Prostě stojí minimálně za poslech.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Znám tenhle zesilovač velice dobře.Vlastním Reference 3A VEENA a tuhle kombinaci jsem slyšel nesčetněkrát.Myslím ,že to Merhaut popsal přesně i když na mně moc dlouze.

tom3964
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom3964 »

Dobrý den.
Vlastním tento malý harmonizér už asi dva roky a myslím,že nastal čas na výměnu lamp.Někde na tomto foru jsem postřehl,že by se daly použit nějaké lepší lampy. Nemáte někdo osobní zkušenost,neporadíte. Díky Tom

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Nazdar Tome. Takže já sháněl lampy ihned po zakoupení tohoto zesilovače. Co kdyby. Zkoušel jsem sehnat lampy z verze S. Ale to se mě nepovedlo. Možná v USA byl jeden obchod, kde ještě byly. Ale na doporučení dovozce jsem nakonec volil zdejší obchod GES Electronic. Oni dovážejí lampy. A nakonec jsem volil tyto lapmy:

http://www.ges.cz/6bq5wa-mq-ges08202093.html

Cena je myslím si pohodová. Lampy jsou párované jako čtveřice. Koupil jsem si rovnou dvě sady. A skladem ještě dvě sady jsou. O zvuku bohužel nemůžu nic napsat. Hraju stále na ty původní.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Všeobecně a populárně se přisuzuje charakter a "barva" zvuku harmonickému zkreslení. A mohu upřímně říci, že mylně. Druhé harmonické se přisuzuje "příjemnost", ale kdo to dělá, jen odhaluje, že vůbec netuší, o co se jedná, jen papouškuje vyčtené poučky.

Skutečnost je taková, že díky maskování je ucho na harmonické zkreslení (intermodulační je jen jiným vyjádřením nelinearity, ale jde o totéž) značně necitlivé, viz:

Obrázek

Tento obrázek by si měli skalní bojovníci za THD v desetitisícinách vždy promítat, než se pustí do nesmyslné argumentace.
Přidávání druhé harmonické nad slyšitelnou mez nevede k "příjemnému" zvuku, naopak, je silně nepříjemné. Jenže je nutné mít možnost si toto ověřit.

Přidáváním zkreslení k tranzistorovému zesilovači nedostaneme "elektronkový" zvuk. Kdo měl a má možnost experimentovat, ví, že zvuk závisí výrazně na topologiích obvodů a použitých prvcích, tj. lampách, tranzistorech JFET, MOSFET, bipolárních. OZ s JFET na vstupu nebo BJT.

Ne na THD. Dvě "podobné" topologie, jedna s JFET a MOSFET, druhá s bipoláry, obě s měřeným zkreslením kolem 0.001%, mohou znít tak různě, že byste se tomu zdráhali uvěřit.
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

---
Pavel Macura Audio

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je známo, že jestli se lampám nějaký polovodič přibližuje, tak to jsou FETy. (A teď mě bijte.)

V Lebenu určitě bude stát za to vyměnit i 12AX7 za Teslu ECC83. Konečná je Tesla E83CC.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PetrL: Je to přesně tak. A právě to ukazuje, že klíčem není zkreslení.

Na loňském setkání v Trutnově byl některými označen zvuk pre standard II jako druhá harmonická, podle zkušenosti z poslechu lamp. Přitom má při linkové úrovni výstupu jak THD 1kHz, tak CCIF IMD 19+20KkHz pod 0.001% !!

A já souhlasím, zvuk se podobá některým topologiím lamp. Podobně jako je něco z lampového zvuku v DPA111. Z výše uvedeného čísla je vidět, jak je vysvětlení zkreslením totálně nesmyslné.
Pavel Macura Audio

merhaut

Příspěvek od merhaut »

V čem (kterých signálových parametrech) by tedy mohlo ono "lampové zvukové kouzlo" spočívat?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jardo, nějaké vysvětlení mám (sice nemusí být úplně správné, ale opakovaně pro mě funguje při konstrukci).

a) není to odpověď jednou větou
b) zcela určitě jej nehodlám "sdílet" na webovém prostoru 8-) . Je to součást know-how, a audio je nyní pro mě důležité.
Pavel Macura Audio

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Rozumím Pavle, v podstatě je to potěšující odpověď, už jen kvůli deklarovanému posunu audia v tvých profesionálních prioritách. Know-how se jistojistě projeví v tvých produktech, a to je nejdůležitější.

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

Zkouším od včera verzi cs300x a dělá to s některýma bednama hodně zajímavý zvuk. Nejvíc se mi to zatím líbí na jbl tik, kde se staly hlavně rockové skladby příjemně poslouchatelné, ale hlavně se mi líbí "harmonizace" středů, které nejsou otravně uřvané. Zajímalo mě, jestli něco zvuk frekvenčně odlišuje, bedny mají bez zdůraznění basů po přeměření charakteristiky asi o 5 db víc na basech než nad m2, jinak je frekvenční průběh víceméně stejný.

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

kdyz mi to v jednom kanale zaclo i pri odpojeni od signalu bzucet, tak odchazi elektronka ? hraje to normalne, ale co chvili do toho vlitne zabzuceni. podobne jak to delaji mobily u radia. kabely jsou odstinene a predtim to nedelalo, druhy kanal hraje ciste.

Odpovědět