Nordost QRT - QV2 a QK1

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
zabiny007

Nordost QRT - QV2 a QK1

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj, mám od Nordostu lištu QB4 a přemýšlím, že bych dle doporučení výrobce pořídil QV2 a QK1. Máte s tím někdo reálnou zkušenost?
http://www.nordost.com/qrt/qv2-ac-line-harmonizer.php
http://www.nordost.com/qrt/qk1-ac-enhancer.php

Obrázek

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Re: Nordost QRT - QV2 a QK1

Příspěvek od Pytel »

Asi před 2 roky u mne na testu : Obrázek všimnete si hodnoty na dispeji a krásné zpracování.

A nyní můj : Obrázek

Hodnota na dispeji, jen pro ukázku.

Měl jsem i QK1, ale raději nebudu psát co to dělalo.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Ještě přidávám foto bez filtrů zapojené do solo přívodu :Obrázek

Aby mne někdo nenapadl *sunglases*

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Zabiny...co v tom asi může být? Nějaký RC člen. Pokud to stojí kolem 200.- tak to nemá cenu doma bastlit a klidně to kup.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pytel...v jakých jednotkách ten měřák ukazuje?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Pytel: Bylo by možné provést aktuální porovnání měření (myslím co nejtěsněji po sobě) pro všechny kombinace (tedy QV2, další anonymní, bez ničeho)?

A taky pro technické ignoranty jako jsem i já: Co ten měřák vlastně ukazuje?

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Aktuální měření už nedokáži udělat, neboť jsem měl Nordost lištu a QV2 zapůjčen, ale byl test proveden během 5 minut, takže žádná časová prodleva.

Ten měřák ukazuje zaneřádění sítě od 000 do 1000, např. moje RiAudio ukazuje 000 -- 001, u někoho i bez filtrů slušných 100 -- 170, ale u některých hifistů po připojení z toho hraje i radio ( vestavěný reproduktor ), nejhorší je to ve velkých aglomeracích a hlavně na hliníkových rozvodech.

Zajímavé je když to zapojíte na různé přepěťovky, atd. rušení jak p...e.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Až zase někdy budeš měřit, zkus měřit na zařízení bez odběru a s odběrem. Schválně. Případně měnit pozice. Filtr v první zásuvce od přívodu, měřák v poslední a pak prohodit.
Případně do "psa" zapojit Pc se spínaným zdrojem a měřit při stavech Zap/Vyp. Určitě to bude poučné.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Aktuální měření už nedokáži udělat, neboť jsem měl Nordost lištu a QV2 zapůjčen, ale byl test proveden během 5 minut, takže žádná časová prodleva.
Já to pochopil tak, že měření s Nordostem proběhlo před dvěmi lety a s Vaším stávajícím (jak to vlastně správně nazývat?) někdy teď.
Mezitím jsem s přítelem Googlem pohledal pár odkazů - je to zajímavé čtení, i když mi to po technické stránce nic neříká.

Mám doma lištu od Nordostu QRT i QV2 a QK1. Lištu jsem vybíral "poslechem", ale QV2 a QK1 jsem vzal prostě "pro úplnost" poté, co jsem do systému doplnil i silové kabely Tyr2, aniž bych nějak moc řešil vliv QV2 a QK1.

Na základě této diskuse jsem si udělal před chvílí rychlý test s ještě studeným zesilovačem, čímž se dostávám k odpovědi na původní otázku zabiny007.

Vypojil jsem QK1 i QV2, pustil Beethovena. První dojem je pro mne asi nejdůležitější. Když se nedostaví okamžitý pocit změny, ani o nákupu nebo změně v systému neuvažuji. Ne nutně je změna vždy k lepšímu.
V tomto případě byl s nástupem orchestru první dojem (překvapivě) pozitivní - subjektivně větší dynamika a celkově akčnější projev. Už jsem se viděl, jak uvolňuji natrvalo obě zásuvky :)

Pak jsem několikrát zapojil a vypojil QV2 a začal "lovit" rozdíly. Ty rozdíly jsou malé a hlavně je neumím uchopit, je to spíše změna pocitu, vyznění ... takže to taky může být klidně psychoakustika.

Ať už je to čím chce, slyšel jsem to takto:
Bez QV2 je celkové vyznění akčnější, což je patrné v nástupech orchestru, ale když se hudba zklidní a na pozadí zahraje nějaký nástroj relativně tišeji, je tato tišší pasáž jakoby ztracená. S QV2 jsou nástupy orchestru sice méně akční, ale ty tišší pasáže jsou lépe definované.

Nakonec jsem nechal QV2 i QK1 zapojené, protože mi to tak připadalo správnější ... a protože je už mám doma :lol:

Slovo závěrem: Ze všech Nordost výrobků, které používám, jsou QV2 a QK1 pro mne nejméně zvukově významné. Nicméně, protože u ostatních výrobků mne Nordost jednoznačně přesvědčil o přínosu, tak i v případě QV2 a QK1 prostě věřím, že pracují pro dobro věci.

