Výběr kabelů pro ripování vinylů
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr kabelů pro ripování vinylů
Yiakubou... Klid, nemusíš tady hned útočit... Asi toho víš hodně.
Jsi mistr a tak si nechám od tebe poradit... Příště se ti nebudu plést do diskuse.
Jsi mistr a tak si nechám od tebe poradit... Příště se ti nebudu plést do diskuse.
Ano, to je evidentní, že vůbec nechápeš o co jde. Vůbec nejde o to, že by tu někdo i jen uvažoval o tom, že by dělal mix či mastering/remastering na už hotovej nahrávce, to je právě jen tvoje nepochopení toho o co tu jde.jardalukas píše: ↑20 pro 2023 12:44Jenom taková poznámka.
Vůbec nechápu, proč taky někteří s vás píšou něco o masteringu, atd... Víte vůbec co to znamená ? Chytré řeči o "zmršeném" masteringu, atd. se tady linou v několika diskusích. Píšou to povětšinou lidé, kteří vůbec nemají šajnu co to je a co se za tímto slovíčkem skrývá. Viz třeba věta "Kvalitne digitalizovany vinyl s kvalitnim mix/masteringem". Vůbec nechápu, proč by měl někdo doma provádět nějaký mix/mastering u hotového produktu.
A proč někteří z nás píšou něco o zmršeném masteringu atd.? Je skutečně evidentní, že nemáš šajnu o co jde, jak sám říkáš. Takže pro info..... jde o Loudness War a s tím spojený to, že se v posledních cca 30 letech mastering a remastering mrví tak moc, že jsou výsledný nahrávky zvukově zprasený až tak, že jsou mnohdy doslova až neposlouchatelný.
Jinak souhlas s Yiakubou, když nechápeš o co jde, tak neraď.
-
- Kontaktovat uživatele:
Už chápu, proč se tady některé diskuse stáčejí do osobních rovin. Napadání, přetlačování a vnucování vlastních názorů, které jsou ještě navíc nesmyslné.
Někteří tady problematice navíc nerozumí. Pánové, já Vám snad zařídím návštěvu některých studií a pak se tam můžete ohánět rečma o zmršeném masteringu a loudnes war... Tohle si opravdu nechte na jinam, pokud chcete vystupovat na trochu profesionální rovině, běžte si o tom něco nastudovat a nebo si popovídat s pár lidma, kteří se masteringem živí. Obecné řeči které kolují po internetu s Vás profíky neudělají.
Tahle diskuse se opravdu stočila úplně jinam.
Někteří tady problematice navíc nerozumí. Pánové, já Vám snad zařídím návštěvu některých studií a pak se tam můžete ohánět rečma o zmršeném masteringu a loudnes war... Tohle si opravdu nechte na jinam, pokud chcete vystupovat na trochu profesionální rovině, běžte si o tom něco nastudovat a nebo si popovídat s pár lidma, kteří se masteringem živí. Obecné řeči které kolují po internetu s Vás profíky neudělají.
Tahle diskuse se opravdu stočila úplně jinam.
Aha, takže nám tu chceš tvrdit, že Loudness War neexistuje a mastering a remastering se v posledních 30 letech nemrví, jo? . Malá rada do života - když něčemu nerozumíš, jako ty tomu o čem je tu řeč, nic o tom nevíš a vůbec nechápeš o co v diskusi jde, tak nedělej chytrýho, nepoučuj a nepokoušej se předstírat, že tomu rozumíš a víš o tom víc než ti se kterýma se o tom snažíš "diskutovat." Ti ostatní totiž hned poznají, že nevíš která bije a jen plácáš nesmysly.
- The Revelator
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji všem, že u mého příspěvku diskutujete, ale přeci jenom bych raději zůstal u původního tématu - "výběr kabelů pro ripování vinylů". Chápu, že pro někoho je to asi nepochopitelné, proč by chtěl někdo investovat čas a peníze do ripování desek, a zcela váš názor respektuji. Ale o tomhle jsem se tu hádat nepřišel, ani o mixu, masteringu apod. Já jsem se přesvědčil, že pokud se udělá rip vinylu s kvalitní technikou, tak to zní skvěle (klidně i líp než SACD, která mají dnes bohužel také potlačenou dynamiku - tím neříkám, že dynamika je všechno, ale prostě nechci poslouchat "hudbu" s DR 2-5, to je pro mě téměř neposlouchatelné, a proto je pro mě vinyl cesta). Prakticky jediné, s čím jsem potřeboval poradit, je výběr kabelů a případně zhodnotit můj plánovaný setup, nic víc.
