Profi studiové zesilovače v domácím použití.

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Diode
Kontaktovat uživatele:

Re: Profi studiové zesilovače v domácím použití.

Příspěvek od Diode »

Na začátku jsem uvedl několik zesilovačů – a nemám problém přiznat fakt, že o profi zesilovačích moc nevím – ano, skutečně tu byli zesilovače pro ozvučení hudební produkce, ale rád bych se trošku oprostil od těchto modelů a směřoval pozornost především na ty studiové řady, které se používají v nahrávacích studdích– tedy například:

Obrázek

kde je vysloveně uvedeno:
he RMX Series amplifiers give you clean, dynamic power with the legendary QSC sound quality and reliability that pros depend on. The RMX Series deliver unmatched performance at a breakthrough price. And with QSC's free 6 year warranty, the RMX is an even better value. *

a výpis vlastností také nezní špatně:
•Compact size - up to 2400 watts in 2 rack spaces
•Professional quality performance - incorporates road-proven QSC designs
•High-current toroidal transformers for greater two-ohm power and low noise
•Independent user-defeatable clip limiters reduce distortion
•Selectable low-frequency filters (30 Hz or 50 Hz) protect speakers and increase headroom
•Balanced 1/4" (6.3mm) TRS, XLR and barrier strip inputs
•Binding post and Neutrik Speakon outputs
•Front mounted gain controls for easy access
•Signal and Clip LED indicators to monitor performance
•Independent DC and thermal overload protection on each channel automatically protects amplifier and speakers

:!: nechci zde probírat (byť jsem je uvedl na začátku – kvůli neznalosti) zesilovače na koncertní reprodukci, ale studiové zesilovače do nahrávacího studia. Zde snad o šumu a jiných negativních vlastnostech nemůže být řeč.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Nechci Vám kazit velkou radost ale když jsem externě pracoval pro HDT a Maxistore tak jsem tyhle mašinky opravoval a není o co stát.
Na nízké hlasitosti a domací poslech je to nepožitelné. Šum, hodně ostré vysoké kmitočty, detaily nebo prostor minimální a případně i rušení z větáčků.

Co se týče posledně jmenovaného tak to QSC je obyčejný zesilovač pro velkoplošné ozvučování kterých jsem taky dost opravil.
Nejedná se o studiový zesilovač a ani mě nenapadá proč by nahrávací studio potřebovalo takovéto zesilovače.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Co třeba takovej Bryston, to je primárně Highend ?
Já myslel, že to je právě taková firma, nabízející zesilovače pro studiovej provoz.

Ale možná se mejlim a s přihlídnutím k technickýmu vzhledu, evidentně teda není nutný v highendu nabízet vyleštěný tlustý přední panely, nebo vaginální červeň na přístrojový skříni.
kabelguru.cz

valsolim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od valsolim »

Všechny zesilovače zde zmíněné (včetně QSC RMX) jsou určeny pro ozvučování velkých prostor a k domácímu použití se skutečně vůbec nehodí. Nahrávací a produkční studia používají hlavně aktivní studiové monitory, případně pro kontrolní poslech též klasické hi-fi highendové sestavy. Ony aktivní studiové monitory se s úspěchem dají použít (a také používají) i jako domácí hi-fi, ovšem profi výkonové zesilovače bych domů fakt netahal a už vůbec bych se je nesnažil připojit ke klasickým hi-fi bednám ;-)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Mám Yamahu P 7000S ,a vtedy stála 45.000 Sk ako novinka.
Aj som ju skušal na hifi bedne-absolutne nepočuvatelné.
Ani kopia QSC nestála za nič.
Jedine DPA 880 bolo ako tak počuvatelné.Hlavne bass,ale zosik bol viac dimenzovaný,hlavne totálne tvrdý zdroj mal a aj vačší výkon 2x500W/4ohm.
Takže vysokovýkonné zosilnovače určené na P. A. systemy u mna určite nie na hifi,ale len na to ozvučovanie.

Bryston je iná kategoria.Tie sa používaju aj na ozvučovanie ale aj do študii,hlavne už k vačším pasívnym monitorom.
Popularitu si získala firma v spojení B&W a Dynaudio. Boli tuším v katalogu odporučane a fotené aj s PMC.

