Módy, módy a stále módy....
Re: Módy, módy a stále módy....
víš Aleši, problém často bývá v tom, že ten, který pranýřuje někoho, kdo věří v nějakou svou třeba i nesmyslnou teorii, na tom bývá v nejhlubší podstatě stejně nebo dokonce hůře. on sice zdánlivě ví, jak se věci mají, ale někdy je to založeno na stejně naivní víře jen opřené o více informací. nemyslím teď nikoho konkrétního. takový člověk pak nedokáže, pokud je zpochybňována ta jeho pravá a věčná teorie z nečekané strany, reagovat jinak, než nic neobjasňujícími dvojsmysly nebo urážkami. na rozdíl od toho, kdo věc skutečně chápe, ne jen tomu věří. někdo takový dokáže věc vyložit v kostce a na poměrně jednoduchých příkladech i tomu, kdo v dobré víře tápe...
samozřejmě zde máme ale spoustu lenochů, kteří se s nějakým vysvětlováním nemíní namáhat a obtěžovat, i když by měli a mohli. a někteří z nich to dokonce považují za výsadu.
ale k věci.
možná, že ten monteho postoj má i nějaké racionální jádro. vzpomínám si, jak jsme s noaidem testovali pár signálních kabelů mezi předzesem a koncákem na čistě sinusovém signálu. jeden z nich, tuším nějaká supra, dodávala při nějakých 35-40hz i vyšší, krátké, nasekané alikvótní tóny k tomuhle "čistému" basu. neptej se mě, jak je to možné, to nevím, ale slyšeli jsme to jasně oba. mezi hifisty to někdy bývá označováno jako fajnový, rychlý a suchý bas.
tak jestli monteho nepotkalo něco podobného...
samozřejmě zde máme ale spoustu lenochů, kteří se s nějakým vysvětlováním nemíní namáhat a obtěžovat, i když by měli a mohli. a někteří z nich to dokonce považují za výsadu.
ale k věci.
možná, že ten monteho postoj má i nějaké racionální jádro. vzpomínám si, jak jsme s noaidem testovali pár signálních kabelů mezi předzesem a koncákem na čistě sinusovém signálu. jeden z nich, tuším nějaká supra, dodávala při nějakých 35-40hz i vyšší, krátké, nasekané alikvótní tóny k tomuhle "čistému" basu. neptej se mě, jak je to možné, to nevím, ale slyšeli jsme to jasně oba. mezi hifisty to někdy bývá označováno jako fajnový, rychlý a suchý bas.
............dadaft píše: ale k věci.
takováto amatérská informace je opravdu na h...o, to se na mě nezlob Dadafte! Takový nesmysl jsem v zivotě neslyšel. No a to zdůvodnění! Klobouk dolů
" páni technici "..
Svensound - generátor sekaných alikvótů a fajnových rychlých suchých basů. To by byl pěkný slogan, ne? :-)
jak říkám - nevím, jak je to možné (ani nevím jistě, jestli to byla opravdu supra, jestli ti jde o tohle svensounde, a myslím, že jde - zase jsem já jouza zapomněl, že jde hlavně o byznys...), ale je to tak, vy chytrolíni.
noaid to potvrdí.
noaid to potvrdí.
Po precteni rady prispevku bych se odvazil dat navrh :
amateri - co takhle prestat placat nesmysly
ti co neco vedi - lehce korigovat ci nezasahovat (tak jak to radeji rada dela)
profici (nebo jak se nazyvate) - co privrit jedno oko a radeji napsat neco chytrejsiho do jineho tematu nez tady urazet, stejne to nikam nepovede. Maximalne se dostaneme do dalsiho kola Merhaut x Dadaft nebo Merhaut x nekdo jiny a skonci to bananama jako nedavno. Mozna kdyz kazdy lehce ubere, bude tady z toho banda normalnich chlapu a ne egoistu
Docela rad bych si (nejen ja)neco rozumneho zase precetl namisto tech kecu tady.