Kabely pořiď ty co ti radil Tomáš.
A SACD nemají potlačenou dynamiku, to jen některý, ale spousta SACD jsou zvukově skvělý. S SACD je to stejný jako se všema ostatníma nosičema, některý jsou zvukově mizerný, některý skvělý, to platí pro všechny druhy nosičů stejně, pro LP taky.
A SACD nemají potlačenou dynamiku, to jen některý, ale spousta SACD jsou zvukově skvělý. S SACD je to stejný jako se všema ostatníma nosičema, některý jsou zvukově mizerný, některý skvělý, to platí pro všechny druhy nosičů stejně, pro LP taky.
- The Revelator
- Kontaktovat uživatele:
Liamee: přesně jak píšeš - "jen některý". A když není po ruce dobré SACD, tak prostě musím sáhnout po tom vinylu. Dám jediný příklad za všechny - poslední dobou jsem si hodně oblíbil interpreta Tame Impala - třeba jeho album Currents má na CD DR5, žádné SACD nevyšlo, nabízený hi-res formát má sice vyšší rozlišení z hlediska bitů, ale DR je stejné. Oproti tomu vinylové vydání tohoto alba má DR dvakrát vyšší = takže v tomto případě je pro mě vinyl jasná volba. Ale už se mi pod ruce dostali i LP, které zněly příšerně, takže prostě záleží no. A na ty kabely se určitě mrknu...
Mně nemusíš vysvětlovat jak se to má s Loudness War, Já se tímhle zabývám neustále už dlouhý léta. Kupuju nosiče i Hi-Resy doslova po hromadách, takže víc než dobře vím jaká je situace. Například ten Tame Impala - Currents ani na LP za nic nestojí.
Stejně je to sranda, jak se někdo zeptá na vhodné kabely a je z toho hádka na dvě stránky
Technicky je CD, SACD a digitál obecně superlativní pokud ho nedoj.bou zvukový "inžinýři" až k ořezaným špičkám, kde záznam z volně plynoucího a plného dynamiky nakonec vypadá jak namačkaná sardinka.
Vplyv digitalneho kabla na celkovy vysledok sa bude pohybovat niekde medzi 0.001% a 0.01%. Teda ak kupis hocico profi pricetne za viac ako 10 euro.The Revelator píše: ↑20 pro 2023 15:48Děkuji všem, že u mého příspěvku diskutujete, ale přeci jenom bych raději zůstal u původního tématu - "výběr kabelů pro ripování vinylů". Chápu, že pro někoho je to asi nepochopitelné, proč by chtěl někdo investovat čas a peníze do ripování desek, a zcela váš názor respektuji. Ale o tomhle jsem se tu hádat nepřišel, ani o mixu, masteringu apod. Já jsem se přesvědčil, že pokud se udělá rip vinylu s kvalitní technikou, tak to zní skvěle (klidně i líp než SACD, která mají dnes bohužel také potlačenou dynamiku - tím neříkám, že dynamika je všechno, ale prostě nechci poslouchat "hudbu" s DR 2-5, to je pro mě téměř neposlouchatelné, a proto je pro mě vinyl cesta). Prakticky jediné, s čím jsem potřeboval poradit, je výběr kabelů a případně zhodnotit můj plánovaný setup, nic víc.
The Revelator:
V krátkosti. Také jsem se přesvědčil, že "..pokud se udělá rip vinylu s kvalitní technikou, tak to zní skvěle (klidně i líp než SACD..". S důrazem na kvalitní techniku, dovednost, pečlivý postup a věnovaný čas. Pak výsledek stojí za to a má velký smysl. Ve věci kabelů se domnívám, že se vyplatí použít kvalitativně úměrné zbytku řetězce. Což je taková rada/nerada, ale přesněji to neumím. Osobně, abych měl jistotu, že ripuji co nejlépe, mám kabeláž shodnou jako v ostré poslechové části aparatury.