Takže niaka výnimka može byť, a určite aj iné značky zosilnovačou z menším výkonom.Ale ktoré to je lotéria.

Presne ako píše:
PMA píše:Mám s tím pro domácí použití zkušenosti. Velký šum a špatné rozlišení detailů při menší hlasitosti.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Ale... měli by jsme tu řešení !
Stačí vykuchat pár aktivních monitorů a použít ty známý výkonový integrovaný obvody.Jen je potřeba vystříhat aktivní vyhybku se spoustou operáků na vstupu.Nebo tam taky může bejt v konci digitál, ale těch operáku tam budou pořád plný hrstě.
A nebo jsou snad v aktivních monitorech používanejch ve studiích, přeci jenom nějaký lepší koncový zesilovače ?
V tom případě jaký ?
Je někde dostupný nějaký schéma k porovnání se známým zapojením používaným v highendu ?

Co k tomu napíšou odborníci ?

A co teda ten Bryston...je to highend, nebo studiovej zesilovač ?

A proč by nešlo připojit profi zesilovač s výkonem sto až stopadesát watů k hifireprobednám ?
Já jich pár v tomhle režimu slyšel a žádnej průser to nebyl.Hrálo to stejně dobře, nebo líp, než běžnej AVReceiver v režimu stereo.Ale asi jsem měl štěstí na nešumící kousky.
kabelguru.cz

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

To čo tu píšeš z kvalitným hifi nemá nič spoločné.:

A proč by nešlo připojit profi zesilovač s výkonem sto až stopadesát watů k hifireprobednám ?
Já jich pár v tomhle režimu slyšel a žádnej průser to nebyl.Hrálo to stejně dobře, nebo líp, než běžnej AVReceiver v režimu stereo.Ale asi jsem měl štěstí na nešumící kousky.

Potichu to nehrá,šum tam je,aj produkuju drsné výšky a stredy, strašne málo detailov atd.Tie profi zosiky su primárne určene na velké P.A. aplikácie na ozvučovanie!

Obráť sa z otázkou na p. Buntu ,ten Ti to vysvetlí.

valsolim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od valsolim »

šeďour píše: Stačí vykuchat pár aktivních monitorů a použít ty známý výkonový integrovaný obvody.Jen je potřeba vystříhat aktivní vyhybku se spoustou operáků na vstupu.Nebo tam taky může bejt v konci digitál, ale těch operáku tam budou pořád plný hrstě.
A nebo jsou snad v aktivních monitorech používanejch ve studiích, přeci jenom nějaký lepší koncový zesilovače ?
V tom případě jaký ?
Je někde dostupný nějaký schéma k porovnání se známým zapojením používaným v highendu ?
Zásadní přínos aktivních monitorů je právě v tom, že vždy mají minimálně bi-amp (případě tri- a více- amp) a jejich výhybka je umístěna před zesilovači, takže každý zesilovač je napojen už přímo na (svůj jediný) měnič. Naproti tomu v hi-fi se výhybka vyskytuje mezi zesilovačem a měniči a proto bývá zdrojem nežádoucí frekvenčně závislé impedance. Z tohoto pohledu má zapojení aktivních monitorů principiální a teoretické výhody. Jinak skoro všechny zesilovače v aktivních studiových monitorech jsou třídy D - tedy na středobasech je Déčko téměř vždycky, zatímco na výškáčích poměrně často bývá klasická třída A/B. Určitě bych neřekl, že interní zesáky v monitorech jsou obecně lepší než koncáky v hi-fi, nicméně jsou právě dobře sladěny se svým dedikovaným měničem. Naproti tomu hifisti chtějí experimentovat a mít bedny a zesák oddělené - tak to vidím já.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Profi zesilovače na PA ozvučování už jsme zavrhli.
Jak fungujou aktivní vyhybky a bi/tri amping vím, dělal jsem si z toho trochu legraci.
Teď se, ale bavíme o zesilovačích, který se používaj na kvalitní poslech v nahrávacích studiích.Tak, jako třeba již zmiňovaný Bryston.Přece na světě existujou i jiný firmy a zesilovače tohohle druhu jsou potřeba.Studiový monitory se dělaj i v pasivní verzi.Velký bedny jako byly Matrixy se musely něčím pohánět.