amateri - co takhle prestat placat nesmysly
ti co neco vedi - lehce korigovat ci nezasahovat (tak jak to radeji rada dela)
profici (nebo jak se nazyvate) - co privrit jedno oko a radeji napsat neco chytrejsiho do jineho tematu nez tady urazet, stejne to nikam nepovede. Maximalne se dostaneme do dalsiho kola Merhaut x Dadaft nebo Merhaut x nekdo jiny a skonci to bananama jako nedavno. Mozna kdyz kazdy lehce ubere, bude tady z toho banda normalnich chlapu a ne egoistu
Docela rad bych si (nejen ja)neco rozumneho zase precetl namisto tech kecu tady.
ještě snad dodám, že je potvrzeno, že subjektivně kvalitní (bohaté, probarvené, blablabla) basy vnímáme v tom případě, když jsou obohaceny o alikvóty někde kolem 600Hz!!! jestli vám jako autorita nestačím já (což zjevně nestačím), obraťte se na jiné - jako první mě napadá tvůrce tolik obdivovaných beden Avalon...
Pajuna se vyjádřil dobře já bych k tomu ještě doplnil že už mě nebaví to abych si otevřel vlákno které se konkétně jmenuje a má se tam probírat to co má v názvu a ne abych po otevření zjistil že to je akorát slovní přestřelka,úrážky,ješitné chování typu "já znám všechno nejlíp já všude byl a já mám nejlepší hifi". Navrhuji udělat offtopic vlákno kam se budou podobné příspěvky přesouvat protože už tímto balastem bylo zasviněno dost zajímavých vláken. K přehlednosti fora to rozhodně nepřispívá. Chovejme se jako dospělí lídé,přiměřeně svému věku a vzdělání. Mám ale takový dojem že je to právě naopak.
ale Mike, fórum zasírají právě takové příspěvky, jako je ten tvůj výše. nejde všechno zužovat do několika jednoslovných výkřiků. my se tady pořád bavíme k tématu. jinými slovy: žádné bedny nehrajou od 5Hz, a i kdyby by mohly, tak to člověk neslyší (a ani v žádné běžné poslechové místnosti 5-10Hz z aparátu nedostaneš, protože tyhle frekvence už jsou pod hladinou akustického zkratu - jestli chceš, aby to bylo úplně doslovně k tématu). ani to že některé zesáky udavají rozsah od např. 5Hz nic neznamená, protože v žádné nahrávce nic takového nenajdeš.
já navíc tvrdím, že pro dobrý pocit z basů nemusíš s bednama chodit na 25Hz. psychoakustika prokázala, že dobrý pocit z basů (tím neříkám, že ti stačí bedny, co hrajou od 150Hz) je hodně závislý na frekvencích kolem 600Hz. zde se basům dodávají ty slavné přívlastky jako "pevné, rychlé, barevné, bohaté" atd.
abych byl úplně doslovný k tématu - nemusíš tedy když máš v poslechovce problém na 40Hz řešit super nákladné úpravy pro své bedny, co hrajou od 25Hz - mnohem lepší je koupit škopky, co tak hluboko nechodí, ale jsou silné jinde.
středy totiž dělají 90% muziky a kdo to nechápe, nechápe nic, i kdyby byl superprofík...
já navíc tvrdím, že pro dobrý pocit z basů nemusíš s bednama chodit na 25Hz. psychoakustika prokázala, že dobrý pocit z basů (tím neříkám, že ti stačí bedny, co hrajou od 150Hz) je hodně závislý na frekvencích kolem 600Hz. zde se basům dodávají ty slavné přívlastky jako "pevné, rychlé, barevné, bohaté" atd.
abych byl úplně doslovný k tématu - nemusíš tedy když máš v poslechovce problém na 40Hz řešit super nákladné úpravy pro své bedny, co hrajou od 25Hz - mnohem lepší je koupit škopky, co tak hluboko nechodí, ale jsou silné jinde.
středy totiž dělají 90% muziky a kdo to nechápe, nechápe nic, i kdyby byl superprofík...
Mike, Dadafte - klídek prosím.