V krátkosti. Také jsem se přesvědčil, že "..pokud se udělá rip vinylu s kvalitní technikou, tak to zní skvěle (klidně i líp než SACD..". S důrazem na kvalitní techniku, dovednost, pečlivý postup a věnovaný čas. Pak výsledek stojí za to a má velký smysl. Ve věci kabelů se domnívám, že se vyplatí použít kvalitativně úměrné zbytku řetězce. Což je taková rada/nerada, ale přesněji to neumím. Osobně, abych měl jistotu, že ripuji co nejlépe, mám kabeláž shodnou jako v ostré poslechové části aparatury.
Z hlediska smyslu ripování vinylů lze odpovědět, že jich je mnoho. Například:
- archivace
- záloha
- kopie pro vlastní potřebu
- získání zvukově kvalitnějšího digitálního souboru, než je na jiných médiích
- šetření vinylu
- šetření přenosky
- možnost poslechu z jiných zdrojů
- pohodlnější poslech
- srovnávaní parametrů
- získávání poznatků a dovedností
K silným slovům o krádeži dodám, že krádež je přesně definovaný trestný čin. Podle autorského zákona je jisté, že kopii pro vlastní potřebu je možné provést, není tedy krádeží. Dále je jisté, že křivé obvinění z krádeže je trestný čin. Proto opatrně s nějakým obviňováním.
K digitálním artefaktům dodám, že vznikají zejména při komprimaci a limitaci. Na korektně provedeném ripu nejsou slyšitelné.
Za závěr dodám, že na námitku ztráty času při ripování lze namítnout, že i vlastní poslech LP je ztráta času. Záleží jen na úhlu pohledu.
- archivace
- záloha
- kopie pro vlastní potřebu
- získání zvukově kvalitnějšího digitálního souboru, než je na jiných médiích
- šetření vinylu
- šetření přenosky
- možnost poslechu z jiných zdrojů
- pohodlnější poslech
- srovnávaní parametrů
- získávání poznatků a dovedností
K silným slovům o krádeži dodám, že krádež je přesně definovaný trestný čin. Podle autorského zákona je jisté, že kopii pro vlastní potřebu je možné provést, není tedy krádeží. Dále je jisté, že křivé obvinění z krádeže je trestný čin. Proto opatrně s nějakým obviňováním.
K digitálním artefaktům dodám, že vznikají zejména při komprimaci a limitaci. Na korektně provedeném ripu nejsou slyšitelné.
Za závěr dodám, že na námitku ztráty času při ripování lze namítnout, že i vlastní poslech LP je ztráta času. Záleží jen na úhlu pohledu.
Jen pro doplnění mého názoru o krádeži:
Nemám potřebu zde někoho obviňovat nebo dokonce soudit. Pouze jsem vyjádřil svůj názor k tomuto chování. Vlastně díky internetu a tomuto kopírování je hudební průmysl tam kde je. Spousta začínajících kapel se brzo rozpadla. Protože pro ně nemělo smysl dělat hudbu bez vytváření nějakého zisku..
To že si někdo udělá vlastní kopii a originál založí do sbírky. S tím jsem samozřejmě v pohodě. A dokonce to chápu například u nějakých nesehnatelných a poškozených nahrávek které budou brzo nepřehratelné. Nebo jak píše The Revelator, že chce mít kvalitní kopii na cesty. Ok tomuto všemu rozumím. Zde to má i nějaký smysl.
Nemám potřebu zde někoho obviňovat nebo dokonce soudit. Pouze jsem vyjádřil svůj názor k tomuto chování. Vlastně díky internetu a tomuto kopírování je hudební průmysl tam kde je. Spousta začínajících kapel se brzo rozpadla. Protože pro ně nemělo smysl dělat hudbu bez vytváření nějakého zisku..
To že si někdo udělá vlastní kopii a originál založí do sbírky. S tím jsem samozřejmě v pohodě. A dokonce to chápu například u nějakých nesehnatelných a poškozených nahrávek které budou brzo nepřehratelné. Nebo jak píše The Revelator, že chce mít kvalitní kopii na cesty. Ok tomuto všemu rozumím. Zde to má i nějaký smysl.
Kapela která si vytvoří dostatečnou skupinu fanoušků si vydělává koncertováním, ne tím že jednou za pět let sednou do studia a natočí album a pak sedí a peníze se sypou.