CANOR

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: CANOR

Příspěvek od zdenoeddie »

No problem je, ze celolampove sluchatkace nedokazu dodat patricny vykon do sluchadiel nizkych impedancii, preto sa pouzivaju rozne hybridy atd. Mne osobne sa maximalny uspech podaril prave so 6AS7 kedy do 50R sluchadiel dokaze pretlacit nieco cez 50mW vykonu pri THD cca 0,7%.

Takze az tak by som zase koncepcne riesenie SH1 apod. neodsudzoval. Tato oblast je u mna jedina, kde akceptujem po boku vakuum a kremik v signalovej ceste (osobny nazor, v profesionalnej sfere sa drzim zase inych mantinelov :) ).

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Co si může dovolit člověk v DIY není tak jednoduché v profesionální sféře. Kdybych byl výrobce sluchátkových zesilovačů a toužil bych po tom mít v nich elektronku, tak bych ji bez výstupního trafa asi nedal na výstup. I v zapojení jako katodový sledovač bude na té katodě třeba 90V (případně více) a měl bych strach oddělit to od hlavy posluchače pouze kondenzátorem. Takže pokud chtěl mít Canor v sluchátkáči elektronku a pokud se musel z cenových důvodů vyhnout velmi drahým výstupním transformátorům (Lundahl cca 140 Euro/ks), pak je to co použili jediné řešení, řekl bych.

Sám jsem pokusil nekompromisní elektronkový sluchátkáč kdysi vyrobit, na vstupu je 2 x Lundahl LL1544, pak je 24 polohový atenuator, 2 x 6SN7 a na výstupu jsou opět trafa Lundahl (typ už si nepamatuji, je to na doporučení Pera Lundahla). Každá elektronka má svůj transformátor pro žhavení a svůj transformátor pro anodové napětí, včechny čtyři síťové trafa mají stínění mezi primárem a sekundárem. Ve zdroji anodového napětí nejsou žádné elektrolyty, je tam několik MKP Solen 47uF, možná by bylo lépe použít ještě tlumivky, ale už tak to váží 10kg. Už jsem jej asi dva roky nepustil, poslech na sluchátka mne moc nebaví

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To Renowm:

Nemohu souhlasit. DIY je jiná věc to je jasné. Ale prosím netvrd mi, že není možné použít elektronku v zapojení a opakuji smysluplně.

Máme tyto možností:
1) OTL tedy elektronka s výstupním kondenzátorem
2) elektronka s výstupním trafem
3) pravý hybrid kde na vstupu je elektronka v zapojení se společnou katodou (tedy zesiluje) a tranzistor pouze jako buffer(zdroj proudu)

Třetí možnost pokud chtěl edgar/canor ušetřit při výrobě a udělat zesilovač bezpečný tak je vhodná a správná. Opět říkám, že katodový sledovač na vstupu je blbost. Jinak 90V není nic a oddělení kondenzátorem je bezpečné. Nehledě na to, že SH-1 když jsme u té spolehlivosti nemá výstup ošetřen ani proti lupancům při zapnutí a žádné ochrany nemá! Jsou i jiní výrobci, kteří se nebojí použít kondenzátor. To je jako kdybychom se báli poslouchat elektrostatická sluchátka, protože na hlavě máme polarizační napětí kolem 1KV :D Pokud je tedy nevhodné a nebezpečné oddělení pouze kondenzátorem pak bychom museli vyhodit a zastavit i výrobu všech lampových předzesilovačů, které by nám mohli zničit naše koncové zesilovače. Použití trafa je možné ale dost drahé a pracné na výrobu takže prakticky to firmy nenabízejí.

