Zesilovac k AMT Heil Kithara
Zesilovac k AMT Heil Kithara
Jsem zacinajici hifista a cerstvy majitel techto beden a zadam zde o radu, jaky zesilovac k nim poridit. Leccos uz bylo receno v puvodnim vlakne http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =9&t=11117 Tam mi byly obecne doporuceny lampy a ja se chci hned zeptat, jak je to s vykonem, ktery tyto bedny potrebuji. Co jsem tak koukal, tak lampy malokdy dosahuji 50 W, coz je na spodni hranici doporuceneho vykonu. Skutecne staci treba 30 W? Jakto, ze pokud se uvazuji integrace, bavime se vetsinou o mnohem vetsim vykonu (min. 100 W)? Co vsechno je vlastne na zesilovaci obecne dulezite krome vykonu? A nemam ted na mysli veci jako zkresleni, v jehoz absenci zrovna lampace nevynikaji, a presto jsou doporucovany.
Ted ke konkretnim vyrobkum. V puvodnim vlakne se zminovala firma Audiomat, jejiz vyrobky jsem nidky neslysel. A asi taky jen tak neuslysim, protoze jsa z Prahy je to pro me na Slezko dost daleko. Navic cena nejlevnejsiho zesilovace je uz za hranici mych financnich moznosti, coz je plus minus 50K. Asi se nakonec rozhodnu pro nejakou nabidku z druhe ruky (jiz zminovany Accuphase, MF atd.), pokud ovsem nedoporucite neco noveho v teto cenove relaci. Co treba Vincent, Primare... ? Podotykam ale, ze zatim zadneho favorita nemam, takze pri respektovani cenoveho limitu se nebranim zadnym navrhum.
Co se tyce zdroje zvuku, tak ten fakticky nemam. Resp. zatim budu hrat na Denon DVD 3930, ale uz mam vyzkousene, ze to patrne nebude stacit. Myslite, ze by melo cenu upgradovat tento prehravac s dobrou mechanikou modulem Casea? Ci se zkusit poohlednout po nejakem vintage prehravaci? Doporucili byste obecne prehravac stejne znacky jako zesilovac, nebo to je jedno? Kazdopadne otazku zdroje budu resit az nakonec.
Protoze si uvedomuju, ze zakladem vseho je vlastni poslech, napadlo me, jestli by se tu nenaslo par lidi, kteri by bylo ochotni privest ke mne domu svuj zesilovac (pripadne i prehravac) k zapojeni na mych bednach. V pripade zajmu bych byl ochoten i pouzity zesilovac odkoupit. Nebranim se zadne znacce, vykonu, konstrukci. Samozrejme me ale hodne zajimaji prave lampove ci hybridni zesilovaci. Predem dekuji za kazdou nabidku. Piste prosim do SZ.
Ted ke konkretnim vyrobkum. V puvodnim vlakne se zminovala firma Audiomat, jejiz vyrobky jsem nidky neslysel. A asi taky jen tak neuslysim, protoze jsa z Prahy je to pro me na Slezko dost daleko. Navic cena nejlevnejsiho zesilovace je uz za hranici mych financnich moznosti, coz je plus minus 50K. Asi se nakonec rozhodnu pro nejakou nabidku z druhe ruky (jiz zminovany Accuphase, MF atd.), pokud ovsem nedoporucite neco noveho v teto cenove relaci. Co treba Vincent, Primare... ? Podotykam ale, ze zatim zadneho favorita nemam, takze pri respektovani cenoveho limitu se nebranim zadnym navrhum.
Co se tyce zdroje zvuku, tak ten fakticky nemam. Resp. zatim budu hrat na Denon DVD 3930, ale uz mam vyzkousene, ze to patrne nebude stacit. Myslite, ze by melo cenu upgradovat tento prehravac s dobrou mechanikou modulem Casea? Ci se zkusit poohlednout po nejakem vintage prehravaci? Doporucili byste obecne prehravac stejne znacky jako zesilovac, nebo to je jedno? Kazdopadne otazku zdroje budu resit az nakonec.
Protoze si uvedomuju, ze zakladem vseho je vlastni poslech, napadlo me, jestli by se tu nenaslo par lidi, kteri by bylo ochotni privest ke mne domu svuj zesilovac (pripadne i prehravac) k zapojeni na mych bednach. V pripade zajmu bych byl ochoten i pouzity zesilovac odkoupit. Nebranim se zadne znacce, vykonu, konstrukci. Samozrejme me ale hodne zajimaji prave lampove ci hybridni zesilovaci. Predem dekuji za kazdou nabidku. Piste prosim do SZ.
Re: Zesilovac k AMT Heil Kithara
Ak tranzistorový zosilnovač tak Vincent, Primare asi moc nie.To už skor ten Accuphase .Ved s tým ste to počul a ked to šlapalo tak čo viac treba riešiť.Ak by sa chcel zvuk dalej posunuť tak použiť delený set,predzosilovač a koncový zasilnovač.Nemusia byť vyložene od 1 nej značky.
Audiomat, lampáč jaký hraje i House DrummandBass.
Accuphase dělenec, nebo vyšší integrovaný model, nejlépe v áčku.
Leben OK.
Když Čína tak pořádně udělaný Xindac.Ten hybridní. Valda z Havířova napsal test, kdy mu postavil Treshold áčko a dopad na výbornou.