Dadafte,
tady nejde o BYZNYS, tady jde v první řadě o ptákoviny, které vypouštíš ven. Jestli je to levná SUPRA nebo drahý Cardas nebo obyč. dvojlinka je přeci fuk! Fakt už se Jardovi Merhautovi nedivím, že ho může často trefit šlak. Víš dobře, že do toho zde moc nezasahuji, abych se vyhnul blábolům o raklamě a byznysu, jako jsi nyní opět vypustil. Ale promiň, na nesmysly musím a budu reagovat!!
tady nejde o BYZNYS, tady jde v první řadě o ptákoviny, které vypouštíš ven. Jestli je to levná SUPRA nebo drahý Cardas nebo obyč. dvojlinka je přeci fuk! Fakt už se Jardovi Merhautovi nedivím, že ho může často trefit šlak. Víš dobře, že do toho zde moc nezasahuji, abych se vyhnul blábolům o raklamě a byznysu, jako jsi nyní opět vypustil. Ale promiň, na nesmysly musím a budu reagovat!!
Svensound
ten jeden nějaký kabel k basu dodával i takové nějaké vyšší zrnění. na tom trvám. ostatní testované kabely to nedělaly. netuším, v čem to vězí. teď mě napadlo, že by to mohly dělat třeba konektory, fakt nevím, ale zeptej se noaida. slyšel to taky. potvrdí to.
Aleska
jsem jako vždy úplně klidný.
pro nevěřícné tomáše, kteří to trochu umějí s ekvalizérem navrhuju takový lehký experiment - zkuste si trochu stáhnout na 40Hz basy. pokud pak přidáte někde kolem 400-600Hz a uděláte ještě pár dalších drobných úprav (odhadem mírný útlum tak kolem 7kHz), dostanete subjektivně naprosto totožný zvuk jako před úpravou.
(ty úpravy by měly být samozřejmě decentní, ne např. -10dB - a pokud už by měly být tak radikální (aby např. vyvážily mód místnosti), musí pak být co nejužší frekvenčně s velmi přesnou kompenzací)
ten jeden nějaký kabel k basu dodával i takové nějaké vyšší zrnění. na tom trvám. ostatní testované kabely to nedělaly. netuším, v čem to vězí. teď mě napadlo, že by to mohly dělat třeba konektory, fakt nevím, ale zeptej se noaida. slyšel to taky. potvrdí to.
Aleska
jsem jako vždy úplně klidný.

pro nevěřícné tomáše, kteří to trochu umějí s ekvalizérem navrhuju takový lehký experiment - zkuste si trochu stáhnout na 40Hz basy. pokud pak přidáte někde kolem 400-600Hz a uděláte ještě pár dalších drobných úprav (odhadem mírný útlum tak kolem 7kHz), dostanete subjektivně naprosto totožný zvuk jako před úpravou.
(ty úpravy by měly být samozřejmě decentní, ne např. -10dB - a pokud už by měly být tak radikální (aby např. vyvážily mód místnosti), musí pak být co nejužší frekvenčně s velmi přesnou kompenzací)
No kluci, abych hifisty uklidnil možná asi jsem věc popletl. Neboť jsem zkušební CD před rokem zapujčil a dodnes neviděl, nemohl jsem si to ověřit. Spíše to bylo 15-18 Hz a taky vycházím z knihy, kde konstruktér a odborník na zvuk popisuje zvuk pod 20 Hz, je velmi podobný. Lidé ve městech jsou denně vystavování hluku z průmyslu i pod 20 Hz, způsobuje podráždění, únavu atd. Má to vliv i na některé vlákna.
Hau monte
Hau monte
Hlavně to má vliv na některá zdejší hifistická nedochůdčata,kteří něco plácnou o kozím dechu či co,pak se zjistí,že to je rozsah zesilovače,pak to trochu změní na hluk průmyslu ,pak z toho vypadne šelest květin a nakonec z toho zbude hučení v klacku,což jak známo,je jediný zvuk,který je vidět.

Na to, že se Monte přihlásil teprve 5.listopadu 2009, stihl zorganizovat dobrý čurbes. Zase se potvrzuje staré pravidlo, pokud se na fóru nikdo nepohádá, není to to pravé ořechové.