vintage prenosky

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
ron

vintage prenosky

Příspěvek od ron »

Rozohrávam NOS prenosku Ortofon VMS30 MK2, Moving Iron s fine-line stylusom.
Tak by ma zaujímalo, ako si stoja tieto staré designy oproti stávajucej produkcii? Na zahraničných fórach som sa stretol s pozitívnymi i negatívnymi názormi.

Konkretne táto prenoska bude mať tak 20 rokov :D

Obrázek

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Re: vintage prenosky

Příspěvek od sostakovic »

Opravdu zajímavé téma,
obávám se ale, že zde bude mít málo členů dostatek zkušeností jak s novými, tak starými přenoskami.
Co se týká gramofonů a ramének, nemám vůbec pochybnosti, že jsou na minimálně stejné úrovni jako současné modely.
U přenosek je to komplikovanější. Přenoska mnohem více stárne, především gumové součásti.
Pokud namontuju vintage přenosku a hraje nějak, nevím zda tak hrála i když byla nová.
Zřejmě i proto je mnoho sporů.
Další věcí je, že docela dost starých přenosek má nízkou snímavost a potřebují "těžké" raménko. Dnešní trendy jsou opačné a málokdo má doma vhodné raménko
Já, jakožto staromilec, jsem fanoušek všeho vintage, tak u přenosek si nejsem úplně jistej. Myslím, že pokud někdo není ortodoxní vintage fanda, má lepší zvolit jistotu v podobě nové přenosky.
Jednu skvělou vintage přenosku ale znám. Je to Supex SD-900 SUPER. Je opravdu výborná!!!

Obrázek

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

Dovolím si opět souhlasit se Šostakovičem. Zrovna tahle část řetězce jako VINTAGE není úplně bez problémů. Ale tím neříkám, že to někdy nejde. Jukněte sem, ať tady "netapetuju " vlákna. http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 569#p91569. Měl jsem teď v práci přenosku AKAI a napěťově to po letech bylo tak na úrovni MC systému, i když měla dávat cca 4mV. A není to žádná vyjímka. Ale sám mám starý EMPIRE jež je naprosto v pořádku. Takže někdy to jde (To aby se po mě zase někdo nevozil, že "pan prodejce nových křupek" plive na křupky staré, není tomu tak...).

Josef Šimko

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Přenosky New Old Stock je výlet do neznáma a když dopadne dobře, je to příjemné.

Známý koupil ve studiu NOS přenosku MC LO Kiseki. Nevím přesně, asi model Blue.

Obrázek

Výsledek ho neuspokojil, tak je to občas s výletem do minulosti.
Držme minutu ticha za jednoho bývalého člena analogového klubu...který se nevratně přesunul do sféry číselné.

Obrázek

Dovolím si rOn doporučit novou "vintage" přenosku jak jinak, než Ortofon SPU. Tehdy revoluční materiál headschelu bakelit, způsobuje nezaměnitelný charakter přenosky. Velký výběr hrotů a materiálu cívek nabízí způsob interpretace dle ctěné libosti.
Výstupní napětí ortodoxních 0,2 mV, až po 1,5 mV.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

eficak píše: Výsledek ho neuspokojil, tak je to občas s výletem do minulosti.
Držme minutu ticha za jednoho bývalého člena analogového klubu...který se nevratně přesunul do sféry číselné.
Nejsem si jist, ale možná myslíme na téhož člena. Kdyby však ano, tak ten ale prodal i repro, CD, zesilovač... Někdy lidé "praští" s koníčkem kompletně. Ale jinak 100% souhlas s Vámi, vč. oné minuty ticha. Za kohokoli kdo skončí s analogem.

Šimko Josef

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

NOS Kiseki?
Ta musela stát hodně.
A nehrála? Co měl za gramofon? Jaké raménko?

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

sostakovic píše:NOS Kiseki?
Ta musela stát hodně.
A nehrála? Co měl za gramofon? Jaké raménko?
POKUD to je to co myslím, tak ram. Audioquest PT-6, ale možná si to již nepamatuji. Nebyla NOS, ale mírně jetá. Měl jsem tu přenosku MOC RÁD (hrála velmi detailně), něco podobného dnes dělá ZYX. Ale třeba nepíšeme o témže člověku, kdo ví.

Mimochodem, ať to nehltím OT zde, v mém vlákně jest foto mého dnešního VINTAGE přírůstku, dlouho jsem jej sháněl *hura* .

Josef Š.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Audioquest PT-6 osobně neznám, ale mám obavy, že to není kvalitativně vhodný adept na kombinaci s Kiseki.
Navíc Kiseki Blue má poměrně vysokou snímavost. Nevím zda na ní nebylo raménko Audioquest PT-6 moc těžké.
Jen spekuluju proč nebyl s Kiseki spokojen, protože se neumím smířit s tím, že by nehrála :)

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

sostakovic píše:Audioquest PT-6 osobně neznám, ale mám obavy, že to není kvalitativně vhodný adept na kombinaci s Kiseki.
Navíc Kiseki Blue má poměrně vysokou snímavost. Nevím zda na ní nebylo raménko Audioquest PT-6 moc těžké.
Jen spekuluju proč nebyl s Kiseki spokojen, protože se neumím smířit s tím, že by nehrála :)
Asi jde opravdu o někoho jiného. Ten člověk, kterému jsem to prodal já, se kompletně zbavil všeho. Problém nebyl Kiseki. JŠ

ron

Acutex M312 STR

Příspěvek od ron »

Dostal som sa k zaujímavej prenoske od neznámeho výrobcu Acutex. Táto firma existovala niekedy medzi rokmi 1978 až 1984 a vyrábala prevažne OEM pre iné značky, ale vydala i niekoľko vlastných prenosiek. Nižšie modely veľmi nezaujali, za zmienku ale stoja modely zo série STR vybavené hrotom Tri-Radial (vylepšená Shibata) a systémom Tri-Pole induced magnetic system - variáciou na Moving Iron s pozoruhodnou separáciou kanálov.