Accuphase dělenec, nebo vyšší integrovaný model, nejlépe v áčku.
Leben OK.
Když Čína tak pořádně udělaný Xindac.Ten hybridní. Valda z Havířova napsal test, kdy mu postavil Treshold áčko a dopad na výbornou.

Pardon, dvakrát...
Nevadí, mažu,
Aleska
DVD Denon je OK. Pokud bys chtěl stereo na cd, myslím, že velmi povedená je úprava Pioneerovského CDP vyšších řad nad 505, pomocí modulu Sirius Emotion.
Výsledek mě u Lubina přesvědčil .
Na DVD mechaniku je upgrade dle mne nevýrazné, záleží na kvalitě aparátu , jestli zlepšení bude slyšet...
A Leben je asi přece jen málo...
Mám osmiohmové bedny o nižší citlivost. jako Xavian dejme tomu 185. Přes citlivost cca 86 dB jimi cloumá lampáč v jednočinném áčku, 2 x 4W !

Nevadí, mažu,
Aleska
DVD Denon je OK. Pokud bys chtěl stereo na cd, myslím, že velmi povedená je úprava Pioneerovského CDP vyšších řad nad 505, pomocí modulu Sirius Emotion.
Výsledek mě u Lubina přesvědčil .

Na DVD mechaniku je upgrade dle mne nevýrazné, záleží na kvalitě aparátu , jestli zlepšení bude slyšet...
A Leben je asi přece jen málo...
Mám osmiohmové bedny o nižší citlivost. jako Xavian dejme tomu 185. Přes citlivost cca 86 dB jimi cloumá lampáč v jednočinném áčku, 2 x 4W !

Tak jsem nakonec vzal Vincent SV 233 z druhe ruky. Ne ze by to byl muj nejvetsi favorit, ale uz jsem chtel neco mit, abych si bedny mohl naposlouchat u sebe doma. V podstate se da ale rict, ze bych se vubec nebranil zmene ohledne zesilovace, kdybych objevil neco lepsiho. Vincent je spis tak na zkousku, ale ted zrovna posloucham Mahlerovu 3. s Bernsteinem a NYPO, mam to hodne potichu a i tak me zvuk dokaze vtahnout. Jeste si ale budu muset pres den pri vyssi hlasitosti pohrat s umistenim beden, coz bude dost problem, protoze jsem zjistil, ze mam nechutne nerovnou podlahu (parkety).
Skor si mohol kupiť niaky ten vyšší typ od Accuphase.
Tak jsem se dnes konecne dostal k poradnemu poslechu a neni to ono, jak se dalo cekat. Ovsem je otazkou, cim to je presne zpusobene. Urcite to vsak neni samotnyma bednama, protoze to uz jsem slysel, co se z nich da dostat. Jsou tu tri hlavni nedostatky:
Uplne chybi basy, tj. je slyset citelny pokles hlasitosti na nizsich frekvencich. Kdyz hraje orchestr tutti, tak to neni jasne ohranicene. Na druhou stranu jsou basy celkem pevne, coz se pozna, kdyz hraje napr. samotny kontrabas. Zde opravdu nevim, kdo je vinikem. Nejvic se ale bojim, ze to bude mistnost.
Chybi detaily. V jedne z mych referencnich nahravek je misto, kde hraje solovy hoboj, a tam ma byt krasne slyset chveni vzduchu. Slysel jsem to i na sestavach s jinymi repro. Zde davam za vinu prehravaci (Denon DVD 3930). Jak jsem zatim mel moznost srovnavat jednotlive zdroje zvuku mezi sebou, je jimi prave detailnost dost ovlivnena.
Chybi podani pravoleveho prostoru. Lesni rohy v triu z Eroicy maji hrat jasne napravo, tady se to vsechno sleva doprostred. Tohle me obzvlast zarazi, protoze skoro vsechny lepsi bedny toto zvladali s prehledem. Kithary jeste navic pridaly i uchvatne podani predozadniho prostoru, o cemz ale v me soucasne sestave nemuze byt ani rec. Vinik? Opet mozna akustika mistnosti, zde ovsem to vypada spis na zesilovac.
Zatim jsem nezkousel s bednama moc manipulovat. Mam je v mistnosti 5,5x4, presneji v pulce teto misnosti, tj. leva bedna je uprostred, prava asi 30 cm od steny. Puvodni rozestaveni bylo 1m od zadni steny, pak jsem je zkousel dat i primo ke stene. Rozdil ve zvuku jsem nepoznal. Minimalne urcite nevymizel zadny z vyse uvedenych neduhu, z nichz posledni dva budou mist s akustikou mistnosti jen malo spolecneho.
Uz ted se tesim, az nekteri z vas, co mi psali do SZ, prijedou se svymi stroji. Snad se dockam i nejake rady z hlediska umisteni beden.
Uplne chybi basy, tj. je slyset citelny pokles hlasitosti na nizsich frekvencich. Kdyz hraje orchestr tutti, tak to neni jasne ohranicene. Na druhou stranu jsou basy celkem pevne, coz se pozna, kdyz hraje napr. samotny kontrabas. Zde opravdu nevim, kdo je vinikem. Nejvic se ale bojim, ze to bude mistnost.
Chybi detaily. V jedne z mych referencnich nahravek je misto, kde hraje solovy hoboj, a tam ma byt krasne slyset chveni vzduchu. Slysel jsem to i na sestavach s jinymi repro. Zde davam za vinu prehravaci (Denon DVD 3930). Jak jsem zatim mel moznost srovnavat jednotlive zdroje zvuku mezi sebou, je jimi prave detailnost dost ovlivnena.
Chybi podani pravoleveho prostoru. Lesni rohy v triu z Eroicy maji hrat jasne napravo, tady se to vsechno sleva doprostred. Tohle me obzvlast zarazi, protoze skoro vsechny lepsi bedny toto zvladali s prehledem. Kithary jeste navic pridaly i uchvatne podani predozadniho prostoru, o cemz ale v me soucasne sestave nemuze byt ani rec. Vinik? Opet mozna akustika mistnosti, zde ovsem to vypada spis na zesilovac.
Zatim jsem nezkousel s bednama moc manipulovat. Mam je v mistnosti 5,5x4, presneji v pulce teto misnosti, tj. leva bedna je uprostred, prava asi 30 cm od steny. Puvodni rozestaveni bylo 1m od zadni steny, pak jsem je zkousel dat i primo ke stene. Rozdil ve zvuku jsem nepoznal. Minimalne urcite nevymizel zadny z vyse uvedenych neduhu, z nichz posledni dva budou mist s akustikou mistnosti jen malo spolecneho.
Uz ted se tesim, az nekteri z vas, co mi psali do SZ, prijedou se svymi stroji. Snad se dockam i nejake rady z hlediska umisteni beden.
Je to tím že ten zesilovač stojí za velké kulové 