Tvoje zapojení je zajímavé. Nejvíce by mě zajímali ty výstupní trafa, která ti doporučil. Mě taky nějaká doporučoval mám to někde napsané...Já mám rád zvuk jak svých Lowtherů/Fostexů i Seasů tak i rád si poslechnu své HD600 a DT990, protože sluchátka mají zas jiný rozměr a přednes.

zdenoeddie: Jenže to zas nemá smysl konstruovat špičkový zesilovač na 50ohm sluchátka. Jediný kvalitní sluchátka která jsem zatím slyšel byli vždy nakonec kolem 300ohm s citlivostí cca 95-105dB jako HD600,650,800, DT880,990...Vše ostatní se mi nelíbilo. A 50mW mi utrhne hlavu to zas se mám rád :D . SH1 odsuzovat budu protože zapojení je jak už jsem řekl špatné. Měl jsem to doma, zvuk hnusný, pár jsem jich na požádání upravil takže vím o čem mluvím. Za ty samé peníze je pravda, že jeden zákazník si před měsícem koupil nějaký Australský Highend co měl mnoho vela dobrých recenzí. A tato celotranzistorová potvora byla tak strašná, že p. s brekotem to prodává a jde do celolampáče který jsem mu zapůjčil. Takže ano jsou horší věci než SH1. Nicméně když chceme hrát teda do nízké impedance tak tranzistor jako buffer a howk :)

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

brezo píše:Čo sa týka nového modelu , bude úplne novej koncepcie s elektrónkami a výstupným obvonom s fetmi v jednočinnej triede A .
Ten novy zes. ma opet koncepci lampa-potenciometr-opamp-fet. Pokud pot je rekneme 10K (menší šum), tak prinos lampy na vstupu je vyssi vstupni impedance.
zdenoeddie píše:6n6p je vraj velmi vhodna na zapojenie CF do nizsich impedancii, hlavne pri zdvojeni systemov. Ja ostavam vernejsi 6AS7.
6n6p ma 11.2mA/V (+- 3), i po zdvojeni bude vystupni impedance > 40R, takze je stejne potreba trafo nebo kremik, jak pises, pro nizkoimped. sluchatka.
zdenoeddie píše:No problem je, ze celolampove sluchatkace nedokazu dodat patricny vykon do sluchadiel nizkych impedancii, preto sa pouzivaju rozne hybridy atd. Mne osobne sa maximalny uspech podaril prave so 6AS7 kedy do 50R sluchadiel dokaze pretlacit nieco cez 50mW vykonu pri THD cca 0,7%.
Jaka je vystupni impedance s tou 6AS7?
Renown píše:bude na té katodě třeba 90V (případně více) a měl bych strach oddělit to od hlavy posluchače pouze kondenzátorem.
Tech 90V a vice si dokazu predstavit u CF mozna s druhou triodou jako current sink a unipolarnim napajenim, coz u zminovaneho sluchtakace asi neni katualni (zdroj je 16VAC/1A+ nasobic napeti, a pouzita jedna trioda na kanal), jinak bych tahle napeti cekal spis na anode,

jaky je rozdil "oddelit od hlavy" a treba "oddelit od rukou"?
Renown píše:Takže pokud chtěl mít Canor v sluchátkáči elektronku a pokud se musel z cenových důvodů vyhnout velmi drahým výstupním transformátorům (Lundahl cca 140 Euro/ks), pak je to co použili jediné řešení, řekl bych.
To bych nerekl, ze se jedna o jedine reseni, co kombinace voltage gain - lampa + current gain - solid state & kein opamp? (Uz to tady uvadel TAB.)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

enregistree: dekuji za prispevek. vysoka vstupni impedance ecc83 nema moc smysl. uz jen z toho duvodu ze vetsina cdprehravacu ma vystupni impedanci hodne nizko kolem 100ohm.

Ano oddelit anodove napeti od rukou a od hlavy je rozdil. Ale kdo se boji nesmi do lesa. Kdyby se nam dostalo anodove napeti do koncaku tak by jsme asi taky vyskocily z kresla :) Za poslednich deset let neznam vsak pripad ze by selhal vystupni kondenzator a nekomu sluchatka urvala hlavu. Ochrana pred ss napeti u sluchatkoveho lampace lze realizovat.

Ukazte mi nekdo prosim kvalitni highend sluchatka s 50ohm.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

K té bezpečnosti. Napětí do 100 V podle mě izolace sluchátek a kabelu vydrží. Jediný problém by byla ta obrovská rána a možné poškození sluchu. Ale to hrozí i u tranzistorů, a asi víc než při oddělení kondenzátorem.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Petrl: Presne tak. To poskozeni sluchatek a rany do nasich usisek je mozne a pravdepodobne jak u tranzistoru tak i elektronky. O izolaci bych si starost nedelal a az budu mit cas schvalne napisu dotaz vyrobci sluchatek do jakeho napeti je privodni kabel testovan. Opravdu by me to zajimalo jak je to ochranene u elektrostatu. Vite nekdo neco o tom?