Lapi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lapi »

Mám Mirkův(Pytel) výrobek a zkušenost pozitivní, mám teda dva kusy ale i když se dvěma kusy je měření skoro k nule tak jsem jeden vyndal protože se dvěma v jedné liště mě příjde že se strácí dynamika.Tady měření viz foto
http://lapi1970.rajce.idnes.cz/111/#IMG ... 100657.jpghttp://lapi1970.rajce.idnes.cz/111/#IMG ... 100631.jpghttp://lapi1970.rajce.idnes.cz/111/#DSC_0133.jpg

Lapi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lapi »

...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zkoušel jsem různá "tlumítka" ve psech qb4, gb8, pro-ject, furugrescu, hms.
můj poznatek:
tlumítko od nordostu (qv2) "funguje" stejně jako ten pytlův výrobek. jen vypadá nádherně a v psovi mu to velmi sluší.
(pro mě by to však byly vyhozené peníze)
pozor: prodejce nordostu by nás upozornil, že QV2 a QK1 fungují slyšitelně a jasně pouze v případě použití kabeláže nordost, psa nordost a odpovídající sestavy.
takto "ultimativně" jsem to sám vyzkoušet neměl možnost.
na high-endu v mnichově jsem byl v expozici nordostu při testu QV2/ Qk1 a rozdíl ve zvuku mezi "2 vyndané / 2 zastrčené" jsem slyšel jasně a hned.
takže to zřejmě chce skutečně více jejich produktů v jejich psovi.

osobně již nepoužívám tyto "ucpávky" vůbec. též jsem začal mít pocit, že to bere hudbě trochu šťávy.
jejich vliv na zvuk byl pro mě vždy a při každém zkoušení diskutabilní. nikdy jsem nevěděl jak to vlastně slyším.
nutno však vyzkoušet na své sestavě!
rád bych se zůčastnil testu tohoto "zařízení" znovu. pokud by měl někdo zájem, mohu dovézt 4 různé modely.
díky za další info - praktické zkušenosti!

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

A když tyto "tlumítka" (je to správný výraz?) - ať už Pytel nebo Nordost - používáte, jedete psa na přímo ze zdi, nebo přes filtr/pračku? Vím, že to bude potřeba vyzkoušet v konkrétním případě, ale zajímá mne obecná zkušenost.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zabiny007
zajímavé, velmi obsáhlé téma!
hlavní pravidlo zní : "flitrovat všechno nebo nic".
osobně bych vždy raději vše filtroval. ač to s "velikostí" komponentů vyžaduje vždy "zvětšit" i velikost pračky.

tzn. já bych dal vždy: zásuvka -- filtrace -- pes --- celá sestava.
( pokud tedy kvalita/úroveň filtrace odpovídá úrovni sestavy!)

to je totiž přímo závislé na tom, jakou tu filtraci máš(!!) a jak vážně to s poslechem myslíš.
používat oddělovací trafo mající např. 600W, dle mého názoru, nemá moc smysl.
filtrovat přes něj jen cd / preamp, když zesilovač jedu ze zdi, má pseudo-poloviční smysl.
"bordel" ze zdi si přes zesilovač stejně do sestavy zatáhneš.
(mám to vyzkoušeno v x sestavách. vždy na symfonické hudbě)
vždy budou slyšet rozdíly. co bude lepší záleží jen na uživateli.

dotazoval bych sám sebe asi takto:
1. "utáhne" můj filtr (elektricky, poslechově) celou sestavu?
2. věřím tomu, že je lepší vyměnit dynamiku zvuku za jeho čistotu (nelze to jinak krátce popsat)
3. neměl bych si vypůjčit pořádný filtr/oddělovací trafo (myslím alepoň kilowattové) a vyzkoušet jak mi to přes odpovídající "filtraci" bude hrát?

šlo by vyprávět konkrétní zkušenosti od flitru tomas-audio přes ri-audo po ps1200 nebo supertitan, ale to by se sem textově nevešlo.
to chce osobně. a stejně je taková zkušenost "nepřenosná".
:-)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

jedete psa na přímo ze zdi, nebo přes filtr/pračku?
Pračku nemám, takže nemohu žádnou zkušenost vysdílet.

Dneska ráno jsem nechal rozehřát zesilovač a ještě jednou po cca hodině poslechu (v jiném vlákně na fóru byla zmínka vlivu vlhkosti na akustiku :) - ranní vlahý vzduch poslechu prospívá a sousedi se aspoň po ránu proberou) na zkoušku vytáhl ze zásuvky QV2. První pocit je jednoznačně změna k horšímu - zrovna mi tady pěje Dagmar Pecková - vše se najednou nepříjemně zdrsnilo. Je ovšem možné, že kdyby tady hrál zrovna nějaký jiný žánr, mohl bych tu změnu vnímat pozitivně (například The Wall od Pink Floyd se mi vždy nejvíce libila na levnějších systémech).

Ještě to zkusím zapojit do "malého" systému, kde mám ve stejném "psovi" spolu s Naim Superuniti zapojené běžné kancelářské spotřebiče (tiskárna, notebook, lampička, nabíječky).

Odpovědět