.... a to je velká chyba! Aby reprobedny dobře hrály, je třeba pro ně nalézt optimální umístění pro dané akustické podmínky. A někdy záleží i na centimetrech. Mě osobně to vždy trvá hodiny poslechu spojeného s posunováním a natáčením beden.Zatim jsem nezkousel s bednama moc manipulovat.
Takže než začít nakupovat nové zesilovače atd., je lépe si ověřit, zda nelze zvuk vylepšit tímto způsobem.
Papolius: Snad mate pravdu. To by pro me byla ta nejlepsi zprava 

Chápu že jsi zklamán. Tohle "hrát" nemůže a ani nebude - i akustika má své zákonitosti a symetrie (ve stereu) je jednou ze základních podmínek úspěchu. Buď musíš umístit bedny symetricky, nebo pracně (a nejistě) upravit akustiku místnosti. Na modelaci "co to udělá" je optimální SW s názvem CARA.kejv2 píše: ....Mam je v mistnosti 5,5x4, presneji v pulce teto misnosti, tj. leva bedna je uprostred, prava asi 30 cm od steny. Puvodni rozestaveni bylo 1m od zadni steny, pak jsem je zkousel dat i primo ke stene. Rozdil ve zvuku jsem nepoznal.....
nebo si koupit sluchátkaAleska píše:Chápu že jsi zklamán. Tohle "hrát" nemůže a ani nebude - i akustika má své zákonitosti a symetrie (ve stereu) je jednou ze základních podmínek úspěchu. Buď musíš umístit bedny symetricky, nebo pracně (a nejistě) upravit akustiku místnosti. Na modelaci "co to udělá" je optimální SW s názvem CARA.kejv2 píše: ....Mam je v mistnosti 5,5x4, presneji v pulce teto misnosti, tj. leva bedna je uprostred, prava asi 30 cm od steny. Puvodni rozestaveni bylo 1m od zadni steny, pak jsem je zkousel dat i primo ke stene. Rozdil ve zvuku jsem nepoznal.....