Co se tyka spolehlivosti elekronek tak je hodne vysoka a vydrzi mnohdy vetsi zatizeni a dlohodobeji proti mosfetu ktery kde do kytek hned. Pokud by doslo z nejakeho duvodu vetsimu odberu proudu tak to odnese pojistka pripadne katodovy odpor a zadne vysoke napeti se do sluchatek nedostane. Musel by opravdu fatalne selhat oddelovaci kondenzator. Co tyce spolehlivosti jeste elektronek tak mam problem pouze s EL34 a KT88 od JJ ktere rady skutecne odejdou a u jinyho vyrobce jsem se zatim s timto nesetkal. Vzdy to odnese pojistka.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

TAB píše:vysoka vstupni impedance ecc83 nema moc smysl. uz jen z toho duvodu ze vetsina cdprehravacu ma vystupni impedanci hodne nizko kolem 100ohm.
No, ja mel na mysli rozdil 10K pot na vstupu vs. buffer (kde Zin muze byt >> 100K) - zdroje maji ruzne vystupni impedance, tech < 100R ma prevazna cast, ale stale jsou tu i jine s vyssi vystupni impedanci. Nebo frekvencne promenlivou. Nekdo muze zapojit sluchatkac do Tape Out zesilovace, ten je casto reseny s vystupni impedanci kolem 1K az 2K.
TAB píše:Ukazte mi nekdo prosim kvalitni highend sluchatka s 50ohm.
Ja bych nebyl tak kategoricky, ze jen high imedance je spravne, za low-Z tabor kopou taky: AKG 701, Audeze LCD-2, 3, Hifiman HE-6, 5, spousta in-earu…

PS:
enregistree píše:6n6p ma 11.2mA/V (+- 3), i po zdvojeni bude vystupni impedance > 40R, takze je stejne potreba trafo nebo kremik, jak pises, pro nizkoimped. sluchatka.
Doplnuji: samozrejme bez zpetne vazby.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

rozšrouboval jsem ten "zázrak" a ty trafa jsou LL1689/20mA

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Renown píše:Co si může dovolit člověk v DIY není tak jednoduché v profesionální sféře.
Presne tak. Ja by som sa neodvazil nikdy nikomu predat nieco, co by mohlo uzivatela - zakaznika nejak poskodit. Poskodene repro apod. je predsa len trochu ina kava ako nase usi.
TAB píše:zdenoeddie: Jenže to zas nemá smysl konstruovat špičkový zesilovač na 50ohm sluchátka. Jediný kvalitní sluchátka která jsem zatím slyšel byli vždy nakonec kolem 300ohm s citlivostí cca 95-105dB jako HD600,650,800, DT880,990......
Az tak striktne by som to zase nebral, impedancia neni zaruceny ukazatel kvality sluchadiel, cim viac, tym lepsie, stare radiosluchadla mali 4k, cize boli naj hifi a high end ake kedy boli? Nie.

enregistree: uplne detaily uz nepamatam, ale bolo to podobne zapojenie aku tuna postovane ECC88-6AS7, ak vyhrabem schemu, tak ju dam na ukazku. Ja uz pracujem na uplne inej verzii, a stojim prave na probleme ochrany vystupu pred DC atd. Ale momentalne nejak na to nemam cas, takze to caka. Inak sluchatkac uz hraje.

eficak: zapraskali sme sice firemne tema, ale snad to pomohlo. Ako pises je skoda sa hrabat v niecom co sa uz nevyraba, skor moja otazka smeruje na TABa co on na TP10 ktora je uz nejaky cas vonku.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Efičak:

Nechtěl jsem se tu rozepisovat o svém sluch. zesilovači. Vše nafotím. A hodím do správné sekce až to bude hotové a projde to zkušebnou.
Do SH-1 jsem se opřel oprávněně, protože to co jsem napsal je pravda a vím o čem mluvím. Proto jsem se tu zeptal na koncepci TP10.

