Firestone Audio - Korora MM/MC předzesilovač

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Re: Firestone Audio - Korora MM/MC předzesilovač

Příspěvek od PavelN »

Omlouvám se. Jedná se o 100 Ohm. 100 kOhm není možné zvolit.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Omluva!
Poletl jsem 47 kOhm snížit na 100 kOhm. To je nesmysl.
Omlouvám se.

Efičák ví o reálných technických faktech, ale na jeho názoru to nic nemění.

Správně je snížení z : 47 kOhm / na 100 Ohm.
Díky Renowne. Ještě že nás hlídáš.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

ok, může být, pokud se to Pavlovi N více líbí na 100 ohmů, pak je to ok. Hudba nesmí srát

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Renown píše:ok, může být, pokud se to Pavlovi N více líbí na 100 ohmů, pak je to ok. Hudba nesmí srát
Já to chtěl už 3 x napsat, ale od tebe to má ten správný odstín. :-)

Všechna tovární phona mají trvale zapojenou zátěž.
Boxy z PJ používaji 120 pF.
Je hodně velký výběr přenosek všech světových značek, k nimž tu Coronu zapojím správně.
Třeba PJ Pick it MC 1H. Ten snáší až 300 pF. A samozřejmě naprostou většinu MM přenosek nejvyšší kvality.
Já uvedu své zkušenosti. Linn, Sumiko Oyster, Music Hall, Grado, Linn. Pokud je celková zátěž na 300 pF, doporučuji si vybrat tu přenosku, která je na tyto podmínky upravena. Naposled milá Ortofon 2M Blue, uvádí 300 pF, jako horní hranici.
Ale na 100 pF kabelu jí bylo ještě lépe, ve smyslu barevnosti a dynamiky. Jakým šémem je souznění přenosky s phonem, mi zůstane navždy utajeno, neboť slaboproudu nerozumím. Mohu se alespoň orientovat zkušenostmi svými, nebo z sdílených fór. Pokud testuji nový výrobek, vyčtu z uváděných parametrů alespoň to, co se dá použít k výběru správné přenosky. A někdy i to, není jisté. Kupříkladu mě zlobila Sumiko Blue Point 2 a Tube box SE. Je překvapující, že právě poslouchám Tube box SE a Sumiko Blue Poin Special EVO III., s extrémní hodnotou doporučené zátěže, jen 100 pF a žádné pískání se nekoná!!!
Výborné je, že Corona vychází vstříc MC HO přenoskám s doporučenou hodnotou odporu, 100 Ohmů. Vím o Benz Micro, Dynavector. Moje Benz Micro ACE L, by takový odpor potřebovala, ale já neměl tuto hodnotu k dispozici a její zvuk jsem shledal za málo dynamický. Ovšem mikrodynamika byla mimořádná! Velejmné dění ve středním pásmu ohromovalo přehršlí nevídaných informací, barevností, témbrů a harmonií. Alikvoty koncertního piána proznívaly, souzněly, vznikaly a zanikaly ve správných proporcích tak, jak je znám z koncertů či "vlastní produkce". Tedy spíše z kytary.
Všechny MC Low Output, nebudou považovat 220 pF trvale na vstupu za překážku. Čilo vše MC od Ortofonu, Sumika, Dynavectoru, Benz Micro, Shelter, Denon atd.

Poslední vynikající zkušeností, je ta od nepíšícího kolegy ze slovenska. Pro své Sumiko EVO III. používá elektronkový PJ Tube box SE2, v němž mu šéfkonstruktrét PJ, Zdeno Březovják, vypájel vstupní trvalou zátěž 120 pF.
Synergii hybridního elektronkového phona a Sumika, popisuje jako neuvěřitelně oduševnělou a vydařenou.

Čínská Corona mi přijde svou kombinací bateriového napájení a kvalitní konstrukcí zajímavá.
Je možné, že zvukem atakuje vyšší třídu slavných světových značek, zabývajících se speciálně výrobou phon. Např. Lehman, Graham, z dalších PS Audio atd., atd.
Je moc dobře, že můžeme své zkušenosti sdílet a za laskavého dohledu odborníka Renowna a přátelských rad skvělého kutila DIY phon Toma, plnit pokladnici zkušeností, z tak ušlechtilé zábavy, jako je sběr, údržba a přehrávání vinylových alb.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Renown, Efičák - moc díky za odpovědi.