Otváram krabičku Acutex M312 III STR a vyberám z nej časovú kapsulku - pod čírym krytom sa skrýva nedotknutá prenoska, sada skrutiek v igelitovom pytlíčku ešte stále zaistenom lepiacou páskou a dobový leták. Prenoska bola vyrobená niekedy medzi rokmi 1981 a 1984, na svoju premiéru teda čakala celé tri desaťročia :!: Som zvedavý ako bude hrať, google naznačuje že by sa malo jednať o slušný kus vintage. Za predpokladu, že ho ešte nezožral zub času :D

Obrázek

Parametre sú i s ohľadom na súčasnú produkciu slušné:
Frekvenčná odozva: 20Hz - 35 kHz, v pásme 20-20k v tolerancii 0.75 dB
Separácia kanálov pri 1kHz: 30 dB
Separácia kanálov pri 10kHz: 27 dB (!)
Stylus: Bonded Shibata Line Contact
VTF 0.9 - 1.9 g
Poddajnosť : 24 x 10-6 cm./dyne at 100 Hz
Výstupné napätie: 3.5 mV @ 1 kHz
Hmotnosť: 5.45g

Prenoska sa vzhľadom k svojej hmotnosti a snímavosti 24cu hodí k ľahším ramienkam. Vybral som najľahší headshel čo mám k dispozícii a ktorý ešte zvládne moje ramienko Micro-Seiki MA505, magnéziový ADC s hmotnosťou 6.7 gramu. Efektívna hmotnosť je 7 + 5.45 + 6.7 + 0.5 = 19.65g, rezonančná frekvencia vychádza teoretických 7.33 Hz čo je mierne pod odporúčané rozpätie 8-12Hz. Prenosku som nastavil podľa Baerwalda šablonou z vinylengine.

Zvuk je ešte skoro hodnotiť, ale na prvý dojem sa mi páči čo počujem. Oproti Ortofonu VMS30 s fine-line stylusom je počuteľne nižší hluk drážky a praskot, pribudlo detailov na výškach i presnosti na basoch.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Gratuluji k raritni prenosce *2thumbsup* K teto analogove archeoligii mam velke pochopeni :) Rozhodne se uz tesim na vice postrehu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

V pravěkých dobách audio před mnoha léty (když ještě nebyla ani elektřina) existovala - dnes bych pověděl vintage - přenoska JVC Z4S, tuším kuželová a MM, jedna z mála dostupných u nás v ČSSR, nepočítám-li Shure M 75 v Tuzexu jen pro majitele valut. Dokonale však pasovala do mého vehiklu Tesla NC420 z roku 1979. Srandovním paradoxem byla cena asi poloviční proti VM 2101 z Litovle, kdepak asi národohospodáři kalkulanti ministerstva obchodu tenkrát udělali chybu ? Vložil bych sem fotku ale nedaří se to nebo neumím.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

lechos píše:V pravěkých dobách audio před mnoha léty (když ještě nebyla ani elektřina) existovala - dnes bych pověděl vintage - přenoska JVC Z4S, tuším kuželová a MM, jedna z mála dostupných u nás v ČSSR, nepočítám-li Shure M 75 v Tuzexu jen pro majitele valut. Dokonale však pasovala do mého vehiklu Tesla NC420 z roku 1979. Srandovním paradoxem byla cena asi poloviční proti VM 2101 z Litovle, kdepak asi národohospodáři kalkulanti ministerstva obchodu tenkrát udělali chybu ? Vložil bych sem fotku ale nedaří se to nebo neumím.

Jj, taky jsem ji na svém JVC gramu měl - kdeže je mu konec.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Výlet časem zpět dopadl výborně.
Acutex hraje plně a výrazně, zvuk se mi líbí a vítám nízkou náchylnost na šum a praskání.
*thumbs up* Model 415 STR má raději lehčí rameno, než je Pro-Ject EVO 9cc.
Tesla/ NAD NC 470 není dodělaná, ta by jí chutnala..

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Dnes jsem si donesl gramofon NC 470 s přenoskou JVC Z4S, ale namám příliš s čím srovnávat. Předtím jsem měl jen Tesla VM-2něco. A ještě mám úplně obyčejný předzesilovač, ale sound a emoce se z toho i tak poslouchají moc pěkně. Třeba Paul Mauriat Summer Samba mi tu alespoň dokresluje dobu před pár lety, tento song dnes hraje a zpívá D.Krall jako So Nice. O víkendu ještě zkusím zapracovat na zlepšení zvuku.

Odpovědět