Takže vážení přátelé,
po mnoha letech přemýšlení a rozhodování jsem se konečně rozkýval postupně nahradit svou sestavu Technics modernějším a mému libidu uspokojujícím novým "železem" od Onkya. Tady musím také podotknout, že jsem zcela změnil názor, kde v jednom vlákně zde mluvím o tom, že moderní udělátka s mnoha digitálními výstupy nejsou můj šálek kávy. Původně jsem totiž chtěl zakoupit Onkyo zesilovač A-9070, ale nakonec po několikaměsíčním zvažování, které obsahovalo už i zmíněný odklon od původního názoru, jsem nakonec zakoupil receiver Onkyo TX-NR818. A věřte, že to nebylo vůbec jednoduché. Tento model roku 2012 již prakticky na našem trhu přestal existovat už vloni, kdy byl postupně nahrazen modelovou řadou 2013.
Zřejmě se mi podařilo zakoupit jeden z úplně posledních kusů (né-li zcela poslední), od prodejce Limal, který se zabývá prodejem zboží, jež bylo například jen rozbaleno. Toto byl i můj případ. A tak jsem získal zcela nový, nepoužitý, jen s rozbalenou krabicí, můj vysněný receiver za velmi pěknou cenu. Tady je výtah mé recenze na Heuréce:
V době komerce je velmi obtížné nalézt kus poctivého "železa", které v cenové relaci do 19 tisíc, uspokojí audiofilův sluch i dobrý pocit. Onkyo TX-NR818 toto splňuje na jedničku. Nejvyšší řada modelového roku 2012 a vítěz mnoha testů, směle konkuruje mnohem dražším výrobkům jiných firem. Tento model jsem sháněl takřka dva roky a pravděpodobně jsem přes rozbaleno.cz zakoupil poslední kus dostupný v Česku. Výhodou byla nejen výprodejová cena úplně nového kusu s plnou zárukou, ale i kvalitní 132 stránkový český manuál. 818 je vcelku složité zařízení a manuál byl velmi nápomocný při zapojování komponent. Nástupcem tohoto modelu není, jak by si někdo myslel model TX-NR 828, ale až TX-NR929 (Japonci přidali roce 2013 devítkovou řadu), ovšem ta je cenově již někde úplně jinde. Pro milovníky Apple hraček je příjemná podpora jejich produktů. Kvalitní analogová část se promítla i do celkové váhy - 18,3kg už mluví samo za sebe. Komu chybí wifi komunikace, nemusí zoufat. Wifi plug UWF-1 umožní ovládat bezdrátově Onkyo iPhony nebo mobily s Androidem. Onkyo se pro mě stalo symbolem kvality na cestě za mimořádným hudebním zážitkem.
Ono je to opravdu pěkný cvalda a příjemným překvapením bylo také zjištění, že obsahuje dvě pořádná trafa, pro každý kanál zvlášť. Dálkový ovladač je tzv. SMART, tedy umí se učit ovládat i přístroje jiných značek, což v mém případě znamenalo zadání kódu pro značku Technics a jedním ovladačem ovládám i prvky Technics. Největší radost mi ovšem udělala spolupráce Onkya s wifi routerem a mým iPhonem. V praxi to vypadá tak, že v iPhonu mám aplikaci Onkyo, kterou bezdrátově ovládám receiver (přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu, volume atd.), ale hlavně mi umožní přístup k mé audio databázi v iPhonu a následně je odešle do Onkya, které je odešle k reproduktorům. Jelikož kvalita mp3 v datovém toku 128 je nižší než wma formát CD audia, přimělo mě to postupně předělávat svou audiobázi do mp3 s datovým tokem 320 pro maximalizaci kvality audio signálu. Vlastně pak nepotřebuji používat CD player, který časem nahradím BD playerem, což je další krok k domácímu kinu. Chytré Onkyo při přehrávání pouze audia, vypne všechny nepotřebné obvody včetně displaye a využívá toliko jen audio obvody, aby se zabránilo co nejvíce rušení signálu. Toto lze samozřejmě udělat i manuálně tlačítkem Pure.
Jen pro zajimavost, ve špičkové třídě zaujímá pěkné čtvrté místo v excelia hifi top 1000:
http://www.excelia-hifi.cz/top-1000.html#receivery
V současné době se nejvíc těším na spolupráci Onkya s mou Teslou HC43, kterou letos čeká mechanické seřízení u pana Zatloukala a pak snad další úspěšná dekáda vinylové radosti...