enregistree: Bohužel jsem tu neměl možnost vidět ani slyšet ni z toho AKG 701, Audeze LCD-2, 3, Hifiman HE-6, 5. Koukal jsem třeba na Hifiman HE-6 ty mají 500g to je jak škopek na hlavu a citlivost 83dB při 50ohm to abych měl nějakého Krella :D Ne vážně máte někdo něco takového doma? Nechci být kritický a už vůbec nejsem tak hloupý abych si myslel, že čím vyšší impedance znamená i vyšší kvalita. Mám nějaké technické vzdělání. Jen jsem řekl, že nevím a neslyšel jsem za tím opravdu špičkové sluchadla s nízkou impedancí. Vyšší impedance mi zaručuje pouze lepší kompatibilitu s výstupem zesilovače ale to neznamená, že to bude hrát dobře to je jasné.

Ok, tak k věci. Ptal se mě tu někdo na TP10. Vratme se na toto téma. Já za sebe nemohu o TP10 říci nic. Neměl jsem ji doma a tedy ani neslyšel a neznám ani její skutečné zapojení a proto jsem tu. Máte jí někdo už doma nebo foto vnitřku?

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

TP10 je vonku uz minimalne 2 roky, fotky a aj nejake testy a clanky su na dohladanie na internete. TAB, sorry, ale zaspal si dobu.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

eficak píše: Tlumte výrazy typu podvod - marketingový tah a celkové vyznění příspěvku v agresivním zastrašujícím sdělením.
Slovo podvod v tomto vlákně dosud nepadlo. A "marketingový tah" máme tedy chápat pejorativně? Jako podvod? Já nevím, já se marketingem nezabývám ;-)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Eficaku: ja marketing dalkove studuji takze vim co pojem marketingovy tah znamena. Je to nastroj ktery muze zvysit prodejnost a udelat vyrobek lepsim nez ve skutecnosti. A pokud je to tak tak nekdo to muze brat jako podvod nebo klam. V opacnem pripade proti marketingu nejsem.

Mame svobodu slova a pokud technicky i poslechove je SH-1 na tom spatne a mam to i poslechem u jinych lidi nezavisle potvrzene pak si myslim ze neni nic na tom spatneho. Technicky nevzdelany clovek si muze vybrat z clanku v casopisech kde se vetsina produktu vychvaluje a pritom kazdy z nas urcite nekdy nejake recenci podlehl a byl v penezence o neco lehci a vysledek nebyl zdaleka takovy jak se psalo... Proto mame fora kde obycejni lide mohou vyslovit nazor a uvest treba fakta, ktere by se potencionalni zakaznik jinak nedozvedel. To je ta sila a podstata proc jsme tady- pomahat si a delit se o zkusenosti!

Vzhkedem k tomu ze me uz nejaky ten patek nezaujal zadny seriove vyrabeny sluchatkac a na trhu je kvanta produktu tak zkratka jsem si

brezo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brezo »

Zdravim všetkých po dlhšom čase . Po dvoch rokoch a množstve zahraničných výstav o ktorých sa dozviete viac na našich nových web stránkach http://www.canor-audio.com/ alebo http://www.facebook.com/pages/Canor-Aud ... 2356606035 sa tohto roku opäť zúčastníme na HES 2012 v Bratislave v dňoch 20.a 21.10 ( už tento víkend ..) .
Srdečne Vás všetkých pozývam - prezentované budú naše produkty , nový integrovaný zosilňoač TP134 s relátkovým atenuátorom namiesto potenciometra (viac info tu http://www.canor-audio.com/?page_id=641&lang=SK ) , zatiaľ náš najvyšší model TP106 VR+ , CD prehrávač CD2 VR+ , a phono predzosilňovač TP306 VR+ . Ako zdroj analógu bude slúžiť špičkovy gramofón EAT Forte S ,s prenoskou EAT Yosegi a ramienkom Ikeda 407 . Reproduktory budú zastúpené dvomi kvalitnými pármi reprosústav značku Usher - Dancer Mini Two Diamond a BE-718 Diamond ktorých spoluautor je pan Joseph D´Appolito s ktorým som mal tú česť sa stretnúť a rozprávať na výstave CES 2011 na ktorej sme vystavovali . Na napájanie celej zostavy bude slúžiť referenčný generátor Isotek Genesis . Akustike by mali vypomôcť akustické paravány GIK acoustics .

Odpovědět