S Heil AMT Kitharami jsem pár let žil. Mé postřehy:kejv2 píše:Tak jsem nakonec vzal Vincent SV 233 z druhe ruky.
Kithara + Dudek 222 - tragédie
Vincent SP99x monobloky (přesně nevím) - celkově lepší kontrola, ale bez mikrodynamiky, temné, tupé
Musical Fidelity A5 - slušný posun, oproti předchozím nadhled a suverenita, detail, pevné basy
Primare I30 - muzikálnější, vykreslení prostoru, do určité hlasitosti paráda, při vyšší hl. - ztráta kontroly a vše špatně (nicméně jsem jej pořídil, a byl spokojen)
Primare I30 + A32 - tak jsem slyšel Kithary nejlépe, zvuku nebylo co vytknout, ve všech pásmech, v prostoru, v makro i mikro dynamice (ale než do druhého zesilovače, investoval jsem dále raději do beden).
Ještě ke zdroji zvuku a zbytku systému vůbec: Na výstavách se pouští AMT Kithary s aparátem v hodnotě několika set tisíc a asi vědí proč!
A na závěr rada p. Vošahlíka (dovozce): K těm bednám musíte dát silný a stabilní zesilovač, jinak posloucháte zablácenou nezáživnou nehudbu. A kvalitní zdroj zvuku je samozřejmý. (Mě to šlapalo s Primare CD31)
Před časem jsem se s Kitharami setkal u kamaráda, zkoušeli jsme na ně různé zesilovače s různým výsledkem. Jednoho dne jsme nouzově -z důvodů vyzkoušení CD přehrávače -zapojili můj stařičký lampový H.H. Scott 299A (2x20W) a k našemu úžasu s ním hrály nejlépe. Posléze nový majitel, kterému jsme toto zapojení také předvedli, mě přemluvil a tento zesilovač si k nim odvezl.
Tak vidim, ze kazdy pes jina ves. Jeden dopurucuje stabilni vykonny zesilovac, jiny zase staricky 20W lampac. Kdo se v tom ma vyznat
Kazdopadne u me je ted nejvetsi brzda CD prehravac a "akusticke" usporadani mistnosti. Dnes jsem zkousel trochu experimentovat prave s umistenim beden. Nejdriv jsem posunul poslechove misto dal od zadni steny a bedny naopak vic do prostoru, aby celek tvoril rovnostranny trojuhelnik a mirne zlepseni se dostavilo, aspon co se tyka levopraveho prostoru. Potom jsem celou sestavu otocil a 90 stupnu, takze bedny jsou nyni umistene podel kratsi steny, symetricky vzhledem k bocnim zdem. Podani prostoru se opet vylepsilo, ovsem basy zustavaji porad spatne, tj. nejsou prilis pritomny. Premyslim, jaky na to ma vliv orientace basoveho repra nahoru spolu s vyskou stropu 3m. Jsem sice ochoten investovat do lehkych akustickych uprav, ale do montovani neceho na strop se mi moc nechce vzhledem k tomu, ze byt neni muj.
Ohledne zesilovacu jsem si rozsiril obzory o vyrobky firmy SPAudio, resp. Customworks. Porovnaval jsem A400, Hypa 17 a Vincenta a musim rict, ze rozdily nebyly takove, aby se vyrovnaly (ci snad dokonce vyresily) problemy s akustikou. Nicmene se moc tesim, az pan Stranka zacne prodavat svuj DAC. Urcite o nem budu uvazovat jako o jedne z moznosti, jak vylepsit zdroj zvuku.

Kazdopadne u me je ted nejvetsi brzda CD prehravac a "akusticke" usporadani mistnosti. Dnes jsem zkousel trochu experimentovat prave s umistenim beden. Nejdriv jsem posunul poslechove misto dal od zadni steny a bedny naopak vic do prostoru, aby celek tvoril rovnostranny trojuhelnik a mirne zlepseni se dostavilo, aspon co se tyka levopraveho prostoru. Potom jsem celou sestavu otocil a 90 stupnu, takze bedny jsou nyni umistene podel kratsi steny, symetricky vzhledem k bocnim zdem. Podani prostoru se opet vylepsilo, ovsem basy zustavaji porad spatne, tj. nejsou prilis pritomny. Premyslim, jaky na to ma vliv orientace basoveho repra nahoru spolu s vyskou stropu 3m. Jsem sice ochoten investovat do lehkych akustickych uprav, ale do montovani neceho na strop se mi moc nechce vzhledem k tomu, ze byt neni muj.
Ohledne zesilovacu jsem si rozsiril obzory o vyrobky firmy SPAudio, resp. Customworks. Porovnaval jsem A400, Hypa 17 a Vincenta a musim rict, ze rozdily nebyly takove, aby se vyrovnaly (ci snad dokonce vyresily) problemy s akustikou. Nicmene se moc tesim, az pan Stranka zacne prodavat svuj DAC. Urcite o nem budu uvazovat jako o jedne z moznosti, jak vylepsit zdroj zvuku.