Aktuální měření už nedokáži udělat, neboť jsem měl Nordost lištu a QV2 zapůjčen, ale byl test proveden během 5 minut, takže žádná časová prodleva.
Já to pochopil tak, že měření s Nordostem proběhlo před dvěmi lety a s Vaším stávajícím (jak to vlastně správně nazývat?) někdy teď.
Mezitím jsem s přítelem Googlem pohledal pár odkazů - je to zajímavé čtení, i když mi to po technické stránce nic neříká.
Mám doma lištu od Nordostu QRT i QV2 a QK1. Lištu jsem vybíral "poslechem", ale QV2 a QK1 jsem vzal prostě "pro úplnost" poté, co jsem do systému doplnil i silové kabely Tyr2, aniž bych nějak moc řešil vliv QV2 a QK1.
Na základě této diskuse jsem si udělal před chvílí rychlý test s ještě studeným zesilovačem, čímž se dostávám k odpovědi na původní otázku zabiny007.
Vypojil jsem QK1 i QV2, pustil Beethovena. První dojem je pro mne asi nejdůležitější. Když se nedostaví okamžitý pocit změny, ani o nákupu nebo změně v systému neuvažuji. Ne nutně je změna vždy k lepšímu.
V tomto případě byl s nástupem orchestru první dojem (překvapivě) pozitivní - subjektivně větší dynamika a celkově akčnější projev. Už jsem se viděl, jak uvolňuji natrvalo obě zásuvky
Pak jsem několikrát zapojil a vypojil QV2 a začal "lovit" rozdíly. Ty rozdíly jsou malé a hlavně je neumím uchopit, je to spíše změna pocitu, vyznění ... takže to taky může být klidně psychoakustika.
Ať už je to čím chce, slyšel jsem to takto:
Bez QV2 je celkové vyznění akčnější, což je patrné v nástupech orchestru, ale když se hudba zklidní a na pozadí zahraje nějaký nástroj relativně tišeji, je tato tišší pasáž jakoby ztracená. S QV2 jsou nástupy orchestru sice méně akční, ale ty tišší pasáže jsou lépe definované.
Nakonec jsem nechal QV2 i QK1 zapojené, protože mi to tak připadalo správnější ... a protože je už mám doma
Slovo závěrem: Ze všech Nordost výrobků, které používám, jsou QV2 a QK1 pro mne nejméně zvukově významné. Nicméně, protože u ostatních výrobků mne Nordost jednoznačně přesvědčil o přínosu, tak i v případě QV2 a QK1 prostě
věřím, že pracují pro dobro věci.