Efičák to vyjádřil pěkně:
"Je moc dobře, že můžeme své zkušenosti sdílet a za laskavého dohledu odborníka Renowna a přátelských rad skvělého kutila DIY phon Toma, plnit pokladnici zkušeností, z tak ušlechtilé zábavy, jako je sběr, údržba a přehrávání vinylových alb." *thumbs up*

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Takže předzesilovač Korora dorazil a mohl jsem začít zkoušet, porovnávat a poslouchat.
Gramo je Thorens TD 295 Mk.IV s přenoskou Sumiko Blue Point 2, kabely Kimber Kable SC1, PRE McIntosh C42, konce Lyngdorf 2175, repro Quadral Montan VIII.
První zapojení bylo jak je doporučeno výše - zátěž 100 Ohm, potom 47 kOhm, zesílení jsem o jeden stupeň zvedl.
Střídavě jsem zkoušel uvedené dvě zátěže, nakonec jsem zůstal u 47 kOhm, zvuk byl dynamičtější a kmitočtově vyrovnanější.
Porovnání s MM předzesilovačem v McIntosh dopadlo lépe pro externí Kororu. Zvuk je barevnější, z McIntoshe byl plošší a bylo méně prostoru. Z Korory je muziky plný pokoj. Takže závěr: za ty peníze moc dobré a spokojenost.
To jen krátce, o víkendu se tomu budu věnovat více.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

To je super, že Korora přehrála McKintoshe :-)
Naposledy upravil(a) PavelN dne 14 dub 2010 20:58, celkem upraveno 2 x.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Taky jsem zkoušel doporučovaných 47kOhm, v porovnání se s 100 ohm je zvuk jasnější a výšky vzdušnější. Mám dojem, že se zlepšil L-P prostor.
Takže taky spokojenost.
Nezkoušel jsi s Firestone Audio Supplier, který by mohl reprodukci posunout zase o kus dál?

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Zatím ne, právě jsem si říkal, že jsem to měl objednat najednou...

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

PavelN píše:Moc díky za rady.
Přesah ramene jsem zatím neřešil. Přítlak jsem nastavoval menší než je doporučeno.
Na předzesilovači mám nastaveno podle doporučení Sumikem 100 kOhm.
Jinak s těmi 47 kOhm to hrálo také dobře. Žádné vřískání nebylo. Jen byly více prezentnější sykavky.
Se současným nastavením jsem spokojen :-)
Přesah ale raději pořeš, uslyšíš rozdíl.
Přítlak nastav doporučený, desku ani hrot neušetříš a zvuk bude sykavější.
na 47k je přenoska dělaná a zesílení větší pro její nižší výstupní napětí ( 2.5mV )
a hlaně ať hraje muzika
*jupi*

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Přítlak mám nastavený na 1,6 g po celou dobu testu. Přesah mi nejde na gramofonu project expresiion 1 posunutím přenosky v hlavici na víc než 16mm (měřeno na Rowingově šabloně). Dá se nastavit přesah posunutím celého ramene směrem ke středovému trnu?

Myslím, že gramofon mám jako každý běžný uživatel nastaven v základních parametrech správně (s použitím Rowingovi šablony), takže to nemůže žádným zásadním způsobem ovlivnit charakter zvuku. Je mi jasné, že každé drobné přiblížení se optimálním hodnotám nastavení všech parametrů může reprodukci posunout o malý kousek dál k "ideálu". Nebráním se tomu, rád si nechám poradit, přiučím se, zaexperimentuju si :-)

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Opravdu máš přesah 16mm ?
myslím, že pokud povolíš imbusy pro nastavení azimutu tak by mělo jít trochu ( opatrně ) povytáhnout směrem k trnu.
Stejné raménko i přenosku jsem měl na PRM5.1SP a nebyl problém.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Děkuji Efičákovi za trpělivost. Dokomunikovali jsme, že mám raménko délky 8,6 palců, což odpovídá přesahu 18,5 mm (dle doporučení výrobce). První měření jsem provedl narychlo nepřesně. Ještě jednou jsem pečlivěji změřil přesah a mám jej celou dobu nastaven podle doporučené hodnoty. Děkuji všem za rady a pomoc. :)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

PavelN píše:Děkuji Efičákovi za trpělivost. Dokomunikovali jsme, že mám raménko délky 8,6 palců, což odpovídá přesahu 18,5 mm (dle doporučení výrobce). První měření jsem provedl narychlo nepřesně. Ještě jednou jsem pečlivěji změřil přesah a mám jej celou dobu nastaven podle doporučené hodnoty. Děkuji všem za rady a pomoc. :)
To je v pohodě.
Stejnou trpělivost se mnou měl a stále má, několik let Renown.
Myslím, že je na čase, abys napsal své vlákno.
Uděláš si představení ?

Well
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Well »

Kororu jsem měl možnost vyzkoušet a moc mi nevyhovoval hlasitý výstup 51dB. Zvukově se zdála dobrá a za tu cenu určitě stojí. Nakonec jsem svoje hledání ideálního phono zesíku ukončil nákupem Graham Slee Era Gold V (42dB) a teď už si jen hraji s nalezením té pravé přenosky. Kombinace Grahama a Ortofonky 2M Red je naprosto pohodová a moc mě baví, ale pořád červíček v hlavě vrtá a asi se nákupu 2M Bronze nebo 2M Black časem nevyhnu :) .

Odpovědět