Že by měl přeci jen pravdu Šulc a ve studiích se používaly highendový mašiny ?
Nechce se mi věřit tomu, že by ti studiový technici byli takový pitomci a cpali by, do rackovejch stojanů mašiny s nablejskanejma panelama.

Mohl by sem někdo (kdo na rozdíl ode mne, umí hledat na internetu), dát nějaký odkazy na obrázky z nahrávacích studií.
kabelguru.cz

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Pár štúdií, čo majú 801...

http://www.abbeyroad.com/service/12/equipment-technical
B&W 800D speakers with Classe CA-M400 amplifiers
B&W N801 speakers with Bryston 7B amplifiers
PMC TB1 speakers with Bryston 2B amplifiers
Yamaha NS-10M speakers with Bryston 2B amplifiers

http://www.sonarerecordings.com/equipment/
Location monitoring is handled by Sennheiser HD600 headphones and Tannoy 800A loudspeakers, with B&W 801 Matrix Series III studio monitors (with Northcreek crossovers and Bryston 3B ST amp) presenting exceptionally accurate, full-range sound in the postproduction studio.

http://www.littlecreek.ch/english/equipment.php
B&W Matrix 801
Studer A68 Amp

http://www.heartofgoldstudios.co.uk/studio1.html
Yamaha NS-10m + Bryston 4B amp
B&W Matrix 801 MKII, Yamaha 4002m amp (in lounge)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

A Rudolfinum...

http://czechfilmorchestra.com/CFO_rudolfinum.htm
B & W Matrix 801 MK III
Yamaha NS 10 M
JBL Control 1
+
Electro Voice Sentry 100 EL
B & W M 800 Mono Pwer Amp.
Chord 1242 dual
HH VX-900 dual

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

šeďour píše:Ale... měli by jsme tu řešení !
Stačí vykuchat pár aktivních monitorů a použít ty známý výkonový integrovaný obvody.Jen je potřeba vystříhat aktivní vyhybku se spoustou operáků na vstupu.Nebo tam taky může bejt v konci digitál, ale těch operáku tam budou pořád plný hrstě.
V tom případě jaký ?

Co k tomu napíšou odborníci ?

A co teda ten Bryston...je to highend, nebo studiovej zesilovač ?

Bryston je vynimočný-vhodný aj na hifi. Ako píšeš-je to highend, nebo studiovej zesilovač a dokonca aj super na P. A. ozvučovanie.
.
Ale zase treba použiť " drahé " hifistické káble k nemu.Ak ho chceš na HIFI. 8-)

Odar

Příspěvek od Odar »

Konecne tomu zacinam rozumiet:
- Bryston + profi kable = PA aplikacie
- Bryston + HiEnd kable aspon za melon = hifi aplikacie

:lol:

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kanadska firma Bryston je uz po desetileti aktivni a velmi uspesna jak v oblasti „spotrebni elktroniky“ tak i v profesionalni sfere, takze ta otazka, zda High End nebo PA je naprosto nesmyslna. To, ze je v Cechach pomerne neznama, je velka skoda a bylo by jen dobre, kdyby se to co nejdrive zmenilo. :roll:
Jo a kabely si zaslouzi stejne dobre, jako kterakoli jina HiFisticka hracka (znacka)! :mrgreen:
Vice informaci zde:

http://bryston.com/pages/company.html

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Tak ten Bryston byl jasnej od začátku.Já jen chytal za slovo pana Šulce s tím údajným highendem.
Študr a Yamaha jsou klasika.

A co ty aktivní monitory ?
Tam asi nejspíš převládá digitál.
...
Já malej digitální zesilovač používám k poslechu na chatě.Zesilovač je napájenej z akumulátoru (chata je bez elektriky) a poslouchám venku, večer, na širokopásmovejch OB.
Zvuk je naprosto fenomenální, především prostorovost a čistota hlasů.Příležitostní posluchači jsou většinou šokovaní hlasitostí, prostorovou informací a množstvím basů.
Předešlý zesilovač (ve třídě AB) se digitálu zcela nemůže rovnat.
kabelguru.cz

Odpovědět